Eemdijk 8 – Jonathan 5 (6-1)

Eemdijk 8 - Jonathan 5 (6-1)

Normaliter heb ik de halve avond nodig om een verslag te maken, maar nu heb ik niet de hele avond. Want ook voor mij roept de Koninginnenacht mij ten tonele, in de vorm van een rugbyfeest natuurlijk. Dan gaan we een biertje drinken (of 10) op de fantastische wedstrijd van de dag ervoor tegen Jonathan 5. Eemdijk 8 wist namelijk op de thuisbasis, en wel op het hoofdveld, 3 punten te pakken. Heerlijk! >>
Wederom was het een doordeweekse avond dat het Achtste van V.V. Eemdijk moest voetballen voor de competitie. Wederom op woensdag. De winterstop duurde ietwat te lang, waardoor een en ander nu vlak voor ’t einde van de competitie ingehaald moet gaan worden. Jonathan 5 stond voor vandaag op het spel. 

Jonathan 5, het team met de snelle voorhoede, met de vele doelpunten voor… Maar daarentegen meer doelpunten tegen. Anders zouden deze mannen meedingen voor het kampioenschap. Qua punten en qua doelsaldo staat Eemdijk 8 er veel gunstiger voor. Eemdijk 8 heeft net als VOP 5 en SVM 5 nog steeds kans op het kampioenschap. Helaas is het niet meer in eigen handen, maar een schietgebedje elke zaterdag kan geen kwaad. 

Alvorens de wedstrijd begon, wist keeper Dirk nog even een paar belangrijke woorden in het gehoor te leggen. “Zet het kampioenschap uit je hoofd en ga lekker voetballen!”. Een simpele gedachte, maar oh zo effectief. Eemdijk 8 heeft problemen met druk. Is de druk van de ketel, dan krijgt Eemdijk 8 vleugels en weet het de kansen te benutten. Elke wedstrijd heeft de Groene Trein zeeën van kansen, maar het benutten wordt vaak vergeten. Deze wedstrijd lag het anders. 

De wedstrijd begon om 20:00 uur. Op het hoofdveld mocht het achtste aantreden. Van horen zeggen zou Eemdijk 8 als enige van deze vereniging nog kampioen kunnen worden. “Daarom op het hoofdveld!” werd gezegd! Heerlijk! 

De wedstrijd ving aan op een mooie lenteavond. Aan het begin van de wedstrijd had Eemdijk 8 de overhand. Helaas een klein kinderhandje, maar Eemdijk 8 wist de druk op de man te leggen. Veel echte kansen waren er niet het eerste kwartier. Als er een kans was, was deze voor de groenen… of moet ik zeggen ‘witten’, aangezien Eemdijk in het wit speelde tegen de groenen van Jonathan. 

Doordat Jonathan behoorlijk aanvallend speelde en zich vooral focusten op hun voorhoede, waar voor opgepast moet worden(!), kreeg Eemdijk 8 meer ruimte vooraan. Jonathan speelde op de buitenspelval.  

D.J. speelde de bal in op Japio, meer ook Vullis stond daar die de bal vlak voor de neus van Japio gapte. Japio raakte gefrustreerd, Vullis liep er met de bal vandoor. Helaas ging dit niet zoals gepland en de bal rolde van de voet. Mini-Swiffer bORt stond goed en raakte de bal net met de punt van de schoen. De bal rolde richting Japio, maar doordat de grond iets belangrijker voor Japio’s oog was, merkte hij het te laat op, hoewel hij op een zeer goede positie stond om op te kunnen lopen en te scoren. Helaas pakte dit niet goed uit.  

Ook een zeer goede actie van Gizmo aan de linkerkant wist men niet te benutten. Gizmo, de man met het beukvermogen, de man die het lichaamsvet heeft omgezet naar metaal, wist zo’n 2 man te passeren zo langs de lijn. Ook bij de cornervlag wist hij langs een verdediger te rennen om vervolgens de bal voor te geven. Helaas werd deze actie niet benut, maar Gizmo kreeg wel even die veren in zijn reet! Terecht! 

