Eemdijk 4 – Sporting Almere 3 (3-2)

Als enige twee teams mochten Eemdijk 4 en Sporting Almere 3 aantreden deze zaterdagmiddag in de competitie. Sporting Almere kwam op bezoek op sportpark De Vinken en had het plan om het Eemdijk 4 moeilijk te maken deze middag. Om 12:30 uur ving de wedstrijd aan. Eemdijk 4 had zijn eer hoog te houden; het team staat immers op een gedeelde eerste plek, samen met plaatsgenoot IJsselmeervogels 6.

Keeper Dirk stond weer onder de lat. Eemdijk 4 oogde compleet. Met een volle bank kon de thuisploeg een heus wisselbeleid toepassen. Het weer was fris. Vooral de wisselspelers moesten het ontgelden op veld twee in de dug-out.

In het begin van de wedstrijd bleek al snel dat Sporting Almere niet onderschat moest worden. Met enkele behendige spelers tussen de lijnen en snelle spelers voorin moest Eemdijk 4 scherp blijven. Een kleine fout is fataal. Dat wist Eemdijk 4 maar al te goed, na zo’n verliesseizoen vorig jaar. Dit jaar doen de groenen het een stuk beter en is de groen trein weer “op het spoor”, richting een mooie eindbestemming.

Eemdijk 4 stond als een huis. Stevig in de schoenen en sterk in duels. Dit resulteerde in veel balbezit voor de groenen en ook tot de openingstreffer na ongeveer een kwartier voetballen. Sporting Almere probeerde door de linies van Eemdijk te breken, maar stuitte op het middenveld op bORt; de minitank van Eemdijk 4. Niet groot qua lengte, maar wel qua vechtlust en longinhoud. bORt zat tussen de bal en de aanvaller van Sporting Almere en onderschepte de bal. De bal schoot door naar Vullis, die op zijn beurt weer door kon stormen over links. Waar hij enkele tegenstanders tegenover zich had, zag hij rechts van zich Japio oplopen en schreeuwen om de bal. Hij legde de bal breed, en Japio kon oplopen tot de keeper. Koelbloedig plaatste hij de bal langs de keeper en zette zijn team op voorsprong. 1-0.

Ondanks het feit dat Sporting Almere druk zette op Eemdijk, en er dreiging heerste, en het spel zelfs even stil werd gelegd door een onwel geworden speler van Sporting Almere (die overigens de tweede helft weer zijn mannetje stond), wist Sporting niet door te breken. En dat terwijl Eemdijk nooit echt sterk uit een rustpauze komt… Zo nu en dan een verdwaald schot, die langs het doel of over de lat over de achterlijn verdween. Nergens waar keeper Dirk zich druk over hoefde te maken.

Eemdijk daarentegen kreeg enkele kansen, als cadeaus op Pakjesavond. Uiteraard ook zelf gecreëerd, maar door eigen toedoen ook niet verzilverd. Noemenswaardig was één van de grootste kansen deze eerste helft van Japio. Hij wist op miraculeuze wijze vier, vijf man te passeren met zijn Wondesloffen, en zelfs de keeper zette hij op het verkeerde been. Het enige wat over bleef was de intikker. De batterij bleek op dat leeg, en Japio tikte de bal langs de verkeerde kant van de paal. En dat terwijl zijn medespeler Vullis links van hem vogelvrij stond om de bal tussen de palen te tikken. Japio baalde en zag in dat hij deze nooit mocht missen.

Eemdijk 4 kreeg nog een aantal grote kansen, maar geen van allen deed de stand op het scorebord wijzigen. Tot aan de rust bleef Eemdijk op voorsprong, met een minimale marge van één goal. Wortel was ondertussen gewisseld, aangezien hij last kreeg van de hamstring. Niet veel later deze middag probeerde hij het nog eens, maar de hamstring won het gevecht.

De tweede helft was er eentje waar nog lang over nagepraat kan worden. Niet zozeer over de mooie acties en de mooie goals, maar meer over de legio kansen die Eemdijk 4 kreeg en niet verzilverde. Als je ze zelf niet scoort, weet de tegenstander hier wel raad mee. Eén van de spelers van de bezoekers kreeg de bal op randje zestien ingespeeld en kreeg alle tijd om de bal te controleren; Eemdijk 4 gaf de beste jongen de ruimte. Waar het leek alsof Eemdijk 4 een muur had gevormd in de zestien van keeper Dirk, zag de speler van Sporting een “gaatje”. De jongen plaatste de bal met een ‘curve’ wonderschoon in de kruising. Door de teleurstelling aan de groene zijde wilde niemand klappen, maar de goal had een applausje verdiend. Zijn medespelers wisten te melden dat hij dit nog nooit had gedaan. Gelukkig kon Eemdijk 4 hem hierbij een “handje helpen”… 1-1.

