SO Soest 2 – Eemdijk 4 (2-3)

“Wat een tijd!”. Een veelgehoorde zin afgelopen zaterdagmiddag. Eemdijk 4 mocht aantreden bij en tegen SO Soest 2, om 17:00 uur. Vijf uur in de middag. Een tijd waar de meesten onder ons bij een thuiswedstrijd al een slokje op hebben en soms zelfs al het thuisfront op zoeken. Nu mocht het vierde van Eemdijk afreizen naar Soest, voor een ‘clash of the titans’
 Maar dan van de onderste regionen in de competitie.

De klok tikt langzaamaan richting de 17:00 uur. De meesten onder ons hebben er al een hele dag op zitten, terwijl anderen rustig op de bank hebben gewacht tot het zover was. In Soest, naast het spoor, mochten de groenen aantreden tegen het tweede team van SO Soest. Waar het voor Eemdijk de derde wedstrijd is van deze competitie, mocht Soest voor de tweede keer aantreden. Aantreden na een zware nederlaag de week ervoor (4-1 tegen VVZ ’49 4), waar Eemdijk zijn eerste punt pakte, tegen SVP 3. De behaalde punten zeggen helemaal niets, aangezien alles nog mogelijk is deze competitie. En dat lieten beide teams ook deze middag blijken.

De scheidsrechter blies op zijn fluitje en de wedstrijd was begonnen. Hip had voor de verandering een keer de ‘toss’ gewonnen, dus Eemdijk trapte af. WB kreeg de opdracht als linkshalf gelijk de sprint te trekken, terwijl Hip de bal naar voren schiet. Dit liep alles behalve gesmeerd, en de bal kwam niet eens in de buurt van WB. Gelukkig was dit geen voorbode van de rest van de wedstrijd, aangezien Eemdijk al gelijk de bovenliggende partij was.

Vroeg in de wedstrijd wist Eemdijk al veel druk te zetten op de verdediging van Soest. De bal werd richting de cornervlag geschoten, en WB trok een sprint naar de bal. Een verdediger van Soest was eerder bij de bal en probeerde uit te verdedigen. Dit deed hij op, zo mag gezegd worden, een zeer knullige manier en legde de bal zowaar in de benen van WB. WB nam de bal mee en trok naar binnen richting de zestien van Soest. Japio, vandaag weer aanwezig in de voorhoede, schreeuwde zijn longen uit zijn lijf. WB legde de bal terug op randje zestien, Japio controleerde de bal, passeerde een verdediger en zag de keeper uit zijn doel komen. Met een puntertje tikte hij de bal langs de keeper over de doellijn. Zo kwam Eemdijk 4 al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. 0-1.

Nergens kwam SO Soest aan de bak, aangezien Eemdijk heer en meester was het eerste halfuur. Soest maakte veel fouten en Eemdijk kreeg veel ruimte op het middenveld. “Je kan gewoon lopend over het middenveld” wist Vullis vanaf de zijlijn op te merken.

Even later wist Eemdijk een hoekschop uit te verdedigen en trapte de bal weg, over links. Bulletcatcher, de eerste helft spelend als voorstopper, trok een sprint naar de bal, wist de bal te winnen in duel en trok langs de linkerkant als een raket richting het doel van Soest. Japio rende met hem mee, en kreeg de bal ingespeeld. Japio kwam oog in oog met de keeper, die uit zijn doel kwam. Zonder erbij na te denken stiftte Japio de bal over de keeper en breidde zo de score uit. Plots stond Eemdijk voor met 0-2.

Alsof dat nog niet genoeg was, tikte een van de verdedigers minuten later een prachtige voorzet van Bulletcatcher in eigen doel. Zonder meer een prachtig doelpunt, maar onbedoeld. Het was een tijd geleden alweer, maar Eemdijk leidde de wedstrijd met 0-3.

Er werden wat wissels doorgevoerd en er werd wat geschoven in de posities. Sinds deze omschakeling was Eemdijk 4 even helemaal de kluts kwijt. Er werd niet meer gevoetbald, er werd te slap verdedigd, het vuur van het eerste halfuur was gedoofd. Zo kwam Soest plots terug tot 2-3, waar de eerste goal een echte ‘beauty’ was; een prachtige voorzet vanaf Eemdijk’s linkerkant, voorbij de tweede paal, belandde op het hoofd van een speler van Soest. De beste jongen kopte de bal zeer knap tegendraads voor keeper Dirk langs, in de verre hoek.

Eemdijk probeerde zich te herpakken, maar werd gered door het fluitje van de scheidsrechter. Eemdijk had zelfs nog geluk dat de stand niet gelijk werd. Een afstandsschot belandde nog op de rug van Mouse, waardoor deze rakelings langs het doel ging.

