Eemdijk 8 – VVZA 2 (10-3)

Vandaag was het misschien wel de allereerste lentedag te noemen van 2011. Prachtig weer, lekker zonnetje, weinig wind, en een zeer aangename temperatuur. Ingrediënten voor een voortreffelijke middag vol plezier, lekker voetballen en een sportiviteit van ongekende hoogte. Geen gezeik, mooie doelpunten, onverwachte acties en natuurlijk (zoals al eerder gezegd) prachtig lenteweer! >>  

Heerlijk zo’n zonnetje. Je wordt al vrolijk wakker als er een zonnestraal door je gordijnen schijnt op je hoofd en je de vogeltjes buiten hoort fluiten. Blije gezichten overal op straat, alsof er niets mis kan gaan deze dag. Voor Eemdijk 8 begrippen was dit ook zeker zo, maar alvorens het zo ver was, moest er eerst nog wel een potje gestreden worden op sportpark De Vinken. Eemdijk 8 speelde thuis tegen VVZA 2 uit Amersfoort. De vorige ontmoeting ontaarde in een 2-5 overwinning voor de groenen, en dit wilden we allen evenaren. Niet wetend wat er te wachten staat van deze mannen. Als ik kijk naar het verleden, zie ik trieste uitslagen tegen VVZA. Dit was vorig seizoen en dan ook nog eens een geheel ander team, maar deze mannen moesten niet onderschat worden. Zo hebben we dat vandaag ook een paar keer gezien. Gelukkig deed Eemdijk 8 het vandaag beter, waardoor de groenen dit konden veroorloven.

 

Iets later dan 12:30 uur ving de wedstrijd aan tegen VVZA 2. Een tweede team. Altijd verontrustend. Je weet nooit wat er meekomt van het eerste namelijk (zie de wedstrijd tegen en bij KVVA). Eemdijk 8 was dus op haar hoede. Het fluitsignaal klonk, de wedstrijd was begonnen. VVZA trapte af, en Eemdijk 8 zette al gelijk druk op de verdediging. Hip, die zo hier en daar nog kampte met een blessure aan de rugspier, gokte het vandaag in de voorhoede. Eigenlijk iets wat hij al een hele tijd wilde, maar er eigenlijk nooit van kwam, omdat hij teveel nodig was in de verdediging.

 

Mup had nu zijn verdediging onder controle, met links naast hem WB, rechts naast hem H.W.D., en voor hem de enige echte Bulletcatcher van Eemdijk 8. Bullet, die een baalmomentje ervaarde op de training woensdag, was behoorlijk wakker geschud en had vandaag een zeer goede wedstrijd als voorstopper.

 

Enfin, de voorhoede wist door middel van de druk op de verdediging ook snel de bal te veroveren en binnen enkele minuten de allereerste kans van de wedstrijd te verzilveren. Hip kon een stuiterende bal door de lucht passen naar Gerrit “Vullis”, die in afwachting stond op de rand van het keepergebied van VVZA. Hij aarzelde geen moment, nam de bal zonder een stuit rechtstreeks uit de lucht op de binnenkant en plaatste zo de bal over de keeper tegen het net. 1-0! Eén van de mooiste goals van vandaag als je het mij vraagt.

 

Nog volledig ontdaan van het doelpunt zo vroeg in de wedstrijd mocht VVZA hun tweede tegengoal incasseren 2 minuutjes later. Wonderslof Japio passte de bal hoog naar de man met het ijzeren hoofd, Vullis, die hem genadeloos tussen de palen kopte. De keeper, die me verdacht veel aan een lid van de Party Animals deed denken, raakte de bal nog aan, maar kon een doelpunt niet verijdelen. Zo tekende Vullis heel snel de 2-0 op het scorebord. Eemdijk 8 was goed op dreef en leek de energie uit de zon te halen vandaag.

 

De wedstrijd woekerde voort. Waar al duidelijk bleek dat Eemdijk 8 vandaag de betere was op de groene (zand)velden, zo kreeg VVZA weinig tot geen kansen deze eerste helft. Even was het gedaan met de stormloop aan acties en goals, hoewel Hip nog wel een zeer grote kans miste, door voor het doel langs te schieten. Jammer, het was hem gegund.

