Eemdijk 8 – VOP 4 (8-0)

Eemdijk 8 - VOP 4 (8-0)

Elke keer als ik de telefoon opneem, of als ik wil bellen, word ik weer herinnerd aan afgelopen zaterdag. De barst in mijn touchscreen doet mij weer een de pret in de kleedkamer denken. “Maximaal twee kratten bier in de kleedkamer” pakte iets anders uit dan verwacht. Kleding, met name vieze kleding, vloog in ’t rond, op zoek naar zijn slachtoffer met zijn schone kleren, om deze vervolgens te bevuilen. Ik kijk naar de wasmand, mission accomplished. Wat was hier nou eigenlijk de aanleiding van? Daarvoor gaan we een paar dagen terug in de tijd. Zaterdag 13 maart 2010… >>

De computer ratelt nog wat na en geeft vervolgens aan, dat het afgesloten wordt. Ik werp nog eenmaal de laatste blik op mijn scherm, die vervolgens zwart kleurt. Op hetzelfde moment kijk ik naar buiten en lijkt het een mooie dag te worden. Toch lijkt de lucht wat donkerder te worden, dan dat het deze ochtend was. Ach, de wedstrijd gaat door, dus ik heb niets te klagen. Ik smeer nog op het laatste moment mijn beschuitje, het brakochtendspanningskakje heb ik zojuist achter de rug, en bel vervolgens naar een van mijn teamgenoten dat ik er aan kom.

 

Een klein halfuurtje later staat de helft van mijn favoriete team ons al op te wachten. Er wordt wat gelachen, menigeen vult zijn net-geleegde maag met wat sterke koffie en een broodje kaas, en verdwijnen niet veel later in de kleedkamer.

 

Vandaag op het programma staat een soort van oefenwedstrijd voor wat er de volgende twee weken komen gaat. Volgende week en de week daarop staan VOP 5 en SVM 5 op het programma, maar vandaag is VOP 4 te gast op De Vinken. VOP, altijd een gezellige club, met veel (oude) bekenden en fervente bierdrinkers. Niet geheel onbelangrijk in deze 6e klasse reserve.

 

Alvorens deze wedstrijd van start gaat om 12:30 uur, weet Japio nog even een donderspeech te houden. Als een vertegenwoordiger plukt hij de woorden uit de lucht en weet er zo een serieuze, maar toch stiekem ook wel een grappige peptalk van te maken. De sfeer zit er goed in en Eemdijk 8 betreedt zo het prachtige veld. De koeien zijn zojuist weer op stal gezet en het modderworstelen is net achter de rug. Tijd voor het achtste om de polletjes te ontwijken en de bergen te trotseren.

 

Jan Jelier debuteert bij Eemdijk 8 als scheidsrechter en dat deed hij echt niet verkeerd. Dat mag gezegd worden. Half één klinkt het beginfluitje. Ik hoest een keer, ik kuch een keer, ik draai mijn hoofd een keer in de rondte om de spiertjes lekker los te maken en… daar is die eerste treffer al. Wat?! Nog binnen 2 minuten komt de Groene Hulk op voorsprong.

Gizmo, de man met de vliegende schaar, loopt met de bal aan de rechterkant van het keepergebied richting de achterlijn, passeert hier nog een verdediger van de bezoekers, en schiet de bal vervolgens voor het doel langs richting ‘de pot’. Nog voordat menigeen door zijn eerste adem is, ziet D.J. zijn kans al schoon om de bal in te tikken. Hij krijgt de bal in de benen gespeeld van Gizmo en staat volledig vrij voor het doel. Zijn derde goal van dit seizoen is een feit. Eemdijk 8 staat met 1-0 voor.

 

Dat de verdediging van VOP niet helemaal lekker staat, blijkt uit het handjevol kansen die daarna volgen. Zeer goede passes over de breedte en door goed vrijlopen van de flanken van Eemdijk 8 ontstaat er zo hier en daar een gat in de verdediging. Zo weet WB, door een prachtige pass van Hip door de lucht, net de bal niet te raken, en stapt hij niet veel later per abuis over die zelfde bal.

Maar doordat WB over de bal stapt, raakt VOP even het overzicht kwijt, en ziet onze boomlange aanvaller Gerrit Longshanks Vullis wel dat ene gaatje. Zonder enige aarzeling zet hij wel goed de been tegen de bal en schiet zo hard langs de keeper in het doel. 2-0. Nog geen kwartier is er verstreken en Eemdijk 8 weet zijn voorsprong al redelijk te verzekeren.

