Bekerwedstrijd Nieuwland 3 – Eemdijk 4 (3-1)

eemdijk4
Bekerwedstrijden waren in het verleden leuke oefenpotjes voordat de competitie begon. Tegenwoordig plannen ze de bekerwedstrijden tussen de wedstrijden door, wat resulteerde in een wedstrijd afgelopen zaterdag tegen vierdeklasser Nieuwland 3. Met een gehavend team (denk hierbij aan blessures en afwezigen) vertrok de groene formatie van Eemdijk 4 richting het pittoreske Nieuwland… tien minuten vanaf sportpark De Vinken. Dus nog voordat we ons konden instellen op de wedstrijd van deze middag, ging de handrem er weer op.

Nog voordat de wedstrijd begon, werden de grapjes over een grote verliespartij al de groep in gegooid. Op de opmerking “Het wordt 7-0”, werd al gelijk geantwoord met “Kom op hee… niet zo positief”. Dus dan weet je normaliter al gelijk de instelling van zo’n wedstrijd… Maar deze middag verliep heel anders. Waar werd gedacht dat Eemdijk op deze dag van de Sinterklaasinticht met cadeautjes ging smijten, kon de groene trein nog aardig meekomen met de mannen van Nieuwland.

De wedstrijd begon om 13:00 uur. Al gelijk werd duidelijk dat Eemdijk het deze middag zwaar ging krijgen. Nieuwland 3, een team met goede voetballers, speelde beheerst en zocht naar gaatjes in de verdediging van Eemdijk 4. Omdat Eemdijk voor de verandering eens met een andere instelling begon aan de wedstrijd, had Nieuwland moeite om door de elfmansverdediging van de groenen te komen. Zo nu en dan werd een gaatje gevonden, maar kon de verdediging nipt ingrijpen, wat resulteerde in keeperballen.

Keeper Dirk had deze wedstrijd genoeg te doen en mocht de bal veel in het spel brengen. Het grootste gedeelte van deze eerste helft werd op de helft van Eemdijk afgespeeld. Nieuwland wist middels een strakke steekpass een van de aanvallers te vinden, maar de beste jongen stond buitenspel. Tegelijk met het fluitje van de scheidsrechter, die overigens uitstekend floot deze middag, tikte de beste jongen de bal over de doellijn. Hier kwam Eemdijk 4 goed weg, en was het goed gezien van grensrechter Maarten. Chapeau!

Deze eerste helft kregen de groenen weinig kansen. Op een schot van WB na, waar de bal enkele centimeters over de kruising ging, waren de kansen nihil.

Nieuwland daarentegen wist wel het net te vinden, toen de verdediging van Eemdijk moeite had met het wegwerken van de bal uit de zestien van keeper Dirk. De bal werd vervolgens door een van de aanvallers van Nieuwland teruggelegd op randje zestien. Aangezien er geen Eemdijk speler in de buurt was om het schot te stoppen, werd de bal laag over de grond ingeschoten. Dirk raakte de bal nog aan, waardoor deze van richting veranderde en MJ de bal niet kon onderscheppen. De bal rolde over de doellijn en de stand was 1-0.

Ondanks dat Eemdijk 4 knap standhield, was een goal wel ingecalculeerd. Helaas op deze manier, maar het zij zo. Elke tegengoal is in ieders ogen lelijk.

Met 1-0 gingen beide teams naar de kleedkamers om een bak thee te nuttigen.

De tweede helft verliep iets anders. Eemdijk kreeg de tweede helft meer ruimte, en had dus meer adem om weer heerlijk te schelden op elkaar. Ook werden er (nuttige?) overtredingen gemaakt over en weer, waardoor de wedstrijd niet zo soepel verliep als de eerste helft. De eerste helft was zeer sportief verlopen, maar Eemdijk rook bloed. De kans op de gelijkmaker was er, aangezien Nieuwland met meer man naar voren liep. Dit resulteerde in iets harder spel, maar nog steeds geoorloofd in de voetballerij. Op de botsing tussen de keeper van Nieuwland en Vullis na dan, aangezien de keeper ver buiten zijn gebied was toen hij Vullis bijna knock-out beukte.

Hoewel Eemdijk 4 vaak niet zo sterk uit de kleedkamer komt, was het wel de groene trein die het net vond. Japio, vandaag iets verlaat, maar wel nog spelend in de eerste helft, mocht een vrije bal nemen. Hij zag Vullis al gretig naar de bal staren. Japio schoot de bal hoog in het keepergebied van Nieuwland. De bal kwam in de buurt van Vullis. Vullis sprong naar de bal en het zag er naar uit dat hij de bal hard in ging koppen. De keeper reageerde op de kopbeweging van Vullis, en zag vervolgens dat de bal over Vullis heen ging richting de doellijn. De bal stuiterde nog en ging vervolgens over de doellijn. Een heerlijke goal en de gelijkmaker was getekend. 1-1.

Nieuwland 3 had niet verwacht op gelijke hoogte te komen met een vijfdeklassertje en ging met een spits meer spelen. Een van de spitsen was geen onbekende van Eemdijk 4. Vos heeft namelijk tot tweemaal toe meegespeeld met Eemdijk 4, indertijd nog het zesde. Eemdijk 6 – De Merino’s 3 (2-4), en Eemdijk 6 – Dovo 9 (6-1). Hoewel de verdediging af en toe moeite had met hem en zijn elleboog (knipoog naar Mouse), kwam hij niet toe aan scoren.

Zijn collega’s daarentegen wel. De bal werd hoog naar het puntje van de zestien van Eemdijk geschoten, waar Rikea de aanvaller van zich af moest schudden. Dirk voelde zich genoodzaakt een sprint te trekken en hulp te bieden aan Rikea, maar hij sloeg onder de bal door, waardoor de aanvaller de bal over de doellijn kon schieten. Plots stond Eemdijk weer achter 2-1.

De 3-1 lag op de loer. Maar door volharding van de verdediging van Eemdijk, en een voortreffelijke redding van Dirk nadat de bal in het uiterste hoekje werd geschoten, wist Eemdijk tot in de slotminuten toe de 2-1 te behouden.

Eemdijk 4 kreeg ook nog enkele kansen, waaronder een kans van Vullis. Vullis kreeg de bal aangespeeld van WB en Vullis kwam oog in oog met de keeper. Helaas werd de bal hard in de handen van de keeper geschoten, waardoor de grootste kans na de gelijkmaker om zeep werd geholpen.

Als extra zout op de wonden wist Nieuwland via de linkerkant de bal voor te geven. Niet door de lucht, maar wel hoog genoeg zodat Hip de bal net niet kon raken. De bal ging langs de eerste paal, waar Booka de bal nog probeerde weg te werken. De dienstdoende spits trapte de bal over de lijn, waar Booka werd geraakt. Booka ging neer, maar de scheidsrechter kende een doelpunt toe. 3-1.

Achteraf, zo wist Booka te vertellen, heeft de scheidsrechter goed gehandeld. De wedstrijd was gespeeld en Eemdijk is definitief uitgeschakeld voor de beker. Nu weer volledig concentreren op de competitie!