Eemdijk 6 – Roda ’46 3 (2-2)

Afgelopen zaterdag mocht Eemdijk 6 zijn eerste bekerwedstrijd spelen tegen vierdeklasser Roda ’46 3. Waar voorheen door menigeen gedacht werd dat Eemdijk 6 in een zogenoemde ‘gehaktmolen’ terecht zou komen, wisten de groenen vriend en vijand te verrassen in een zeer verdienstelijke wedstrijd op sportpark De Vinken. >>

In de nacht van vrijdag op zaterdag vóór de wedstrijd was er een kleine wolkbreuk, waardoor de velden heerlijk vochtig waren, en de temperatuur zeer aangenaam voelde. Niet te heet, af en toe wat broeierig, maar uiteindelijk fantastisch voetbalweer.

Ondanks enkele afwezigen, had Eemdijk 6 toch nog vijf wisselspelers. Iets waar het team elk jaar mee kampt, maar wat na enkele fysieke wedstrijden behoorlijk afneemt. Een speler van Roda ’46 3 verbaasde zich nog over de groengekleurde dug-out. Ook al had Eemdijk 6 vele wisselspelers, niemand wilde zich opofferen om als scheidsrechter te dienen in deze wedstrijd. Het ontbreekt bij V.V. Eemdijk nogal eens aan scheidsrechters, waardoor Eemdijk 6 ook vandaag weer de pineut was. Wortel zette zijn beste beentje (met felgekleurde voetbalschoen) voor en hanteerde deze eerste helft de fluit. Dat betekende dat Japio plots mocht starten in de basis, ondanks zijn afwezigheid tijdens de training. De voorhoede was dus op volle sterkte, met Vullis en Japio.

Normaliter speelt Booka samen met Mup in de achterhoede, maar deze laatstgenoemde was afwezig. Zijn plek werd ingenomen door Sander. Sander traint elke woensdag met het zesde mee en heeft zich onderhand al redelijk bewezen als verdienstelijke voetballer. Vandaag was hij een gouden duo met Booka.

Om 12:30 uur begon de wedstrijd, op veld 2. Het veld lag er voor de verandering goed bij. Eemdijk 6 hield goed stand tegen Roda. Ondanks dat de Leusdenaren uitkomen in de vierde klasse, deed Eemdijk 6 niets onder aan deze meer ervaren spelers. Eemdijk 6 mocht zelfs de eerste paar kansen van deze wedstrijd op zijn naam zetten.

Twintig minuten lang wist keeper Dirk het doel schoon te houden, zij het niet door de verdedigingsmuur die Booka en Sander neerzette, met links naast zich WB en aan de rechterkant Rikea en Nevers. Op het middenveld stonden MJ en bORt de ballen op te vangen, met op de vleugels Hip en Bulletcatcher. Deze laatste kwam het ongelukkigst uit de strijd na een hoekschop.

De bal raakte in het keepergebied van Eemdijk in de kluts en werd weggewerkt door Bullet. Helaas raakte hij de bal niet goed, waardoor deze bij een van de spelers van Roda terecht kwam. De beste jongen kreeg alle tijd om de bal hard richting het doel te schieten. De bal ging uit de baan van het doel, maar werd per ongeluk aangeraakt door een van de medespelers. Deze veranderde van richting en verdween in de rechterhoek. Eemdijk 6 was verbaasd en zag hierdoor het scorebord op 0-1 achterstand springen.

Roda ’46 3 had nog geen enkele kans kunnen creĂ«ren, maar had wel de leiding in de wedstrijd. Is dit de kracht van de vierdeklasser, of de pech van een vijfdeklasser?

Het spel ging verder en Eemdijk 6 bleef strijden. Het was duidelijk dat Eemdijk 6 de betere kansen had en gevaarlijker uit de hoek kwam. Dat resulteerde in een positief antwoord op deze tegentreffer. Door het druk zetten op de verdediging en het goede spel van Eemdijk was het Japio die zijn team op gelijke hoogte bracht.