 

Als de groenen door zouden gaan op deze manier, zouden ze met minstens 5-0 de kleedkamer in gaan. Helaas was dit niet het geval. Eemdijk 8 kreeg wel een shitload aan kansen, maar wist deze niet te benutten. Puk wist vlak voor het doel over de lat te schieten, WB trapte na een goeie pass van Wortel in het zijnet, Gizmo wist het net niet te bollen, Hip kwam niet door de verdediging heen met zijn rakettrappen, Wortel trapte net naast door de bal net niet goed te raken, maar ook Japio en Vullis wisten af en toe niet de kansen te benutten die zij kregen. Soms werd er te lang gewacht met schieten, of zat de keeper er weer goed bij. Dan wist Japio door de verdediging te breken, kreeg hij net een klein tikje, waardoor hij uit balans raakte, en de bal net niet langs de keeper kreeg. Of Vullis die de bal ook niet door middel van koppen die 3-0 op het bord kon toveren. Dit leidde tot enige frustratie, wat in de rust geuit werd in geschreeuw.

 

De eerste helft was niet heel bijzonder. Eemdijk 8 miste veel kansen, en VOP 4 kreeg geen enkele kans. De verdediging stond als een huis echter het scoren wilde nog niet vlotten. Wat mistte hier nou? In de rust werd dit besproken. Er was weinig aansluiting tussen de verdedigers en de aanvallers. Er viel daartussen een te groot gat. Dit was een verbeterpunt. Net als anders kwam Eemdijk 8 vele malen beter uit de kleedkamer. Ik zat dit eerste kwartiertje van de tweede helft even op de bank, maar zag al meer actie dan de hele eerste helft.

 

Eemdijk 8 ging meer naar voren spelen en de verdediging sloot meer aan. VOP 4 wist al dat ze deze match niet zouden winnen, maar wilde wel gewoon lekker door voetballen. Een paar minuten waren om deze tweede helft, tot daar het stukje frustratie van Japio was naar boven kwam. Zoals we allen weten, moet Japio dit stukje frustratie kwijt. Dit gaat vaak gepaard met een chagrijnige kop, maar ook met een extra stukje adrenaline. Extra drang om te scoren. 2-0 is niet genoeg! We hebben al vaker gezien dat een 2-0 voorsprong als een blad van de boom kon keren in een 2-3 verliesbeurt…

Om eerlijk te zijn, zag dit er niet zo uit, maar 2-0 was echter niet genoeg. Dit besefte Wortel ook, die zijn graantje de laatste paar wedstrijden wel weet mee te pikken, maar nog te weinig kansen benut. Japio liep op aan de rechterkant en zag Wortel meelopen aan de linkerkant. Japio passte de bal naar Wortel. Wortel nam de bal aan, schoot de bal langs de keeper en wist daar de 3-0 op het scorebord te toveren.

 

Deze 3-0 zou nog niet genoeg zijn. Met 3-0 winnen van een team waar je minstens 20 zuivere kansen krijgt, is niet voldoende.

 

En dus scoorde Japio er nog maar even 2 bij zoals hij dat anders altijd doet. Draaien, spinnen, kappen, ego’en, nog meer ego’en en dan de keeper dollen, en dan scoren. Dit tot 2 keer toe! Zo kwam Eemdijk 8 wel op een prachtige 4-0 stand, gevolgd door de 5-0. Het chagrijnige gezicht werd ingeruild voor een ‘smile’ van oor tot oor. Plots ging hij wisselen, zonder tegen te spartelen, zodat Rikea ook nog even mee mocht spelen. Waarschijnlijk waren deze 2 goals als een heuse bevrediging voor de groene schaap.

 

Dit kappen en draaien lukte hem overigens niet altijd. Vaak duurde het ook weer net iets te lang, waardoor de keeper op de bal kon duiken. Maar met 2 goals in de spreekwoordelijke pocket mag je niet klagen.

