Eemdijk Seniorentoernooi 2011

Afgelopen zaterdag deed Eemdijk 8 voor het derde jaar mee met het seniorentoernooi bij V.V. Eemdijk. Het toernooi waar verschillende teams van verschillende klassen tegen elkaar spelen. Uiteraard wordt er wel rekening gehouden met de expertises van de teams, zodat een team uit de 6e klasse niet tegen een tweedeklasser komt te spelen. Zoals elk jaar was ook nu weer een beker te winnen, als je als (een van de) beste(n) uit de bus kwam. En je raadt het al: Eemdijk 8 heeft zijn tweede toernooibeker gewonnen!!! >>  

Het toernooi begon om 10:00 uur. Het weer was niet bepaald zomers, maar het was droog. De velden warennog wel iets vochtig, dus eigenlijk gewoon het ideale voetbalweer. Eemdijk 8 mocht de dag openen tegen dorpsgenoot Spakenburg 7. Een heuse derby van 20 minuten! De blauwen tegen de groenen. Ik ben geboren en getogen in Bunschoten en heb altijd al een ‘blauw hart’. Maar als de blauwen spelen tegen mijn eigen team, wordt dat hart plots felgroen en doe ik er alles aan om de overwinning te behalen. Zelfs op doel…

 

Spakenburg speelde met enkele bekenden van Eemdijk 8 en Potjekak. Peetjie, de man van de Potjekak Speelhal en de topscorer bij Eemdijk 8 twee jaar geleden tijdens het seniorentoernooi, stond nu bij Spakenburg 7 in de basis. In de spits welteverstaan. Ook Potjekakbezoeker Jantjie mocht in het blauw-wit aantreden. De eerste tien minuten van deze match wist Eemdijk 8 goed druk te zetten. De blauwen speelden met 9 man, maar kon nog weerstand bieden tegen de Groene Trein. Eemdijk 8 had moeite. Met een rommelige start (een minimale warming-up voor sommigen) konden de 9 man van de blauwen niet worden overlopen, ondanks een mooie uitgespeelde actie, waar Japio vanaf ‘randje 16’ op doel kon schieten. De keeper zat er goed bij.

 

Al snel werden de ontbrekende spelers opgevuld en ging het gelijk op. De grootste kans van deze wedstrijd kwam toch wel van de blauwe zijde. Via de rechterkant (vanuit de keeper van Eemdijk gezien) wisten ze de verdediging voorbij te rennen. Keeper Dirk kwam uit, maar stapte al snel terug. De voorzet volgde, maar deze werd voor een leeg doel naast geschoten door niemand minder dan… Peetjie! Jawel, zijn hart ligt nog steeds bij ons.

 

Hoewel Eemdijk 8 het de eerste tien minuten had moeten beslissen, werd de eindstand tevergeefs 0-0. Er had meer in gezeten, maar we mogen ook van geluk spreken. Eén punt is in ieder geval binnen.

 

De tweede match om 10:50 uur was tegen een onbekende, Candia ’66 3. Een pittig team uit Rhenen. Ook tegen dit team wist Eemdijk 8 geen punt te pakken. De keeper is er eentje met ervaring en wist zo enkele goals te verijdelen, waardoor Candia van geluk kon spreken dat ze het er met een 0-0 van af brachten. Eemdijk 8 kwam in het spel, maar kon nog niet tot scoren komen. Dat de verdediging als een huis stond, bleek uit het feit dat het team weinig goede kansen kregen, laat staan afmaakten. Dirk hoefde weinig te doen en kon rekenen op zijn verdediging, onder leiding van Mup en Hip. WB en H.W.D. wisten de zijkanten dicht te houden. Wederom een 0-0 spel. Eemdijk 8 had twee punten, maar had er zeker meer nodig om mee te dingen voor de finalewedstrijden.

