Eemdijk 4 – VVZ ’49 4 (2-1)

Zaterdagmiddag mocht Eemdijk 4 na een weekje rust weer aantreden op de groene zoden. Deze keer op eigen veld, tegen VVZ ’49 4, geheel in het babyblauw gestoken. Met een handjevol afmeldingen ging Eemdijk 4 voor de revanche. Eind vorig kalenderjaar verloor Eemdijk met 0-3 van de heren uit Soest, maar een balletje kan raar rollen.

De wedstrijd begon rond 12:30 uur op De Vinken. Met alleen Nevers op de bank, en MJ de vlag hanterend, had Eemdijk 4 weinig wisselspelers. Japio was tijdens de warming-up af afgehaakt, en H.W.D. kwam tien minuten later. VVZ daarentegen had maar één wisselspeler, en de beste jongen stond langs de lijn met een vlag.

Eemdijk 4 speelde deze eerste helft niet slecht, maar was niet heel overtuigend. Zo nu en dan was het geloof in de eigen kwaliteiten ver te zoen. Maar als Eemdijk aanzette, werd het team gelijk gevaarlijk. VVZ ’49 4 kreeg deze eerste helft de meeste kansen. Met een één op één actie op keeper Dirk, kwam Dirk als sterkste uit de bus. Ook een onverwacht lobje aan het einde van de eerste helft zette de bezoekers bijna op voorsprong. Dirk kon de bal nipt over de lat tikken. Rikea wisselde voor Nevers na een warming-up van een keer heen en weer lopen, en dat waren de wissels deze eerste helft.

Ondanks het feit dat deze eerste helft doelpuntloos bleef, kreeg Eemdijk 4 een dijk van een kans. Hip onderschepte op randje zestien van VVZ ’49 de bal, nog voordat deze bij de verdediger aankwam. Hip liep op tot de achterlijn, links van het doel van de mannen uit Soest (rechts, gezien vanuit de keeper van Soest), en kon de bal nog knap met buitenkantje rechts over de verdediging plaatsen. De bal vloog richting de tweede paal, waar Mup al in kwam duiken. Hij zette zijn hoofd tegen de bal, maar was net niet genoeg. De bal vloog naast.

Beide teams bezochten de kleedkamers en de thee werd lauw gedronken. Of eigenlijk was het bijna ijsthee. “Als jullie in plaats van half één tien minuten later beginnen…” aldus Cees, de wedstrijdsecretaris, die vond dat de thee op tijd klaar was, maar door de uitloop koud was geworden.

De tweede helft nam de wind wat toe. Als de zon doorbrak, was het goed te doen, maar als deze achter de wolken verdween, was dit windje guur en koud. MJ gaf de vlag over aan WB (jawel, staat ‘ie toch in ’t verslag, ondanks dat ‘ie niet speelde) en nam plaats binnen de lijnen, als invaller voor Wortel. VVZ ’49 wisselde van keeper. De beste jongen was helemaal van de leg, toen hij zag dat zijn shirtje dezelfde kleur had als de tenues van Eemdijk 4. De tweede helft was nog geen paar minuten oud, toen dezelfde keeper de bal aan de voet kreeg. Hij aarzelde teveel, en was te traag met het wegwerken van de bal. Johan, vandaag spelend in de spits, wist richting de keeper te sprinten. De beste keeper trapte de bal weg, maar te laat; tegen Johan. Johan kon de bal over de doellijn werken en tekende zo de voorsprong op het scorebord voor zijn team. “Deze tweede helft ga ik knallen” wist hij enkele minuten vóór de tweede helft te scanderen door de kleedkamer, en hij maakte het waar. 1-0.

Niet veel later vocht VVZ ’49 zich richting de gelijkmaker. De aanvoerder van de bezoekers werd aangespeeld door de lucht en liep op richting het doel. Hip deed een sliding richting de bal, maar schopte onder de bal door. “Ik had moeten blijven staan,” aldus Hip na de wedstrijd. De aanvoerder liep door, pikte de bal op en tikte deze langs Dirk over de doellijn. 1-1. In de kleedkamer wist Booka nog te melden dat hij wellicht de bal nog kon hebben, maar dan moest hij een sliding maken met zijn links. De kant waar hij maanden lang last heeft gehad van zijn lies.

H.W.D. was ondertussen al in het veld gekomen voor Nevers.

VVZ ’49 4 was deze tweede helft de kluts kwijt. Ze probeerden nog wel een en ander te forceren, maar kwamen niet langs de muur van verdedigers van Eemdijk 4. Eemdijk zette druk en kreeg meer kansen. Zo kreeg Eemdijk 4 op een meter of twintig van het doel een vrije bal. Hip nam plaats achter de bal, net als bij elke andere vrije bal. Hij nam een aanloop en schoot de bal hard richting het doel van VVZ. De bal schoot door de muur, maar raakte nog wel de kont van een van de muurspelers. Hierdoor kreeg de bal een behoorlijke ‘curve’ en draaide deze naar buiten, richting de tweede paal. De keeper dook nog naar de hoek, maar ondanks dat het leek dat de bal een halfuur onderweg was, was de keeper niet op tijd bij de bal. Deze vloog over de doellijn en Eemdijk 4 pakte weer de leiding in deze wedstrijd. 2-1.

Marty wisselde tegen het einde van de wedstrijd nog, aangezien ook hij zichzelf blesseerde (hij ging door zijn enkel), dus ging Wortel in de spits. Eemdijk wist dat het deze voorsprong moest behouden, dus zetten de groenen alles op alles. Ook VVZ wist dat het team moest scoren om niet met lege handen terug naar Soest te gaan. Even werd het in de slotminuten nog spannend, maar een afstandsschot van de boomlange spits van VVZ ’49 4, de spits die al eerder scoorde deze middag, werd nipt geblokt door Hip.

De negentig minuten waren voorbij. Eemdijk 4 had eindelijk weer eens drie punten bemachtigd. Het team liet hiermee concurrent-lantaarndrager Nieuwland verder achter zich. En belangrijker nog: Eemdijk 4 stijgt een plaatsje in de ranglijst. VRC verliest deze middag en staat een puntje onder Eemdijk 4. Whoohoo!!!