Eemdijk 4 – Altius 6 (4-2)

eemdijk4
“Check!” klonk er over het veld na enkele minuten. Het was keeper Dirk, die na de zoveelste achterstand “het plezier” in het spel probeerde te houden. Maar zoals de afgelopen seizoenen elke keer het geval was, herpakt Eemdijk zich wel weer in de aankomende minuten, en vinden de groenen het plezier wel terug. Dat woord stond vandaag centraal. Plezier. Eigenlijk een woord die je niet zomaar voorbij mag laten gaan. Wat is een voetbalwedstrijd zonder plezier? En dat ondanks de vele verliespartijen de eerste seizoenshelft. Zonder plezier, geen voetbal.

De wedstrijd van deze middag op sportpark De Vinken in Bunschoten ging tussen de twee kanshebbers voor de derde plek. Altius 6 en Eemdijk 4. Twee teams die leuke resultaten hebben behaald en qua punten ongeveer gelijk zijn aan elkaar. Vandaag mochten beide teams strijden voor die derde plek.

De voorbereiding was gewoonweg slecht. Het was de bedoeling dat de wedstrijd om 12:30 uur begon, maar rond 12:20 uur was Eemdijk 4 spits Japio er nog steeds niet met de tenues. Daarentegen voelde niemand zich genoodzaakt even in de auto te stappen om de tas met tenues te halen, dus bleef iedereen geduldig wachten. Dit resulteerde in een minimale warming-up, waardoor Eemdijk 4 in tegenstelling tot de bezoekers met een koude start begon.

De wedstrijd was enkele minuten aan de gang, toen de verdediging van Eemdijk al flink onder druk kwam te staan. Altius kreeg binnen enkele minuten al een paar kansen en Eemdijk kwam iedere keer weer met de schrik vrij. Met twee afstandsschoten zat keeper Dirk er goed bij, maar zag Ă©Ă©n bal opstuiteren richting de hoek. Een aanvaller van Altius zag dit gebeuren en sprintte richting de bal. Dirk kon de bal net op tijd met een snoekduik over de achterlijn tikken, waardoor de bezoekers een hoekschop kregen.

De bal werd het vijfmetergebied in geschoten en Dirk zat er bij. Hij wilde de bal wegstompen, maar door die verraderlijke laagstaande zon was hij de “ronde kogel” uit het vizier verloren. Dit resulteerde in een grabbelsituatie, waardoor de bal stuiterde richting de eerste paal. Bij de eerste paal stond WB opgesteld en zag de bal op borsthoogte naderen. WB nam de bal aan op de borst, maar zag dat Altius op scherp stond. Hij knalde de bal hard weg, maar de bal werd geblokkeerd door de onderbuik van een van de aanvallers. De beste jongen dook in elkaar, maar zag de bal daarentegen wel over de doellijn vliegen. Dirk tikte de bal nog aan, maar dat was tevergeefs. Altius leidde de wedstrijd met 0-1.

“Check!” klonk het bij de aftrap. De eerste tegengoal was een feit. Niets om je zorgen over te maken, aangezien deze achterstand bijna bij het Eemdijk 4 stappenplan hoort. Stap 1, achterstand. Stap 2, gelijkmaker vóór de rust. Stap 3, over de tegenstander heen walsen de tweede helft. Iets wat het vorige seizoen ietwat te vaak gebeurde tussen de lijnen.

Eemdijk krabbelde wat op uit de beginnersdip, en creëerde kansen. Het spel werd wat stabieler, maar nog steeds was het niet Eemdijk-waardig. Alsof de groenen weer moesten wennen aan echt gras. Polletjes, drassige grond en modder op de schoenen en knieën. Iets wat de groenen niet meer gewend waren.

Een van de aanvallers van Altius kreeg een mooie steekpass achter de verdediging van Eemdijk 4. WB rende met zijn tegenstander mee, en haalde hem zelfs in. Hij hield zich meer bezig met de tegenstander dan de bal, en wist de beste jongen dus niet af te schudden, ondanks de schouderduw. Hip was ook toegesneld, maar had zijn vertrouwen op WB gelegd. De aanvaller van Altius wrikte zich los en wist de bal voor het doel langs voor te geven op de toegesnelde medespeler. De beste jongen kon de bal het doel in “telefoneren”, aangezien er geen enkele groene speler in de buurt was te bekennen. Dirk kwam uit zijn doel, en WB snelde zich achter Dirk, op de doellijn. De aanvaller schoot de bal langs Dirk en langs WB, en zette zo zijn team op een grotere voorsprong. 0-2.

Vanaf dat moment ging Eemdijk aanzetten. Er werd feller gespeeld en er werd iets zuiniger met de bal omgegaan. Nog steeds niet allemaal in kannen en kruiken, maar de groenen toonden progressie. Zo kreeg MJ op linkshalf de bal ingespeeld. MJ keek om zich heen, maar kon geen medespeler vinden. WB vroeg de bal en kreeg deze teruggespeeld. WB zette een aanval op, en MJ trok de speler bij WB weg. Dit resulteerde in een “veilige doorgang” voor WB, tot aan het keepergebied van Altius. De verdediging stapte op WB af, en Japio schreeuwde op links om de bal. WB gaf de bal mee aan Japio en Japio zag Vullis vrij lopen bij de tweede paal. Japio schoot de bal hoog richting de tweede paal, en Vullis sprong weer eens boven iedereen uit. Hij knikte de bal richting het doel. De keeper zag de bal over zich heen gaan en grabbelde wat in de lucht. Zo zette hij de stand op 1-2.

