VOP 3 – Eemdijk 4 (1-4)

Een gezapig potje. Rikea vat het goed samen in de rust, als hij in gesprek komt met één van de spelers van VOP 3. De speler meldt vervolgens dat hij het wel prima vindt gaan bij zijn team. En precies daar zit het verschil tussen VOP 3, de tegenstander van afgelopen zaterdag met allemaal jonge jongens, en Eemdijk 4, de oude rotten in het vak. Eemdijk 4 heeft een verleden met fantastisch spel tussen de lijnen, maar kent ook genoeg slechte wedstrijden in de afgelopen tien seizoenen. Deze wedstrijd, of eigenlijk alleen de eerste helft, was er eentje om snel te vergeten.

Om 13:30 uur begon de wedstrijd op sportpark Olympus in Amersfoort, de thuisbasis van VOP 3, de tegenstander deze middag. VOP 3 bestaat uit allemaal jonge jongens, zijn sinds kort “lid” van onze competitie, maar hebben nog geen enkele punt kunnen bemachtigen. Dit speelde bij een ieder bij Eemdijk 4, en dat was te merken. De onderschatting loerde om het hoekje, en kwam zelfs halverwege de eerste helft helemaal tevoorschijn.

Voordat het zover was, opende Eemdijk 4 de score al vroeg in de wedstrijd, binnen enkele minuten. VOP zette druk op de verdediging van Eemdijk 4, maar werd nergens echt gevaarlijk. De verdediging van de groenen stonden hun mannetje en hadden de situatie onder controle. Eén van de spelers van VOP stond tegenover Rikea, met de bal aan de voet. Om Rikea stonden nog twee andere VOP’ers, volledig vrijgelaten door Eemdijk 4. De beste jongen probeerde Rikea te passeren, maar de rechtsback van Eemdijk 4 had de situatie door en onderschepte de bal. Rikea legde de bal breed op Vullis. Vullis liep op via de rechterkant en legde de bal breed op Wortel. Wortel bleef koel en plaatste de bal netjes tussen de palen. 0-1.

VOP 3 probeerde hierna op vele manieren door te breken en het keeper WB moeilijk te maken, maar WB vertrouwde volledig op zijn verdediging. Zo nu en dan wist VOP de bal nog via de flanken voor te geven, in het keepergebied van de groenen, maar liep de situatie op niets uit. Het jonge team miste een centrale speler, die het Eemdijk 4 moeilijk kon maken bij een voorzet.

Ondanks het feit dat VOP nergens echt gevaarlijk werd, kon Eemdijk 4 na die eerste vijf minuten ook geen potje meer breken. De groenen kampten met veel balverlies, waardoor VOP elke keer met de bal vandoor ging.

Halverwege de eerste helft kreeg VOP 3 een hoekschop. Puk, deze eerste helft de grensrechter van dienst, dacht dat WB de bal over de achterlijn tikte, en wees naar de hoek. De scheidsrechter, Coach Hayes, een bekende van Eemdijk 4 die in het verleden de coach van vele VOP-teams geweest (en al vaak tegenover Eemdijk 4 heeft gestaan), gaf in eerste instantie een doeltrap, maar vertrouwde op zijn grensrechter; hoekschop. Puk kreeg er verbaal van langs en zag vervolgens de hoekschop diagonaal binnengekopt worden. D.J. gaf aan dat het zijn mannetje was die de bal “mocht” koppen. Plots stond tegen alle verwachtingen in de stand weer gelijk. 1-1.

Eemdijk kon deze eerste helft nog de score uitbreiden, nadat Vullis een mooie pass op Mouse (de linkshalf deze middag) gaf. Mouse twijfelde niet en schoot met zijn rechtervoet de bal hoog over het doel. Mouse baalde zichtbaar. Ook Japio ging nog een paar keer langs de keeper, maar kon de bal óf niet voorgeven, óf zelf schieten, waardoor deze acties voor VOP met een sisser afliepen.

Met 1-1 gingen beide teams na 45 minuten terug naar de kleedkamer. De thee werd heet en zoet gedronken en er werden tactieken uitgezet: “We moeten duels winnen en scherper zijn”. Simpel, maar bleek erg moeilijk de eerste helft.

De tweede helft begon een kwartier later en had meer ‘body’. Eemdijk 4 kon hier weer laten zien wat het waard was. Het “gezapige” maakte plaats voor “iets minder gezapig”, en dat bleek uiteindelijk ook in de score. VOP 3 heeft deze tweede helft geen enkele keer keeper WB op de proef gesteld, mede dankzij het spel van Eemdijk 4; de groenen hadden de situatie onder controle. Wanneer je de wedstrijd onder controle hebt, kun je zelf ook weer kansen creëren.

Eén van die kansen was een vrije bal van Hip, die vandaag samen met Mup centraal achterin stond, en “zijn verdediging” goede gepositioneerd had. Hip legde de bal neer, zag een gaatje en schoot de bal hard richting het doel. De bal vloog hard en met een ‘curve’ richting het doel. Doordat de bal iets uitdraaide, onderschatte de keeper deze uithaal, en zag de bal over de doellijn verdwijnen. 1-2.

Eemdijk bleef doorknokken, maar de thuisploeg vocht ook voor wat het waard was. Al kreeg men zo nu en dan hulp van de twaalfde man tussen de lijnen, de arbiter van dienst. De wil om te winnen bij Eemdijk 4 was groter en sterker dan het spel van VOP, en dat bleek ook uit de loopactie van Mup. Mup liep op en kreeg de bal ingespeeld. Hij passeerde enkele spelers op snelheid en trok naar de achterlijn. Hij zag Japio voor het doel en gaf een voorzet. Japio kon de bal net niet raken, maar zag wel dat één van de VOP-verdedigers de bal over de doellijn schoot. Een eigen doelpunt. 1-3.

Deze 1-3 voelde goed en je zag dat er een last van de schouders van de groenen viel. De vierde goal, wat ook gelijk de laatste goal was van deze middag, viel dan ook niet veel later. Vullis kreeg een kans en schoot de bal tegen de keeper. De keeper redde in eerste instantie, maar de bal kwam opnieuw bij Vullis terecht. Vullis legde de bal terug op Japio, en die verzilverde de actie. 1-4.

Eemdijk 4 pakt wederom drie punten en staat momenteel gedeeld eerste, met IJsselmeervogels. Over enkele weken wordt dit dus een heuse clash. Nu genieten van die eerste plek!