Je zag al gauw dat VOP 4 niet meer kon. De lust was verdwenen, en er werd niets meer uitgehaald. Deze 5-0 achterstand kon gewoon niet meer ingehaald worden. Met elk doelpunt leek Eemdijk 8 meer kracht en adrenaline te kweken, waardoor iedereen plots dat stukje ‘durf’ in zijn lichaam gepompt kreeg. Zo probeerde Hip vele malen op doel te schieten, waarvan één prachtige van de rechterkant richting de linkerhoek ging. De keeper kon de bal met een voortreffelijke duik nog voor de streep wegtikken, waardoor de 6-0 uitbleef.

De keeper, die er overigens wel 5 doorgelaten had op dat moment, speelde erg goed. De beste man wist VOP 4 van een totale ondergang te redden. Waar de verdediging van de blauw-witten hier en daar faalden, zo stond de keeper wel zijn mannetje. Helaas voor hem red je het niet in je eentje tegen 11 tegenstanders en krijg je het zwaar te verduren. Zo probeer je alles uit de kast te halen wat je hebt.

Helaas heb ik niet genoeg vingers om alle kansen (zij het grote, zij het kleine kansen) te kunnen tellen, maar dat getuigt ook van groene klasse.

 

Zo kreeg het overgrote deel van de Groene Trein een schotkans en mocht het zo de gasten moeilijk maken. De verdediging van Eemdijk 8 kon het allemaal af op de middenlijn en keek toe hoe de ene na de andere medespeler een schot waagde op doel. “Het lijkt wel prijsschieten” hoorde ik vanuit een hoekje zeggen. Marty liep op en kreeg een goede schotkans. Deze werd helaas net geblokt door de keeper. Evenals bORt die op randje 16 naar binnen trok en de bal tussen de verdedigers door schoot. Ook hier zat de keeper er weer bij. Rikea, de gelukkige invaller van Japio, kreeg ook nog een mooie kopkans, die rakelings langs het doel scheerde. Rikea treft het tevens niet als deze keeper op doel staat. De vorige match wist de beste man ook al een aantal goals te verijdelen van de “meesterschilder” van Eemdijk 8, Rikea.

Floepie, die de tweede helft op de bank begon en normaliter als laatste man fungeert, vond dat hij nu ook eens voorin mocht spelen. Op de plek van Vullis. Met een 5-0 voorsprong durven we dit soort acties nog wel te maken. Keeper Dirk, de aller-allerlaatste man van Eemdijk vond het hoog tijd voor wat meer actie. Bijna 80 minuten heeft hij niet veel te doen gehad. Nu wilde hij zijn geluk even beproeven in de voorhoede, tijdens een hoekschop. Om de tegenstander niet geheel te vernederen, werd hij teruggeroepen door zijn medespelers.

 

De laatste paar minuten braken aan. De scheidsrechter vroeg aan Hip of hij mocht afblazen, maar coach Hip schudde zijn hoofd. Er zat nog wat aan te komen. Met nog 3 minuten officiële speeltijd op de klok was daar plotseling de Blitzkrieg! Alsof het Amerikaanse leger wederom Omaha Beach opstormde, zo stormde The Green Army op de voorhoede af van de ‘blauwe broeders’. De scheidsrechter zag je al aftellen. 2 minuut 59… 2 minuut 58…

 

Floep stormde naar voren aan de linkerkant, kreeg zeeën van ruimte, en gaf de bal een keiharde trap langs de keeper in de linker bovenhoek. 6-0.

 

Wortel deed het niet veel anders. Hij kreeg eveneens alle ruimte om op te lopen richting de keeper, schoot tevens aan de linkerkant snoeihard langs de keeper. 7-0.

 

Alsof dat niet genoeg was, scoorde Japio de laatste minuut ook nog zijn 3e goal van deze wedstrijd, door de keeper aan de rechterkant te passeren en zo de bal tegen het net te tikken. 8-0. Het enige wat de scheidsrechter toen nog kon zeggen, kijkend en wijzend op zijn klokkie, was “sorry, jongens!”.

Een overwinning was stiekem al ingecalculeerd, maar een 8-0 zege op onze bierdrinkende vrienden van VOP 4 werd niet verwacht. Op naar volgende week, waar we het andere team van VOP tegen komen op hun eigen veld. VOP 5 is zo goed als uitgeschakeld voor het kampioenschap en alleen een wonder kan hen nog mee laten dingen voor die felbegeerde, metershoge beker van goed. Maar zij zullen het ons nog moeilijk maken. Woensdag weer goed trainen!

Geef een reactie