Bekerwedstrijd Eemdijk 8 – ’t Vliegdorp 2 (2-2)

Bekerwedstrijd Eemdijk 8 - 't Vliegdorp 2 (2-2)

Gestolen. Volgens enkele spelers van ’t Vliegdorp hebben wij het gelijkspel gestolen. Natuurlijk had Vliegdorp dit absoluut niet uit handen mogen geven aan een stel zesdeklassers,  en natuurlijk beschouwen deze heren de twee tegendoelpunten als ‘lucky goals’. Maar als ik de Van Dale erop nasla, zie ik de volgende definitie staan bij het woord ‘stelen’: “iets dat van een ander is wegnemen om het voor zichzelf te houden”. En wat als datgene nou echt nooit een rechtmatig eigendom is geweest van de heren uit  Soesterberg? Kun je het dan ook zien als stelen? Nee, dan wordt het beschouwd als ‘opeisen’. En de Van Dale zegt daarover “met nadruk eisen dat iets gegeven wordt”. Tja, daar heb je het al. Eemdijk 8, slechts een zesdeklassertje, legt de nadruk op de situatie die op het veld speelde en wist zo deze punt te eisen van een grotere en oudere neef in deze voetballerij. >>

Met nog wat stijve benen en trekkende kuitspieren van afgelopen zaterdag mocht Eemdijk 8 dinsdagavond op eigen veld aantreden tegen het 2e team van ’t Vliegdorp uit Soesterberg. De mannen spelend in ’t geel-zwart komen uit in de 4e klasse en zouden wel even het groene varkentje wassen. Uiteraard had Eemdijk 8 ook al een verliespartij ingecalculeerd, waardoor er geen reden tot schaamte zou zijn bij een negatieve einduitslag.

Om 19:30 uur ving de wedstrijd aan. Het weer was prachtig met een laaghangend zonnetje. Eemdijk 8 had deze zon de eerste helft in de rug, dus de toss hadden we al gewonnen!

Met hier en daar nog wat krampjes en pijntjes begon de Groene Hulk aan deze 2e bekerwedstrijd. Zo tussen de neus en lippen door hoorde ik mensen mompelen over een te langzame spijsvertering, of een paar stevige buikkrampen die op kwamen zetten tijdens de training.  Dit beloofde nog wat te worden. Schijten, ruften en drollen vangen. Maar uiteindelijk viel het reuze mee.

Het eerste kwartier van deze eerste helft heeft Eemdijk 8 veel op de eigen helft gespeeld. De geel-zwarten werden afgetast, om te kijken wat deze mannen in hun mars hadden. Al snel bleek dat het niveau van dit team hoger lag dan het gemiddelde zesdeklassertje. Snel spel, goede passes en veel druk op de groene spelers zorgden hier en daar voor wat strubbelingen aan de groene zijde.

Eemdijk 8 kwam niet echt los van de grond, maar gelukkig kwam keeper Dirk dat wel. Zo af en toe probeerde Vliegdorp om de bal door de verdediging te knallen, aangezien ze zelf niet de mogelijkheid kregen om het keepergebied te betreden. Bijna alle ballen werden geblokt door de verdediging, die vandaag als een ongelooflijk stevig huis stond! Complimenten!

Maar niet alle kansen werden door de verdediging geblokkeerd. Soms schoot er eens eentje door, maar dan stond Dirk met zijn katachtige reflexen op de goede plek. Als hij niet op de goede plek stond, dan zorgde hij daar wel voor! Zo volgde de ene fantastische redding na de ander. Een Dirk die we al geruime tijd niet gezien hebben. Kwam het door de buikkrampen? Gaf het gas in combinatie met de adrenaline een chemische reactie in en aan het lichaam? Wat ik wel weet, is dat Dirk in mijn ogen misschien wel de Man of the Match was.

