Nieuwland 4 – Eemdijk 4 (1-2)

De eerste wedstrijd van 2016 zit er op. Waar het ā€™s ochtends vroeg nog regende, hagelde en sneeuwde, zo speelde Eemdijk 4 in de middag in de felle zon. De zon die het weer draaglijk maakte. Nieuwland was de locatie waar de strijd losbarstte tussen de hekkensluiters van deze competitie. Lukte het Eemdijk 4 eindelijk eens het net te vinden? Pakt Eemdijk 4 eindelijk eens een punt?

De wedstrijd begon om 13:15 uur. Tot een minuut voor de wedstrijd was de opstelling nog niet bekend. Mede dankzij de blessure van Japio, en wellicht de laksheid van de TC. Japio durfde het niet aan om plaats te nemen in de spits, aangezien hij de woensdag ervoor een spier verrekte in de bovenbeen. Dus was het aan D.J. en WB. Beide heren hebben al eens samen in de spits gestaan, dus ze weten wat ze aan elkaar hebben.

Achter D.J. en WB stonden op het middenveld bORt en Wortel. Op de vleugels stonden MJ, links, en Bulletcatcher, rechts. Centraal achterin stonden zowel Hip als Mup. Vaak hebben beide heren een ā€˜mini-clashā€™ achterin, aangezien Mup verdedigend is ingesteld, en Hip aanvallend. Vandaag was het een gouden duo. Linksback begon Mouse, en rechtsback Rikea. De achterhoede stond, vooral de eerste helft, als een huis. Een massief, bakstenen huis welteverstaan. Op een enkele keer na kwam Nieuwland niet door de verdedigingsmuur heen.

Het was Eemdijk die de overhand had op de groene zoden. Vol in de aanval, druk zetten op de verdediging en ver naar voren spelen. Ingrediƫnten voor een goede wedstrijd. Een wedstrijd vol actie en wellicht vol kansen.

Nieuwland had moeite met de draai te vinden op het veld. Daar profiteerde Eemdijk 4 van. Wortel kreeg de bal ingespeeld op de linkshalfpositie. Wortel trok naar binnen, een verdediger ontwijkend en zocht naar een medespeler. WB was ondertussen al de zestien ingelopen en wachtte op een goede aanspeelmogelijkheid. D.J. liep ook mee in de zestien van Nieuwland, maar Wortel zag Mup aan komen lopen vanuit de achterhoede. Hij gaf de bal op randje zestien op Mup en Mup kreeg alle tijd en ruimte van de thuisploeg. Hij controleerde de bal en schoot deze hard en laag in de linkerhoek (rechts voor de keeper). De keeper kon er niet meer bij en Mup zette zowaar zijn team op voorsprong. Iets wat Eemdijk al geruime tijd niet meer heeft gehad. Sterker nog, dit is de eerste goal sinds 3 oktober 2015. Eemdijk liep volgens de 2016 planning en leidde de wedstrijd met 0-1.

Mup heeft meerdere keren in de spits gestaan en heeft niet kunnen scoren. Ook niet toen hij voor een leeg doel kwam, en de bal breed wilde leggen op Japioā€¦ Ook toen rolde de bal langs de verkeerde kant van de paal. Nu Mup in de achterhoede speelt, is er minder druk en weet hij zijn team op voorsprong te zetten.

De wedstrijd verliep voorspoedig. Eemdijk kreeg ruimte en genoeg kansen op een uitbreiding van de score, maar miste net elke keer die laatste pass; niet scherp genoeg, niet hard genoeg, te hard, of de voorhoede had gewoonweg wat moeite met het onder controle krijgen van de bal.

Eemdijk bleef strijden voor wat het waard was. De duels gingen af en toe hard tegen hard, maar wel ā€˜fairā€™. Geen zware overtredingen, geen rare doelloze kamikazeacties. Er werd gestreden voor elke bal. Zo kon WB net op tijd de bal met de punt van zijn schoen voor een verdediger wegtikken, richting MJ. Van MJā€™s gezicht was af te lezen dat hij niet blij was met de manier en snelheid waarop de bal zijn kant op rolde. Hij trapte de bal hard naar voren, hoog door de lucht. Ter hoogte van de zestien onderschepte Wortel de bal en gaf de bal mee aan D.J. die in duel ging met een verdediger in het keepergebied van Nieuwland. Hij zette de jongen aan de kant, nam de bal mee, en stond plots alleen voor de keeper. De doelman was kansloos en zag de bal hard achter zich verdwijnen, tegen het net. Zonder genade schoot D.J. de bal hard over de doellijn. Plotseling stond Eemdijk voor met 0-2. Iets wat de ā€˜Diekersā€™ niet voor mogelijk hadden gehouden de maanden hiervoor.

Op enkele acties na, was de eerste helft gespeeld na deze tweede goal. Beide teams bezochten de kleedkamers, waar een bakkie thee er niet van af kon in het pittoreske Nieuwland.

De tweede helft probeerde Eemdijk er nog wat van te maken, maar lukte het ze niet om zo sterk als de eerste helft uit de kleedkamer te komen. Hoewel de opstelling de tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde, was dit geen succesformule. Het lukte Eemdijk niet om een potje te breken. Ondanks het feit dat Nieuwland welgeteld Ć©Ć©n echte actie kreeg deze tweede helft, wisten ze deze wel te verzilveren. Hip had net op een nonchalante wijze de bal via het been van de aanvaller over de eigen achterlijn weten te werken en liep terug naar zijn plek. Nog voordat hij op zijn positie stond, kreeg hij de bal al ingespeeld van keeper Dirk. Hip moest een stap extra zetten om de bal ingespeeld te krijgen. Hij probeerde de bal mee te nemen, maar werd onderschept door een van de aanvallers van Nieuwland. Deze kon vrij oplopen naar keeper Dirk. Dirk kwam uit, om zo zijn doelgebied te verkleinen. Mup sprintte ondertussen al naar de doellijn, om zo als back-up te fungeren. Alles was tevergeefs. Nieuwland zette de stand op 1-2.

Deze 1-2 stand was plotseling niet meer zo veilig. Een marge van Ć©Ć©n goal was makkelijk te overbruggen door de tegenstander en dat heeft Eemdijk 4 al veel meegemaakt. Iets wat voorkomen moest worden. 1-2 betekent drie punten. Met drie punten is de groene trein nog niet van de onderste plek, maar maakt het wel een stap in de goede richting.

Eemdijk probeerde een paar wissels, en Gizmo mocht sinds tijden weer zijn geluk beproeven op de groene zoden. Alsof dat niet genoeg was, mocht hij gelijk in de spits. Iets wat hem redelijk af ging, ondanks het feit dat hij helaas niet tot scoren kwam. De grootste kans deze tweede helft was voor Gizmo. Wortel wist enkele spelers te passeren, en trok naar binnen, net buiten de zestien van Nieuwland. Hoewel iedereen op dat moment dacht ā€œschietenā€, was Wortel coulant en legde de bal breed op Gizmo. Hij dook richting de bal, maar miste deze bij de tweede paal. De 1-3 lag voor het grijpen, maar het liep helaas af met een sisser.

Beide teams dachten dat er nog wat te halen viel, maar de negentig minuten verstreken snel. Eemdijk 4 pakte sinds maanden weer eens punten. Drie welteverstaan. Gaat Eemdijk die ladder weer beklimmen? Houden de groenen dit vol? Iets zegt me dat deze winterstop de groenen goed heeft gedaan. ā€œEemdijk 4 is net boerenkool; eerst moet de vorst eroverheenā€. Een uitspraak die van toepassing is op de groenen deze dagen.