Wederom een goal na een rustperiode. Iets waar Eemdijk 4 patent op aan kan vragen…

Vullis maakte plaats voor Puk in de voorhoede. Puk stond ook gelijk aan de basis van de uitloop in goals. Hij legde de bal breed op Japio en Japio kreeg alle vrijheid. Vanuit de tweede lijn schoot Japio hard richting het doel. De bal stuiterde richting de hoek en de keeper kon hier niet bij. Plots stond het 2-1.

Een goed gevoel, maar nog geen rustgevend gevoel. Zoals in het begin van de tweede helft zit een ongelukje in een klein hoekje. Eemdijk probeerde er alles aan te doen de score zo te houden en zelfs uit te breiden. Vele kansen op die marge van twee goals gingen op in de wind. Als sneeuw voor de zon. Teveel kansen werden om zeep geholpen, en het leek er zelfs even op dat Eemdijk 4 de bijl erbij neergooide. Sporting zette druk op Eemdijk 4 en de situatie werd naarmate de tijd vorderde steeds gevaarlijker voor de groenen.

Tot daar dat verlossende moment. Puk, vandaag een goede dag, kreeg de bal aan de linkerkant van het doelgebied van Sporting Almere ingespeeld. Puk aarzelde geen moment en schoot de bal richting het doel. Japio deed een sliding richting de bal en de bal verdween over de doellijn. Waar Puk zegt dat hijzelf de bal scoorde, gaf Japio aan dat hij de bal over de lijn tikte. Japio, met al twee goals op zijn naam, gaf het moment aan Puk. Puk breidde de score uit met 3-1.

Als antwoord hierop wist Sporting de score terug te brengen naar 3-2. Dirk gaf de bal mee aan Mouse, die op zijn beurt de bal meegaf aan MJ. MJ kreeg de bal niet onder controle en zag een speler van de tegenstander er mee vandoor gaan. Deze gaf de bal aan zijn medespeler en plots stond het weer 3-2.

Met nog een minuut of vijf op de klok was het aanpoten voor Eemdijk 4. Eemdijk 4 had deze middag de kans om de score uit te breiden tot grote hoogte, maar verzuimde te scoren. Niet alleen Japio, Vullis en Puk, de voorhoede van de groenen, kregen vele kansen. Mouse die zelf kon schieten in de zestien van de tegenstander, en elke keer weer kapte en draaide, gaf de bal mee op Vullis. De kans was hiermee vervolgens verkeken. “Henk de Kapper!” werd vanaf de zijlijn geroepen; een naam die Mouse al jaren geleden heeft gekregen van zijn medespelers.
Maar ook D.J. kreeg een grote kans op de rechterkant. Hij ging zijn directe tegenstander voorbij, liep alleen op de keeper af en zag zelfs dat de keeper een gaatje open liet bij de eerste paal. Hij trapte de bal, maar deze belandde in het zijnet. Volgens Wortel, die in de slotminuten nog als grensrechter diende voor de bezoekers, tikte D.J. eerst de bal weg met zijn linkervoet alvorens hij schoot.

Het was nog maar één goal verschil. Eén doelpunt is te overbruggen en dat dacht Sporting Almere ook. Eemdijk 4 knokte voor wat het waard was en wederom werd alles uit de kast getrokken. Daardoor klonk het eindsignaal van de scheidsrechter als een heuse verlossing. Eemdijk wist de drie punten op het sportpark te houden en loopt drie punten uit op medekoploper IJsselmeervogels. Dat betekent dat Eemdijk 4 nu de koploper is in de competitie.

Dit werd gevierd met het “eerste-doelpunt-kratje” van Puk. Ook MJ kwam met prachtig nieuws. Na de gezinsuitbreiding van Hip, wist MJ deze zaterdag ook heuglijk nieuws te brengen. Zijn vrouw Esra en hij verwachten in mei 2017 hun eerste kindje en dat was reden voor een “baby-kratje”. Gefeliciteerd, MJ en Esra!

Geef een antwoord