Eemdijk 5 – VVZA 4 (4-1)

ā€œBest wel geflatteerd deze uitslag,ā€ klonk het zaterdag na de wedstrijd. Niet bepaald positief, hoewel de sfeer uitstekend was, maar de spelers bleven wel reĆ«el. De wedstrijd van afgelopen zaterdag thuis tegen VVZA 4, de huidige nummer twee uit de competitie, had een moeizame start voor Eemdijk 5. De wedstrijd ving aan om 14:30 uur, op een veld waar de koeien zojuist vanaf geschopt waren. Of waren wij die koeien die moesten grazen tussen de lijnen? Eemdijk 5 mocht aantreden tegen het vierde team van VVZA uit Amersfoort.

Eemdijk had vooral de eerste tien minuten veel moeite met het spel van VVZA. Eemdijk kwam niet over de middenlijn en de verdediging had de situatie in de beginminuten niet onder controle. Ook niet met Sander als voorstopper en ā€œsurrogaat-Mupā€ Brent als laatste man, die vandaag een zeer goede wedstrijd speelde.
Al vanaf minuut Ć©Ć©n gilde Vullis dat AzAri met WB moest wisselen, en dat WB dus gewoon linksback moest. Nadat meerdere medespelers die beaamden, keerde beide heren de rollen om en kreeg Eemdijk weer meer controle over de wedstrijd. De kansen bleven uit, maar de groenen kregen weer meer lucht; men kon weer zelf het spel maken in plaats van achter de feiten aan te rennen.
In de tussentijd was Eemdijk al enkele keren aan een vroege achterstand ontsnapt, zij het niet dat Eemdijk knokte voor lijfsbehoud. Zowel op de linkerkant, als op de rechterkant, waar Nevers een prima wedstrijd speelde.

De strijd ging door. Het veld werd er niet beter op en de ene na de andere glijpartij was een feit. De balaannames waren daardoor niet om over naar huis te schrijven. Van beide kanten was het spel soms niet te pruimen. De stand bleef daardoor lang 0-0.

Eemdijk 5 kreeg deze eerste helft niet veel kansen, maar de kans op die voorsprong kwam van de voet van Japio. Vullis zette Japio alleen voor de keeper, maar de keeper was goed uitgekomen en verkleinde zijn doelgebied. Japio trok met een grote boog om de keeper heen, maar tikte de bal iets te ver voor zich uit. Hij liep richting het goal, waar de keeper ondertussen al weer plaats had genomen. Japio schoot de bal hard richting de kruising, maar de keeper tikte de bal keurig van de lijn en daarmee was de kans gelijk verkeken.

Beide teams bezochten de kleedkamers voor de thee, die qua gevoelstemperatuur als sinds het begin van de wedstrijd in de bekers was geschonken. De suiker smolt al niet eens meer. Na het kwartier liepen beide teams weer het veld op en trotseerden voor de tweede keer de kou. Deze tweede helft was er meer actie. Zowel aan de kant van Eemdijk als aan de kant van VVZA.

VVZA leek iets gewijzigd te hebben in het positiespel, waardoor de verdediging van Eemdijk zo nu en dan moeite had de situatie te overzien. VVZA zette aan en wilde het verschil maken. Eemdijk kwam elke keer weer met de schrik vrij, maar niet zonder slag of stoot. Het was behoorlijk aanpoten voor de verdediging, met een hoofdrol voor laatste man Brent, die zo nu en dan op miraculeuze wijze de bal uit de lucht pikt en stil legt op zijn voetbalschoen.

Ondanks de verwarring bij Eemdijk raakten de groenen niet in het slop en konden zij zelfs een potje breken. Japio kreeg wederom de bal ingespeeld en hij had vrij spel richting de keeper. De keeper, die de eerste helft goed uitkwam en hiermee het doelgebied verkleinde, probeerde nu weer het klusje te klaren. Deze keer stond hij alleen niet goed opgesteld en Japio leerde ook van zijn fouten. Hij knalde de bal langs de keeper over de doellijn. Eemdijk 5 leidde de wedstrijd met 1-0.