 

Maar gelukkig had Hip zo hier en daar wel een aandeel in de goals. Zo ook bij de derde, rond de 20e minuut. Aan de rechterkant mocht Hip een hoekschop nemen. Normaliter is Japio de man van de hoekschoppen, maar voor nu gaf hij het stokje over. De bal vloog ‘de pot’ in, waar Mup van achteruit was ingelopen en ging het duel aan met een van de verdedigers. Ietwat ongelukkig, maar wel goed bedoeld, raakte Mup de bal met zijn schouders, waardoor de bal van richting veranderde en richting het doel stuiterde. De keeper zag het niet gebeuren, aangezien Floep een gouden tip had gekregen van Dirk en dus het zicht van de keeper ging belemmeren. De bal stuiterde over de lijn en het derde doelpunt kwam op naam van niemand minder dan laatste man Mup. 3-0.

 

De vierde goal was een antwoord op het goede stoorwerk van Eemdijk 8 en de voortreffelijke onderlinge communicatie op dat moment tussen Vullis en Hip. In de achterhoede aan de linkerkant (rechts vanaf de keeper van VVZA gezien) kreeg een van de verdedigers namelijk de bal in de voeten gespeeld. De verdediger zat duidelijk in zijn ‘aarzelmodus’ en Hip merkte dit goed op. Hij ging voor het doel van VVZA staan, in de lijn van een medeverdediger, zodat deze beste man niet aangespeeld kon worden. Vervolgens schreeuwde hij naar Vullis dat hij druk moest zetten. Vullis aarzelde geen moment, rende met zijn acht poten richting de verdediger, die geen kant op kon met de bal en wist de beste man in het nauw te drijven. In paniek schoot hij de bal voor het doel langs, recht in de voeten van Hip.

 

Zelf zag ik het allemaal vanuit de achterhoede in alle vormen en maten gebeuren. Hip aan de bal, recht voor het doel… In hoeverre gaat hij deze actie nu weer met zijn nonchalante gedrag verkloten? We weten dat hij een goed schot in de been heeft en zo al meerdere malen van afstand gescoord heeft. Zij het niet vanuit een dood speelmoment, dan wel via de rug van Vullis. Hij weet ze op miraculeuze wijze te scoren. Maar nu was het anders, aangezien hij 1 op 1 met de keeper stond. Hip vroeg me nog om een mooi verhaal om deze goal te typen, en wie ben ik om dat verzoek niet in te willigen? De keeper kwam uit zijn doel, maar plots leek Hip verstijfd en maakte hij geen snelle beweging om de keeper, of een keiharde knal tegen de bal, zodat deze evengoed onhoudbaar is voor de beste doelman. Zo bevooroordeeld ik af en toe ben, had ik mijn scheldkanonnade al voorbereid en lag al op het puntje van de tong. Waarom schiet hij niet eerder? Deze beland gewoon weer in de handen van de keeper. “Waarom weer dat nonchalante gedrag?” dacht ik bij mezelf. Maar… niets bleek minder waar. Hip stond oog in oog met de doelman, Hip tikte de bal enkele centimeters opzij en wipte toen de bal, zoals ook alleen hij kan, over de voeten en onder de armen door van de keeper. De bal rolde over de lijn tegen het net en de 4-0 was een feit. Gelijk was het gedaan met Hip, vroeg een publiekswissel aan en gunde zo Rikea ook wat speeltijd.

 

Misschien tevens wel een gouden wissel, bleek later. Maar voordat het zover was, was daar de enige schot-op-doel-kans van VVZA 2. Dit bleek ook een schot in de roos te zijn. Via de rechterkant, waar al twee man de boel afdekte voor een eventuele kanonskogel richting het net, was daar toch die verwachte bal richting het doel. Een streep in de korte hoek, waar Dirk wel bij zat, maar niet goed. De bal stuiterde precies voor Dirk, waardoor het blokkeren van de bal bemoeilijkt werd. Zo rolde de bal onder Dirk door over de lijn… 4-1.

