DOSC 4 – Eemdijk 8

Image

Kan er een mooiere dag gewenst worden dan zaterdag 3 mei? Het was namelijk prachtig warm en zonnig weer. Helaas was het wel ‘de dag na de Zuidwal’. Wat dus wil zeggen, dat de kater voor menig persoon groot was. We moesten vroeg uit de veren, om in de stad van Remia aan te treden tegen DOSC. DOSC? Nog nooit van verloren! >>

Met zeer goede bedoelingen (ruim van te voren aanwezig zijn en een redelijke warming up) ving de wedstrijd aan. De zon stond hoog aan de hemel op onze gezichten te branden. Ontzettend lekker, zou je denken. Echter met een kater vroeg opstaan en dan met vocht en zuurstof tekort flink aan de slag gaan, tegen een team die het goed heeft gedaan in de competitiestrijd het afgelopen jaar, is nog een hele opgaaf. Als versterking en als gastspeler mocht Roes meespelen, in de hoop dat dit het spel opheft, wat de kater-mensen laten liggen.
 

De eerste vijf minuten waren voor Eemdijk 8 zonder overigens echt gevaarlijk te worden. Vandaag traden we aan in de ouderwetse 4-4-2 opstelling, vanwege afwezigheid van 2 centrale middenvelders. Hip mocht, net als tegen SVMM, de keeper spelen en minitank bORt mocht zijn kunsten vertonen op het water, voor de laatste Zuidwal race.

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor de thuisspelers. Het leek ze gemakkelijk af te gaan en kwamen oog in oog met Hip, de Oprah Winfrey van Eemdijk 8. Hip bleef uiterst koel en maakte de eerste kans voor DOSC met een fraaie redding onschadelijk.

DOSC ging vervolgens voor de herhaling. AzAri en Floep, die beiden in de sprint achter de aanvaller waren gegaan, kregen samen de bal niet weg. De spits kwam vrij voor Hip te staan. Opnieuw met een fraaie safe, een niet bedoelde spagaat, hield Hip zijn doel schoon. De Groene Hulk, met een ‘50%-zuidwal-middenveld’, kwam er even niet aan te pas en moest een hoekschop weggeven.

Een DOSC-speler kopte de bal via Hip’s met-de-hand-gemaakte en uiterst chique werkhandschoen tegen de lat, waarna de bal ietwat te goed viel voor DOSC. Er werd uitgehaald. Met uiterste krachtinspanning haalde H.W.D. de bal van de lijn. De bal, zo raar al ‘ie kan rollen, kwam elke keer weer in de voeten van de thuisspelers. Na 3 pogingen werd de regel “3 maal is scheepsrecht” toegepast en wisten ze de bal achter Hip te knallen. 1-0 voor DOSC. Hip was woedend. Eemdijk 8 was even helemaal de kluts kwijt. Niet verwonderlijk. De Groene Trein is namelijk al 2 maanden ongeslagen. De verslagenheid was niet alleen van de gezichten af te lezen, maar ook in de acties en zelfs de uittrappen van keeper Hip.

Een uittrap werd volledig verkeerd geraakt. Het veld kon er weer een polletje bijtellen en Hip een verkeerd uitgeschoten bal, tegen de rug van medespeler Floep. De bal viel zo panklaar voor de DOSC spits, die er probleemloos 2-0 van maakte.

Eemdijk 8 wilde wel, maar de acties liepen telkens op niets uit. De aannames waren net niet goed en de passes kwamen ook niet aan. Dit lag niet alleen aan de geluksfactor, want de duels werden hier en daar helaas ook niet aangegaan. De Warfaces waren even afgedropen en waren waarschijnlijk verdronken in de vele hersencelverslindende dagen hiervoor (o.a. Rugbyfestijn, Koninginnedag en het beruchte Zuidwalfeest de avond/nacht ervoor).

Zo mocht de thuisploeg vrijuit combineren, werden we voor de tweede keer dit seizoen even zoek gespeeld (VOP uit, derde goal) en mocht DOSC de 3-0 tekenen. De kopjes gingen hangen. Na de 3-0 achterstand creëerden we, net als IJsselmeervogels een week eerder (De derby der derby’s.red), pas onze eerste kans. Het bleef niet bij 1 kans. Gizmo (2x), WickedW en Gerrit Vullis hadden hun vizier niet op scherp staan. Roes was wel scherp, maar de keeper verwerkte de bal tot een hoekschop.