Beide teams bezochten de kleedkamer met een 2-3 stand. Eemdijk leidde de wedstrijd nog, maar zag het tij vlledig keren het laatste kwartier van deze eerste helft. In de kleedkamer werd een en andere geanalyseerd en posities werden besproken. Hip, die het laatste kwartier de volle laag kreeg van zijn medespelers, zakte naar de positie van laatste man. WB nam de plek van Mouse op linksback in. MJ nam zijn plek in op de linkshalfpositie. H.W.D. en Nevers wisselden elkaar af op rechtsback. Een positie waar veel druk op kwam te staan tegen het einde van de wedstrijd. Wortel en bORt vochten zich een baan door het middenveld, en rechtshalf mochten D.J. en Bulletcatcher hun geluk beproeven. Mup nam plaats naast Japio in de voorhoede.

De tweede helft begon prima. De opstelling was gewijzigd, maar stond steviger dan eind eerste helft. Zo kwam Eemdijk de eerste twintig minuten nog redelijk toe aan voetballen. Ondanks dat de aanvallers zo nu en dan vijf ‘Diekers’ passeerden, kregen de beste jongens niet veel grote kansen. Ook niet tegen het einde van de tweede helft, toen Soest de wedstrijd heerste door een betere conditie. Eemdijk kwam hier niet meer aan spelen toe en was alleen nog aan ’t verdedigen. Aan ’t knokken. Gelukkig bleven de grote kansen uit. De meeste voorzetten werden uit de lucht geplukt door keeper Dirk.

Gelukkig kreeg Eemdijk deze tweede helft ook nog enkele kansen en gaf het team niet de voorsprong uit handen. Mup passeerde de keeper aan de rechterkant van het keepergebied van Soest, maar wist even niet precies wat hij vervolgens moest doen, toen de keeper zich weer herpakte. Mup tikte de bal richting het doel, maar de twijfel zat in het schot. De bal rolde langzaam richting de tweede paal, maar verdween langs de verkeerde kant van het doel over de lijn. Het was geen pass, maar ook verre van een schot. “Lul!” klonk het over het sportpark uit de mond van een teleurgestelde Japio. Met een doelpunt was de voorsprong veilig gesteld, maar nu bleef het tot het eindsignaal spannend.

Daarentegen verzuimde Japio deze tweede helft ook om de bal af te leggen op een medespeler die volledig vrij stond. In dit geval WB, die de actie zelf had opgezet, maar zag dat Japio voor eigen succes wilde gaan en zo de bal verloor in duel.

Ook een prachtige voorzet op maat vanaf de linkerkant voorbij de rechterpaal werd niet verzilverd door Bulletcatcher, die net onder de bal doorkopte. Uit boosheid (op zichzelf) trapte hij hard tegen de paal. “Dat deed nog best pijn. Ik voel m’n teen nu best wel”, aldus Bulletcatcher achteraf.

Het einde naderde. De ene actie na de andere kreeg Eemdijk voor z’n kiezen, maar Soest kwam niet tot scoren. Even leek het erop dat een soortgelijke actie als bij de 1-3 zich ging voltrekken. De bal werd wederom voorgegeven, buiten het bereik van de groene verdediging en keeper Dirk. Dezelfde aanvaller van de thuisploeg kreeg de bal op zijn hoofd en kopte de bal tegendraads richting het doel. De bal vloog vlak over de lat en Eemdijk kwam met de schrik vrij.

Eemdijk was aan ’t knokken voor puntbehoud, wat resulteerde in het terugzakken van de linies. MJ vocht zij aan zij met WB op de linksback positie, en de man met het oneindige loopvermogen, Minitank bORt, rende van links naar rechts. Hij stond zijn mannetje bij elk duel, op welke plek dan ook. Zo ging hij van een sliding op links, naar een kopduel op rechts. Wortel was ondertussen de achterhoede komen versterken, aangezien Eemdijk vaker drie punten heeft weggegeven door meer te willen op het scorebord dan dat het team aan kon.

Het geluk van de groenen was nog niet op. Wortel onderschepte de bal op de achterlijn van Eemdijk en wilde de bal uitverdedigen. Dit ging niet zonder slag of stoot. In plaats van dat hij de bal hard naar voren trapte, probeerde hij het voetballend op te lossen. Tevergeefs. Wortel was op de rand van het keepergebied in duel met een van de aanvallers, waaruit veel duw- en trekwerk vloeide. Aan beide kanten. Beide heren vielen op de grond en de scheidsrechter blies op zijn fluitje. Even leek het erop dat Soest een penalty mee kreeg, maar door de twijfel van de beste man en overleg met de grensrechter van Eemdijk 4, Puk, kende de arbiter een scheidsrechtersbal toe. Daar kwam Eemdijk goed weg.

Beide teams knokten wat ze waard waren, maar Eemdijk kwam als winnaar uit de bus. De eerste helft had Eemdijk 4 een paar goeie klappen uitgedeeld, waarvan SO Soest 2 zich niet meer herstelde. “Ze hebben het zelf de eerste helft uit handen gegeven”, wist de scheidsrechter na afloop te melden. Daar had de beste man gelijk in. Eemdijk behaalde deze dag de eerste drie punten van het seizoen. Dit smaakt naar meer. Op naar de volgende ‘clash’, tegen koploper Woudenberg.