 

Even later deed zich een andere actie voor, tevens voor het doel van Dirk. Een paar groenen werden op het verkeerde been gezet, maar WB kon nog net meesprinten met de aanvaller. De beste man trok naar buiten, om de verdediging heen, om daar vervolgens hard op doel te schieten. WB had dit voorzien en gooide zichzelf middels een sublieme sliding voor de bal. Het schot werd zo geblokkeerd, de bal rolde over de zijlijn en Eemdijk 8 kon zich zo weer georganiseerd opstellen.

 

De 5-1 was toch wel weer eentje die in de boeken komt. Niet zo zeer dat er een wereldse actie aan vooraf ging, maar meer door wie er gescoord werd.  Rikea weet de laatste tijd goede zaken te doen op de groene velden. Zowel met de training als tijdens de wedstrijden weet hij zichzelf te bewijzen. Zo stond hij vandaag ook aan de vooravond van enkele goals, en de 5-1 was zelfs van zijn voet! Hij kreeg de opdracht om diep in de punt te staan, naast de laatste man.  Daar wist hij flink te storen, maar stond hij ook vaak vrij in de aanval. Zo kreeg hij plots een pass door de verdediging en kwam hij voor een leeg doel te staan. De keeper stond nog aan de rechterkant het doel af te dekken voor een oplopende Japio. Rikea bedacht zich geen moment en tikte zo de 5-1 op het scorebord. Wederom pikt hij een puntje mee tegen VVZA. De vorige ontmoeting wist hij ook het 5e doelpunt te maken en stond VVZA 2 ook met 5 punten achter tegen Eemdijk 8. Toeval? Het moest zo zijn!

 

Het zesde doelpunt behoort tot de mooiste goals van deze wedstrijd. Hier begon de actie al in de achterhoede. Een pass richting Rikea, die nog op een roze wolk leefde. Rikea gaf de bal mee aan Japio, die op zijn beurt weer de bal gaf aan “Longshanks” Vullis, die de bal aan zijn benen liet kleven toen hij enkele verdedigers passeerde. Hij gaf de bal voor het doel aan Wortel, en Wortel wist deze prachtig uitgespeelde kans te verzilveren door de bal langs de linkerpaal het doel in te knallen. 6-1. Dit was er eentje uit het spreekwoordelijke boekje.

 

6-1. Met 6-1 ging de Groene Hulk de kleedkamer binnen om vervolgens een bak thee naar binnen te slurpen. Voor het eerst in 2011 dat we binnen konden afkoelen, omdat het buiten warmer was. Prachtig weer.

 

De tweede helft begon Eemdijk 8 wat slapper. VVZA heeft waarschijnlijk een donderpreek gehad en was gretiger dan de eerste helft. Enkele minuten waren gespeeld, toen daar alweer het tweede tegendoelpunt viel. Een van de aanvallers was de verdediging te slim af en wist voor het doel langs te rennen, met Eemdijk 8’s Bulletcatcher in zijn nek hijgend. Waar Bullet de bal weg had moeten rammen, ging hij het duel aan en verloor deze. Hij werd van de bal afgezet, de verdediger zag zijn kans schoon voor keeper Dirk, en tikte zo de 6-2 op het bord.

 

Enkele minuten later was daar het volgende doelpunt van VVZA 2. Deze keer kwam de actie vanuit het midden, waar Mup gepasseerd was door een aanvaller. Aangezien de aanvaller de ruimte inliep, om hier te kunnen schieten, rende WB met hem mee, om de situatie te bemoeilijken. De aanvaller wist de bal diagonaal vlak langs Dirk te schieten, maar de bal draaide ietwat weg van het doel. Zo belandde deze op de paal. Vanuit het niets, alleen gezien door Dirk, kwam daar via de linkerkant een andere aanvaller van VVZA 2 richting de bal gesprint en tikte zo de bal binnen. 6-3. Eemdijk 8 werd weer met beide benen op de grond gezet. Uiteraard kon men dit veroorloven, aangezien de eerste helft genoeg gescoord was, maar er moest weer gevoetbald gaan worden!

 

Eemdijk 8 klom weer uit het dalletje en begroette 10 minuten later een prachtige stooractie van Vullis. De bal werd door de keeper slap gepasst naar zijn medespeler. Vullis was erg oplettend en zette de sprint in. In enkele seconden zag ik drie man richting de bal rennen. De keeper, de verdediger en Vullis. Hier ging de wet van de sterkste niet op, maar degene met de langste benen. Dat kon er hier maar eentje zijn, en “Longshanks” Vullis deed zijn bijnaam eer aan. Met een halve sliding tikte hij met de punt van zijn schoen de bal langs de keeper, waarna de bal over de doellijn verdween. Een goed doelpunt door scherpte van Vullis. 7-3.

