Eemdijk 6 – Roda ’46 7 (5-4)

Wat een wedstrijd was het ook. Eentje om niet snel te vergeten. Eemdijk 6 ontving zaterdag het zevende team van Roda ’46 uit Leusden. Een team die in twee wedstrijden zes punten wist te pakken, waardoor de heren de eerste plek in onze competitie wisten te bemachtigen. Eemdijk 6, vóór de wedstrijd een middenmootje, mocht tegen de koploper en was gebrand. Gebrand om die drie punten te stelen. Aan het begin van de wedstrijd leek het hier alleen niet op. En dan meldt keeper Dirk zichzelf ook nog ziek. Gaat dit nog goed komen? >>

Om 12:30 uur begon de wedstrijd tussen Eemdijk 6 en Roda ’46 7. WB nam de plek in van keeper Dirk. De handschoenen werden nog even wat strakker gezet. De warming-up was enkele momenten achter de rug, toen Roda de eerste actie in gang zette. Eemdijk 6 stond nog niet goed opgesteld, waardoor men als een heet mes door een pakje boter sneed.

De wedstrijd was een seconde of dertig oud, de bal werd voorgegeven, een van de aanvallers brak door, wist zijn voet half tegen de bal te zetten en tikte zo de bal tergend traag over de doellijn. Booka trachtte de bal nog van de lijn te halen, maar de scheidsrechter wees al naar de middenstip. Roda leidde de wedstrijd met 0-1.

Alsof het niet erger kon, kwam enkele momenten later de tweede domper van de wedstrijd. Een van de aanvallers passeerde 1, 2, 3 verdedigers van Eemdijk 6. Eemdijk 6 was in de minderheid en zag plots de aanvaller vrij komen. Via de rechterkant schoot hij de bal diagonaal binnen in de linkerhoek en tekende zo de 0-2 voorsprong op het scorebord. Eemdijk 6 was het even helemaal kwijt en moest snel veranderingen brengen in de tactiek. De opstelling was goed, maar de wil en de durf waren nog ver te zoeken. Ook waren de gaten op het middenveld nog te groot. Roda mocht elke keer vanaf het middenveld zo oplopen. Daar viel ook het tweede doelpunt uit.

De wedstrijd kreeg meer vorm. De kansen van Roda namen af en de eerstvolgende goal kwam van de voeten van Eemdijk 6. De keeper van Roda kreeg de bal ingespeeld en zag niet dat D.J. hem als een ware ninja naderde. D.J. gooide zijn voet tussen de bal en de keeper, om zo de bal toe te eigenen. Dit deed hij goed. Hij wachtte op Vullis, die de bal dan zo voor een leeg doel kon benutten, maar de keeper werd ongeduldig en schopte D.J. tegen het been. D.J. ging neer en de scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen.

Hip, de man met het schot, die de week ervoor van een meter of achttien hard in de hoek schoot, nam plaats achter de bal. Hij nam een aanloop, koos een hoek en schoot de bal als een raket tegen (bijna door) het net. Ook al had de keeper de goede kant op gedoken, was de keeper met de bal over de lijn gegaan. Hip maakte de stand op het scorebord weer wat draaglijker. 1-2.

Eemdijk 6 raakte op dreef en kreeg meer pit. Japio wisselde voor D.J. en AzAri maakte plaats voor MJ. Het spel kreeg vervolgens meer vaart en Eemdijk 6 werd gevaarlijker. Een gedreven en technisch goede speler op de linkshalf positie, die een beetje rust op het middenveld bracht, en toch wel een van de beste spitsen van deze competitie in de voorhoede, Japio. Japio stond aan de basis voor de volgende goal.

Japio gaf de bal mee in de loop aan Hip. De bal werd via de linkerkant richting de achterlijn geschoten. Hip zette de sprint in, ging een verdediger voorbij. Hoorde MJ vele malen hard schreeuwen “op de zestien!” en gaf daar gehoor aan. In plaats van voor eigen succes te gaan, legde hij de bal ter hoogte van de zestien op MJ. MJ zette zijn voet zonder enige aarzeling tegen de bal. De bal wipte met een zogenoemde ‘curve’ op richting de tweede paal. De keeper reageerde nog, maar zag de bal via de rechterpaal (links voor de keeper) over de doellijn verdwijnen. 2-2.

Eemdijk 6 was tot aan de rust de betere op het veld. De wedstrijd werd van een 0-2 achterstand naar een prachtige voorsprong omgebogen, zij het niet dat de voorsprong uit een dood spelmoment kwam.

