Eemdijk 8 – VVZA 3 (6-1)

Eemdijk 8 - VVZA 3 (6-1)

Gaat het door of gaat het niet door. Dat was de vraag die op ieders lippen brandden, afgelopen zaterdag, 7 november 2009. Deze middag zou een zeer belangrijke wedstrijd gespeeld worden, echter werkt het weer de afgelopen paar dagen niet mee. De velden zijn nat, met hier en daar (lees: overal) een hobbel of bobbel. Maar aangezien het vrijdag redelijk droog is gebleven en Pietje Paulusma voorspelde dat het op zaterdag niet de hele dag zou regenen, begon de zaterdag goed, en kon de wedstrijd gewoon doorgaan tegen VVZA 3. >>

Om 12:30 uur klonk het ‘startschot’. De wedstrijd tussen de nummer 1 van dit moment Eemdijk 8, en de van-de-eerste-plek-gestoten VVZA 3 ving aan op sportpark De Vinken. Deze wedstrijd is voor beide partijen belangrijk om in de top mee te kunnen draaien. Eemdijk 8 had een ereplaats te bewaken en te behouden en VVZA 3 wilde weer terug naar die prachtige eerste plek.

Met een zware bewolking, maar toch droog weer, mocht er afgetrapt worden. De eerste paar minuten leek Eemdijk 8 even heer en meester op eigen bodem. VVZA maakte veel fouten en schoot de bal vele malen ‘in paniekstand’ over de zijlijn of blindelings naar voren. Zo wist de Groene Trein de bal goed onder controle te krijgen en hier en daar een prachtige kans te creëren. Japio en Vullis, de twee groene spitsen van wereldformaat, wisten het gevaarlijk te maken in de voorhoede. Hier en daar kwam er redelijk veel ruimte en mochten beiden heren een kansje wagen op het doel. VVZA 3, de oude A3 van deze Amersfoortse club, speelde niet overtuigend en kwam zo bijna op achterstand. De keeper was niet geheel vol zelfvertrouwen en wist geen enkele bal klem te hebben.

De bal werd naar voren geschoten, richting de keeper. Waar de keeper de bal normaliter gewoon in de armen kan sluiten, zo liet hij regelmatig de bal los. Zo wist de bal regelmatig te klungelen tussen de aanvallers van Eemdijk 8 en de verdediging van VVZA 3. Telkens zat er net een voetje voor, waardoor de eerste treffer uitbleef.

WB speelde deze wedstrijd als Linkshalf en was meegelopen naar voren. Hij kreeg de bal in het keepergebied prachtig aangespeeld en kreeg een redelijke kans op het eerste goal. In een nanoseconde werd de beslissing genomen om de bal een rotschop te geven. Door de gladheid gleed de bal van zijn voet, waardoor het een vreemde wending kreeg. De bal ging als een papieren vliegtuig omhoog, om vervolgens met een harde “Kloenk!” tegen de lat te eindigen. De keeper kon hier net niet bij, en de bal vloog weer terug het 16-meter gebied in. De bal werd hierna weggewerkt.

Eemdijk 8 had al minstens 2-0 voor moeten staan, toen daar de grootste kans op de eerste treffer kwam. Vullis brak in het keepergebied aan de linkerkant door en was in duel met een van de verdedigers van VVZA. Vullis leek het duel te winnen, tot daar het laatste redmiddel van een verdediger was: de sliding. De sliding was helaas voor de Amersfoorter niet op de bal, waardoor Vullis neer ging in het keepergebied. Penalty!

Japio nam de zware taak op zich en settelde zich achter de bal op de penaltystip. Eventjes leek het windstil en de aarde plat, met een omtrek van 10 bij 10 meter. Alle aandacht was gericht op het keepergebied van VVZA. De keeper stond klaar, Japio zag zijn kans schoon en nam een aanloop. Elke levende ziel hield zijn of haar adem in en zagen elke stap van Japio in het natte gras ‘zompen’. Het water spatte op, de grassprieten gingen uiteen, de keeper’s hart zag je van een grote afstand kloppen. Japio zette zijn voet tegen de bal, de bal vloog op en in eerste instantie was de keeper kansloos. De bal ging zo hoog, die had de keeper niet kunnen hebben. Maar… De bal ging tè hoog. Wederom een “Kloenk!” en de bal ging via de lat ver weg van het doel. Oehf, dat was een domper. Maar wel een zet in de rug, om nog meer te knokken.

Hier en daar volgden nog wat kleine kansjes van WickedW the Bulletcatcher, die net over schoot, Wortel die in de handen van de keeper schoot, en Japio die met een snoekduik de bal in de handen van de keeper kopte.