Halverwege de eerste helft wist Eemdijk 8 de balans op te maken en zag het mogelijkheden. Dit was puur een gevalletje ‘de kat uit de boom kijken’. De kat was eindelijk uit de boom. Eemdijk 8 creëerde kansen. Grotere dan die van ’t Vliegdorp. De meest noemenswaardige acties waren die van bORt en Marty. Marty, wederom spelend aan de rechterkant, en bORt die over een wedstrijd van 90 minuten op elke positie speelt.

Marty kreeg een pass in de diepte gespeeld. Hij snelde zich met zijn lange stelten vanaf de buitenkant naar binnen toe. Hij won het van de verdediger die bij hem zou moeten lopen. Hij kwam zo alleen voor de keeper aan de rechterkant. De keeper maakte het doelgebied klein, hoewel dit voor deze keeper enigszins niet zo’n moeilijke opgave was. Marty schoot, maar de bal werd geblokt door de keeper.

Mini(zuurstof)tank en Eemdijk 8’s kakkerlak bORt (je kan hem kapot trappen, maar hij blijft leven en komt dubbel zo hard terug) kreeg tegen het einde van deze eerste helft eenzelfde kans. Een sprint vanaf de middenlijn zorgde ervoor dat hij de bal goed mee kreeg in de loop. Tussen de grote verdedigers baande hij zich een weg richting de keeper. Maar ook hij schoot tegen het lichaam van de keeper, hoewel Rikea op zelfde hoogte was meegelopen en helemaal vrij stond. Helaas was hier ook niet die verlossende eerste goal.

Maar alvorens het zo ver was, dat Eemdijk 8 het overwicht kreeg in deze wedstrijd, volgde eerst natuurlijk zo hier en daar wat spannende momenten. Eemdijk 8 moest op zijn hoede zijn, aangezien de mannen van ’t Vliegdorp snel en behendig met de bal waren. De keeper had ook een behoorlijke trapkracht in zijn benen, waardoor hij de bal zonder enige moeite over de middenlijn schoot, over de verdedigers van Eemdijk 8. De aanvallers stonden messcherp en hadden hun pistolen geladen, echter elke keer was daar weer een groene verdediger om als eerste ‘de trekker over te halen’. Waren het niet voorstopper Booka of de backs Nevers en AzAri die hun lichaam in de strijd gooiden en alles op alles zette om dat doelpunt te verhoeden, dan was het wel laatste man Hip. Hip speelde vandaag een sterke wedstrijd. In tegenstelling tot de vorige match wist hij dat er vandaag een belangrijke punt op het programma stond. Dit puntje moest behouden worden. Zo wist hij het zekere voor het onzeker te nemen en vaak de bal weg te ‘roeien’ uit het doelgebied van Eemdijk 8, in plaats van een laconieke actie uit te voeren en zo gevaar te brengen aan zijn medespelers. Hip stond waar hij moest staan, en dat deed hij nog goed ook.

Toen Eemdijk 8 een beetje de overhand kreeg, werden de linies langzaam wat opgeschoven naar voren. Het tweede gedeelte van de eerste helft speelde voor een groot deel af op de helft van Vliegdorp. Zo hier en daar een hoekschop, echter nergens echt gevaarlijk. De ballen werden onderschept door de keeper of weggewerkt door de  verdediging. Zo was er ook een afvallende bal, die de ruimte inschoot op de helft van Vliegdorp tussen het kepergebeid en de middencirkel. Hip snelde zich richting de bal, maar ook een verdediger was van de situatie op de hoogte. Hip was eerder bij de bal en wist een genadeloze knal te geven tegen de bal.

Deze schoot als een raket richting de keeper. HARD! Als een strakke streep ging het langs elke verdediger en was de keeper de laatste man die deze bal aanraakte. De bal was niet ver van zijn lichaam (was dit wel het geval geweest, zou dit gegarandeerd een goal worden), dus de keeper kon de bal, zij het niet zonder moeite, van de lijn halen.

