Eemdijk 7 – VVZ ’49 6 (6-0)

alt
Verliesverslagen leest hij niet. Ik heb het natuurlijk over Eemdijk 7’s topspits Japio. Samen met Vullis siert hij al jaar en dag de voorhoede van Eemdijk 7. Afgelopen zaterdag was zijn maatje helaas niet aanwezig, dus moest hij zelf de eer hooghouden. Uiteraard deed hij dit niet alleen, en mocht hij enkele andere spelers verwelkomen naast hem in de zestien van de tegenstander. Puk, Wortel, zelfs af en toe Mup, en ook Floep had zijn rentree in de voorhoede op de natte grasmat, op een mooie niet-te-hete-en-niet-te-koude-dag. De strijd werd uitgevochten tegen VVZ ’49 6 op de thuisbasis in Bunschoten: sportpark De Vinken. >>  

Net als elke thuiswedstrijd begon ook deze wedstrijd om 12:30 uur. VVZ ’49 6 heeft nog geen enkele wedstrijd gewonnen, en slechts één punt behaald. Eemdijk 7 daarentegen heeft maar twee puntjes verspeeld en draait mee met de top van deze competitie.

Dit was goed te merken deze 90 minuten. Eemdijk 7 was de heerser op het veld en gaf nauwelijks kansen weg. Een enkele keer brak een spits door, maar werd de beste man op tijd gestopt door een van de verdedigers, of door de uitstekend keepende Dirk… Die in totaal maar twee keer wat hoefde te doen. Chapeau voor de uitstekende verdediging van Eemdijk 7.

Binnen tien minuten was het raak. Er werd een overtreding begaan en Hip mocht zichzelf achter de bal plaatsen. We kennen Hip allemaal van zijn prachtige voorzetten en vrije ballen, dus de spanning was te snijden toen hij de aanloop nam. Net buiten de zestien liep hij richting de bal en zag de muur opgesteld staan. Hij krulde de bal over de muur. De bal kwam vliegensvlug omlaag en de keeper kon net zijn hand tegen de bal zetten. De bal werd tegen de lat getikt en stuiterde terug, recht voor het doel. Waar Vullis normaliter opgesteld staat voor dit soort intikkers, stond Puk nu op precies de juiste plek. Hij aarzelde geen moment en kopte de bal in het doel. De keeper kon hier niet meer bij en was machteloos. Puk tekende netjes de 1-0 op het scorebord, na een prachtige indirecte assist van coach, trainer, talkshowhost en ambtenaar in functie Hip.

Eemdijk 7 speelde redelijk sterk, maar miste elke keer die laatste pass. Die laatste pass, die de speler oog in oog met de keeper kan zetten, werd vaak onderschept en/of te hard ingespeeld. Hier had meer in kunnen zitten. VVZ deed zijn best om de ballen weg te werken, maar kwam niet verder dan de middenlijn. Daar werden de ballen weer opgevangen door de sterkspelende verdediging, met Booka (later vervangen door Mouse), Mup, Hip en op de rechterkant de uitblinker H.W.D. Normaliter valt hij nooit zo op, wat vaak een goed teken is (dan doe je niets verkeerd), maar vandaag blonk H.W.D. uit en speelde een zeer goede wedstrijd. Hij had de aanvaller in zijn zak.

Het tweede doelpunt voor Eemdijk 7 was dus alleen een kwestie van tijd. En tijd hadden we nog genoeg! Zo kregen de groenen, die nu in het wit speelden, genoeg kansen. Zo ook vanuit de hoekschoppen. Waar Japio al enkele keren de stoute schoenen had aangetrokken om de bal de menigte in te schieten, zo was het nu de beurt aan Wortel. Wortel schoot vanaf rechts de bal voor. Mup was opgelopen om zijn graantje mee te pikken in de duels. De bal werd precies geplaatst op het hoofd van Mup, die overigens tussen enkele spelers en de keeper door de bal richting de doellijn wist te koppen. De verdediger bij de eerste paal zag de bal in zijn korte hoek verdwijnen, maar binnenkantje paal. De bal rolde nog enkele meters over de doellijn richting de andere paal. Even leek het alsof VVZ hier het geluk aan de zijde had, en stokte ieders adem even een momentje. Gelukkig zat er genoeg effect aan de bal en wist deze over de lijn te verdwijnen. Mup tekende hier zeer knap de 2-0 op het scorebord.

Eemdijk 7 probeerde ook voetballend de punten te pakken, maar kwam net elke keer enkele centimeters te kort. Minitank bORt, die overigens zonder moeite de kopduels won van zijn drie-koppen-langere tegenspeler en hier ook nog eens zo nu en dan het fluitsignaal tegen kreeg, kreeg plots via rechts een prachtige steekpass. Hij ontsnapte aan zijn verdediger en liep alleen op richting de keeper. Japio liep enkele meters links van hem om de bal op te pikken, maar bORt koos voor de snelle en helaas niet doeltreffende oplossing. Hij schoot de bal helaas over het doel en zo was de kans verkeken.

WB speelde lekker op de linkshalf positie, met een zeker verdediging achter hem (eerst Booka, toen Mouse met zijn nieuwe “foenen”) en wist vaak van zijn tegenstander weg te lopen, de ruimte in. Helaas kwamen niet alle ballen aan, waardoor er geen acties verzilverd werden door de voet van dit moerasmonster (aldus Bullet). Hij kreeg wel een keer een zeer mooie pass, tussen twee verdedigers door. Het was een kwestie van wegdraaien en schieten, maar dit was net iets teveel gevraagd. De bal werd op het laatste moment onderschept.

