Eemdijk 6 – VVZA 3 (3-1)

Afgelopen zaterdag was een bijzondere dag. Niet alleen speelde de derby der derbies zich af in Bunschoten, maar ook was er vandaag de “clash of the titans”. Twee grootmachten in onze eigen competitie mochten vandaag strijden voor die felbegeerde drie punten. Zo aan het begin van de competitie lijken deze drie punten niet fataal te kunnen zijn, maar op het eind kunnen deze punten wel eens heel belangrijk zijn. Vandaag kwam VVZA 3 op bezoek bij Eemdijk 6. VVZA 3 staat momenteel op de eerste plek, met twee wedstrijden meer dan de nummer twee Eemdijk 6. De winnaar van deze ‘battle’ kan wel eens de titelkandidaat zijn. Maar we lopen niet op de zaak vooruit en bekijken de competitie wedstrijd voor wedstrijd. Vandaag een zeer belangrijke dag voor beide teams. >>

Het was de bedoeling dat de wedstrijd net als elke andere thuiswedstrijd om 12:30 uur ging beginnen. Aangezien de scheidsrechter iets later het veld op kwam lopen, begon de wedstrijd wat later. Dit kwam goed uit voor Eemdijk 6, aangezien de spelerspassen nog bij Cobu Boys lagen. Coach Maarten offerde zich op en scheurde in zijn auto richting Amersfoort.

Niet veel later, rond 12:45 uur floot de scheidsrechter voor het beginsignaal. De ‘clash’ was begonnen. De statistieken van VVZA 3, zoals genoemd in de voorbeschouwing, logen er niet om. De Amersfoorters vormen een goed team. Veel goede spelers die allemaal behendig zijn met de bal. Vooral op het drassige veld 3 was dit goed te merken. De eerste helft werden veel Eemdijk spelers gepasseerd door plotselinge kapbewegingen van de aanvallers van VVZA, waardoor Eemdijk door uitglijders gezien was.

De wedstrijd was nog geen twee minuten oud, of VVZA kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Het uitverdedigen was van zeer amateuristisch niveau en er werd tot tweemaal toe onder de bal doorgekopt. De aanvaller maakte hier goed gebruik van, draaide om zijn as, schoot de bal precies op heuphoogte langs AzAri en vlak langs de paal in de hoek. WB, die vandaag weer als keeper fungeerde, greep nog naar de bal, maar was kansloos. Zo kwam VVZA al binnen enkele minuten op een 0-1 voorsprong.

Was de voorbereiding niet goed? Lag het aan het veld? Misschien aan de bal? Of dan stiekem toch aan het feit dat een deel van het team de avond ervoor een verjaardag had, waar het bier rijkelijk vloeide? Het gebeurt in ieder geval een beetje te vaak dat Eemdijk 6 snel op achterstand komt, aan het begin van de wedstrijden. Maar misschien had Booka ook wel gelijk toen hij direct na het doelpunt zei “dit hoort bij het scenario”. Hij kon wel eens gelijk hebben.

Eemdijk 6 moest zich herpakken op deze vroege achterstand en ging meer druk zetten. Dit resulteerde in enkele grote kansen voor Eemdijk 6. De bal werd in de kluts in de zestien van de lijn gehaald door de keeper en een verdediger, maar ook Mup kreeg een grote kans. Hij kreeg de bal door de lucht aangespeeld bij de rechterpaal. Hij nam de bal rechtstreeks uit de lucht op zijn slof. De bal vloog hard richting het doel, maar raakte de lat, waar VVZA goed wegkwam.

Een moment later, nog steeds afspelend in het eerste kwartier van de wedstrijd, kwam via de rechterkant dezelfde spits als het eerste doelpunt oplopen naar keeper WB. De beste jongen kwam oog in oog met WB en probeerde de bal te plaatsen langs WB in de verre hoek. Met een kattenreflex behoedde WB met zijn linkervoet het team voor een 0-2 achterstand.

Het was tijd voor Eemdijk 6 om terug te slaan. Eemdijk 6 moest meer met de kansen doen en wat fysieker spelen. Het fysieke spel van beide teams resulteerde zo nu en dan in frustratiemomenten voor beide teams. Er kwamen enkele kleine opstootjes, maar deze werden een moment later weer gesust. De wedstrijd ging weer verder. Zo kwamen er over en weer kansen. Geen van beide teams had een overwicht deze eerste helft. Beide teams kregen zo nu en dan zijn kansen, maar deze werden niet benut. Zo werden één op één situaties van de spits met keeper WB niet verzilverd. WB kwam uit, maakte zijn doelgebied kleiner en de bal werd rakelings langs WB in het zijnet geschoten. Ook werd een kopbal uit een hoekschop van de lijn gehaald door WB. Het was allemaal kantje boord.