Het theemoment brak aan. De eerste helft had Eemdijk 8 de grootste kansen en had het al 3-0 voor kunnen staan. Maar als je ze zelf niet scoort…

De tweede helft begon vol goede moed. ’t Vliegdorp 2 had waarschijnlijk een donderpreek gehad, aangezien de aanvallers tijdens de aftrap volop druk gingen zetten. Tja, een vierdeklasser tegen een zesdeklasser. Dan verwacht je toch wel wat van deze geel-zwarten. Vliegdorp ging feller spelen en liet zien waarom ze twee klassen hoger spelen. Meer druk op onze verdediging, sneller rondspelen, behendigere omgang met de bal, etc. Zo was daar na ongeveer een kwartiertje in de tweede helft die klap in het gezicht van de groenen. Vanuit een hoekschop welteverstaan. De bal vloog richting de tweede paal. De bal was goed geschoten, zodat keeper Dirk niet bij de bal kon. Deze belandde bij de tweede paal, waar Nevers ondertussen al vandaan gelopen was om de tegenstanders buitenspel te zetten. Nevers was deze keer iets te snel, waardoor een van de aanvallers de bal bij de tweede paal binnen kon koppen. 0-1.

Vliegdorp had de drijfveer gevonden en schoot 5 minuten later de 0-2 binnen. Van buiten het 16-metergebied schoot de bal in de rechterhoek van het doel. Dirk stond op het verkeerde been, waardoor deze keer de katachtige reflexen niet goed uit de veren kwamen. Vliegdorp had de eerste 20 minuten van de tweede helft de overhand.

Even leek het erop dat deze match gespeeld was. Maar Eemdijk 8 zou Eemdijk 8 niet zijn als het niet bleef doorknokken tot de laatste minuut. Geknokt werd er zeker. De inzet was goed en de duels werden goed aangegaan. Het overnemen van de posities gebeurde ook regelmatig en was dan ook goed afgesproken. Eemdijk 8 zag weer wat licht aan het eind van de tunnel. Maar voordat het zover was, moest er gevochten worden, om zo niet verder op achterstand te komen.

Aan beide kanten waren er kansen. Vliegdorp dacht dat ze er al waren en hadden de overwinning al in hun achterhoofd. Om in Arnold Schwarzenegger taal te spreken: “Big Mistake!”. Eemdijk 8 kwam terug. Rondjesrenner bORt kreeg wederom een grote kans, net als in de eerste helft. Omringd door grote(re) verdedigers kwam hij alleen voor de keeper. Hij schoot de bal recht tegen het lichaam van deze toch wel forse keeper. De bal rolde wederom in de benen van bORt en daar kwam de rebound. Ook in de rebound kwam deze bal niet langs de keeper. Eemdijk 8’s “butcher” Puk was wederom meegelopen en stond op precies de goede plek. De bal stuiterde bij de keeper vandaan en kwam zo bij Puk terecht. Puk was in duel met een van de verdedigers, maar won het duel. De bal rolde over de lijn en Eemdijk 8 was ‘back in business’. 1-2!

Doordat Vliegdorp zo ver naar voren speelde en per se wilde scoren, kreeg de Groene Trein meer ruimte. De achterhoede kon meer oplopen naar de middenlijn, maar wel startklaar om terug te sprinten. De keeper van Vliegdorp kon hard schieten en daar maakte hij veel gebruik van. De bal werd dan tot over de middenlijn geschoten, zodat Eemdijk’s achterhoede in duel ging met de pijlsnelle aanvallers van de tegenstander. Zo hier en daar was de achterhoede sneller en/of behendiger, maar soms werd de expertise van Dirk verwacht. Dirk kwam dan uit zijn doel en wist zo een doelpunt te verijdelen.

De kansen namen toe. Hip met wederom een hard afstandschot, in de handen van de keeper. Ballen die vlak voor het doel langs gingen, of door de keeper werden gestopt.

