Eemdijk 5 – Altius 6 (5-2)

Al vier wedstrijd weet Eemdijk 5 geen punten te halen. Vorige week zat de groene formatie er zo dichtbij, maar liet de overwinning door de vingers glippen. “Als we nu verliezen, stem ik in met de zesde klasse” werd gezegd vóór de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Altius 6. Altius, net als Eemdijk 5 nog geen punt behaald dit seizoen, is een nieuwkomer in deze seniorencompetitie, dus de jonkies van dit team moet het fysieke spel nog aftasten.

Zaterdag mocht Eemdijk 5 weer eens op de thuisbasis voetballen. Met een fantastische voorbereiding door Japio, die de tenues als een professionele club in alfabetische volgorde had klaargelegd in de kleedkamer, begon de groene formatie aan een mooie voetbalmiddag. De regen was net weggetrokken, en de zon brak zowaar door. Ieder krijgt wat ‘m toekomt. Wordt dit dan zo’n middag voor Eemdijk 5, waar het broodje pindakaas eindelijk eens met de besmeerde kant naar boven op de grond valt?

Eemdijk 5 verzamelde zich rond half 12 op sportpark De Vinken. Nog voordat de groenen de kleedkamer bezochten, kwam Maarten aangelopen met een welgemeende verrassing: nieuwe trainingspakken. De IT-dienstverlener Netformatie B.V. uit Purmerend heeft Eemdijk 5 in ’t nieuw gestoken en heeft prachtige trainingspakken geleverd. In deze mooie outfits stapten de groenen het veld op.

Al snel bleek dat de zomer nog niet helemaal was verdwenen en de zon de groene zoden goed verwarmden deze middag. Eemdijk 5 begon aan zijn warming-up en om 12:15 uur (een kwartier eerder dan menig andere thuiswedstrijd) klonk het beginfluitje van de scheidsrechter van dienst.

Het werd al snel duidelijk dat Eemdijk de overhand had deze middag. Met een stabiele achterhoede, een controlerend middenveld en dreigende voorhoede begon het avontuur dat “winnen” heet. Deze dag moest het gebeuren. Dit was de dag dat Eemdijk zichzelf kon bewijzen en dat de ervaring het kon winnen van snel- en fitheid.

Altius 6 speelde slordig en leverde de ene na de andere bal in bij Eemdijk, waardoor de thuisploeg de situatie volledig onder controle had. In tegenstelling tot de week ervoor stond de verdediging ook wat stabieler te voetballen. Eemdijk kreeg veel ruimte en kon zo zijn eigen spelletje maken. Hip, vandaag voor de verandering eens spelend als middenvelder, kon de bal onderscheppen op het middenveld en deze met een prachtige curve naar de rechterkant schieten. PapaSan, die vandaag zichzelf kon bewijzen in de voorhoede, onderschepte de bal en zag Japio voor het doel lopen. Hij gaf de bal hoog voor, over de verdediging en de keeper van Altius. Japio kon vervolgens de bal keurige tegendraads inkoppen. De keeper was kansloos en zag de bal achter zich verdwijnen, tegen het net. 1-0.

Ook bij de volgende goal stond Hip aan de basis. Hij gaf de bal mee in de loop aan AzAri, die op de linkshalf positie veel ruimte kreeg deze middag. Hiermee werd gelijk zijn conditie getest. AzAri sprintte richting de bal en kon deze hard en laag voor het doel schieten. De bal rolde niet al te hard richting één van de verdedigers van Altius. Het ontbrak de beste jongen aan ervaring en zag dat Japio vervolgens de bal onderschepte en zo de bal in kon tikken. 2-0.

“Vorige week ging het ook zo! Toen stonden we ook voor…” schreeuwde Dirk, terwijl hij doelde op het feit dat Eemdijk niet te makkelijk moest gaan voetballen. Een fout zit in een klein hoekje, waardoor het zo weer gelijk kan staan. Eemdijk moest gefocust en scherp blijven. Alleen zo kun je de voorsprong behouden en zelfs uitbreiden.

Deze eerste helft probeerde Altius ook nog wel een potje te breken, maar speelde de acties niet goed uit. Met één grote kans wisten de Hilversummers het keeper Dirk op dat moment lastig te maken, toen Mup en WB tegen elkaar opliepen en de aanvaller de bal vervolgens in de hoek kon “krullen”. Dirk strekte zich naar de hoek en tikte de bal fantastisch uit de hoek.

Ditzelfde gold ook voor Eemdijk. Niet elke actie in de zestien van Altius werd een doelpunt. Zo kreeg PapaSan uit de draai ook nog een goede kans, maar deze netjes werd gepareerd door de keeper.