Via de linkerkant kwam de bal bij de Speedy Gonzalez van Eemdijk, bORt, die hem op zijn beurt meegaf aan Puk op de rechterkant, die de plek van Hip had overgenomen. Zo hier en daar werd gevreesd dat Puk de bal hard naar voren zou schieten, maar Puk hield zich verdacht rustig. Hierdoor hield hij het overzicht en gaf de bal in de loop mee aan Japio aan de rechterkant. Japio was de verdedigers voorbij en kwam oog in oog met de keeper. Zoals een goede (ervaren) keeper betaamt, dook de beste man richting de bal, maar Japio’s voeten waren sneller. Hij passeerde met zijn wondersloffen de doelman en tikte de bal over de doellijn. 1-1.

Deze eerste helft liep al redelijk tegen het einde, toen Roda zijn tweede echte kans van de wedstrijd kreeg. Via de linkerkant kon een van de aanvallers helemaal oplopen. AzAri, die de plek van Bulletcatcher had overgenomen op de linkshalf positie, zag deze snelle spits over het hoofd en was de beste jongen kwijt. WB haastte zich naar de aanvaller toe, kwam in duel, maar ging het duel niet goed aan. Zo ontsnapte de aanvaller, haastte hij zich richting het doel en konden ook Booka en keeper Dirk hem niet stoppen. 1-2.

Was het verdiend? Om heel eerlijk te zijn niet. De jongens uit Leusden hadden welgeteld één kans hiervoor gehad. Blijkbaar hebben ze niet meer nodig om te scoren. Of waren het dan toch de naweeën van een avondje flink zuipen, aangezien een van de spitsen een ongelooflijke alcoholwalm met zich meedroeg
?

Enfin, de eerste helft kwam Eemdijk 6 achter door een gelukstreffer en een persoonlijke fout, dus het werd tijd voor de rust. In de rust werd de thee geschonken, werden de spiertjes opgewarmd door bORt’s wonderspuitbus en wisselden enkele spelers hun shirtje. Wortel mocht weer spelen, Dirk moest fluiten, en WB was dus wederom de pineut op doel als tweede keeper.

De tweede helft stond de verdediging van Eemdijk 6 weer als een huis. WB had deze helft, op Ă©Ă©n klein kansje na, weinig te doen. Zij het niet dat de achterhoede als een bezem over het veld ging, en Roda nergens toe kwam aan aanvallen.

Dirk floot deze helft goed en consequent. Zo kregen beide teams de nodige vrije ballen, maar werd er niet een verzilverd. Eemdijk 6 was de eerste en laatste die deze helft mocht proeven van een doelpunt. Zo raakte de bal op de achterlijn van Roda ’46 3 in de kluts. Wortel probeerde langs de verdediger te gaan, maar kreeg de bal niet voor. Puk “The Butcher” nam het stokje van hem over en zag Vullis helemaal vrij staan in de zestien. Vullis kreeg de bal ingespeeld en drukte deze over de lijn. Vullis tekende hiermee het gelijkspel op het scorebord. 2-2.

Eemdijk 6 was de betere ploeg. Ondanks dat de groenen grote moeite hadden om die winnende te maken, kon Roda fluiten naar ook maar iets wat op een aanval leek. Elke speler van Eemdijk 6 zette zich in voor het puntbehoud. “De betere voetballers hebben het vandaag laten liggen”, aldus Hip. Hiermee had hij gelijk. De gemiddelde spelers hebben zichzelf overtroffen, waar de spelers met iets meer techniek in hun benen vandaag niets extra’s hebben kunnen laten zien.

Stel dat we de helft van alle kansen hadden gescoord, wat was de eindstand dan geweest? Dan had Hip niet de paal geraakt, dan schoot MJ niet net naast, dan kopte Japio naar beneden en waren de vrije ballen niet meters over. Misschien tijdens de training eerst maar eens oefenen op de afstandsschoten, vanaf de tweede lijn? Of misschien leren meer te bewegen voorin, zodat het niet lijkt alsof de helft van het team rechtstreeks uit Madame Tussauds komt? Ondanks deze kleine aandachtspuntjes had Eemdijk 6 in ieder geval nog de overmacht op veld 2, en daarmee is de wedstrijd samengevat.

Waar velen onder ons vóór de wedstrijd hadden getekend voor een puntje (gelijkspel dus), was het stiekem na een minuut of 90 toch wel een zure gewaarwording. Er zat meer in het vat, maar dit moeten we maar bewaren voor de eerste competitiewedstrijd aanstaande zaterdag.

De wedstrijd zat er op, en de complimentjes vlogen bij een ieder om de oren. Zo kan het natuurlijk ook! Top!