Tot daar vlak voor tijd, wanneer iedereen behoorlijk op z’n tandvlees aan ’t voetballen was, het verlossende antwoord kwam op de inzet en karakter van het groene team. Eemdijk 8 speelde op alles of niets. Met zijn allen naar voren en met zijn allen weer terug om te verdedigen. Wortel stond linksvoor klaar om te sprinten. Hip kwam oplopen op het middenveld en gaf de bal in de diepte op Wortel. Wortel liep richting de cornervlag en gaf de bal voor. Japio, die deze wedstrijd nog niet heeft kunnen profiteren van zijn Wonderslof… deed dit ook nu niet. Hij profiteerde van zijn haardos! De bal werd perfect op maat door Wortel de pot in geschoten. Deze belandde op het hoofd van Japio. Even speelde Eemdijk 8 als een Mythbuster en ontkrachtte de mythe dat Japio niet omlaag kan koppen. Met een knal op het voorhoofd kopte hij de bal langs de keeper. De keeper was kansloos en de bezoekers waren terneergeslagen. 2-2!

Vliegdorp probeerde nog wat uit te halen, maar kwam niet verder dan dit gelijkspel. De scheidsrechter floot de wedstrijd ten einde. Eemdijk 8 was de morele winnaar deze avond. Waar een vierdeklasser van het veld afdroop, zo gingen de Diekers met opgeheven hoofd en met een winnaarmentaliteit van het veld, richting de kleedkamer.

Op dit moment heb ik nog steeds lekker spierpijn en kan nog steeds genieten van de manier dat Eemdijk 8 op den duur speelde. Terecht gelijkspel als je het mij vraagt. Iedereen heeft gevochten voor wat hij waard was. Deze vechtersmentaliteit is wat men wil zien in een Dieker. Aan het eind van deze match was iedereen ook wel door de energie heen en was het tijd voor een relaxte avond. Zelfs de man die geen vet maar zuurstof aanmaakt, Bort "Harmstring", was uitgespeeld. Onze eigen fysio Mouse kreeg zelfs last van zijn hamstring en moest enkele minuten voor het einde het veld verlaten. De pijntjes en scheurtjes kunnen nu allemaal goed genezen, aangezien de eerstvolgende wedstrijd over anderhalve week is.

Cijfers:
Dirk: Heeft laten zien dat een keeper wel degelijk punten kan pakken, fraaie reddingen, jammer van de 2 goals 8.5
HWD: Moest constant naar binnen trekken, waardoor hij vergat assistentie te vragen aan Matty: hield zijn man goed in de gaten 7
HIP: Deed wat hem gevraagd was (leiding geven) waardoor iedereen vertrouwen bleef houden. had de pech dat er geen schot van hem het doel in ging 8.3
Azari: Had snelle man tegenover hem en had daar in het begin moeite mee, herstelde zich daarna. Denk om het instappen 7
Booka: Lijkt steeds meer zijn draai te gaan vinden in Eemdijk 8, moet ook in zichzelf gaan geloven 7.4
Matty: Weet nog niet te doseren op het middenveld, wel weer een goede kans en heeft alles gegeven 7.2
Wortel:  raakt weer meer in vorm, ook door anderen te coachen. Weer een assist (geweldige voorzet) 7.8
Bort: Knokte voor iedere meter, nu zijn schot beter lijkt te worden, maar eens gaan oefenen op de afwerking 7.5
WB: assisteerde goed in de verdediging, staat in de opbouw te ver naar voren (achter de man) waardoor hij nauwelijks te bereiken is 7.2
PuK: Heeft weer een goaltje te pakken door op de goede plek te staan. Moet zich niet blind rennen op de opbouw van de tegenstander 7.4
Japio: Kan wel degelijk koppen en moet hier vertrouwen uit kweken, probeer na een mislukte actie meteen weer door te gaan 7.8
Ries: kon het snelle spel niet belopen, maar gaat in uithouding vooruit 6.6
Darren: speelde verrassend goed, door rustig te blijven, goed aan te nemen en ook assistentie aan de verdediging 8
Eef: jammer van de 1e goal, bleef goed in positie 6.8
Mouse: moest ook vaak naar binnen trekken, is wel degene die communicerend het meest vooruit gaat 7.1

MOTM: Dirk, deed zijn naam als lijnkeeper dit keer geen eer aan, door juist goed uit te komen. Ga zo door in de competitie!