 

Even was daar een pauze van bijna een uur. Het was niet bepaald warm, dus er moest gelopen worden om warm te blijven. Keeper Dirk had bij aanvang al last van zijn rug, maar na een wedstrijdje keepen bij het derde, hakte het nog harder in en schoot het door naar de heup. Als een 80-jarige droop hij af naar de kleedkamer en gaf het keeperstokje over aan WB. WB mocht het op doel proberen. Gelukkig was er ruim tijd om WB een beetje warm te schieten, want er stond om 12:05 uur een volgende tegenstander op papier. Eemnes 3. Wederom een nieuwe voor de Diekers, maar de wedstrijd werd aangegaan vol goede moed. Eemdijk 8 was er klaar voor.

 

Eemdijk 8 had weinig moeite met dit team. Zo af en toe een speler die op kon lopen leek gevaarlijk te worden, maar werd ruim op tijd gestopt. WB heeft op doel weinig hoeven doen, omdat de ballen door de verdediging, of zelfs op het middenveld al werden onderschept. Eemdijk 8 was tot tweemaal toe de gelukkige, door o.a. een voortreffelijke kopbal van Vullis, en wist hier drie punten te pakken. 2-0 eindstand. Eemdijk 8 had zijn eerste overwinning binnen en stond nu op 5 punten. Het zag er gunstig uit, aangezien Eemnes de wedstrijd hiervoor ook nog eens gelijkspeelde tegen Spakenburg 7.

 

Om 12:55 uur, toen de zon (die niet door het wolkendek wist te breken) bijna op zijn hoogste punt stond, speelde Eemdijk 8 zijn laatste poulewedstrijd. Deze moest en zou gewonnen worden, om mee te dingen voor de finale. Eemdijk 7 was de tegenstander. Er is al eens eerder gespeeld tegen deze mannen, en ook winnend afgesloten, maar uiteraard weet je het maar nooit met zo’n toernooi. Elke wedstrijd is er eentje op zich. Zo kwam Eemdijk 8 al vroeg in de wedstrijd op achterstand. Een mooie steekpass zorgde ervoor dat een Eemdijk 7 aanvaller kon doorbreken via de rechterkant. Zo kwam hij oog in oog met keeper WB. De aanvaller schoot de bal langs WB. WB stak nog zijn been uit, aangezien de bal zeker niet onhoudbaar was, maar tilde zijn been niet hoog genoeg op, waardoor deze bleef steken in het zand. De bal schaafde de punt van zijn schoen, en rolde zo over de doellijn. WB baalde. Gelukkig was dit niet van al te lange duur.

 

De gelijkmaker viel snel. Vullis was gebrand en wist links van het doelgebied bij de achterlijn 3 man te passeren. Hij zag Wortel in ‘de 16’ staan en legde de bal terug op hem. Wortel aarzelde geen moment en tikte zo de 1-1 op het scorebord.

 

We waren nog niet uitgejuicht, of Japio werd in het keepergebied neergehaald. De scheidsrechter wees naar de stip en Eemdijk 8 kreeg dus een penalty mee. Coach, trainer, talkshowhost en ambtenaar in functie Hip was de gelukkige en nam plaats achter de bal. Zo wist hij de winnende goal te maken en de keeper was kansloos. 2-1. Dit was tevens de eindstand. Eemdijk 7 kreeg nog een kopkans vanuit een hoekschop. Jan Jelier kopte de bal richting het doel, en uit een reflex dook WB richting de bal. Net wanneer hij de bal naast wilde tikken, zat Hip ertussen met zijn hoofd en kopte de bal preventief over de lat. Eemdijk 8 was door naar de halve finale met 8 punten en liet Candia ’66 3 achter zich.

