Eemdijk 4 – Eemboys 3 (5-1)

Niet iedereen begreep de hint van Hip, toen hij de laatste goal scoorde van deze middag. Met zijn armen al wiegend naast het doel van de tegenstander vierde hij zijn goal, refererend aan de befaamde goalviering van de Braziliaan Bebeto in ā€™94, toen hij scoorde tegen het Nederlands Elftal. Hip en zijn vrouw Lydia verwachten gezinsuitbreiding in mei 2017, en dat was een reden te meer om deze middag met een glimlach af te sluiten. Prachtig nieuws naast al dat voetbalgeweld deze middag.

Deze zaterdag stond de kraker op het programma. Een wedstrijd tegen de koploper van onze competitie, Eemboys 3. Een groep jonge jongens met namen die me deden denken aan de selectie van Ajax. Younes. Anwar. Ze hebben negen punten uit drie wedstrijden, het maximale wat te behalen viel, dus wellicht dat het ook de kwaliteiten van de club uit Amsterdam heeft. ā€œZe zijn ook gewoon vijfde klasse hoorā€, werd gezegd, en daarmee werd gelijk gezegd dat het team niet onverslaanbaar is.

De wedstrijd begon om 14:30 uur. Eigenlijk iets later, aangezien de scheidsrechter de tijd nam om de spelerspassen te controleren. Een ongewone tijd, aangezien Eemdijk 4 al voor het tiende achtereenvolgende jaar thuis speelt om 12:30 uur. Kan Eemdijk 4 een potje breken ondanks deze tijdswijziging, of speelt dit in het nadeel van de groenen?

In het begin van de wedstrijd leek de tijd parten te spelen. Eemdijk 4 wist niet goed om te gaan met het spel van de bezoekers. Ondanks dat er veel ruimte lag op de flanken, en Eemdijk hier alle ruimte kreeg, was het Eemboys die gevaarlijk was in de voorhoede. Eemdijk 4 had moeite met het spel van de bezoekers en dat bleek ook op het scorebord. Vanaf een meter of twintig volgde een slecht schot, die wel bij een van de aanvallers van Eemboys terecht komt. De beste jongen schiet onder Dirk door en zet zijn team vroeg in de wedstrijd op voorsprong. 0-1.

Eemboys 3 zette de strijd voort en kreeg nog grote kansen. Door zowel geluk aan de groene zijde als de reorganisatie tussen de lijnen voorkwam de thuisploeg een totale afslachting. Zo wist Mup nog nipt een bal van de lijn te redden en hield zijn team in de wedstrijd. Van alle kanten werd geschreeuwd dat Eemdijk 4 er harder op moet, en niet zo slap de duels aan moet gaan. Het woord ā€œbangā€ heeft de boventoon en Eemdijk 4 herpakt zich langzamerhand. De groenen creĆ«ren zelfs kansen.

Vullis, vandaag in de basis, krijgt voorin de ruimte om de verdedigers te passeren, en vindt Japio. Japio schiet de bal in Ć©Ć©n beweging richting het doel en plaatst de bal met een ā€˜curveā€™ over de beweeglijke keeper. In tegenstelling tot eerdere kansen, kon de keeper niet bij deze bal en zag deze onder de lat verdwijnen tegen het net. 1-1.

Het spel lag weer helemaal open en Eemdijk 4 kreeg weer hoop. ā€œVorig jaar kwam hij geen enkele verdediger voorbij, en nu passeert hij ze gewoon zonder moeiteā€, werd met een glimlach gezegd over Eemdijk 4ā€™s topspits Japio. Zo ook in de eerstvolgende actie, waar hij de verdediging voorbij gaat op de achterlijn en zo net de bal met de punt van zijn schoen breed kan leggen op Vullis. Vullis schiet zonder aarzeling de bal in het dak van het doel, maar de scheidsrechter fluit voor een overtreding. De beste man, die er deze dag eigenaardige acties op nahield en zo nu en dan dingen zag die er niet waren, floot voor een actie van Japio, die voor zijn man kwam en de bal raakte. Hij keurde hier een loepzuiver doelpunt af. ā€œWe voetballen weer eens thuisā€, schreeuwde MJ over het veld, refererend aan de laatste x-aantal thuiswedstrijden waarin Eemdijk 4 (zo lijkt het) benadeeld wordt.

Eemboys kwam hier enkele keren met de schrik vrij. Daarentegen had de thuisploeg de eerste helft ook niets te klagen. Zo probeerde keeper Dirk de bal over een van de aanvallers te stiften, maar de stift mislukte. De bal stuiterde tegen de tegenspeler, waardoor deze nipt tegen de paal stuiterde. De bal werd vervolgens van de achterlijn gehaald door Eemboys en de aanvaller probeerde zichzelf beter te positioneren. Dirk achtervolgde hem en dook vervolgens vol vertrouwen op de bal. ā€œEven hoopte ik dat ik niet de speler te pakken hadā€, meldde hij achteraf. Gelukkig voor zijn team had hij de bal klem en was de actie over.

