Huizen 5 – Eemdijk 4 (3-3)

“We zijn met hele goeie principes het veld ingegaan en daar doen we onszelf een beetje tekort”. Wijze woorden van misschien de liefste speler in de Eredivisie. Nathan Rutjes sloeg de plank volledig raak in het interview na zijn verloren wedstrijd. Alsof hij sprak over Eemdijk 4.

“Ik denk dat diegene die dat doet, enorm goed zelf beseft dat hij ons daarmee misschien wel benadeeld heeft,” sprak hij vervolgens met een glimlach over een medespeler die van het veld gestuurd wordt door praten tegen de scheidsrechter. Warempel! Alsof hij er bij was afgelopen zaterdag bij en tegen de Taatjes in Huizen.

Afgelopen zaterdag mocht Eemdijk 4 naar het pittoreske Huizen, op misschien el de drukste dag van het jaar in Huizen. Met een festival bij de haven, afgesloten straten door wegwerkzaamheden en het eerste team die thuis speelt was het een drukte van jewelste op en rond sportpark De Wolfskamer. Om 15:00 uur mocht “de groene trein” aanreden tegen Huizen 5. Een team waarvan enkele spelers in 2011 nog tegen Eemdijk 4 (toen nog het achtste) speelde in de kampioenswedstrijd. Die wedstrijd werd net als deze wedstrijd een strijd.

De eerste vijf minuten ging het nog redelijk gelijk op. Het werd al snel duidelijk wie de uitblinkers waren op het veld in het team van de thuisploeg. Van enkele spelers werd het al snel duidelijk dat het “gastspelers” waren en dat waren ook de spelmakers aan de kant van Huizen. Met twee nummers negen in het veld werd al vrij snel duidelijk dat met Ă©Ă©n van deze heren rekening gehouden moest worden. Snel, behendig en een hele kluif voor de achterhoede van Eemdijk 4, onder leiding van Japie M. en Mup. Op de zijkanten Booka links en Nevers rechts, die overigens deze wedstrijd voor het eerst in tijden weer minuten mocht pakken tussen de lijnen. Dat ging hem uitstekend af!

Al snel had Eemdijk 4 de situatie onder controle en kon het beginnen aan de tegenaanval. Eemdijk 4 kreeg kansen, maar benutte deze helaas niet allemaal. Als je ze zelf niet maakt, doet de tegenstander het wel. EĂ©n van de aanvallers kon oplopen en trok de “zestien” van Eemdijk 4 in. Booka probeerde de beste jongen nog te stoppen, maar de aanvaller versnelde. Booka had het keepergebied tot een minimum beperkt, waardoor WB alleen nog de korte hoek voor zijn rekening hoefde te nemen. WB, vandaag allesbehalve fris en fruitig, had nog geen uur geleden afscheid genomen van zijn beste vriend in nood (het toilet, red.) en had de handschoenen weer aangetrokken. Hij keek achter zich, en zag dat hij positioneel niet goed stond opgesteld; de ruimte tussen hem en het doel was te groot. De aanvaller van Huizen zag hetzelfde en schoot de bal hard en laag tussen de palen. 1-0. Tegen de verwachtingen in. De eerste kans direct benut

Gelukkig duurde het niet lang tot Eemdijk 4 hier een antwoord op had. Japie M. mocht vanaf ongeveer dertig meter een vrije bal nemen. Hij nam een aanloop, draaide de bal de menigte in en de keeper verwachtte dat iemand van Eemdijk 4 zijn hoofd tegen de bal ging drukken. Dit gebeurde niet, waardoor de bal uit eigen kracht tussen de palen ging. Japie M. zette de gelijkmaker op het scorebord. 1-1.

Huizen kreeg wederom een kans vanaf de linkerkant. Een van de aanvallers kwam oog in oog, maar deze keer stond WB wel de korte hoek te dekken. De speler van Huizen aarzelde te lang en schoot de bal vervolgens naast.

Nu die eerste goal als een schaap over de dam is, volgde al snel de tweede. Deze begon bij Wortel. Wortel zag Henkie D., spelende op de linkshalfpositie, de diepte inlopen. Henkie D. maakte een mooie actie en passeerde zo een verdediger. Hij zag Vullis vragen om de bal en legde de bel terug. Vullis kon deze zonder enige moeite achter de keeper schieten. 1-2.