Ook Eemdijk 6 kwam niet aan scoren toe. Zo waren de passes te kort of niet scherp genoeg. Bullet, de eerste helft spelende op de rechtshalf positie kreeg zo nu en dan veel ruimte op rechts, maar de bal kwam gewoonweg niet aan. Tot grote frustratie van Bullet en onder anderen MJ, die de bal voor wilde geven.

Voorin lukte het Eemdijk 6 niet om kansen te verzilveren. Japio mocht vandaag in de spits met Hip. Hip had een wat ongelukkige start van de wedstrijd, waardoor het af en toe leek of Japio de klus mocht klaren in zijn eentje. De eerste helft was wat teleurstellend. Nergens werd het niveau gehaald van wat we kennen van de Groene Trein, maar de zinnen werden gezet op de tweede helft. De tweede helft moesten gewoon de 45 minuten zijn van Eemdijk 6.

De tactiek werd besproken in de kleedkamer, onder het genot van een lauwe bak thee. De rustperiode werd afgesloten met eensgezindheid. De neuzen stonden allemaal dezelfde kant op en we wisten wat er moest gebeuren. Meer fysiek spel en proberen de bal na twee passes nog steeds in bezit te hebben. Dat is iets waar het de eerste helft aan ontbrak. Wortel, vandaag een fantastische wedstrijd gespeeld, schoof meer door naar voren voor meer kracht in de voorhoede. AzAri plakte zijn blaren af met tape, wat zijn vruchten afwierp deze tweede helft. Rikea, H.W.D. en Nevers wisselden elkaar af op de rechtsback positie, zodat er elke keer weer een verse kracht in het veld stond.

De tweede helft was zo nu en dan een genot om te zien. Ondanks de achterstand heb ik op zekere momenten genoten van de duels, de passes en het verdedigingswerk. Booka en Mup hadden de spitsen in de zak, ondersteund door de links- en rechtsback. AzAri wist deze tweede helft zijn teleurstellende eerste helft goed te maken. Zo behoedde hij zijn team enkele keren voor een afgang, toen er een spits was doorgebroken en hij als enige nog de ballen in duels wist te winnen van de spitsen van VVZA.

De wedstrijd was amper tien minuten oud deze tweede helft, of de eerste grote kans van Eemdijk 6 was een feit. Een terugspeelbal van een van de verdedigers naar de keeper was niet scherp genoeg, waardoor de bal langs de keeper voor het doel rolde. Hip, deze tweede helft zeer verdienstelijk gespeeld, zette de sprint in, maar de keeper was net iets eerder bij de bal, ondanks de sliding van Hip. De bal werd uitgespeeld over de linkerkant (rechts voor de keeper), waar deze werd onderschept door MJ. Vliegensvlug gaf MJ de bal voor op Japio, en Japio kon deze zonder enige twijfel tussen de palen schieten. Zo zette hij de stand om in een 1-1 gelijkspel.

Eemdijk 6 geloofde er weer in en ging beter spelen. Meer druk naar voren en rustiger aan de bal. VVZA was het enkele keren niet eens met de beslissingen van de scheidsrechter en raakte gefrustreerd. Daardoor wisten ze zichzelf helemaal uit hun spel te halen en zo kreeg Eemdijk 6 enkele vrije ballen mee. Eén van de vrije ballen was op het randje van het keepergebied van de Amersfoorters, aan de rechterkant, nadat Japio onderuit werd gehaald. Hip en MJ namen plaats achter de bal. Een muur van verdedigers werd opgezet en het was uiteindelijk MJ die de bal ging nemen. Hij nam de aanloop en krulde bal langs de muur in de verre hoek. De bal ging hard, als een kanonskogel, richting de kruising. Een fantastische goal! De keeper dook nog, maar was kansloos. MJ maakte de mooiste goal van deze middag en zette zo zijn team op voorsprong. 2-1.

