Nieuwland 4 – Eemdijk 6 (2-2)

eemdijk6
We’re not too old for this shit! Een citaat van Mel Gibson en Danny Glover uit de film Lethal Weapon 4. Iets wat ik mezelf elke zaterdagochtend voor houd, maar elke zondagochtend op terug kom. Spierpijn van mijn tenen tot mijn voorhoofd. Iets wat al begint op zaterdagmiddag, een kwartier na de wedstrijd. Is dat de vervroegde kater van een teleurstellende wedstrijd? Viel hier meer te halen dan dit gelijkspelletje? De meningen zijn hierin verdeeld, maar één ding is zeker: Eemdijk 6 heeft een zwak voor teams uit de onderste regionen.

Eemdijk 6 mocht uit naar Nieuwland 4. Nieuwland 4 heeft tien punten en staat op de voorlaatste plek. Iets wat op papier een makkie moet gaan worden, aangezien Eemdijk 6 tot kort voor deze zaterdag nog meedong voor het kampioenschap.

De wedstrijd begon om 15:00 uur. Eerst werd er nog gespeculeerd of er op kunstgras of op gewoon gras gespeeld ging worden. Ook werd de begintijd van 15:15 uur geroepen. Iets zegt me dat dit was om de groenen van hun stuk te brengen, maar uiteindelijk blies de scheidsrechter om 15:00 uur het beginsignaal, na de vriendschappelijke handenschudderij op de middenstip.

Eemdijk 6 had overwicht op de groene zoden. Dit leek een wedstrijd te worden naar de hand van Eemdijk. Het was enkel nog wachten op die belangrijke goal. Die goal die de voorsprong in deed luiden voor de Diekers. Deze bleef deze hele eerste helft helaas uit. Nieuwland speelde via een rechterkant erg aanvallend, wat WB (vandaag spelend op rechtshalf) terugdrong naar de linksback positie, naast Mouse. Zo stonden achterin plots vijf verdedigers, onder leiding van Mup.

Dat betekende ook dat op het middenveld en in de voorhoede elke keer een medespeler ontbrak. Een extra speler om naar te passen. De goal bleef, mede daardoor, uit deze eerste helft. In tegenstelling zelfs. Nieuwland kreeg zowaar hun eerste kans, na een hoekschop, en deze was gelijk raak. De bal werd snoeihard tussen de palen gekopt. Zo bracht de thuisploeg de stand op 1-0.

Een donderslag bij heldere hemel, aangezien Nieuwland nergens echt gevaarlijk was, maar wel veel druk uitoefende op de verdediging. De verdediging stond zoals deze moest staan, dus het grote gevaar bleef uit.

Eemdijk 6 kreeg deze eerste helft enkele kansen, maar de gelijkmaker bleef uit. Waar Vullis op zichzelf had kunnen gaan, oog in oog met de keeper, gaf hij de bal in de zestien breed op Japio. Helaas te zacht, waardoor misschien wel de grootste kans deze eerste helft om zeep werd geholpen.

Nieuwland hield de voorsprong vol tot de rust en Eemdijk 6 bezocht de kleedkamer. Wat volgde was een kleine samenvatting en opheldering hoe deze eerste helft zo kon lopen, terwijl Eemdijk 6 de meeste kansen had deze eerste helft.

De tweede helft was, gezien door de groene bril, een aangenamere helft. Eemdijk 6 brak meer uit en kreeg meer ruimte op de flanken. Het spel schoof wat op, richting de helft van Nieuwland 4. Dit resulteerde redelijk vroeg in de tweede helft tot die oh zo belangrijke gelijkmaker. Uit een hoekschop werd de bal tegen de keeper gekopt. De bal stuiterde van zijn lichaam. D.J., die normaliter nooit mee gaat in de “pot”, zag zijn kans schoon. Hij aarzelde geen moment en drukte de bal tegen het net. De wedstrijd lag plotseling weer helemaal open. 1-1.

Eemdijk 6 creëerde kansen, door op karakter te voetballen. Helaas werden alle kansen in de handen van de keeper geschoten na wat kap en draaiwerk, vlak langs de kruising gekopt na een hoekschop, of gewoonweg om zeep geholpen door niet breed te leggen op de vrije man (in dit geval MJ) die op dat moment was mee gerend na een goeie counter.

Gelukkig was daar de verrassing van de wedstrijd, de goal van Puk. Puk, dit seizoen nog niet trefzeker, kreeg de bal ingespeeld van Vullis. Vullis, die op zijn beurt weer tot het gaatje ging in duel en hier voordeel uithaalde, gaf de bal mee aan Puk. Puk stond tegenover een verdediger en zette een versnelling in gang. Hij passeerde de verdediger, en verraste de keeper door gelijk te schieten in de lange hoek. De keeper zag de bal langs zich verdwijnen in het doel en plots stond Eemdijk 6 voor. 1-2.

Waar het even leek dat Eemdijk 6 de drie punten mee naar huis ging nemen, viel de droom tegen het einde van deze tweede helft in duigen. Nieuwland 4 maakte de gelijkmaker, 2-2, en beide teams verlieten na negentig minuten het veld met één punt. Ondanks dat dit de zoveelste wedstrijd was voor Eemdijk 6, waar de drie punten voor het oprapen lagen maar niet gegrepen werden, mocht Eemdijk 6 toch wel in zijn handen klappen met deze uitslag. Meerdere Diekers zagen het als een terechte uitslag, dus kan ik niets anders doen dan in die mening meegaan.

De kaars van de groenen lijkt voor dit seizoen opgebrand. Het wordt tijd voor een lange vakantie, een zomerstop. Waar Eemdijk 6 in 2011 (toen nog onder de noemer Eemdijk 8) tot de laatste wedstrijd bleef strijden en bleef winnen, en zelfs kampioen werd, zo laat de Groene Trein het dit seizoen afweten tegen de (op papier) kleinere spelers. Zijn we het verleerd, of is het onze levensstijl? De meeste profvoetballers hebben een redelijk gezonde levensstijl. En wij? Wij roken en drinken regelmatig een biertje, we vreten geregeld de snackbar leeg… Of is het dan toch de leeftijd? Begin dertig en elke zondag gebroken. Maar… als ik kijk naar enkele grootheden in de voetballerij en hun leeftijd (ik noem een Ryan Giggs van 40 en een Clarence Seedorf van 38, kan ik nog maar één ding denken: “We’re not too old fort his shit!”.