Met 1-1 vertrekken beide teams richting de kleedkamer. Eemboys 3 was niet geheel overtuigend, aangezien ze de kansen niet verzilverden, maar Eemdijk 4 kon nu ook niet voor rust de score wijzigen. Gelijkspel. De tweede helft moest een van de teams het verschil maken, om zo de drie punten over de streep te trekken.
De tweede helft was een wereld van verschil in tegenstelling tot de eerste helft. De overtuiging van Eemboys de eerste helft had plaats gemaakt voor frustratie; het team kon geen potje meer breken. Eemdijk 4 had de bovenhand en liet dit merken in het spel. De verdediging had de controle achterin en wist de aanvallen van Eemboys af te slaan.

Zo af en toe eens belandde een verdwaalde voorzet of schot op doel over de lat, over de achterlijn, of in handen van keeper Dirkā€¦ of tussen de benen van Keeper Dirk. Dirk ving de bal, ging op de knieĆ«n en de bal stuiterde vervolgens in zijn edele delen. De pijn werd over het hele veld gevoeld. Met name door Ć©Ć©n medespeler van Eemboys, toen Dirk de bal uit schoot. De beste jongen dook voor zijn man en ving de bal op met zijn klokkenspel. Een doffe knal volgde en de speler nam maar even plaats op de bank.

De score werd deze tweede helft geopend door de groenen. MJ gaf op eigen helft de bal aan WB. WB gaf de bal vervolgens weer terug. MJ zette een paar stappen en gaf de bal mee aan D.J. D.J. schoot de bal met een ā€˜curveā€™ naar Japio, die op zijn beurt de bal klaar legde voor Vullis. Vullis schoof de bal tussen de palen. 2-1.

Eemboys ging zich steeds meer bemoeien met de beslissingen van de scheidsrechter. Eemdijk 4 kon profiteren van de negatieve spiraal waar Eemboys deze tweede helft in zat. Vanaf de zestigste minuut, toen Nevers het veld in kwam, maakte Eemdijk 4 het verschil. Kwam het verschil door Nevers, die zijn plezier-uitingen in het team menig keer scandeert over het veld, of was Eemboys gebroken?

Vanaf dat moment kreeg Eemdijk 4 een vrijkaart op het doel van de bezoekers. Eemdijk 4 kreeg een vrije bal en Hip nam plaats achter de bal. De bal vliegt de zestien in van Eemboys en Japio zet zijn hoofd tegen de bal. De bal vliegt over de keeper, tegen de lat. Vervolgens stuitert de bal via de lat op de rug van de keeper. De beste jongen ziet de bal vervolgens over de doellijn stuiteren. Japio schreeuwt het uit van blijdschap en springt bij WB op de nek. Eemdijk 4 leidt de wedstrijd met 3-1.

Een enkele moment later krijgt Eemdijk 4 een hoekschop. D.J. plaatst de bal in de zestien van Eemboys, waar Mup als versterking staat. Wortel, die het koppen overlaat aan Mup, springt in de verdedigingsmodus en neemt Mupā€™s plek nu over. Mup springt naar de bal en kopt deze hard naar de grond. De bal stuitert op, over een verdediger van Eemboys heen en verdwijnt onder de lat in het doel. 4-1.

Eemdijk 4 is los en krijgt legio kansen, waaronder een afstandsschot van MJ. De keeper, die als een bidsprinkhaan de hoek in duikt, tikt de bal van de lijn en weet zijn team te redden van een afgangā€¦ In hoeverre je een 4-1 achterstand als koploper niet een afgang kan noemen uiteraard.

De laatste goal van deze middag begon na het prijsschieten op het doel van Eemboys. De ene na de andere kans werd gekeerd, en vervolgens kon Vullis de bal nog terugleggen binnen de zestien. WB, die op randje zestien klaarstond, sprintte richting de bal en wilde de bal langs de keeper plaatsen. Een sliding van achteren zorgde ervoor dat WB de actie niet kon maken en werd hard neergehaald in het keepergebied. De scheidsrechter kon hier niets anders doen dan een penalty toekennen en legde de bal op de stip. Hip zag zijn kans schoon en nam direct plaats achter de bal. Hij schoot de bal niet zuiver, maar wel hard onder de keeper door en tekende de 5-1 op het scorebord. Hij rende naar de achterlijn, naast het doel en maakte een wiegende beweging a la de Braziliaan Bebeto.

De wedstrijd was gespeeld en de scheidsrechter floot de wedstrijd ten einde. Eemdijk 4 droogde de koploper af met 5-1 en stijgt weer een plek op de ranglijst.

De overwinning werd ingeluid met twee kratten bier. EĆ©n voor de eerste goal van Hip deze competitie, en Ć©Ć©n omdat hij het heuglijke nieuws vertelde dat hij in mei 2017 voor de derde keer vader wordt. Gefeliciteerd, Hip! De dag kon voor menigeen niet meer stuk!