Eemdijk 5 – TOV 6 (1-1)

Zaterdag 21 april 2018. Och wat een wedstrijd weer. Een lach, een traan, verstandsverbijstering en scheve gezichten. Een wedstrijd waar we even bij stil moeten staan. Waar TOV 6 ten tijde van deze wedstrijd nog op de tweede plek stond, zo had het team meer te verliezen dan Eemdijk 5. In Baarn verloor Eemdijk 5 in pokkeweer met 4-2 van TOV 6, en deze zaterdag kreeg Eemdijk 5 de kans zich te revancheren. Lukt het de groene formatie die drie punten op De Vinken te houden, of verzuimt Eemdijk de acties (net als zo vaak) te verzilveren? Of is er nog een derde factor die roet in het eten gooit…?

De wedstrijd ving aan om 12:30 uur, op een prachtige lentedag. Zomerse weersomstandigheden! De gezichten werden ingesmeerd en de scheidsrechter van dienst blies op zijn fluitje. Eemdijk 5 heeft geen goede ervaringen gehad in het verleden met deze scheidsrechter, dus het kon enigszins alleen maar meevallen… toch?

TOV 6 liet zien wat ze waard zijn. Vanaf minuut één zette het team gelijk druk op Eemdijk. Andersom gebeurde het ook, dus de teams waren aan elkaar gewaagd. De ruimtes werden klein gehouden en de druk hoog. Ondanks het feit dat de teams elkaar niets gunden, bleek het deze middag wel een sportieve wedstrijd.

Het was vooral Eemdijk 5 die de overhand had deze wedstrijd. Keeper Dirk werd deze eerste helft gespaard en zag dat zijn team de situatie onder controle had. De verdediging van Eemdijk 5 stond goed, met centraal Mup en Hip en op de rechterkant H.W.D. afwisselend met Nevers, en links Sander. Mup, een belandrijke factor in de verdediging, stond op scherp; elk moment kon hij vader worden en dus lag de telefoon op de bank naast Klaas (die hier zijn vierde wedstrijd van dit seizoen meepakte).

Eemdijk speelde veel op de helft van TOV en had de situatie prima onder controle. Er was veel dreiging bij het doel van TOV, en dat wierp zijn vruchten af. Vullis, die een goede wedstrijd speelde maar af en toe wat ongelukkig uit kwam, maakte de eerste punt voor zijn team. Net als in de uitwedstrijd zette hij zijn team op voorsprong. In tegenstelling tot de uitwedstrijd was deze goal niet tegen alle verwachtingen in. Het zat er aan te komen. 1-0.

Eemdijk bleef deze eerste helft dreigend, maar het zag er naar uit dat de scheidsrechter elke keer roet in het eten gooide. Een hoekschop met een kopkans van Mup werd afgefloten, omdat hij zogenaamd de keeper hinderde. Ook keurde de beste man een doelpunt af, toen na een hoekschop de bal op het hoofd van Vullis landde en deze in duel kwam met de keeper. Vullis kopte de bal weg bij de keeper, en Japio plaatste de bal met een halve omhaal tussen de palen. Een discutabel moment, waarbij Eemdijk volgens velen al op 2-0 had moeten staan. De stand bleef op 1-0. Hier kwam TOV met de schrik vrij.

De tweede helft kwam TOV sterker uit de kleedkamer. Het team kreeg zowaar wat kansen, maar nog steeds wisten zij het keeper Dirk niet of nauwelijks lastig te maken. Op een enkele actie na… Het grootste gevaar kwam uit een dood speelmoment deze tweede helft. TOV liep de bal over de achterlijn, waarna het fluitje klonk van de scheidsrechter. De bal was over de achterlijn gegaan. Waar enkele spelers stopten met voetballen, gaf de aanvaller van TOV de bal voor in de zestien. Eemdijk scandeerde dat het fluitje had geklonken, en dat bleek uit de reactie van de rest van de groenen. Iedereen stond stil en TOV kon de bal zo het doel in schieten. De scheidsrechter wees naar de middenstip. Zelfs enkele spelers van TOV keken verbaasd naar de acties op het veld. Zij klaagden niet uiteraard en konden alleen maar juichen.
Eemdijk ging verhaal halen en keeper Dirk (die ook een scheidsrechterstraining heeft genoten) legde de spelregels nog eens helder uit. De scheidsrechter kende het doelpunt toe. 1-1.

Tijden de drinkpauze gaf de beste man aan dat hij een fout had gemaakt… Ondanks dat fouten maken menselijk is, en hij het (zoals een eerlijk mens) niet onder stoelen of banken schoof dat hij er naast zat, kostte deze fout wel twee punten voor de Diekers.

Eemdijk stond erop deze gelijkmaker nog recht te trekken en probeerde met man en macht die tweede goal te maken, maar het zat er niet in. Zo kreeg TOV zelfs een penalty, toen WB per ongeluk zijn hand tegen de bal zette bij een kopbal in ‘de zestien’. WB baalde en zag de drie punten door de neus geboord worden. De speler nam plaats achter de bal en keeper Dirk stond zijn mannetje onder de lat. De speler nam een aanloop en schoot de bal hard en laag. De bal was niet zuiver in de hoek, en Dirk dook de goede kant op. Met zijn voet tikte hij de bal fantastisch van de lijn. Eemdijk 5 werkte de bal weg en kon uiteindelijk juichen. WB was blij en bedankte Dirk dat deze cruciale handsbal niet afgestraft werd.

De 1-1 werd de uiteindelijke eindstand en Eemdijk 5 voelde dat er meer in had gezeten. Daarnaast had TOV ook de kansen op de gelijkmaker al op de voet, maar daar kwam Eemdijk weer goed weg. Uiteindelijk is de 1-1 misschien wel een terechte eindstand… Maar het had zo mooi kunnen zijn…

Wat overigens wel bijzonder is, is dat de stand bij de KNVB op 3-3 is gezet… Ook hier is de scheidsrechter niet helemaal concreet geweest. Och…