Gelukkig was Eemdijk effectiever dan de bezoekers en konden de groenen de score weer uitbreiden. De bal stuiterde wat hoog het keepergebied in via de linkerkant (gezien vanuit het perspectief van Eemdijk) en Japio stond klaar om de bal voor het doel te ontvangen. De bal werd tegen de hand geschoten van een verdediger. De beste jongen kon er weinig aan doen, maar ontnam hier een goede kans voor de groenen. Penalty. Hip nam plaats achter de bal en vanaf de penaltystip schoot de Eemdijk 5 captain hard en overtuigend tussen de palen. 3-0.

Met deze keurige tussenstand bezochten de teams de kleedkamers en werd de thee warm gedronken.

De tweede helft had Eemdijk 5 meer moeite met het team uit Hilversum. Altius ging meer druk zetten, schoof meer door en daar was Eemdijk niet op berekend. In vergelijking met de week ervoor opende Eemdijk de tweede helft daarentegen wel beter, en wist een tijdje de 3-0 te bewaren. Toch was daar die tegengoal. De bal werd vanaf de linkerkant voorgegeven, achter WB en bORt langs die in de sprint mee terugkwamen. Minitank bORt draaide nog om, om zo het schot te blokkeren, maar kon een schot niet voorkomen. Deze belandde laag in de hoek en keeper Dirk was gezien. 3-1.

Er was nog geen man overboord. Eemdijk had een redelijk veilige marge in gebouwd, maar moest welscherp blijven. Ook moest Eemdijk weer meer naar voren voetballen, wat in het begin van de tweede helft ontbrak. De thuisploeg had moeite met uitverdedigen en kwam met moeite over de middenlijn. Zo nu en dan brak Eemdijk uit en kon het team ’t verschil brengen. Mup, vandaag wederom als laatste man tussen de lijnen, kon veelal oplopen om zo als extra man bij hoekschoppen of vrije ballen te fungeren als goaltjesdief. Met zijn kopvermogen komt Mup soms gevaarlijk uit de hoek. Vandaag wist de laatste man van Eemdijk tot tweemaal toe in de tweede helft een goede kans om zeep te helpen, waardoor Altius elke keer met de schrik vrij kwam. Hij had zijn vizier niet scherp, waardoor de ballen over het doel vlogen.

Vanaf de linker cornervlag had Eemdijk de bal en liep op richting het keepergebied van Altius. Bullet maakte ruimte en trok een speler mee. Letterlijk. Hip legde de bal terug op randje zestien, op Japio. Japio kwam één op één met de keeper. Het duurde allemaal voor het gevoel langer dan dat het uiteindelijk ‘in real life’ duurde. Japio maakte een schijnbeweging en de keeper trapte erin. De beste jongen maakte al een beweging naar de verkeerde kant, waardoor Japio de bal koel in de korte hoek kon plaatsen. Japio was op dreef! 4-1.

Door een onbesuisde sliding van Hip, die de bal miste, speelde Eemdijk tien minuten met tien man. Hierdoor werd Eemdijk vanaf het middenveld overlopen en vocht het achterin voor wat het waard was. Dat mannetje minder in het veld zorgde ervoor dat de marge van drie goals weer omlaag werd gebracht. WB werd op de linksbackpositie uitgespeeld en zag de behendige speler langs de achterlijn richting het doel lopen. In zijn ooghoek zag hij ook Mup aan komen stormen. Mup gleed richting de bal en raakte daarbij ook de speler. Penalty. De bal werd tussen de palen geschoten, door het midden, en Dirk kon de actie helaas net niet stoppen. Hij baalde duidelijk, maar wederom was er nog geen man overboord. 4-2.

Omdat Eemdijk niet bij de pakken neer ging zitten bleef het strijden voor die felbegeerde punten. Vanaf de zijlijn, dicht bij de cornervlag, mocht AzAri de bal weer in het spel brengen. Hij gooide bal op het hoofd van Marty, die de bal keurig doorkopte. De keeper kwam zijn doel uitgerend en Japio kon maar één ding doen. De bal op doel koppen. De bal schoot langs de keeper en Japio maakte zijn vierde goal deze middag. 5-2. Japio werd ook zonder twijfel verkozen tot Man of the Match.

De slotminuten naderden en hoog in de lucht verscheen een prachtige regenboog. Alsof het zo moest zijn; een bekroning op het werk van deze middag. De scheidsrechter floot en Eemdijk had zijn eerste punten van deze competitie te pakken. Door deze winstpartij schoof Eemdijk zowaar drie plekken omhoog. De groenen staan nu op de achtste plek! De stijgende lijn is ingezet!

Geef een reactie