Oefenwedstrijd Eemdijk 6 – Roda ’46 6 (4-3)

alt

De eerste wedstrijd van Eemdijk 6 is een feit. Waar Eemdijk 7 vorig seizoen tot drie keer toe niet de drie punten kon pakken tegen het altijd lastige Roda ’46 6, zo wist het vernieuwde Eemdijk 7, nu onder de noemer Eemdijk 6, de drie punten op sportpark De Vinken te houden. Helaas was het een oefenwedstrijd, maar dit jaar ontmoeten de twee teams elkaar weer tweemaal in de competitie, en dan spant het er echt om. Al met al heeft Eemdijk 6 goede zaken gedaan door de eerste wedstrijd na de (lange) zomerstop met een overwinning af te sluiten…. Met plezier! >>

De wedstrijd ving half 1 aan op sportpark De Vinken, de thuisbasis van Eemdijk 6. De aanloop was sowieso al anders dan de afgelopen jaren. Eemdijk 6 probeerde een nieuwe opstelling. Normaal speelt het team met een geslepen 4-4-2 opstelling, maar vandaag werd de 4-3-3 gehanteerd. Deze keer drie spitsen, waaronder topscorers Japio en Vullis, en de nieuwkomer in de voorhoede WB. Op woensdagavond tijdens de trainingen is dit een gouden combinatie, maar vandaag stond deze opstelling in een echte wedstrijd nog behoorlijk in de kinderschoenen. Kortweg: Eemdijk 6 is dit niet gewend. De ‘groenen’ wisten gewoonweg niet waar ze moesten lopen, ondanks de uitleg voor de wedstrijd.

Rikea debuteerde als rechtsback en deed het erg netjes. Hij stond zijn mannetje en wist zijn lichaam in duels goed te gebruiken. Hiermee maakte hij het de aanvallers erg lastig. Op de linksback en linkshalf positie stonden ook niet de personen die we daar gewend zijn. Booka en Bulletcatcher (in de tweede helft werd het Bodychecker) stonden hun mannetje op deze posities.

De eerste tien minuten ging het goed en kreeg Eemdijk 6 tot twee maal toe de kans op een voorsprong. Eén actie werd voorlangs geschoten door Japio, na een prachtige pass van Vullis, en de tweede actie werd gestart en afgemaakt door Japio zelf. De keeper gaf de bal mee aan de laatste man, maar vergat daarmee de oplettendheid van Eemdijk 6’s superspits Japio. Japio onderschepte de bal, welke vervolgens richting de keeper rolde. Hij zette de sliding in, maar een doelpunt werd door de forse keeper van Roda ’46 verijdeld.

Daarna ging het bergafwaarts met de groenen. Roda zette meer druk en Eemdijk 6 was even de controle kwijt. De tactiek van de 4-3-3 was even van het bord, en zo kwam Roda ’46 de eerste helft op voorsprong. Keeper Dirk kreeg tweemaal de bal om zijn oren door enkele individuele fouten. Een terugspeelbal van Booka, die met andere bedoelingen tussen keeper Dirk en laatste man Mup rolde, werd onderschept door een aanvaller en feilloos verzilverd. 0-1.
De tweede goal was nog zuurder. Mup wilde de bal wegtrappen, richting de linkshalf positie, maar de bal stuiterde via de rug van AzAri bij de Leusdenaren. Dezen gingen er met de bal vandoor en tekende zo de tweede goal op het scorebord. 0-2.

Eemdijk 6 hanteerde halverwege nog eenmaal de gekozen opstelling zoals geoefend. Japio tikte de bal binnendoor richting de zestien, zodat WB vanaf de linksbuiten positie de sprint kon trekken. Helaas zag de scheidsrechter hier een buitenspelactie, waar nog steeds de twijfels over blijven bestaan, maar de actie was hiermee om zeep geholpen.

Hierna lukte niets meer. De stabiele factoren in dit team, die vaak een meerwaarde aan dit team verschaffen, zoals Wortel, Mup, Hip, Vullis en Japio, wisten het tij deze eerste helft niet te keren en zo werd de half lauwe thee geserveerd in de rust. Vreemd genoeg (dat mag ik wel zeggen na vijf jaar trouwe dienst bij deze Groene Trein) bleef iedereen erg rustig, kalm en vriendelijk in de rustpauze. Geen gezeik, geen gescheld, maar een vriendelijk glimlach die vertelde dat we misschien beter de 4-4-2 positie kunnen behouden, of zelfs een 4-5-1… Zo gezegd, zo gedaan.