Eemdijk 8 ging langzaamaan iets gecontroleerder voetballen. De lange bal werd vermeden, want de (lucht)duels werden niet gewonnen. Via de zijkanten werd geprobeerd op te bouwen. Dat ging aardig totdat….bij een opbouw de bal niet geheel zuiver werd teruggespeeld op keeper Hip. De bal belandde precies tussen Hip en Floep. Hip wilde deze actie herstellen door naar de andere kant te passen, naar AzAri. Floep wilde echter goedbedoeld de bal oppakken voor een nieuwe opbouw. Het gevolg was dat Hip opnieuw tegen Floep aanschoot, waardoor de bal voor een DOSC-speler belandde. Deze wist uitermate makkelijk te scoren. 4-0!  De rust brak bijna aan. Booka, eveneens gastspeler en trouwe meetrainer, had nog niet veel laten zien.

Plots was daar zijn moment van de wedstrijd. Op de manier zoals we die kennen van Neversss, werd zijn sprint eveneens afgerond… De schuimkraag die je normaliter in combinatie met een goudgele rakker ziet, kreeg Eemdijk 8 voorgeschoteld op een Groengele rakker. Een kleine flashback naar het Zuidwalfeest trad in werking! Een publiekswissel was voor letterlijk groene Booka op zijn plaats.

De rust brak aan. Kort werd er over de tegendoelpunten gesproken. We wilden wat meer rust op het middenveld brengen. Roes werd daarom op het middenveld gepositioneerd. Gerrit zag ook meer mogelijkheden achter de spits en met het resterende materiaal kwam er een een fraaie opstelling uit, met WB op de plek, waar hij vorige week goed debuteerde, linksback.

De tweede helft begon. Even leek het op een zomeravond potje voetbal. Heel relaxed werd er door beide partijen rondgespeeld. Nog steeds 4 punten in achterstand en nog zo’n 45 minuten resterend op de klok. Uit een van die relaxte zomeravondmomenten was het Gerrit Vullis, die met een mooie aanname de bal confisqueerde. Met een fraaie kap-, draai-, glijd-, scheld- en kwijlactie wist hij de bal zonder aarzelen en zo nonchalant als hij alleen kan, achter de geelgekleurde keeper te schieten. 4-1. De eer was gered! Geen totale afgang. Gerrit el Salvador. De man die de nummer 14 zou moeten krijgen, in verband met zijn fraaie kapbewegingen en zijn briljante doelpunten elke wedstrijd.


DOSC geloofde het nog steeds wel en kwam af en toe door verzorgde opbouw over de middenlijn. De verdediging stond als een huis en Hip hoefde slechts af en toe een bal naast te kijken. Uit 1 van onze welopgebouwde tegenaanvallen kwamen we door tot in de ‘16’. Een verdediger van de thuisploeg zette een sliding in, dacht voor een moment dat hij Heurelho da Silva Gomes was, en tikte met zijn hand de bal tegen de grond. De perfect fluitende leidsman kon niets anders, dan de bal op de stip leggen. Azari had de bal al klaar gelegd. Gerrit Vullis liet het over aan een van de medespelers, maar Richie XL (Roes) werd door enkele spelers als de aangewezene gezien.


Roes, de man van het knalschot en debuterende in het achtste elftal van Diek, liep beheersd en rustig richting de bal. Hij zag de keeper al een hoek ingaan en wist met een zeer vreemde penalty de andere hoek te kiezen. De bal ging niet hard, was niet zuiver en rolde ook niet. Echter stuiterde deze zo raar op, dat de keeper de bal ook niet kon tegenhouden, als deze de goeie hoek in zou duiken. 4-2!


Eemdijk 8 leek even van zijn kater af te zijn. De alcohol was ineens uit het bloed verdwenen. Het middenveld was al ‘Zuidwalproof’ maar de andere linies plotsklaps ook. Eemdijk 8 rook bloed. Vers, borrelend en roodgekleurd bloed. Gepaard met adrenaline. De ultieme en meest dodelijke combinatie, als je het mij vraagt.

Sjakie’s Wondersloffen ontwaakten en begonnen te glimmen. Ook de handschoenen van keeper Hip begonnen te spreken en te jeuken. “Kom op, ze hebben al eens met 4-5 verloren!” klonk er overtuigend, doch met een komische ondertoon, uit de mond van keeper Hip, die ook weer tot leven gewekt was. De kopjes gingen gezamenlijk omhoog, als in de muziekvideo Thriller van onze hooggewaardeerde zwart-witte kindervriend Michael Jackson. Angst, alcohol en droefheid maakte plaats voor pure adrenaline. De spieren van de Groene Hulk werden als staal. Uiteraard wel vloeibaar staal, als de T1000 uit de film Terminator 2. Een nieuwe sneltrein was geboren. Een sneltrein die niet meer op- of omkeek van een roodzwarte stationshal. Een sneltrein die geen stroom of andere brandstof nodig had. De groengekleurde trein liep op vertrouwen in combinatie met adrenaline en de wilskracht om te overleven.

