Eemdijk 8 – De Posthoorn 5 (3-1)

Image

Hangend in de bank denk ik terug aan zaterdag. Zei Piet niet dat het zonnig en 20 graden zou worden? ’s Ochtends een klein beetje bewolking in het oosten van het land, maar de rest van de dag terrasweer. Nou, daar zat hij er mooi naast. Met een frisse wind door mijn haren en veel bewolking mogen we het veld betreden, om zo wederom 3 punten te pakken, richting de top van deze competitie. En die 3 punten zijn een feit! >>

Om 11:15 uur stap ik op de fiets. Zwaar teleurgesteld over het weer fiets ik richting sportpark De Vinken, waar over iets meer dan een uur de wedstrijd aanvangt. De tegenstander van vandaag is De Posthoorn 5 uit Amersfoort. De vorige ontmoeting was op het veld van de Amersfoorters. Eemdijk 8 was te sterk, en won toen met 2-3. Dit gaan we nu wederom evenaren.

Voordat het fluitsignaal om 12:30 uur klonk, was de eerste lichte blessure al een feit tijdens de warming-up. Minitank bORt vond het noodzaak om een hoge bal met zijn nes te koppen, wat ontaarde in een heus bloedbad. bORt zou bORt niet zijn, als hij zijn rupsbanden niet op de rails kreeg en knalde met een prop in zijn neus vrolijk door.

Het startfluitje werd gefloten. Ik moest nog even wennen aan het feit dat ik niet op de bank rustig toe kon kijken, maar de vlag in mijn handen had. Geconcentreerd als ik was keek ik toe of er sprake is van een ingooi of buitenspelval. Maar voordat ik boe of bah kon zeggen, kwam daar de eerste vreugdekreet.

De bal werd hoog richting de verdediging van De Posthoorn geschoten. De verdediger was duidelijk geen wiskundeknobbel, aangezien hij een miscalculatie maakte bij het wegkoppen van de bal, en er zelfs onderdoor sprong. Gerrit Vullis, de man met de Go-Go-Gadget-benen, zette een sprint in werking en wist de bal over de te-ver-uitgekomen keeper te stiften. 1-0. De goedfluitende arbiter keek op zijn klokje en constateerde dat er pas 50 seconden verstreken waren deze wedstrijd. Het snelste doelpunt ooit in de bijna 2 jaar Eemdijk 8 geschiedenis.

Om nou te zeggen dat Eemdijk 8 oppermachtig was, zou een leugen zijn. Eemdijk 8 speelde niet de wedstrijd die het vorige week speelde. Vele passes kwamen niet aan, de aannames waren bar slecht, en de timing van bepaalde spelers was niet geheel om over naar huis te schrijven. Alsof iedereen op de vrijdag ervoor in de kroeg had gezeten.

Keeper Dirk, de man die net van bed was, en wel de liters bier naar binnen had gewerkt, was daarentegen wel goed vandaag. Gedreven door de alcohol, die het adrenalinepeil ook op niveau hield, wist hij deze helft een paar doelpunten te verijdelen.

De acties gingen gelijk op en aan beide kanten was het frustratieniveau bereikt. Eemdijk 8 lag echter in een gunstigere positie, met een 1-0 voorsprong.

Na wat geklungel met afvallende ballen na een corner en wat slechte wegwerkingen van de bal, kreeg de Posthoorn een schot kans. De bal rolde door de verdediging en ging naar de uiterste hoek aan de rechterkant van Dirk. De alcohol begon te werken, en bracht Dirk naar de grond. Met uitgestrekte arm tikte hij de bal nipt naast.

Niet veel later vanuit een hoekschop (de gevaarlijkste acties kwamen de eerste helft uit de hoekschoppen) zette een van de aanvallers zijn hoofd tegen de bal. De bal ging niet hard, maar Dirk moest zijn kuitspieren in werking stellen en tikte de bal wederom subliem naast. En goed ook, want de bal bleef binnen de lijnen, waardoor het goed weggewerkt kon worden door de verdediging.

Eemdijk 8 had wat moeite met scoren, en kreeg een paar kansen. Twee prachtige passes vanaf de linkerkant. De een wist bij de eerste paal Rikea te bereiken, die de bal niet goed op de voet kreeg en net naast stuiterde. Bij de tweede pass wist geen enkele Eemdijk 8’er de bal goed te raken, en schoot zo voorbij 3 aanvallers, waarna deze werd weggewerkt door de verdediging.

Ook kreeg WickedW nog een keer goed de bal mee door het midden. Hij gaf de bal af aan Puk, maar Puk wist deze bal helaas ook niet te verzilveren.

Gauw door naar de 2e helft, want de laatste 44 minuten en 10 seconden van de eerste helft waren niet bijzonder. In de rust leek het weer even op te klaren. De zon overmeesterde voor een klein kwartiertje de wolken, maar was van korte duur. Wederom werden we blij gemaakt met een dooie mus, halfzacht-gebakken eitje en een lauw biertje.

