Eemdijk 6 – Eemdijk 7 (4-0)

Nog twee weken voordat de competitiestrijd weer losbarst. De voorbereidingen zijn al in volle gang en voor de meesten onder ons zit de vakantie er weer op. De planningen voor de eerstvolgende vakantieperiodes wordt al gemaakt. Voordat dit zover is, mogen eerst nog een aantal wedstrijden gespeeld worden. Als we kijken naar de indeling van de competitie, is Eemdijk 6 toch wel een van de favorieten voor de titel. Maar… misschien loop ik wat op de zaken vooruit en moet ik het team van week tot week bekijken. Te beginnen op 31 augustus 2013, de wedstrijd tegen collega’s Eemdijk 7. >>

Op een druk maar gezellig sportpark De Vinken ving de wedstrijd tussen het zesde en het zevende van V.V. Eemdijk om 12:30 uur aan. Jan Jelier was de scheidsrechter (waarvoor dank, Jan) en hij was de man die het in goede banen moest leiden. Uiteraard gaat de strijd tussen twee collega’s nooit zo hard er aan toe als in de competitie, maar daar waren we deze middag niet zo zeker van. De vorige ontmoeting tussen Eemdijk 6 en Eemdijk 7, tijdens het Seniorentoernooi 2013, werd het zo nu en dan een behoorlijk fysiek spelletje. Dit werd deze middag weer verwacht, maar viel uiteindelijk gelukkig mee. Een gezonde, fanatieke sfeer ging over het veld.

De eerste tien minuten was het voor beide teams behoorlijk aftasten. Er was geen onderscheid. Eemdijk 6 heeft de “betere papieren”, maar ook dit team kent zijn ups en downs. Dus er was van alles mogelijk. De zon brak verrassend genoeg door, waardoor de temperatuur behoorlijk opliep op de graszoden. Binnen tien minuten hoorde ik mensen al klagen over de hitte en de benauwdheid, en de katoenen shirtjes van het zevende.

Na de tien minuten kreeg Eemdijk 6 de overhand en was tot de rust de betere ploeg. De achterhoede stond als een muur om keeper Dirk, die ondanks omstandigheden toch de stoute (hand) schoenen aantrok. Dirk had deze eerste helft weinig te doen. Vaste voorstopper Booka en de laatste man van vandaag MJ hadden de zaakjes goed voor elkaar. Beide heren werden ondersteund door AzAri aan de linkerkant en H.W.D. aan de rechterkant. Dit was vandaag een gouden combinatie.

Eemdijk 6 kreeg deze eerste helft legio kansen en de eerste werd verzilverd door de topscorer allertijden van Eemdijk 6, Vullis. Waar Vullis het afgelopen woensdag tijdens de training wat af liet weten, stond hij vandaag de eerste helft zijn mannetje. Hij kreeg de bal ingespeeld op rechts en kwam oog in oog met de keeper. Vullis schoot hard en de bal vloog langs de keeper tussen de palen. De openingstreffer was een feit. Vullis tekende hiermee de voorsprong van het zesde op het scorebord. 1-0.

Het was Eemdijk 6 die de kansen kreeg, maar niet alles wist te verzilveren. Keeper Dirk had het rustig en zag enkele lange ballen over de verdediging van Eemdijk 6, richting de spitsen van het zevende, afgefloten worden. Niemand minder dan Rikea, die zich deze helft weer opofferde als grensrechter, hanteerde de vlag en zag met zijn scherpe oog de voorhoede buitenspel staan.

Nergens werd het echt gevaarlijk achterin bij Eemdijk 6, in tegenstelling tot aan de andere kant. Want wat echt ontbreekt bij vele tegenstanders, is hetgeen Eemdijk 6 gelukkig wel heeft: echte spitsen! Met Japio en Vullis in de spits heeft elke verdediging hun handen vol. Daarbij komt nog eens de schotkracht van Hip vanaf de tweede lijn, en de behendigheid van Wortel, wat het echt moeilijk maakt voor de meeste tegenstanders van Eemdijk 6.

Japio kreeg de bal ingespeeld op randje zestien en had een vrije doorgang. Vullis liep met hem mee, maar werd in het keepergebied onderuit gehaald. Als een stervende zwaan (niet de beweging, maar wel het geluid) ging Vullis neer, en de verdediging van Eemdijk 7 was even van zijn apropos. Japio mocht zo doorlopen, speelde de keeper uit, zag nog een verdediger op de lijn staan, maar tikte de bal koel over de doellijn. 2-0.