Niet veel later wist Eemdijk 8 geschoren-schaap het goed te maken. Ongeveer 25 minuten waren er verstreken deze eerste helft. Vanaf de middenlijn liep hij op met de bal. Het was 2 tegen 3. Vullis liep met hem mee. Japio wist wat spelers te passeren, en Vullis trok zeer goed een gat in het midden, waar dus veel ruimte kwam te liggen. Het keepergebied in, de keeper kwam uit, maar… een zijdezacht balletje diagonaal richting het doel. Het leek alsof Japio de bal niet goed raakte, maar hij bewijst maar weer dat je ook met zacht schieten een puntje kan maken. De bal hoorde je gewoon rollen, aangezien het plots muisstil was. Toen de bal langzaam over de lijn rolde en het net wist te bollen, klonk er een uitbundige menigte. Een kreet van opluchting klonk. In dit geval past een prachtig toepasselijk spreekwoord. Hoe ging ‘ie ook alweer? “Als er één ‘schaap’ over de dam is…”. 1-0! 

De grijns was nog niet van mijn gezicht af, of daar volgde de tweede fraaie actie al. Dit was pure schoonheid, ook al zeg ik het zelf. Gerrit Vullis wist op te lopen aan de rechterkant, wat hij de laatste tijd vaker doet. Via de rechterkant proberen de bal om de verdediging van de tegenstander heen te brengen. Vaak pakt dit niet goed uit, maar vandaag was het zijn dag. Een strakke pass vanaf de middencirkel liet Vullis rennen richting de cornervlag. Vullis keek wie er met hem mee liep en wie zich aanbood in ‘de pot’. Japio kwam aanrennen met een paar verdedigers naast zich. Vullis gaf een prachtige strakke pass voor het doel langs. Net te ver voor de keeper, maar precies op maat voor Japio die de bal in zijn sprint over de lijn kon knallen. Japio zette met een goede assist van Vullis de 2-0 op het scorebord. De druk was nu echt van de ketel, en de derde kon niet uitblijven. 

Wat zeg ik, deze was bijna opeenvolgend aan de vorige actie! Doordat Eemdijk 8 meer druk ging zetten op de verdediging, kreeg Jonathan 5 meer moeite met het fatsoenlijk opbouwen van een aanval. Paniekvoetbal leek het eventjes. Hier volgde een hoekschop uit. Waar een eerder genomen hoekschop niet verder kwam dan een harde kopbal van Vullis in de handen van de keeper, zo wist Japio nu Vullis wederom te bereiken. Met een mooi halve omhaal trapte Vullis de bal tegen het dak van de goal! 3-0! Een publiekswissel was op zijn plaats en Vullis verliet (tevreden) even het veld voor Puk. Butcher Puk welteverstaan. Onze eigen keurslager, die zijn keurmerk vaak achterlaat in het geheugen van de tegenspelers. 

Zo tegen het einde van de eerste helft wist een van de aanvallers van Jonathan uit de klauwen van de Groene Hulk te ontsnappen. Geen idee hoe dit tot stand kwam, maar hij wist wel 3 man uit te dollen, en tevens keeper Dirk te passeren. Twee man bleven steevast op doel staan, toen de aanvaller voorbij Dirk was. Als er op de man afgestapt was, had dit eerste doelpunt aan de zijde van de bezoekers nooit gevallen. 3-1. 

De rust brak aan. De zon ging langzaamaan verdwijnen aan de horizon. De tweede helft begon om 21:00 uur. Veel opmerkelijkheden in deze wedstrijd. 

Eemdijk 8 was eventjes de kluts kwijt aan het begin van deze helft, aangezien de mannen van Jonathan constant aan de bal waren. Hip probeerde na een enkelblessure ook weer zijn graantje mee te pikken en wist een paar keer goed de bal achter de verdediging te trappen, maar voor de rest voetbalde hij erg ingehouden. Langzaam bouwt hij het op, om vervolgens de komende toernooien (BFV Toernooi en het toernooi bij VOP) weer te kunnen schitteren. Wortel wist deze match ook erg goed te spelen. Hij wist in deze zwakke momenten de zweep erover te halen en zat zo met zijn lichaam in vele duels en wist vaak de bal te bemachtigen! 
Puk stond ook, samen met Japio en Gerrit, in de voorhoede. Puk “slaagt” erin (leuke woordspeling) om zijn lichaam door de verdediging te drukken tijdens het uitoefenen van druk op de mannen van Jonathan. De bal komt zo los en bORT, die overal en nergens loopt, weet zo de bal af te leggen aan Japio. De buitenspelval van Jonathan mislukt en Japio schiet hard in het doel. Bam! 4-1! 

