Roda ’46 7 – Eemdijk 6 (2-3)

eemdijk6
Waar het hele dorp uitliep voor de derby der derby’s richting het noorden van Spakenburg, zo ging een klein groepje in tegengestelde richting naar het zuiden van het Vissersdorp. Waar op de Westmaat achtduizend toeschouwers het voetbalspelletje mochten aanschouwen, zo stond er in Leusden een verdwaalde bezoeker langs het veld naar een voetbalwedstrijd te kijken tussen teams uit de reserve vijfde klasse. Beide wedstrijden hebben op hun eigen niveau dezelfde impact op de competitie waarin ze spelen, maar vandaag staat het zesde team van het kleinste voetbalclubje uit Bunschoten-Spakenburg in de schijnwerpers. Eemdijk 6 neemt het op tegen een stiekeme achtervolger, die in het begin van de competitie punten liet liggen, maar nu om de hoek komt kijken voor de kampioensschaal in mei: Roda ’46 7. >>

Roda ’46 7 staat dit competitiejaar al geruime tijd in de schaduw van zijn grotere zus Roda ’46 6. Het zesde laat daarentegen wat puntjes liggen, waardoor het zevende op kan klimmen tot dezelfde hoogte.

Eemdijk 6 hangt daar ergens boven. Samen met koploper VVZA, welke de zaterdag hierna op het programma staat. Twee zware partijen achter elkaar. Partijen die Eemdijk 6 moet winnen om in de race te blijven voor die felbegeerde prijs. Maar eerst maar eens zien te winnen tegen Roda ’46 7. Een stug team, waar je alleen van kan winnen als je er ook echt voor gaat. Zo was het ook in de thuiswedstrijd, waar de eindstand 5-4 werd, nadat Roda een inhaalslag ging maken.

De wedstrijd zaterdag begon om 12:30 uur. De zon stond hoog aan de hemel en het was een heuse lentedag. Prachtig weer met een zeer aangename temperatuur. Misschien zelfs al iets te warm, maar men klaagde niet. Eemdijk 6 begon scherp. Aangezien Mup er nog niet was, begon Hip als laatste man. Later zette hij deze positie voort, maar voor nu was het als vervanging van Mup. De bal werd rond gespeeld, zoekend naar dat ene gaatje. Voorin stond Japio met Wortel. Wortel verving Vullis vandaag voorin. Beide teams creëerden nog geen grote kansen, aangezien het aftasten was.

Het aftasten was snel gedaan. Want zoals het bijna elke wedstrijd vergaat, kwam Eemdijk 6 ook nu weer op achterstand. Keeper Dirk werd op de proef gesteld en moest zich strekken naar de hoek. De bal stuiterde wat op, en glipte uit de handen van Dirk. Even leek het een doelpunt, maar Dirk tikte de bal nog van de lijn. Een van de aanvallers stond paraat en probeerde te scoren, maar Eemdijk 6 stond er bij om deze kans te verhoeden. Dirk was ondertussen ook al weer paraat, maar de speler van Roda legde de bal terug, richting randje zestien, waar een van zijn medespelers op was komen lopen. Deze persoon tikte de bal koelbloedig over de doellijn en zo leidden de Leusdenaren met 1-0.

Dit beloofde een zware pot te worden, maar het tij is vaker gekeerd tegen dit soort teams. Sterker nog: thuis kwam Eemdijk 6 zelfs 0-2 achter. Dus er was nog hoop en de groenen lieten hun hoofd niet zakken. De Groene Trein denderde voort, wat enkele momenten later resulteerde in een vrije bal van Hip, net buiten de zestien. De groenen stelden zich op in de zestien om de bal over de lijn te werken. Maar in plaats van dat Eemdijk 6 scoorde, scoorde Roda ’46 7 wederom. Maar nu in eigen doel. Hip plaatste de bal in de pot, maar een van de verdedigers van Roda wilde de bal (wellicht) naast het doel koppen. Tot zijn grote spijt kopte hij deze fraai tussen de palen, en maakte zo de wedstrijd weer in evenwicht. 1-1.

Een heerlijk moment. Eemdijk 6 kon zo weer zijn spelletje maken en zette weer flink druk. Japio, vandaag de persoon met de meeste adem en conditie, knokte voor elke bal en probeerde elk duel te winnen alsof het zijn laatste was. Zo kreeg hij halverwege de wedstrijd een prachtige steekpass van Marty, vandaag uitstekend spelend op de rechtshalf positie. Japio kreeg de bal achter de verdediger en stormde er op af. Zo passeerde hij ook de uitkomende keeper, maar had nog moeite met een verdediger, die zijn hele lichaam in de strijd gooide. Ondertussen rende de keeper ook weer terug naar zijn doel. Even leek het alsof Japio de bal kwijt ging raken, maar kon nog voordat hij viel de voet tegen de bal zetten. Zo tikte hij nipt de bal over de doellijn en zette zijn team op voorsprong. 1-2.