Het middenveld van Eemdijk 6 was er vandaag eentje met snelheid. In het midden stonden Wortel en bORt, die zowel de voorhoede als de achterhoede ondersteunden. Op rechts stond Hip, die net terug was van vakantie en zijn geluk mocht beproeven aan de rechterkant. Helaas waren zijn normaliter dodelijke schoten vandaag niet zo dodelijk, waardoor de keeper vandaag niet zoveel moeite had om zijn schoten te keren. Op links stond WB. Niet zozeer een technische speler, maar zo nu en dan heeft hij een verrassende wending, waarmee hij vriend en vijand (en zelfs zichzelf) verrast. Gelukkig heeft hij zijn snelheid, en dat is ook waardoor het derde doelpunt van vandaag door viel.

Vullis kreeg de bal net buiten ‘de zestien’ aangespeeld. Hij zag Japio vrij staan in het keepergebied en passte naar hem. WB had de sprint al ingezet en was zijn verdediger kwijt. De beste verdediger liep hierdoor achter de feiten aan, waardoor WB helemaal vrij liep op links. WB schreeuwde om de bal, maar zag de bal richting Japio gaan. Japio stond met zijn rug naar het doel en voelde de hete adem van een verdediger van het zevende in zijn nek. Japio keek opzij, zag WB in de sprint, deed aanstalten om de bal aan te nemen, maar stapte er bewust overheen. De verdediger wist niet wat hem overkwam, zag WB de bal aannemen, en WB liep op richting de keeper. Hij legde de bal voor zijn goede been, en tikte koelbloedig de bal rechts langs de keeper (vanuit het standpunt van de keeper links). Zo was de stand plots 3-0, en was Eemdijk 7 gebroken. De beste jongens konden geen pot meer breken.

De rust brak aan en de bidons werden leeggedronken, aangezien er geen thee werd geserveerd. Na ongeveer een kwartier stonden beide teams weer op het veld, en had Eemdijk 7 twee verse krachten ingebracht. Een speler uit de junioren van IJsselmeervogels, en een snelle behendige speler uit de junioren van Spakenburg. Beide heren waren snel en tot op zeker hoogte behendig, maar fysiek een maatje te klein voor de senioren van Eemdijk 6. Zo wisten de broertjes Zijl, Rikea en AzAri, de spelers onder controle te houden.

De tweede helft liep het allemaal wat stroever bij Eemdijk 6. Het was allemaal net niet scherp genoeg, net niet hard genoeg en net niet snel genoeg. De grote kansen bleven uit, op een paar uitschieters na. Zo kreeg Eemdijk 7 zelfs een grote kans, toen een van de nieuwkomers van Eemdijk 7 de bal net langs keeper Dirk schoot, maar hiermee de paal raakte. Dirk verzekerde de misser door in tweede instantie op de bal te duiken. Voor de rest had Eemdijk 7 (op een kopkans en verdwaald schot hier en daar na) niet veel kansen meer.

Het zesde kon ook geen potje breken. Vele acties werden gekeerd en we kwamen niet meer aan aanvallen toe. Veel werd uitgespeeld op het middenveld, maar daar werden de ballen al snel ingeleverd. Een tegentreffer was geen verrassing geweest, maar toch was het Eemdijk 6 die het eerste doelpunt (en ook gelijk het laatste) maakte deze tweede helft.

Eemdijk 7 speler Stephan “Plank” stond de eerste helft aan de rechterkant, maar mocht nu halverwege de tweede helft fungeren als keeper. De boomlange Marty, die vandaag een goede wedstrijd speelde en fysiek zijn mannetje stond, had de eerste keeper in duel geblesseerd (zo bleek later). Japio mocht daardoor samen met Vullis en WB oplopen in een counteraanval. Met maar één of twee verdedigers en keeper “Plank” riepen Vullis en WB om de bal, aangezien zij er het beste voor stonden. Japio ging voor eigen succes en knalde hard langs de keeper in het net. 4-0. Japio was blij dat hij scoorde, anders had hij de volle laag gekregen van zijn medespelers voorin…

Deze tweede helft was wat teleurstellend, maar toch stond Eemdijk 6 zijn mannetje. Eemdijk 6 kreeg nog wel wat kansen, waaronder een hard schot van Marty, die door de keeper werd gestopt, en wat afstandsschoten van zowel Hip als MJ. Geen van allen kon de score uitbreiden, waardoor 4-0 de eindstand bleek. De tweede overwinning van seizoen 2013 / 2014 is een feit, wat ook gelijk een goede voorbereiding is op de competitie.

Volgende week mag Eemdijk 6 voor de beker, thuis tegen Roda ’46 3. Niet bepaald een slecht team, dus we moeten maar gewoon genieten van de wedstrijd. Dus als we gewoon lekker voetballen, wordt het toch nog een leuke wedstrijd…

Geef een reactie