Na zo’n 25 minuten te hebben rondgehuppeld, verlaat Hip het veld. Een staande ovatie volgt van de duizenden toeschouwers… tja…  
AzAri, die de eerste helft op de bank zat en het nog niet aandurfde om zijn lichaam na een ziektebed van 3 dagen de volledige laag te geven, speelde deze tweede helft erg goed! Vele prachtige passes volgden van zijn voet, maar ook de assist van de 5-1 kwam bij hem vandaan. Als linkshalf wist hij goed druk te zetten op de opkomende man van Jonathan. Tot twee keer toe wist hij, door een duel aan te gaan, de bal te veroveren en zo gevaarlijk los te komen. De tweede keer dat hem dit lukte volgde een onmogelijke actie uit. AzAri liep op over links, zag dat Vullis richting de ‘zestien’ liep en gaf de bal een zwieper! Deze leek in eerste instantie voor Vullis langs te gaan, maar Longshanks Vullis zette de achtervolging in. De bal ritste voorbij de 2e paal, maar het onmogelijke werd mogelijk. Vullis beantwoordde de bal van AzAri door deze hard in de korte hoek, langs de keeper, te knallen! 5-1! 

Buiten de doelpunten om waren er ook nog een paar memorabele momenten, die helaas het scorebord niet deden verrijken, maar het niet minder waard zijn om te vernoemen.
 

Gizmo kreeg bijvoorbeeld echt een kans van zijn leven. Aangezien een groot deel van de acties aan de rechterkant van het veld afspeelde, wist Gizmo volledig vrij te lopen in het midden. Zo kreeg hij daar ook een goede bal ingespeeld. Hij zag zijn kans schoon, liep alleen op de keeper af, maar wonder boven wonder wist hij d bal niet in het doel te schieten. Het zij hem gegund, maar het mag niet zo zijn helaas… Tenminste, niet in de competitie. Bij oefenwedstrijden is ‘ie de topscoorder!

Het tweede memorablee moment was dat Mouse een vrije bal ging nemen, 2 meter over de middenlijn. Vanaf de zijlijn werden er al grapjes gemaakt. “Schiet ‘m erin!” en “Kom op, in de kruising!”. Mouse voelde zich behoorlijk zelfverzekerd. Hij ging een paar stappen achteruit voor de aanloop. De kin ging omhoog van zelfverzekerdheid. Hij rekende uit waar hij de bal zou raken, en menig groene medespelers vertrouwde ook deze keer op de voetbeweging van Mouse. Je zag hem denken, wat hij ook echt niet moest doen. Hij rende richting de bal, iedereen stond klaar om de bal door te koppen of zelfs het net te bollen. Hij raakte de bal… maar volledig verkeerd. Deze wist niet verder dan 10 meter af te leggen, en hoe gevaarlijk de situatie hierna werd, de lach langs de zijlijn was vele malen groter! 

Het derde memorabele moment was het feit dat Puk de Butcher zijn naam waarmaakte. Maar dan wel subtiel. Zonder hakmes ging hij het duel aan met een van de spelers van Jonathan. Deze raakte een beetje gefrustreerd van Puk’s lichaamtaal en wist een Louis-Van-Gaaltje-in-1995 uit te halen richting Puk. Puk’s vaderinstincten kwamen boven en dat hield hem rustig en kalm. De gefrustreerde speler werd door zijn maten van het veld ‘gedrukt’ om af te koelen. Goede beslissing van de mannen van Jonathan. 

En dan het vierde memorabele moment, waar eveneens geen doelpunt uit voortvloeide! En dat allemaal dankzij Dirk. Jaja, Marty wist een sliding te maken ter verdediging. Volledig op de bal en buiten de 16, maar dit werd aangerekend als een penalty voor Jonathan. Dirk ging op de lijn staan. Geconcentreerd als de sap in een pak Jus d’Orange wachtte hij af. De penalty werd genomen, maar Dirk wist zijn fiftyfifty kans goed te benutten. Hij koos de goede hoek en stopte de (slecht ingeschoten) penalty. De vreugdekreten klonken over en weer. Ook Japio leek gek te worden in het veld van vreugde! Onze Dirk, onze eigen groene keeper, is een heuse penaltykiller!!! 

Maar naast deze leuke momenten, was er ook nog een laatste momentje van blijdschap. De bal viel bij Jonathan in het keepergebied. Waar Eemdijk 8 spitsten op dit moment faalde om te scoren, stond D.J. daar bij de tweede paal. De bal bleef op een vervelende hoogte in de 16 ‘hangen’, maar D.J. zag zijn Daniel-San krachten schoon en zette daar de 6-1 op het scorebord. Dit was tevens de eindstand. 

Uiteraard kreeg Jonathan ook nog wel een paar kansjes, maar ach… Die groene bril hè.

Geef een reactie