Bekerwedstrijd Eemdijk 4 – Spakenburg 7 (2-6)

De eerste bekerwedstrijd is achter de rug. Vierdeklasser Spakenburg 7, een heel andere Spakenburg 7 dan wij kennen, was de tegenstander van zaterdagmiddag 27 augustus 2016. Net als elke thuiswedstrijd klonk het fluitje om 12:30 uur op sportpark De Vinken. Waar het in de kleedkamer op leek dat Eemdijk 4 ruim voldoende spelers had, bleef de dug-out leeg tijdens de wedstrijd. Het bleek dat Eemdijk 4 dus flink moest aanpoten.

In het begin van de wedstrijd was het overduidelijk dat ‘de blauwen’ van Spakenburg 7 de overhand hadden. Van alle kanten werden de groenen van Eemdijk 4 overlopen. Duels werden verloren, en de ‘backs’, zowel links als rechts, werden op snelheid overtroefd. Zo kon vanaf de zijkant de bal elke keer voorgegeven worden op de inkomende spitsen. Binnen enkele minuten had Spakenburg 7 al een grote kans te pakken. Eén van de blauwe spitsen kreeg de bal in de zestien van Eemdijk 4 ingespeeld. Hij draaide om zijn as en schoot op doel. Met een kattenreflex tikte WB de bal van de lijn met zijn rechterscheenbeen. Zo redde hij zijn team van een vroege achterstand. WB mocht de minuten hierop volgend nog enkele keren zijn geluk beproeven, tot daar dat ene schot op doel met werd gestopt. De bal stuiterde via de voet van WB, die de bal met een reflex weg wilde werken, tegen het been van Hip. Door de snelheid van de bal kon Hip niet meer wegspringen en zag vervolgens de bal over de doellijn rollen. 0-1.

Het antwoord van Eemdijk 4 volgde hier al snel op. De bal werd bij het keepersgebied van Spakenburg 7 onderschept door Japio met een sliding, en hij legde de bal breed op Vullis. Vullis zag dat de keeper iets te ver uit zijn doel stond en profiteerde van deze actie. Hij krulde de bal over de keeper en zo stond het plotseling weer gelijk. 1-1.

Spakenburg 7 bleek het team te zijn met de meeste kansen. WB had deze eerste helft al meer te doen dan de twee wedstrijden hiervoor tegen Eemdijk 6 en 7. De blauwen hadden duidelijk meer snelheid en conditie dan de groenen, maar Eemdijk 4 gaf zich niet snel gewonnen. Er werd geknokt, maar het lukte niet altijd om karakter om te zetten in een positieve uitslag. Zo zorgde een steekpass ervoor dat een van de spitsen van Spakenburg oog in oog kwam met WB. WB werd geklopt en de blauwen leidden de wedstrijd. 1-2.

De kansen van Eemdijk 4 waren op één hand te tellen, waar de blauwen zeeën van kansen kregen. Een groot deel werd onderschept door de verdediging van Eemdijk 4, met Booka en Hip centraal. Zij het niet door flink knokwerk van Booka, die zijn hele ziel en zaligheid vandaag in de strijd gooide ondanks zijn kater, dan wel door Hip die als Cruijff de bal uit de lucht viste met zijn hak bij een voorzet over links. Ook stond WB zijn mannetje op doel en kon hij zo nu en dan de bal van de lijn vissen (in plaats van uit het net), en tikte hij een bal op de kruising nadat deze van richting veranderde toen bORt zijn been in de baan van het schot stak.

Helaas kon de verdediging van Eemdijk 4 vandaag niet alles oplossen. Vanaf het middenveld kon een van de blauwen oplopen en probeerde Hip buitenspel af te dwingen. In plaats van naar de man toe te lopen, bleef hij in de lijn lopen van de aanvaller en zijn medespeler. Zo kon Spakenburg moeiteloos oplopen naar WB, die de bal langs zich heen zag verdwijnen. Dit werd Hip niet in dank afgenomen door WB en dat was te horen op het sportpark. Een frustratiemomentje. 1-3.

De rust werd ingeleid. Een kwartier kon Eemdijk 4 op krachten komen, om zo de tweede helft naar zich toe te trekken.

Eemdijk 4 wist deze tweede helft als eerste te scoren. Japio kreeg een mooie voorzet van Vullis. Japio deed een (halve?) omhaal en mocht deze goal op zijn naam zetten, waardoor het plots 2-3 stond. Kon Eemdijk 4 hier de stand uit breiden? Konden de groenen op gelijke hoogte komen, ondanks het geringe aantal wisselspelers op deze warme zomerdag? “Kom op, we kunnen hier nog een gelijkspel uit slepen”, klonk het vanuit de dug-out.

De zon stond hoog in de lucht en brandde op ieders gezicht. Dat betekende dat ongeveer na 20 à 25 minuten spelen een drinkpauze werd ingelast. Als Eemdijk 4 ergens niet goed in is, is sterk uit een rustperiode komen. Waar de groenen net in ‘de flow’ zaten en het spel van de blauwen konden bijbenen, zo kwam Spakenburg direct na de drinkpauze met hun volgende goal. Martin, de He-Man en de laatste man van het team, zag een gaatje en profiteerde hiervan. Een afstandsschot door de verdediging van Eemdijk 4 verraste WB, waardoor hij net niet snel genoeg naar de grond ging. Hij tikte de bal nog aan, maar zag deze over de doellijn verdwijnen. Plots stond het weer 2-4.

De Bulletcatcher van Eemdijk 4 kreeg deze middag nog een mooie kopkans, welke op de lat belandde, maar daarmee waren de acties allemaal afgedaan.

De scheidsrechter zag het deze middag tegen het einde van de wedstrijd met lede ogen aan en kon Eemdijk 4 uit zijn lijden verlossen. Op verzoek liet hij nog een paar minuten doorspelen, en dat waren net de cruciale minuten. De minuten dat Eemdijk 4 moegestreden was. Bijna negentig minuten heeft Eemdijk 4 geknokt voor wat het waard was deze zonovergoten middag, zonder wisselspelers, maar het mocht niet baten. Booka werd halverwege de tweede helft “uitgeschakeld” middels een trap in de edele delen en was hierna van de leg. Voor de statistieken benutten de blauwen nog twee goals en zo werd de eindstand 2-6.

Eemdijk 4 werd hier overklast. Een leuke generale repetitie voor de competitie volgende week… Maar… Eerst nog een andere dorpsderby, zaterdag tegen de rooien van IJsselmeervogels.