 

Niet veel later mocht Hip, ondertussen weer gewisseld voor Rikea, die een erewissel kreeg, weer zijn geluk beproeven in de voorhoede. Hij mocht beginnen met een hoekschop. Mup was bij deze hoekschop wederom mee naar voren gelopen en wist ook hier als eerste zijn hoofd tegen de bal te zetten. De bal stuiterde richting het doel. De verdediger die bij de tweede paal stond, tikte de bal van de lijn, maar niet overtuigend. Japio, de man met de Wondersloffen, die een tijdje alleen maar omhoog kon koppen, zette nu zijn hoofd tegen de bal en wist zo tot scoren te komen. Zo pikte hij ook zijn graantje mee in deze doelpuntenregen. 8-3.

 

Later dacht hij nogmaals tot scoren te komen, maar zag daar zijn kans voorbij schieten toen een kamikaze verdediger met gevaar voor eigen leven zijn lichaam in de strijd gooide en zo in een nanoseconde de bal voor de voeten van Japio wegmaaide. Japio was nog diep verzonken in zijn actie en had zijn voet al in beweging gebracht. Zo wist hij de beste man te raken in plaats van de bal.

 

Ondanks de totale afslachting, want zo kun je een 8-3 achterstand toch stiekem wel noemen, bleven de heren uit Amersfoort verrassend sportief. Weinig gescheld, gevloek en getier gehoord, hoewel dit bij vele teams wel het geval is. Hier kan menig team, ja zelfs Eemdijk 8, nog wel een voorbeeld aan nemen als er een achterstand op het scorebord staat. Uiteraard hopen we dit niet meer mee te maken dit seizoen, maar ach… Te vroeg kampioen is ook niet leuk (of spreek ik nu voor mezelf, die door een geboorte wel eens de kampioenswedstrijd kan missen, haha…).

 

Enfin, de wedstrijd was met 11 doelpunten nog niet gedaan. Er volgde nog een snel genomen hoekschop van Japio. Wederom naar de tweede paal, waar Vullis de bal al op stond te wachten. Waar enkele verdedigers verbaasd om zich heen keken door de snelle hoekschop, zo was Vullis wel oplettend en scoorde zo zijn 4e goal van de match met zijn hoofd. 9-3.

 

AzAri, die deze tweede helft zeer goed de duels aanging op linkshalf, kreeg ook nog een prachtige kopkans daarna, maar ook hij miste het doel door over de lat te koppen. Een 100% kans niet verzilverd. Hoewel dit erg jammer was, was Eemdijk 8 ook erg tevreden met deze uitslag. Echter hier bleef het niet bij. Het laatste doelpunt van deze wedstrijd moest nog vallen.

 

Vullis had een klein aandeel in dit laatste, maar opmerkelijke doelpunt. Hij wist middels een actie de bal op de handen te schieten van een van de verdedigers. Aangezien dit ‘binnen de zestien’ was, wees de scheidsrechter naar de stip. Wederom smeekte keeper Dirk of hij de penalty mocht nemen, aangezien hij ook op de topscorerslijst wilde.  Het was niemand minder dan Bulletcatcher die plaats mocht nemen achter de bal. Ook hij had nog geen treffer gemaakt deze competitie. De bal ging op de stip, Bullet nam een aanloop, en probeerde de keeper naar de linkerhoek te laten duiken. De bal ging net niet door het midden, waardoor de keeper wel moest duiken. De bal rolde onder de beste man door, waardoor Bullet zijn eerste van het seizoen kon rekenen en zichzelf terug kon vinden op de topscorerslijst. Hij tekende zo de eindstand, 10-3, op het scorebord en de wedstrijd was gespeeld.

  Even naborrelen in de zon en de allereerste echte Eemdijk 8 terrasdag was geopend. Heerlijke dag! Prachtige overwinning, sportieve wedstrijd, prachtig weer, weinig wind, goed humeur en de goudgele rakkers.

Geef een reactie