Eemdijk 4 – OSO 2 (1-2)

eemdijk4
Misschien moeten we dat maar niet meer doen, doordeweeks voetballen. Vreemd genoeg kan ik mij niet herinneren dat wij ooit punten hebben gepakt op een doordeweekse dag. Werken wij overdag te hard, zodat we ’s avonds niet meer scherp zijn? Zijn wij mooiweer-voetballers, of hebben we gewoon domme pech? In ieder geval was de wedstrijd tegen OSO 2 teleurstellend.

De wedstrijd begon op sportpark De Vinken om 20:00 uur. Het kunstgrasveld, veld 1, was goed besproeid door de natuur, maar de donkere wolken hadden even een momentje pauze. Heerlijk voetbalweer dus. Jantjie, onze surrogaat-Dirk, nam weer plaats tussen de palen en redde WB wederom van een partijtje keepen.

De eerste helft was het Eemdijk 4 die de overhand had, hoewel dit niet bleek in de ruststand. Eemdijk speelde tot het laatste kwartier veel op de helft van OSO, maar had moeite met scoren. Lag het aan het natte gras, en de natte bal, of waren de groenen niet scherp genoeg tijdens het afwerken op doel? Elk afstandsschot belandde recht in de handen van de keeper, of werd aan de verkeerde kant van de paal geschoten. Ook werden op cruciale momenten verkeerde keuzes gemaakt. Waar een steekpass een groene medespeler alleen voor de keeper kon zetten, werd gekozen voor eigen succes, wat uitpakte in een mislukt afstandsschot. Ook werden passes te zacht, of niet scherp genoeg gegeven, waardoor vele acties om zeep werden geholpen. Het geluk was niet aan de zijde van Eemdijk 4.

De grootste kans van Eemdijk was toch wel die van Japio. Hij wist langs de verdediging te geraken en passeerde zelfs de keeper, maar hij wist zijn team niet op voorsprong te zetten. Hij plaatste de bal op de paal, en de frustratiegrens was ondertussen wel bereikt.

Eindelijk was halverwege de eerste helft een heuse kans, wat bijna niet meer mis kon gaan. Wortel, vandaag sterk spelend, gaf een fantastische steekpass op Vullis, door de verdediging heen. Vullis kon zo het strafschopgebied inlopen en oog in oog met de keeper zijn team op voorsprong zetten. Een verdediger wist in duel Vullis te tackelen, waardoor de scheidsrechter niets anders kon doen dan een penalty toekennen aan de thuisploeg. Vullis gaf de bal over aan Japio, die zijn frustratie omzette in scherpte. Hij zette de keeper op het verkeerde been en schoot deze in de andere hoek. 1-0.

Ondanks dat Eemdijk 4 het deze eerste helft af kon maken, werden de kansen niet meer verzilverd. Deze eerste helft kregen de mannen van OSO enkele kansen, wat de stand zowaar om kon draaien, maar tot in de slotfase van deze eerste helft kon Eemdijk de doelpunten verijdelen. Jantjie zag de bal hoog zijn keepergebied ingeschoten worden en scandeerde dat de bal voor hem was. De bal stuiterde onverwacht over hem heen en zo kreeg de aanval van OSO een grote kans op de gelijkmaker. Gelukkig was daar Booka, die deze wedstrijd zeer sterk speelde en veel verdedigingswerk voor zijn rekening nam. Hij wist de bal van de lijn te halen en knalde deze (veilig) naar voren. Zo kon Eemdijk weer reorganiseren.

OSO had lucht gekregen van de achterhoede van Eemdijk, en zette de snelste speler (de speler die wel zin had om te rennen) bij hun linksvoor. Zo kwamen zij elke keer oog in oog met de rechtsbacks van Eemdijk. De rechtsbacks hadden veel moeite met de snelheid van de beste man, waardoor Booka als laatste man en Mouse als voorstopper elke keer bij moesten springen. De dreiging kwam veelal van die kant, ook al speelde Marty (vandaag rechtshalf spelend) erg sterk aan die kant en onderschepte hij veel ballen.

Nog voordat de scheidsrechter op zijn fluitje blies voor de rust, en de regen met bakken naar beneden kwam, was de gelijkmaker een feit. De bal werd de zestien van Jantjie ingeschoten, maar zowel Jantjie als Booka gingen beide voor de bal, waardoor deze uit de handen van Jantjie glipte (lees: geschopt werd). Zoals de wet van Murphy betaamt, stond daar een van de aanvallers van OSO om de bal over de lijn te schieten. Plots stond het weer gelijk. 1-1.

De kleedkamers werden opgezocht en de opstelling voor de tweede helft werd besproken, onder het genot van een warm bakje thee. Ondertussen ging de regen verder met het besproeien van de velden.

De tweede helft was niet al te best. Een moment leek Eemdijk 4 de draad weer op te pakken waar het gebleven was, maar dit veranderde al snel toen OSO enkele meters vanaf het keepergebied van Eemdijk een vrije bal kreeg. De muur werd gezet door Jantjie, maar het zag er naar uit dat deze niet goed stond. Hip opperde dit al, aangezien het schotveld helemaal open lag. OSO 2 krulde de bal langs de muur en verraste de groene keeper. Zo leidde OSO binnen tien minuten de wedstrijd met 1-2. Geheel onverwacht en tegen de verhoudingen in.

Eemdijk 4 kon geen potten meer breken en zag het team helemaal inzakken. Vullis kreeg een goeie trap op zijn scheenbeen en stond zijn plek af aan Puk. Puk kreeg niet veel later in de zestien van de Hilversummers ook een voetbalschoen op zijn kuit, maar dit werd weggewuifd door de scheidsrechter.

Eemdijk 4 ging druk uitoefenen en kreeg weer even de overhand, maar zag de kansen gekeerd worden door de boomlange verdedigers van OSO. Hoekschoppen werden te hard of te zacht geschoten, dribbelacties werden gestopt en afstandsschoten werden afgeslagen. Het zat Eemdijk niet mee en de tijd begon te dringen. De frustraties liepen hoog op en de groenen probeerden er alles aan te doen om de gelijkmaker te maken. Tevergeefs. Het eindsignaal klonk en de eerste (thuis)nederlaag voor Eemdijk 4 is een feit.

Wie kunnen we de schuld geven? Lag het aan het weer? Had de scheidsrechter wederom een penalty toe moeten kennen voor de “aanval” op Puk? Moet Eemdijk meer oefenen op afstandsschoten en vrije ballen?

Snel deze wedstrijd vergeten en door gaan naar de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen de koploper Olympia ’25 2.