VVZA probeerde op alle fronten nog wat van de wedstrijd te maken, maar kreeg nergens meer grote kansen. Afstandsschoten werden gekeerd door de verdediging van Eemdijk, of door WB die de bal liever met zijn voet tegenhield dan met zijn armen… Wat er soms misschien wat knullig uitzag, maar wel zijn vruchten afwierp voor zijn team. Soms kwam VVZA wel dicht bij het doel, maar konden ze de aanval niet afmaken. Zo wist AzAri net voor het doel langs de bal weg te werken, en kopte Mup bij een hoekschop de bal weg voor de aanvaller, toen WB onder de bal door dook. Eemdijk 6 speelde scherp en maakte het VVZA moeilijk. Een oud speler van Eemdijk 6, Floepie, wist achteraf te melden dat VVZA zich uit het spel liet halen door frustratie. Als ze gewoon waren blijven voetballen, hadden ze een grote kans gehad om te winnen.

Vanaf dit moment speelde een groot deel van de wedstrijd zich af op het middenveld. Op het middenveld was een soort van muur gecreëerd, waar de duels op uitgevochten werden. Bullet had op rechts plaats gemaakt voor D.J. Op links stond nog steeds MJ, die deze tweede helft veel tackles en duwen in de rug mocht incasseren. Op het middenveld stonden twee zeer belangrijke personen te werken voor het behoud van de voorsprong: Wortel en bORt. Waar bORt wederom 45 minuten lang het hele veld rondrende om ook maar deel te hebben aan élk duel, en deze vaak te winnen, zo wist halverwege de tweede helft Wortel zich te gedragen als een ware krijger in de achterhoede. Elke hoge bal werd weggekopt, elke aanval werd afgeslagen en vele ballen werden onderschept. Keeper WB had de tweede helft weinig te doen.

De derde goal van deze wedstrijd begon op links. MJ mocht de bal ingooien. Hij gooide de bal naar Japio, die zich op de achterlijn bevond. Hij stond met zijn rug richting een verdediger. Hij draaide om zijn as en gaf de bal terug op Hip. Door het draaiwerk van Japio, kwam hij in het duel met een verdediger. De verdediger kon Japio niet weerhouden van zijn actie, en zo werd vanaf dat moment gescandeerd over het veld dat Japio een overtreding beging. De scheidsrechter vond dat er niets aan de hand was, en zo mocht Eemdijk doorvoetballen. Hip kreeg de bal ingespeeld en tikte de bal over de doellijn. De marge was vergroot en Eemdijk 6 leidde de wedstrijd met 3-1.

VVZA 3 protesteerde hevig richting de scheidsrechter, maar de beslissing was gemaakt. Alsof dit niet genoeg was, was tegen het einde van de wedstrijd de 4-1 ook nog in zicht, toen Hip alleen op mocht lopen richting de keeper en de bal over de keeper heen krulde. Helaas werd de actie afgefloten door de scheidsrechter, aangezien de vlag door de grensrechter omhoog gestoken werd voor buitenspel. Er wordt nog steeds aan getwijfeld of dit daadwerkelijk buitenspel was (Hip beweerde achteraf niet, aangezien hij op moment van schieten van de speler wegdraaide), maar dit deed er niet meer toe. Hip had zijn graantje al meegepikt deze tweede helft en Eemdijk 6 stond 3-1 voor.

Eemdijk 6 speelde deze tweede helft goed. In tegenstelling tot de eerste helft werden de duels nu gewonnen, en werd er gevochten voor elke bal. Zo werd er ondanks enkele kleine blessures gewoon door gevoetbald. AzAri wist de tweede helft nog flink te knokken, ondanks zijn twee grote blaren. Ook deed onze groene Bulletcatcher zijn naam eer aan toen hij inviel voor AzAri. Hij kwam in duel ten val door iemand die drie keer breder is dan hijzelf. Zo blesseerde hij zijn arm. De aanvaller viel bovenop Bullet’s arm, maar Bullet vocht door als een leeuw.

Als Eemdijk zo elke week speelt (met name de eerste tien minuten van elke wedstrijd!), heeft Eemdijk 6 niets te vrezen in deze competitie.

Tot nu toe was “VVZAaaaah” de zwaarste tegenstander. Maar ook dit klusje werd geklaard in negentig minuten, ondanks dat we topscorer Vullis al enkele weken moeten missen. Chapeau, mannen. Op naar de eerste plek vóór de winterstop!