DOSC was aangeslagen en Eemdijk 8 heerste op alle linies. Als een leger die elke hoek van een stad al heeft bezet, om vervolgens het centrale plein in te nemen, in het centrum. Duels werden weer aangegaan. Uitspeelmomenten werden gecreëerd. Een kopbal voelde niet meer als een bevrijding van de hoofdpijn. Nee, het werd gezien als een verwijdering van de kater. Er kwamen goede voorzetten van de zijkanten. Uit een afgeslagen bal aan de rechterkant, wist Gerrit nog net de bal binnen te houden. Gerrit staarde met zijn Superman’s ogen, keek door de verdediging van DOSC heen en gaf de bal fraai voor. De bal vloog voor het doel langs, over de verdediging, richting Darren. Het doel stond open. Vanaf de achterhoede, met een zonnetje tegen, was dit nog te zien. Darren koos voor de meest moeilijke manier in het veld, namelijk geheel vrijstaand op 1 meter de bal net over de lat van de tegenstander koppen. Een prestatie op zich, dat moet gezegd worden.


De groenen bleven in een goed resultaat geloven en bleven de druk opvoeren. De geelgekleurde keeper van de thuisploeg koos voor een lange uittrap. De bal vloog door de lucht en blonk prachtig door de zon. De bal kwam tot aan de middenlijn en begon toen te dalen. Roes, die toevallig op die plek stond en zich daar maar eens nuttig ging maken, zette de adrenaline om in kracht. Hij zag zijn kans schoon en zwaaide zijn voet richting de bal. Een ongelooflijke doffe knal klonk. Een stofwolk trok op en de baan die de bal aflegde, ging gepaard met een baan van vuur, gras, rook en stukjes gebrand leder. Alsof we met zijn allen op een ongelooflijk groot bioscoopscherm een wedstrijd tafeltennis volgden, kwam de bal met een x-factor zwaartekracht omlaag. De keeper, die dacht de situatie onder controle te hebben, liet de bal even voor hem stuiteren, om het vervolgens over de lat te zien verdwijnen. De geelgekleurde man kwam echter bedrogen uit. De bal stuiterde zo hoog op en kwam ook weer zo snel naar beneden zetten, dat deze gewoon tussen de doelpalen belandde. 4-3!

Eemdijk 8 ging door met zijn borst vooruit! Gerrit schoot nog een keer in het zijnet en Puk, die de plek van AzAri in de voorhoede overnam, schoot de bal net voorlangs. Toch zou de dikverdiende 4-4 vallen.


Topscoorder Gerrit Vullis, die zijn laatste restje energie omzette in controle over de bal, wist aan de rechterkant nog wat uit te halen. Zeer fraai schoot hij de bal over de keeper en onder de lat door in tegen de goeie kant van het net van DOSC. Zijn 19e van het seizoen. De stand was 4-4!!!

Niet veel later, toen iedereen er fysiek helemaal doorheen zat, floot de scheids af. Een voor de neutrale toeschouwer zeer aantrekkelijk wedstrijd met twee gezichten. Eemdijk8 was duidelijk de morele winnaar en een ervaring rijker, plus …. nog steeds ongeslagen!!! Eemdijk 8 staat nu op 14 punten en is al sinds 8 maart 2008 ongeslagen. Volgende week treden we op eigen veld aan tegen Zuidvogels, waar we nog een appeltje mee hebben te schillen.

Rapportcijfers met KORTE toelichting, door keeper/coach/trainer Oprah Winfrey alias Hip:

Hip, 6.

Mooie reddingen vallen in niets bij sommige andere wedstrijdmomenten.


HWD. 6,5

Eerste helft zwaar, maar uitstekende tweede helft.


Puk, 6
 

Gewoon redelijk verdedigd. Jammer van bal net voorlangs.


Floep, 6.

Slechte eerste helft, tweede helft net zo goed al vorige week


Arjen, 6,5
 

Redelijk verdedigd, paar nuttige overtredingen maken +0,5 ;)


Marty, 6,5

Goed verdedigend, maar opbouwend onrustig


WB, 6,5.

Blijf geen veren in z’n reet steken


Gijs, 6,5
 

Aanvallende taken erg goed uitgevoerd, volgende keer minimaal 1
schot tussen de palen


Booka 5,5

Had om 1 of andere reden toch veel zwaar vandaag. Herstelmogelijkheid: zuidvogels thuis


Darren 6

Minimale inspanning, maximaal dreiging. Had kunnen (lees: moeten) scoren


Wouter V,
7
Eerste helft veel compenserend voor centrale middenveld, tweede helft continu aanspeelbaar en dreiging


Richie XL (Roes),
6,5 
Matige eerste helft, tweede helft leidersrol opgeëist en ingevuld. Twee geluksgoals maken geen 7


Gerrit 6,5.

Goed gewerkt en opnieuw gescoord. Moet nu toch voor hogere cijfer ook anderen laten scoren

Speciale dank aan Hip, die eveneens mee heeft geholpen met dit verslag!

Geef een reactie