Halverwege de eerste helft kreeg Vullis de bal ingespeeld op randje keepergebied. WB kreeg daardoor meer ruimte aan de linkerkant en schreeuwde naar Vullis. Vullis zag zijn kans schoon en gaf de bal in de loop mee aan WB. WB rende met de bal naar de achterlijn en wilde voorgeven. Wederom gleed de bal van zijn voet (vast door het natte weer) en ging de bal niet naar de ‘plaats van bestemming’, maar onverwachts richting het doel. De keeper wist niet wat hem overkwam, en zag de bal verdacht dichtbij komen. Hij zette een paar stappen naar achter en de bal daalde. Met een sprong van jewelste wist hij de bal net uit het doel te slaan, met Vullis in de aanslag om te koppen. Vullis ging net onder de bal door. De keeper viel op de grond en de bal vloog richting D.J.
Zonder enige aarzeling drukte D.J. letterlijk de bal over de lijn in het doel! Eemdijk 8 stond meer dan terecht voor met 1-0! Een intense vreugde klonk er over De Vinken.

Eemdijk 8 stond voor met 1-0 en ging ook met deze tussenstand de rust in. In de kleedkamer was iedereen behoorlijk op zijn gemak. Nergens hoorde je geklaag, niemand baalde en iedereen zat vol goede moed. Dit varkentje zouden we wel even wassen.

Aan het begin van de tweede was het balbezit toch wel fifty-fifty. Eemdijk 8 was wat gematigd, en VVZA rook bloed. Dat ene doelpuntje moest en zou overtroffen worden. Daardoor kreeg Eemdijk 8 meer ruimte voorin tijdens de counters. Zelfs Mouse kon oplopen tot ver over de middenlijn om vervolgens de voorhoede bij te staan.

Aangezien het niet echt duidelijk meer is hoe de actie verliep (de Derby der Derbies heeft hier een aandeel in), zagen we wel weer een prachtige actie van Japio. In de gietende regen wist hij die oh zo belangrijke tweede treffer te maken. Door middel van een schitterende harde knal wist hij het net te bollen en zo de 2-0 op het bord te toveren! Dit had Eemdijk 8 even nodig om die enorme last van de schouders te vegen.

VVZA kreeg nergens echt grote kansen, maar die heb je blijkbaar ook niet nodig om te scoren. Hoewel de verdediging als een huis stond, was daar toch het tegendoelpunt. Door de regen was de bril beslagen van Keeper Hip. Het was òf slecht zien zonder bril, òf niets zien met bril. In dit geval was de laatste optie aan de orde. Door een vrije bal van afstand in het keepergebied te schieten van de groenen, was daar even een klutsmomentje. Hip gaf aan dat hij de bal wel even zou vangen, maar door de binnengracht die zich had getransformeerd voor het doel van Hip, viel de bal ‘dood’ voor zijn voeten en werd deze achter hem in het net geschoten. 2-1.

VVZA kreeg weer hoop en dacht even de belangrijkste wagon van de Groene Trein te ontkoppelen. Dit vergt echter wel meer dan één ‘schakeltje’ los maken en het karakter van de Groene Hulk werd even gestreeld.

De bakken met regen leken de kracht van Eemdijk 8 op te laden. Er werd feller en behendiger gespeeld. Zo wist “Flying Scissor” Gizmo, die de linkshalf positie toegeëigend had en aan de linkerkant goede zaken deed, eveneens door te breken en kwam zo alleen voor de keeper. Helaas koos hij de verkeerde hoek, en zat de keeper er goed bij. Helaas was er ook geen rebound, waardoor de actie afgeblazen werd. De stand bleef 2-1, maar er zat meer in voor de groenen.

Enkele minuten later was daar de lange bal. Hoekschop of vrije bal, dat is nog niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is het feit dat de ‘Kopper van Eemdijk 8’, Gerrit “Longshanks” Vullis goed op zijn positie stond en zo de bal fraai en hard achter de keeper kopte! Bam! 3-1! Dit prachtige doelpunt was de nekslag voor de bezoekers en hierna haalden ze helemaal niets meer uit. Ze gingen gefrustreerder spelen en haalden de ene gele kaart na de ander (3 in totaal). Eemdijk 8 was de Popeye van het veld, die zojuist een blik spinazie open getrokken had en via zijn pijpje naar binnen gewerkt had. Vol goede moed, met paard en wagen, met heel de ziel en het volle verstand trok Eemdijk 8 ten strijde. “Easy as killing Bunnies with axes”, zou Duke Nukem zeggen!