De tweede helft werd er orde op zaken gesteld. Eemdijk 8 ging gerichter voetballen en ging meer druk zetten op de verdediging van de bezoekers. Aangezien De Posthoorn het echt moest hebben van hun voorhoede, die het best goed deed, wisten ze nergens echt gevaarlijk te worden de eerste 35 minuten. Pas de laatste 10 minuten begon Eemdijk 8 ‘m te knijpen, maar maakte toen niets meer uit.

Voordat het zover was, mocht de Groene Trein zich nog even bewijzen. In niet-chronologische volgorde som ik een aantal kansjes even op.

WB kreeg bijvoorbeeld een prachtige pass van Japio. WB drukte aan de linkerkant door en schoot met buitenkantje links richting het doel. De bal draaide hoog net langs de keeper, richting de kruising. Helaas ging deze verrassend genoeg net langs de lat.

Ook Gerrit kreeg nog een kansje. Hij stond met zijn rug naar de keeper en een paar verdedigers achter zich. Hij draaide zich om, gaf een ram tegen de bal, maar schoot net langs de paal.

Gerrit zou Gerrit niet zijn als hij niet nog een puntje zou maken in deze wedstrijd. WickedW kreeg namelijk net over de middenlijn de bal in de voeten gespeeld, door de lucht. De bal stuiterde hoog op, maar WickedW wist de bal nog een doodschop te geven, over de verdediging van de Posthoorn heen, naar de man met het gouden voorhoofd: Gerrit! Gerrit gaf de bal zonder enige aarzeling een kopstoot en de bal vloog over de keeper het doel in. Gerrit stelde de stand veilig en Eemdijk 8 stond met 2-0 voor op eigen veld. De Posthoorn ging gedesoriënteerder spelen, waar Eemdijk 8 op haar beurt weer van profiteerde.

Posthoorn ging het fysiek meer aanpakken. Eemdijk 8, gedreven door passie, karakter en adrenaline, drijft gewoon met de stroming mee en speelt het spelletje mee. Aan een overtreding in het voordeel van de Diekers kon niet ontkomen worden, dus Japio legde de bal voor coach, trainer, talkshowhost en ambtenaar in functie Hip neer, en liep de ‘pot’ in.

Met een mannetje of 100 op de 16 meterlijn, als een horde kinderen tijdens een verjaardagsfeestje wachtend op een ijsje, werd vol verwachting de vrije bal afgewacht. Zo scherp als Hip de laatste 2 wedstrijden speelt, stifte hij de bal over de menigte, waar Japio als enige de bal opving. Heel het team van de Posthoorn keek verbaasd achterom, alsof ze water zagen branden. Alsof de vogels niet meer vlogen en de aarde niet meer ronddraaide. Alsof Frodo volop de liefde bedreef met Gollum. Alsof Bill Gates aankondigde dat hij blut was en alsof er gemeld was dat seks vies was…

Japio schoot koelbloedig de bal langs de keeper en toverde met zijn wondersloffen de 3-0 op het scorebord.

Het spelletje werd uitgespeeld en het stond gewoon al vast dat de Groenen zouden winnen. Het leek erop dat een aantal spelers van de tegenstander het al opgaven. De ballen werden zonder enig doel het veld over geschoten. De enigen die er nog een beetje in leken te geloven, waren de mannen van de voorhoede. Zij redden namelijk de eer van hun team. Eemdijk 8 had zijn wedstrijd gespeeld en er was geen tij meer te keren.

Met een aanval over Eemdijk’s rechterkant werd er even niet goed verdedigd. De bal kwam bij een van de tegenspelers terecht in het keepergebied. Met wat stuntelig gedrag van beide kanten stuiterde de bal voor keeper Dirk. Dirk strekte zijn arm uit naar de bal. Maar in plaats van dat de bal tegen zijn hand stuiterde, viel deze spreekwoordelijk ‘dood’ in het zand en rolde onder zijn hand door het doel in.

Volgens Dirk was dit ook de bedoeling, want anders werd hij weer bestempeld als Man of the Match, en dat gaat zo vervelen, en is klote en moet dat biertje weer in één teug naar binnen geklatst worden. Zwaar leven is dat hoor…

Japio dacht op de valrep ook nog even door te breken, zoals hij elke wedstrijd wel een keer doet, maar werd recht voor de keeper in het strafschopgebied onderuit gehaald, voordat hij de bal kon trappen. Omdat Eemdijk 8 met 3-1 voor stond, werd deze vuile (want dat was het) overtreding niet bestraft door de scheidsrechter.

Dus moesten we de bezoekers zelf maar straffen, door deze 3 punten in onze zak te steken. Ach, Eemdijk 8 won met 3-1 en dat is een prachtige gewaarwording. Nu zorgen dat we alle wedstrijden die we in moeten halen ook nog kunnen spelen, waaronder VVZ en Vliegdorp, zodat we hier ook weer puntjes van kunnen snoepen. We hebben de punten nodig om hoge ogen te gooien in deze kampioensstrijd! Uiteraard spelen we enkel voor de overwinningen en niet meer voor het kampioenschap, maar mocht het er toch van komen, is het en leuke bijkomstigheid. … Ja toch?

Geef een reactie