Voetballend lukte het niet deze eerste helft. De spannendste momenten kwamen uit de “dode minuten”. Na een hoekschop of een vrije bal. VVZ werd wat gefrustreerder en veroorzaakte zo nu en dan een onnodige vrije bal. Hip mocht vanaf een meter of twintig weer plaats nemen achter de bal. Net buiten de linkerpunt van het keepergebied van VVZ zette hij zijn voet aan de bal, om vervolgens bij de tweede paal AzAri te vinden. AzAri had zijn debuut op de rechterkant, maar had hier nog een extra training nodig. Zo kwam hij in de loop net niet uit om tegen de bal te lopen, en probeerde hij tevergeefs met zijn standbeen de bal binnen te werken.

Eemdijk 7 kreeg voor de verandering weer een vrije bal mee. Vanaf precies dezelfde plek als bij het eerste doelpunt. Hip nam weer plaats achter de bal en de keeper (of moet ik zeggen “speler”) van VVZ kneep ‘m en smeekte bij zijn muur om de bal te onderscheppen. Ondertussen hadden Hip en Wortel al een plannetje beraamd. De fluit klonk, de bal werd niet rechtstreeks op doel geschoten, maar iets opzij gelegd. Wortel kwam ingelopen en wilde de bal hard langs de muur door de menigte verdedigers schieten. Halverwege werd deze geblokkeerd. Door de flipperkast in de zestien zag Floep, die weer een keer in de voorhoede mee mocht draaien, zijn kans schoon en schoot de bal over de doellijn. Hij tekende de 3-0 op het scorebord en hij slaakte een zucht van verlichting. Eemdijk 7 zou dit niet meer uit handen geven. De 3 punten bleven op De Vinken. 

De rust brak aan. De standaard tactieken werden besproken, en voordat je het door had, was het kwartier alweer voorbij. Op naar nog een helft knallen. Eemdijk 7 wist wat er gedaan moest worden. Kansen benutten, die de eerste helft op het laatste moment verijdeld werden.

Deze helft zat vol verrassingen en debuten. De eerste verrassing was toen Japio in de zestien van de tegenstander niet op zijn benen kon blijven staan. Hij werd door twee man belaagd, en een daarvan zette een sliding in. De verdediger raakte alles behalve de bal. Japio ging neer. Eindelijk, aangezien hij toch wel een van de meest geschopte personen is van Eemdijk 7. De bal ging naar de stip en verrassing nummer twee kwam aanzeilen. Bijna het hele veld riep H.W.D.’s naam. H.W.D. staat bijna elke wedstrijd wel zijn mannetje, en dat mocht beloond worden. H.W.D. nam plaats achter de bal. Gelukkig voor hem stond er geen echte keeper op doel, want zijn penalty ging recht door het midden. De speler op doel stond niet goed op zijn benen, waardoor hij de bal vlak langs hem heen tegen het net zag vliegen. H.W.D. tekende zo de 4-0 op het scorebord.

De 5-0 kwam niet veel later. Nu eindelijk van de voet van Japio. Japio wist door een steekpass oog in oog te komen met de keeper. Tja, aan een halve kans heeft Japio genoeg, en mocht op de dag van zijn verjaardagsfeestje een cadeautje van VVZ openen. Een prachtige groene lint ging van het cadeautje en er zat een schot langs de keeper in de doos. Japio benutte deze gift en tekende de 5-0 op het scorebord.

Het laatste doelpunt kwam bij Mup vandaan, maar voordat het zover was, kreeg Maarten zijn debuutminuten in Eemdijk 7. Maarten, al jaar en dag een van de grootste fans en trouwe aanhang van de groenen, vond het tijd voor wat actie in het veld in plaats van net er buiten, met een vlag in de handen. Zo kreeg H.W.D. een publiekswissel, nam de vlag in handen en gunde Maarten een plek op de grasmat. Maarten ging rechtshalf spelen, met AzAri achter zich. In zijn debuutmatch kreeg hij zelfs nog een grote kans. Hij stond aan de rechterkant vrij, kreeg de bal aangespeeld, maar trapte helaas net over de bal. Dit had misschien wel de goal van de wedstrijd kunnen zijn.

Deze titel ging naar de laatste goal, en wel die van Mup. Eemdijk 7 kreeg nog een laatste hoekschop aan de linkerkant. Japio nam plaats in de hoek en “gooide” de bal in de pot. Eemdijk 7 was al redelijk nar voren aan het spelen en WB en AzAri speelden op safe, op eigen helft, om zo een uitbraak te voorkomen. Maar zover kwam het niet, want Mup had zichzelf ook in de menigte gewrongen. Hij zag de bal op hem afkomen. Hij had alle ruimte en nam een snoekduik richting de bal. Met een doffe knal belandde de bal op zijn hoofd en stoof richting de doellijn. De keeper was hier kansloos en de verdedigers zagen de bal over de doellijn verdwijnen. Een zeer prachtige goal, wat wel een applausje waard was. Ondanks het feit dat dit de zesde goal was, klonk er nog steeds gejuich van de groenen/supporters. Mup tekende hier de hekkensluiter op papier. 6-0. 

De wedstrijd was gespeeld. Misschien wel een van de sportiefste wedstrijden die ik in tijden gezien heb. Geen of weinig gezeik, weinig trap- en duwwerk, maar gewoon een leuke pot voetbal. Zo’n overwinning speelt natuurlijk ook wel parten, maar daarom ook de complimenten voor VVZ ’49 6.

Op naar de volgende match. Eentje die misschien wel de belangrijkste is van deze competitie: Zwaluwen Utrecht uit… Allemaal dus komen trainen woensdag. Ik verwacht geen smoesjes, aangezien we deze nodig hebben. Eemdijk 7 zit nog steeds niet op het niveau die we kennen namelijk… Knallen zullen we zaterdag!!!

Geef een reactie