Deze eerste helft kon Eemdijk 4 al meerdere keren scoren. Zij het niet door Japio die de keeper in de eerste minuten al kon passeren, maar waar een stiftbal mislukte, dan wel door middenvelder Bort. Daar begon de actie ook bij Japio, die vanaf de achterlijn nipt voor kan geven aan bORt. “Usain” Bort, die middels een sliding op de actie van Japio nĂ©t niet de bal tussen de palen krijgt, ziet zijn actie gekeerd worden door een verdediger van Huizen, die op het laatste moment ook een sliding inzet.

De rust brak aan. Eemdijk 4 was prima teruggekomen, maar kon niet lang genoeg leunen op deze 1-2. Er moest nog een extra stap gezet worden, een stap naar een grotere marge.

De tweede helft begon na de nodige aanmaaklimonade. Ondanks dat Eemdijk 4 de beste papieren had deze middag, kon helaas niet voorkomen worden dat Huizen wederom op gelijke hoogte kwam. Een schot vanuit het keepergebied van de groenen, die helaas niet werd onderschept door de verdediging, verdween in de lange hoek. Waar menigeen dacht dat WB deze nog kon hebben, zag hij dat de bal te ver in de hoek rolde. 2-2. De enige bal die WB deze middag niet kon hebben

Japio had deze middag vele kansen nodig en had het geluk niet aan zijn zijde. Vroeg in deze tweede helft vond hij gelukkig nog wel het net, door de bal vol beheersing voor zijn rechtervoet in de verre hoek te schieten. 2-3.

Eemdijk 4 probeerde met man en macht die voorsprong te behouden, en zelfs uit te breiden, maar het werd ze niet makkelijk gemaakt. Een vrije bal belandde op de paal en vervolgens in de handen van WB, die van schrik de bal klem had.

Uit onverwachte hoek kreeg Huizen hulp van de twaalfde man. Niet een supporter, maar de man in ’t zwart. Via een hoekschop, die uitstekend was genomen, stonden Vullis en Mup op de goede plek om de bal binnen te koppen. Beide heren stonden zo vrij als een vogeltje, zonder enige hinderende verdediger om zich heen, waardoor Mup de bal fraai kon inkoppen. De scheidsrechter keurde de bal af, zonder een geldige reden, maar dat schoot in het verkeerde keelgat van Mup. Terecht ging hij verhaal halen. Volgens eigen zeggen was dit op een rustige manier, maar de rest van het team zag de bui al hangen. Mup stopte niet en kreeg ook geen seintje van de scheidsrechter dat het genoeg was. Ondanks dat Mup de enige was die het niet doorhad, was de maat vol van de scheidsrechter en stuurde Mup van het veld.

Met tien man zit een ongelukje in een klein hoekje. De bal werd achterin over en weer gespeeld. Doordat Huizen druk zette op de verdediging, kreeg WB de bal ingespeeld van Japie M. WB kon de bal hard naar voren schieten, maar koos voor de makkelijkste optie. Tenminste, zo leek het. Na al een tijdje de bal niet aangeraakt te hebben, was hij de ‘feeling’ kwijt en schoot de bal breed naar MJ. De bal was veel te zacht, waardoor de snelle rechtsbuiten van Huizen de bal onderschepte. WB rende er nog op af, maar de aanvaller tikte de bal door de benen van WB. De bal rolde over de doellijn en de stand was weer gelijk. 3-3.

Deze keer was het niet in de laatste minuut, waardoor Eemdijk nog alle zeilen bij kon zetten, maar het was aanpoten. Huizen had het moeilijk en zag de ene na de andere actie rond het doelgebied van de groen-gelen plaatsvinden. Japio kreeg nog een ongelooflijke grote kans om zichzelf onsterfelijk te maken. De bal werd in de zestien hoog breed gelegd, over de keeper. Japio kwam aangesprint, zette een sliding in, maar trapte de bal hard tegen de lat. Huizen kwam hier met de schrik vrij.

Nevers wist deze tweede helft zijn team ook nog van een extra tegendoelpunt te behoeden, toen hij als enige verdediger nog meerende met de aanvaller. Net wanneer de aanvaller oog in oog kwam met WB en een hoek wilde kiezen, tikte Nevers de bal voor zijn voeten weg.

Het eindsignaal klonk. Huizen was hier de morele winnaar, ondanks het geringe aantal kansen. Eemdijk 4 had hier moeten winnen, maar het mocht niet zo zijn. Op naar de volgende wedstrijd.

Thanks to Hip, dat hij mee heeft gedacht met dit verslag. Zonder hem waren in dit verslag alleen de tegendoelpunten beschreven. Door een groene bril gezien wil je dit natuurlijk niet.