Eemdijk 6 kreeg een vrije bal aan de rechterkant. Hip nam plaats achter de bal. Zoals alleen hij het kan, wordt de bal óf voor het doel gekruld, óf deze gaat als een raket richting de doellijn. Hip nam een aanloop, nam de bal hard op de wreef, schoot deze als een komeet door de dampkring de zestien in. Een verdediger wist even niet wat hem overkwam, wilde de bal wegkoppen, maar door de snelheid zag hij deze tussen de palen verdwijnen. Hip tekende zo netjes, via de speler van Roda ’46 7 de 3-2 op het scorebord.

Roda was toe aan de rust. Het team kreeg op enkele acties na niet veel meer voor elkaar. Zo zat keeper WB er enkele keren goed tussen, of kwamen de heren gewoonweg niet door de vier-mans verdediging. Er werd in ieder geval goed gestreden aan de kant van Eemdijk. Iets was de eerste tien minuten ontbrak, maar nu zijn vruchten afwierp.

De volgende goal was wederom voor de thuisploeg. Eemdijk 6 schakelde snel om en zo kreeg Vullis, die vandaag een verdienstelijke wedstrijd speelde, een diepe bal. Vullis zag Japio oplopen, gaf de bal breed, en Japio scoorde koelbloedig de vierde goal van de groenen. 4-2. Dit kon niet meer stuk.

Eemdijk 6 zette de wedstrijd zo naar zijn hand en kon zelfs de vijfde goal al ruiken, zij het niet dat Japio in een één-op-één actie met de keeper het net niet wist te raken. De kleedkamer werd na 45 minuten met een gerust hart bezocht, en de thee kon zonder het kweken van blaren gedronken worden.

De tweede helft was er eigenlijk eentje om snel te vergeten. Ondanks dat er van helft werd gewisseld, werd er ook van balbezit gewisseld. Eemdijk 6 kwam niet overtuigend uit de kleedkamer en kon geen potje meer breken. De thee was blijkbaar in de schoenen gaan zitten. Waar Eemdijk 6 de tweede helft vaak het verschil brengt, was het Roda die vandaag de tweede helft domineerde.

Voordat het zover was, mocht Eemdijk nog een laatste keer het net vinden. Japio wist in duel de bal voor zich te winnen, liep het keepergebied binnen, maar werd daar onderuit gehaald. Wederom kon de scheidsrechter niets anders doen dan een penalty toekennen. Hip nam weer plaats achter de bal, en voor de derde keer vond hij het net. Nu recht door het midden, hoewel hij de keeper de hoek in stuurde. 5-2.

De wedstrijd leek gespeeld. De meeste teams in de competitie houden het dan voor gezien, maar Roda ’46 7 is een team dat strijdt. En strijden deden ze. Tot de laatste minuut. Dit wierp zijn vruchten af, waardoor Roda tot twee keer toe het net vond, waaronder één keer via een penalty. Via een vrije bal schoot Roda net tegen de rand van de muur, die zojuist was neergezet door WB. Hip draaide zijn lichaam weg, maar maakte een zwieper met zijn arm. Zo stopte hij de bal. De een zegt dat de bal richting het doel ging, de ander zag ‘m al naast gaan. Al met al leverde dit een penalty op, welke werd benut. Door deze twee treffers stond Roda plots nog maar één puntje achter op de thuisploeg. 5-4.

Tot de laatste minuut zetten de Leusdenaren druk op Eemdijk 6, en werden de billen dikwijls bij elkaar geknepen. Zo werd de bal na een hoekschop in de rebound nog net van de lijn gehaald door AzAri, die vond dat hij nog even bij de eerste paal moest blijven staan. Ook kon WB in een haastige actie nog net op de bal duiken, toen deze via de rechterkant door de verdediging stuiterde.

Elk fluitje leek op het fluitsignaal, maar deze liet nog even op zich wachten. De groenen gingen met man en macht te werk op de groene zoden en de voorhoede kwam zowaar meeverdedigen. De voorsprong moest behouden worden. Eemdijk 6 wist gelukkig stand te houden en had de Leusdenaren deze tweede helft ietwat onderschat. Met name door de vier snelle goals de eerste helft.

Toen de scheidsrechter na negentig minuten op zijn fluitje blies, viel een last van de schouders van de groenen. Eemdijk 6 klopte nipt de koploper en zette deze heren op de vierde plaats in deze competitiestrijd.

Zaterdag mag Eemdijk weer tegen een team in het rood, maar nu in een heuse dorpsderby tegen IJsselmeervogels 6. Gaat het Eemdijk 6 om de koppositie te bemachtigen?