Eemdijk 4 – Woudenberg 5 (0-3)

“Scheids, een terugspeelbal!” klinkt het over het veld, en ook Mouse mag het veld verlaten. Dit momentje was tekenend voor de slotminuten in de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Woudenberg 5, waar plots de hele wedstrijd op de schop werd genomen en een zeer geflatteerde uitslag verscheen op het scorebord.

Eemdijk 4 mocht vanaf 12:30 uur, de standaard tijd voor thuiswedstrijden van de groenen, aantreden tegen de koploper van de competitie. Woudenberg 5. Jonge jongens die nog geen steek hadden laten vallen de afgelopen drie wedstrijden. Met minimaal drie goals elke wedstrijd lijkt Woudenberg erg creatief en effectief in de voorhoede. Iets waar Eemdijk goed op moest letten. Gelukkig beschikte Eemdijk 4 over genoeg mankracht om de klappen van de tegenstander op te vangen, en wellicht zelf ook nog een klapje uit te delen.

Eemdijk 4 was in de beginminuten van de wedstrijd zeer dichtbij een voorsprong. Japio, vorige week in de eerste helft zeer effectief, kreeg de bal na nog geen tien minuten spelen in de voeten gespeeld. Hij wist zich langs enkele verdedigers te wurmen en kwam zo oog in oog met de keeper van Woudenberg. WB, spelend deze eerste helft op de linkshalfpositie, vroeg in de zestien van de tegenstander om de bal, maar Japio had alleen oog voor het doel. In plaats van de bal breed te leggen op zijn vrijstaande medespeler, ging hij voor eigen succes. De keeper gooide zijn lichaam voor de bal, en wist een doelpunt te verijdelen.

Niet veel later kreeg Japio wederom een grote kans op de voorsprong, maar ook hier verzuimde de groene spits te scoren. Hij probeerde de bal over de keeper te stiften, maar de beste jongen bleef staan en sloeg de bal van zich af. Binnen enkele momenten had Eemdijk twee keer de kans om op voorsprong te komen en zo een veilige marge op te bouwen. Helaas was het geluk deze dag niet aan onze zijde.

Eemdijk 4 streed voor wat het waard was, wat resulteerde in een brilstand na 45 minuten. Positioneel vlogen de complimenten tijdens de rustpauze om ieders oren. Woudenberg kwam er niet aan toe om keeper Dirk te laten strekken tussen de palen. Ook kwamen de spitsen van Woudenberg, met uitzondering van een kopbal langs de paal, nergens echt gevaarlijk uit de hoek en werden de meeste acties afgeslagen. Het was daarentegen wel aanpoten voor Eemdijk, maar de verdediging stond als een huis.

De tweede helft begon goed. Net als de eerste helft stonden beide teams prima te spelen. Kansen waren er niet veel. Een vrije bal van Hip, die met een draai om het muurtje heen netjes van de lijn werd gehaald door de keeper van Woudenberg. De rest was niet bepaald noemenswaardig, terwijl van de gezichten af te lezen was dat beide teams wel een kans verdiend hadden.

Plots, uit het niets, halverwege de tweede helft, werd de bal over de verdediging van Eemdijk geschoten. Keeper Dirk kwam uit zijn doel, maar zag de bal achter zich verdwijnen, richting de achterlijn. WB, de tweede helft voetballend op de linksbackpositie, zag de bal over hem heen gaan, maar zag plots achter WB dat zijn tegenspeler uit zijn rug was gelopen en de bal binnen de lijnen hield. Hij wist deze voor te geven op zijn medespeler, die de bal feilloos over de doellijn kon leggen. Iets wat niemand verwacht had. Als een donderslag bij heldere hemel stond de groene formatie achter tegen Woudenberg. 0-1.

In de momenten hierna probeerde Eemdijk zich te herpakken, maar het lukte niet de aansluitingstreffer te maken. Woudenberg rook bloed en drong aan bij Eemdijk. Booka, Eemdijk’s wapen in de achterhoede, trok een sprint naar voren en blesseerde zich bij een voorzet. Zijn plek werd opgevuld door MJ, naast Mup, en het was wachten op die ene kans. Het lukte Eemdijk niet tot scoren te komen.

Woudenberg streed door voor uitbreiding van de score en trapte de bal over de verdediging, gevolgd door de spits die verantwoordelijk was voor de eerste goal. WB had de situatie onder controle en nam de bal in eerste instantie op de borst mee, op randje zestien. Dirk kwam aangesneld, en WB schreeuwde naar Dirk de bal weg te werken. WB raakte de bal op het bovenbeen, richting Dirk, en Dirk klemde de bal. Plotseling blies de scheidsrechter op zijn fluitje. Hij kende een indirecte vrije bal toe. WB en Dirk schoten uit hun slof en probeerde aan de scheidsrechter uit te leggen dat dit geoorloofd is in de voetballerij. De scheidsrechter wilde hier niet van weten, en het was alsof de geschiedenis zich herhaalde. De vorige keer dat de “beste” man zich aanbood om te fluiten, kende hij ook een indirecte vrije bal toe aan de tegenstander, door precies dezelfde actie. Hele discussies volgden toen, maar de scheidsrechter moest er niets van weten. D.J. wist de scheidsrechter achteraf in twee woorden te omschrijven: “Onbewust onbekwaam”. En dat was het. WB kon er met zijn verstand niet bij en liet dit duidelijk weten. De scheidsrechter kon niet waarderen dat hem de regels uitgelegd werden, en stuurde WB van het veld. Met nog geen tien minuten op de klok wist Eemdijk dat het verder moest met tien man. De wedstrijd was nog niet eens hervat, of ook Mouse mocht het veld verlaten. Zijn opmerking over een zogenoemde terugspeelbal, met een kleine sarcastische ondertoon, schoot de scheidrechter in het verkeerde keelgat. Eemdijk mocht plots verder met negen man.

Vanaf dat moment was het slechts een kwestie van tijd en zag Eemdijk zichzelf ten onder gaan. Binnen luttele minuten kreeg Dirk twee tegengoals om de oren en was het kwaad geschied. Eemdijk 4 verloor deze middag van Woudenberg 5 met 0-3… Onbewust onbekwaam.