 

In de halve finale troffen we wederom een team van Eemdijk. Deze keer het zesde, die een klasse hoger speelt dan Eemdijk 8. Op het hoofdveld troffen we dit team. Nog nooit eerder hebben we tegen deze mannen gespeeld, dus er was van mijn kant geen enkele verwachting. Al snel kreeg het zesde zijn eerste verzilvering. Een doorkopbal, wat in eerste instantie een buitenspelactie leek (D.J. beweerde van niet, en Mup van wel), werd goed opgevangen door spits Nerman. Hij kwam 1 op 1 met WB en tikte de bal makkelijk langs hem over de lijn. Het zesde leidde de wedstrijd met 0-1.

 

Gelukkig was Eemdijk 8 scherp en wist tot tweemaal toe de keeper van Eemdijk 6 te passeren, door slecht verdedigen en handelen van de keeper. Waar de beste man de bal gewoon weg had kunnen schieten, of bovenop had kunnen springen. Nu was er gekluts, waardoor Japio gewoon de bal over de lijn kon drukken met zijn Wonderslof. Eemdijk 8 won ook deze wedstrijd met 2-1, en was sowieso al verzekerd van een beker.

 

Een beker voor de tweede plek was al bemachtigd, dus ging men voor de eerste prijs. De finale. De tegenstander was Sparta Nijkerk. Het was niet duidelijk welk team van Sparta Nijkerk dit was, maar het was wel duidelijk dat hier personen in spelen die eerder in het eerste hebben gezeten van Eemdijk, of zelfs van Spakenburg. De wedstrijd ving aan rond 15:30 uur. Al na enkele minuten kreeg Nijkerk hun eerste kans, die nipt over de lat getikt werd door WB. Kort daarop volgend kreeg Nijkerk hun tweede kans, maar deze werd aan de rechterkant slecht ingeschoten, waardoor WB de bal zo uit de lucht kon pikken. Zo wist Eemdijk 8 zichzelf staande te houden. Misschien een van de grootste kansen van de wedstrijd kwam van het been van Henk Koelewijn van Nijkerk (ja, echt een Nijkerkse naam… ahum). Met een sprint vanaf halverwege de helft van Eemdijk 8 stormde hij af op het doel. Hip was hem op het spoor, zette de achtervolging in en ging in een sneltreinvaart het duel aan. Het gebeurde allemaal in enkele seconden. WB wachtte de situatie af, hoewel er twee mensen naar hem toe gesprint kwamen. Op zo’n 6 meter afstand, net wanneer Henk wilde schieten, zat Hip er voortreffelijk bij met zijn voet via een halve sliding en wist zo de snelheid volledig uit de bal te halen. De bal stuiterde zacht in de handen van WB. De eindstand was uiteindelijk 0-0. Dat betekende penalties!

 

Mup en WB hadden in eerste instantie afgesproken om Mup de penaltyreeks te laten keepen, maar WB durfde het zelf aan en had alle vertrouwen in zijn (amateur)keeperkwaliteiten. Ook kreeg hij de mentale steun van zijn medespelers. Bij beide teams werd besproken wie de penalties zou nemen. Bij Eemdijk 8 staken 8 man hun hand op, waar er 5 uit gekozen werden. De eerste penalty voor Eemdijk 8 werd genomen door Puk. Puk, die als eerste zijn hand op stak om te beginnen met de reeks, wist de bal naast het doel te schieten. Geen goede opening voor de groenen. Zo werd er hier en daar nog een penalty benut, tot daar plots dezelfde Henk Koelewijn als eerder vernoemd een penalty mocht nemen. Hij schoot de bal slap in, waardoor WB de bal makkelijk uit de lucht kon grijpen. Puk was opgelucht, maar haalde voor zijn misser wel een kratje bier na afloop. Toen AzAri ook nog een penalty miste, was de kans verkeken op de eerste plek en was de overwinning voor Sparta “Eemdijk 1” Nijkerk. Eemdijk 8 mocht nog wel bij de uitreiking in de derde helft een prachtige beker in ontvangst nemen. We moeten het plankje voor prijzen van ons team uitbreiden…

{gallery}Eemdijk8/seniorentoernooi2011/{/gallery}

Geef een reactie