Er was weer een klein lichtpuntje aan de horizon. Eemdijk 4 kreeg meer zelfvertrouwen en straalde dat ook uit. Er was veel meer uit de situaties te halen die Eemdijk creëerde. Dat zag de thuisploeg ook in. Altius was het even kwijt en Eemdijk speelde daar goed op in.

Zo stond MJ aan de basis voor de gelijkmaker. MJ kreeg de bal vanuit de achterhoede ingespeeld en liet Vullis de diepte in lopen. MJ gaf de bal diep, laag over de grond en Vullis kwam zo oog in oog met de keeper. Aangezien de keeper vandaag niet zijn dag had (zacht gezegd), en meer oogde naar een veldspeler, was het voor Vullis geen kunst om te scoren. Zo stond het plots gelijk. 2-2.

Binnen enkele momenten kwam Eemdijk 4 op voorsprong. Vullis gaf de bal breed op Mup, die mee was gerend naar het keepergebied van Altius. Mup deed een stap opzij, en schoot de bal richting het doel. Hij raakte de bal niet goed, waardoor deze met een draai richting de keeper ging. De beste jongen deed zijn best om de bal te vangen, maar deze glipte door zijn handen en zo over de doellijn. Plots leidde Eemdijk 4 de wedstrijd en was het nu een kwestie van de voorsprong te behouden. 3-2.

De groenen kregen nog enkele kansen voor de uitbreiding van de score, maar deze werden dan in de kiem gesmoord. Marty, vandaag erg sterk spelend weer, net als de week ervoor, kwam in duel met de keeper, en “peuterde” zo de bal los. De keeper was de bal kwijt, maar Marty kreeg de bal net niet lekker mee. Het was even grabbelen geblazen, maar Altius kon zo de bal nipt wegwerken. Een van de vele blunders van de doelman.

De rust werd ingeluid en beide teams bezochten de kleedkamer. Er werden een paar tactische (en logische) wissels besproken en na een klein kwartiertje stapten beide teams weer het veld op.

AzAri kwam er in voor MJ, en nam plaats op de linksback positie. AzAri, al een tijdje afwezig tussen de lijnen, speelde een goede wedstrijd en zette zich voor de volle honderd procent in. Hij stond zijn mannetje en wist het gros van de duels te winnen. WB nam plaats op de linkshalf positie.

Op rechtsback stond Marty, die de plek deelde met Nevers. In de achterhoede stonden Hip en Booka hun mannetje.

Op de rechtshalf positie wisselde Bulletcatcher halverwege voor D.J. Op het middenveld stonden Wortel en Mup. Deze laatste speelde zoals we hem kennen. Hard, maar fair. Zo wist hij voor de bal te gaan middels een sliding, maar schepte hiermee ook een van de medespelers. De jongen werd van het veld gedragen en Mup mocht ook even plaats nemen buiten de lijnen. Uiteindelijk kon de speler van Altius weer het veld betreden en was het een storm in een glas met water.

Zo nu en dan kreeg Altius een kans op de gelijkmaker, maar wist dan de laatste actie niet te verzilveren. Of de voorzet was niet scherp genoeg, óf het afstandsschot belandde naast het doel. Eemdijk had het geluk aan de zijde
 of Altius miste gewoon een ‘killer’ als spits

Het was Eemdijk 4 die de voorsprong al vele malen had moeten uitbreiden. Onder andere door een Ă©Ă©n op Ă©Ă©n actie van Vullis. Hij probeerde de bal langs de doelman te plaatsen, maar schoot zo in het zijnet.

Tot de slotminuten bleef het spannend. Zo wist Hip de bal nog van de lijn te koppen, hoewel hij een kwartier hiervoor nog iemand anders een kopbal “bezorgde”. Namelijk de scheidsrechter van dienst, de heer J. Jelier. Tijdens een vrije bal plaatste hij (per ongeluk) de bal op het achterhoofd van de scheidsrechter, die op zijn beurt weer heel “geacteerd” en al vloekend door de knieĂ«n zakte. “Wie deed dat?” scandeerde Jan ‘Clooney’ en Hip verontschuldigde zich. Het spel werd hervat en tot de slotminuten stond Eemdijk voor met 3-2.

Puk, de eerste helft spelend in de spits en deze tweede helft als rechtshalf, mocht een hoekschop nemen. Waar Japio blijkbaar al zijn energie al had gestoken in het winnen van duels en het marathon rennen op het veld, waardoor de laatste twee hoekschoppen niet meer van de grond kwamen, zo mocht Puk het nu eens vanaf de rechterkant proberen. Hij nam plaats achter de bal, schoot de bal hard richting de tweede paal, en vond hier Vullis. Vullis knikte de bal hard over de doellijn, zoals alleen hij dit kan. Eemdijk breidde de voorsprong uit met 4-2 en met nog twee minuten op de klok was de overwinning veiliggesteld.

4-2 was gelijk de eindstand en de derde plek was deze middag behouden door de groenen van Eemdijk 4. Dit werd direct in de kleedkamer gevierd, nadat WB had aangekondigd wederom een kleine “vrucht” te verwachten in augustus. Mup zorgde voor de tweede krat bier, aangezien hij zijn eerste goal maakte, en Booka vierde zijn verjaardag (31 december, red.) met een derde krat bier. Het bleef daardoor lang gezellig in de kleedkamer. Plezier was er dus genoeg! Het plezier heeft deze middag overwonnen!