Hip’s EK 2012 Voorbeschouwing Poule D

alt

Met nog één dag tegaan voor het EK 2012 zijn we toe aan de voorbeschouwing voor de laatste poule. Poule D! De poule met Engeland, Frankrijk, Zweden en gastland Oekraïne. Gaan Engeland en Frankrijk het deze keer wèl halen? Gaat Oekraïne een stunt uithalen? We laten Hip’s lichtje over deze poule schijnen! >>

In de vierde en laatste groep van EK 2012 staan o.a. Frankrijk en Engeland ingedeeld. Afgelopen jaren boekten deze twee landen niet de resultaten die verwacht werden. Groep D wordt verder gecompleteerd door Zweden en gastland Oekraïne.

 

Hoewel Oekraïne op het WK 2006 de kwartfinale bereikte, zal het als medeorganisator van dit toernooi erop gebrand zijn om in eigen land verder te komen. Vooral aanvoerder en sterspeler Andriy Shevchenko zal er alles aan doen om op zijn afscheidstoernooi de Europese Beker te winnen. Persoonlijk denk ik dat ze met hun reserve-reserve-reserve doelman na 19 juni wel uitgevoetbald zijn. Maar misschien keept deze beste man wel het toernooi van z’n leven?

 

Sinds het WK in 1966 heeft Engeland geen enkel groot toernooi meer gewonnen. Altijd bezweken onder de torenhoge verwachting van de eigen voetbalmedia. De selectie beschikt voor EK 2012 over een goede mix van ervaren en talentvolle spelers. Denk hierbij aan oudgedienden John Terry en Steven Gerrard en de talenten Jack Wilshere en Chris Smalling. Toch moeten ze enkele andere dragende spelers missen. De bondscoach is ook vers, maar dat kan ook positief uitpakken.

 

Nu Frankrijk zijn positie als hét Europese voorbeeld op voetbalgebied is kwijtgeraakt aan Spanje, zullen de Fransen er alles aandoen om deze reputatie opnieuw op te bouwen. Na teleurstellende prestaties op het EK in 2004 en 2008, is het aan Laurent Blanc om voor betere resultaten te zorgen. Enkele irritante haantjes zijn gepasseerd en ze hebben laten zien dat Duitsland verslaanbaar is. Nu nog op het eindtoernooi!

 

Na het WK 2010 te hebben gemist, heeft Zweden zijn kwalificatiereeks voor grote toernooien weer hervat. Onder de vorige bondscoaches Tommy Soderberg en Lars Lagerback veroverden “F.C. Ikea” een ticket naar vijf opeenvolgende toernooien, van het EK 2000 tot en met het EK 2008. Waarschijnlijk zien we veel (ex-) Eredivisie spelers in het gele shirt. Ze zullen het nooit hardop zeggen, maar met deze loting moeten ze toch denken dat er wat mogelijk is. Kansloos zijn ze zeker niet!
 

Geef een reactie