Eemdijk 6 had vanaf dit moment de situatie volledig onder controle. Roda ’46 7 werd deze tweede helft nergens meer gevaarlijk, en het was de Eemdijk 6 verdediging die als een huis stond. Hip en de ondertussen ook verschenen Mup in de achterhoede, met links naast zich AzAri en rechts H.W.D. en Rikea. Een muur, waar Roda niet meer doorheen kwam deze eerste helft. Met de achterhoede veilig gesteld kon Eemdijk 6 zich concentreren op de aanval.

Marty had vandaag een hoofdrol in deze match. Marty, de laatste tijd groeiend in zijn spel, zette druk op de verdediging. De bal kwam via de lucht, uit de kluts, in de handen van de keeper, die ondertussen al uit zijn doel was gekomen. Er zat een dusdanige effect aan de bal, waardoor de keeper deze niet kon klemmen. De bal stuiterde achter hem, en hij zag Marty ook al naderen. Marty liep voorbij de keeper, nam de bal via zijn borst mee en tikte deze vervolgens over de doellijn. Hij vergrootte de voorsprong en zo leidde Eemdijk 6 de wedstrijd met 1-3.

Met een vreugdevol gevoel werd de rust ingeleid. Waar de kleedkamers aan de ene kant zijn verbrand, zo waren de theezakjes blijkbaar opgegaan in de rook. Een theeloos kwartiertje.

Na de rust was het vooral Roda ’46 7 die de kansen kreeg. Eemdijk 6 kwam vanaf een minuut of tien niet meer aan spelen toe in de voorhoede, aangezien de aansluiting ontbrak. Er werd veel verdedigd. Zo nu en dan was er een verdwaalde actie voorin, maar werd al snel afgezwaaid. Roda kreeg daarentegen ook niet veel kansen, dus het ging wat gelijk op. Voorin bij de thuisploeg werd een aanvaller gewisseld, en het hele spel verliep vanaf dit moment anders.

De invaller was vervolgens de gevaarlijkste man van het veld en zag zijn kans schoon, toen de bal over de verdediging van Eemdijk 6 werd geplaatst. De jongen rende achter de bal en was bijna iedereen kwijt, maar daar was AzAri met een blok. De bal zwaaide af en de aanvaller lag op de grond. Hij herstelde zich, zag Dirk wat uit zijn doel staan en krulde de bal zeer netjes over en langs de rest van de groene verdediging. De stond werd teruggebracht naar 2-3.

Net als bij de thuiswedstrijd kwam Roda terug en beloofde de rest van de wedstrijd nog ongelooflijk spannend te worden. Eemdijk 6 moest de voorsprong behouden, want het leek erop dat het team niet veel meer kon uithalen. De pot moest dicht gegooid worden. Dat betekende dat elke bal hard weggewerkt moest worden en geen risico’s meer.

Roda kreeg een hoekschop. De invaller van Roda stond bij keeper Dirk en Dirk stond wat op de beste jongen te leunen. Wanneer de hoekschop genomen werd en Dirk alweer op de lijn was gaan staan, ging de aanvaller met een gilletje neer. Niemand weet wat er gebeurde en zelfs Roda keek verbaasd toen de scheidsrechter naar de penaltystip wees. De thuisploeg kreeg een penalty. Eemdijk 6 protesteerde, maar de beslissing was gemaakt. Roda legde de bal op de stip, schoot deze na het fluitje van de scheidsrechter en… gerechtigheid. De bal ging langs de buitenkant van de paal. Eemdijk wist de voorsprong te behouden. De stand bleef 2-3.

Vanaf dat moment zette Roda alles op alles om die gelijkmaker te maken. Waar de eerste helft de rechtsbacks van Eemdijk wat te verduren had, zo was het de tweede helft de linksbackpositie. Veel acties kwamen over die kant en WB, de tweede helft linksback spelend, had hier een behoorlijke kluif aan. Aangezien AzAri van het veld was gegaan met een kleine liesblessure, kwam D.J. de linkerkant versterken, ondersteund door de centrale spelers Minitank bORt en de (vorig seizoen) van IJsselmeervogels afkomstige MJ, die overigens weer een goede wedstrijd speelde als controlerende middenvelder.

Het was aanpoten, tot zwaar in de blessuretijd. De scheidsrechter liet erg lang doorspelen, maar Eemdijk 6 gaf deze drie punten niet zonder slag of stoot uit handen. Er werd gestreden. Misschien niet altijd even handig (denk o.a. aan de overtreding van WB net buiten de zestien), maar wel met een goede afloop. Wortel zag op den duur ook dat het voorin geen zin meer had en concentreerde zich nu ook op de achterhoede. De voorsprong moest behouden worden. Japio daarentegen ging voorin nog steeds als een sneltrein en ging nog voor elke bal. Hij gaf zich niet zo snel gewonnen en wist de verdediging van Roda nog uit te dagen.

Tot daar na een minuut of 98 het eindsignaal klonk en Eemdijk 6 die oh zo belangrijke drie punten binnen had. Ondanks een mindere tweede helft. Maar er werd gestreden tot de laatste minuut en daar draait het om. De volgende wedstrijd tegen koploper VVZA verwacht ik niets anders!