Het antwoord van VVZA kwam vrijwel direct na deze actie. De grijns was nog niet van het gezicht van de Diekers verdwenen, of daar was die steekpass over links. Mouse, halverwege de eerste helft in de plek gekomen voor AzAri, sprintte achter zijn directe tegenstander aan, maar hield ā€˜m niet bij. WB ondersteunde hem, maar voordat WB bij de speler in de buurt was, gaf de beste jongen de bal voor. De bal kwam bij een medespeler. Brent was in duel met de beste jongen, maar gleed weg. De aanvaller van VVZA profiteerde hiervan, liep weg van Brent en tikte de bal laag over de doellijn. Het stond weer gelijk. 1-1.

Deze gelijke stand hield nog even aan. Beide teams kregen over en weer kansen, en wederom kwam Eemdijk 5 met de schrik vrij. Een voorzet op het hoofd van een aanvaller van VVZA resulteerde in een doelpunt. Zij het niet dat de bal eerst werd doorgekopt, naar een medespeler die buitenspel stond. De scheidsrechter van dienst, die vandaag een prima wedstrijd floot, zag dit goed en keurde de goal af.

MJā€™s afstandsschot werd nipt gestopt door de keeper, die in tweede instantie pas de bal uit de lucht kon plukken.

Beide teams bleven strijden voor wat ze waard waren. Eemdijk 5 kreeg een hoekschop. De hoekschop werd weggewerkt door de verdediging van VVZA, richting een medespeler die zich bevond op het middenveld. WB was scherp en sprintte de bal om deze te onderscheppen. Hij was eerder bij de bal dan zijn tegenstander en zonder aarzelen schoot hij de bal hoog richting het doel, in ā€œde potā€, waar het gros van de spelers nog stond opgesteld. Handen gingen omhoog, aangezien men dacht dat Sander de bal wilde koppen. Vanuit de drukte kwam Vullis aangelopen en kopte de bal verrassend bij de tweede paal binnen. Een onbewuste assist van WB en een prachtige, beheerste kopbal van Vullis. 2-1!

Vanaf dit moment was het voor Eemdijk vechten voor het behoud van deze voorsprong. Eemdijk leek vleugels te krijgen hierdoor en probeerde de voorsprong uit te breiden. De Bulletcatcher van Eemdijk 5 kreeg de bal ingespeeld op randje zestien en kon vrij oplopen richting de keeper van VVZA. Plots werd hij van achteren via een heuse sliding geveld, waarna Bulletcatcher (hij deed zijn bijnaam weer eer aan) het veld kon verlaten. De scheidsrechter liet zijn kaart op zak, en gaf zelfs een vrije bal buiten het keepergebied van VVZA, hoewel het leek alsof dit een penalty moest zijn. Bijzondere keuze van de arbiter van dienst, maar Eemdijk 5 treurde hier een minuut later niet meer over.
MJ nam plaats achter de bal, de muur werd opgesteld en MJ knalde de bal hard en laag richting het doel. De muur sprong op, waardoor de bal onder de voeten door schoot. Deze werd nog aangeraakt en veranderde ietwat van richting. De bal rolde in de hoek over de doellijn en plots stond het 3-1. Een prachtige goed doordachte ā€˜moveā€™ van MJ!

In de slotminuten kwam daar die vierde treffer, toen Wortel vanaf de linkerkant de bal het keepergebied van VVZA in schoot. In eerste instantie lukte het Eemdijk niet de bal te verzilveren, waardoor een verdediger van VVZA de bal weg kon schieten. Hij raakte de bal verkeerd, waardoor deze via een ā€˜curveā€™ bij Japio in de voeten kwam. Zonder twijfel nam Japio de bal op de slof en schoot zijn team hiermee naar 4-1.

Direct hierna was de wedstrijd gespeeld. In enkele minuten ging Eemdijk van een nipte 2-1 voorsprong naar een redelijk geflatteerde 4-1. Eemdijk maalde hier niet om en zet de ongeslagenheid in 2018 (in competitieverband) gewoon nog door.