Deze tweede helft begonnen we met de oude vertrouwde opstelling. Iedereen weet hiermee waar hij moet staan en lopen. Het resultaat was om over naar huis te schrijven, want de stand werd netjes teruggebracht naar een 2-2 gelijkspel. Misschien ook dankzij enkele keeperacties van Dirk, die nipt de 0-3 kon verhoeden, door de bal met een kattenreflex van de lijn te tikken. Eemdijk 6 was wakker en begon aan de inhaalrace.

De actie van de 1-2 begon bij AzAri op de linksback positie. Er werd aan de zijde van de tegenstander nogal wat op de lange ballen gespeeld. Zo kwam de bal achter AzAri. AzAri was eerder bij de bal en werkte de bal middels een halve omhaal weg, richting de middenlijn. Hip stond daar de bal op te wachten, welke van dertig meter hoogte aan kwam vliegen. Hip werkte de bal vakkundig naar voren, over de verdediging van Roda ’46. Vullis, zoals alleen hij het kan, stond klaar in de sprinthouding en pikte zo de bal eerder op dan de verdediging. Hij kwam één op één met de keeper en tikte koel de bal via de linkerkant van de keeper (rechts voor de kijkers thuis) tussen de palen. 1-2.

Roda ’46 nam de wedstrijd iets serieuzer dan Eemdijk, aangezien Eemdijk gewoon lekker speelde met een glimlach op het gezicht, zonder een gevoel van “we gaan dit winnen”. Blijkbaar is dat de formule tot de overwinning. Het spel was relaxed, zonder de druk van de kampioen, zoals afgelopen seizoen vanaf de eerste wedstrijden al gold. Hierdoor kwam Eemdijk 6 al snel tot zijn tweede doelpunt van deze wedstrijd. Een hoekschop werd aan de linkerkant genomen door Japio. Zo hier en daar werd al gezegd dat Vullis en Mup af moesten spreken waar ze beiden gingen staan. De bal werd richting de tweede paal geschoten, over alle verdedigers en ook over Mup. Bij de tweede paal kopte Vullis snoeihard de bal tussen de palen. 2-2.

Het gevoel van overwinnen was terug bij Eemdijk en zo leek het af en toe te spelen met een 4-0-6 opstelling. Iedereen wilde een graantje meepikken in de voorhoede. Het spel werd erg aanvallend. Op het middenveld ontbrak het daardoor aan spelers en zo kon Roda ’46 veelal oplopen tot aan de verdediging van Eemdijk 6. Hier kwam het dan op snelheid en behendigheid aan. Eén klein foutje, of iets trager reageren dan de tegenstander kon fataal worden. Zo viel daardoor al snel de 2-3. Een zure gewaarwording. De bal werd via de linkerkant hoog richting de tweede paal geschoten, waar een van de aanvallers alle ruimte en tijd kreeg om de bal tegen het net te koppen…

Het antwoord op deze actie volgde. Wortel gaf een voorzet op D.J. Vullis zag zijn kans schoon en liep het gat in de verdediging in. D.J. passte de bal naar Vullis en Vullis tekende wederom de gelijkmaker op het scorebord. 3-3.

Hierna was het knokken tot aan de 90eminuut. Het was een vriendschappelijk partijtje en beide teams tekende voor deze uitslag. Een perfecte bieruitslag. Veel goals, twee overwinnaars en dus geen verliezers. Te mooi om waar te zijn voor Roda ’46 6. Japio ging voor “de winnende” goal. Hij streed tot de laatste minuut en zou deze wedstrijd afsluiten met drie punten. D.J. mocht een hoekschop nemen in de laatste minuut. De scheidsrechter had al op zijn klokje gekeken en zag dit als de laatste actie. D.J. zou de bal hoog voorgeven, maar kreeg de bal nog geen tien centimeter boven de grond. De bal rolde hard richting de zestien, waar Japio de bal aangespeeld kreeg. Hij draaide om zijn as, net als in de kampioenswedstrijd tegen Huizen 8 twee jaar geleden, en schoot ook in deze wedstrijd in de laatste minuut de winnende op het scorebord. 4-3.

Dit was ook gelijk de eindstand. De eerste overwinning is een feit en de negatieve spiraal tegen dit team van Roda ’46 is doorbroken. Volgende week treedt het zesde aan tegen het zevende van Eemdijk. Dit wordt een leuke match. Gaan we deze pleziertrip voortzetten?