De regen hield op. Door adrenaline gedreven voetbalde Eemdijk 8 alsof haar leven er van af hing. De Hulk speelde met man en macht erg aanvallend. Doordat de verdediging van Eemdijk 8 tot over de middenlijn liep, kreeg WB ter hoogte van het 16 meter gebied alle ruimte. Hij kon oplopen, maar zag voor zich een verdediger staan. Japio stond volledig vrij en schreeuwde om de bal op ‘randje 16’. WB legde de bal af, Japio aarzelde geen moment en benutte de zeeën van ruimte die hij kreeg. Vanaf de linkerpunt van het keepergebied van VVZA schoot hij diagonaal, zo snel als de bliksem, in de andere (rechter)hoek. De keeper had dit niet verwacht en kon de bal niet houden, door de vlammen en vonken die eraf vlogen. Japio’s Wonderslof was wederom ontwaakt en maakte zijn rentree in deze zinderende match. 4-1!

De ene counter na de andere ontvlamde uit het niets. Als ijskoud bergwater in een bak met gloeiend hete frituurolie vlamde Eemdijk 8 op het veld. Scherp als een mes, sluw als een vos en zo snel als een tijger kwam de ene actie na de andere. H.W.D., alias Henk “Tinky” Wimky, speelde zijn tweede wedstrijd op het middenveld en kreeg nu ook alle ruimte. Hij zag de open ruimte liggen, waagde ook een poging op het doel, maar deze ging vlak langs de paal heen. De keeper zat er naast. Gizmo zag het net ietwat te laat, en maakte een zeer gevaarlijke sliding richting de bal. Op een haar na miste hij de bal, en de kans op de 5-1. Maar die 5-1 zat er aan te komen.

Minitank bORt had zijn wekelijkse 15 kilometer gerend, had de lange verdediger uitgeput achter zich gelaten en zag Vullis weer volgeladen klaar staan om te knallen. Met een sublieme steekpass geraakte de bal bij Vullis, die liet zien dat hij ook voetballend kon scoren. Hij stond oog in oog met de keeper. In die ene seconde bedenktijd klonk het fluitdeuntje van The Good, The Bad and The Ugly. Twee cowboys tegenover elkaar. Maar Vullis was “The fastest gunner in the west” en schoot koel in de rechterhoek, langs de keeper. 5-1!

Alsof de 5-1 niet genoeg was, alsof de tegenstander zo niet genoeg vernederd was, alsof de grond onder hen niet zacht genoeg was, alsof ze niet verder de stront in konden, kwam daar dan de treffer der treffers en de vernedering onder de vernederingen! De bal bleef vooral op de helft van VVZA. Wortel, Japio en Vullis renden naar voren, om zo de verdedigers van VVZA te trotseren. WB liep met ze mee, maar dacht in eerste instantie dat ze het zelf wel af konden. WB trok de boel aan de linkerkant wat open, en het één-tweetje van Japio en Vullis duurde te lang. Het werd een anderhalf-tweetje zeg maar. Daardoor stond de Defensive Line van de Amersfoorters al in positie om beide heren op te vangen. Gerrit kwam klem te staan, op het moment dat hij linksom wilde gaan. Hij trok wat naar binnen en WB zag daar die ene kleine kier, die ene kleine spleet, die ene miniscule opening (lees: de gehele linkerkant lag open). Hij ging vrij staan, gaf een gilletje naar Vullis. Vullis trok nog meer naar binnen, 2 verdedigers met zich meenemend. Plots kwam daar dat moment. Een hakje. Een niets ontziend hakje. Zonder genade, zonder mededogen en zonder enige sympathie werden de verdedigers met de grond gelijk gemaakt. Het hakje rolde in slowmotion naar WB. WB’s linkerbeen bewoog zich langs de rechterkant van de bal, om zo deze ronde kanonskogel mee het strafschopgebied in te nemen, door middel van een simpele beenbeweging. De aarde begon te trillen, de vogels stopten met fluiten en al het geschreeuw in het veld en langs de lijn werd een vaag geluid. Alles om WB heen werd donker, behalve die ‘baan’ richting het doel. Daar was dan het schot, waar een ieder al 2,5 jaar op zit te wachten. Tweeëneenhalf jaar, en het was ’t meer dan waard. WB aarzelde geen moment, zag zijn naam al op het “Eemdijk 8 Soelpuntenmakers” lijstje staan, zag de keeper al in tranen uitbarsten en zag zijn naam al op de Botter van het kampioenschap geschreven. BAM! De bal vloog in een flits richting het doel, onder de keeper door, en verdween in het zwarte gat, “doel” genaamd. 6-1!!!

Dit heuglijke moment komt, samen met die van D.J., in het Eemdijk 8 Book of Records! Weer een record gebroken!

6-1 was tevens ook de eindstand van een wedstrijd die in het begin zo onschuldig begon, maar waar de sterkste en meest meedogenloze team heeft gewonnen: EEMDIJK 8!!

Geef een reactie