Eemdijk 8 – De Meern 7 (6-3)

Eemdijk 8 - De Meern 7 (6-3)

Een normale kraker is saai. Een niet-spannende wedstrijd, waar vaak wel veel op het spel staat. De eer van het dorp, een K-schap, een promotie, etc. Bij deze kraker spelen beide partijen voorzichtig en durven beiden niet uit te halen. De hele wereld kan meekijken. Zaterdag was de kraker van de 6e klasse. Veel spanning was er niet, maar de wedstrijd was niet saai en de hele wereld kon helaas niet meekijken. Op sportpark De Vinken stond misschien wel de belangrijkste wedstrijd op het spel voor Eemdijk 8. De nummer 1 van deze competitie, Eemdijk 8, mocht aantreden tegen de nummer 2, De Meern 7. Deze mannen uit (hoe kan het ook anders) De Meern zijn niet voor de poes. Al weken lang weten ze vlak achter de Groene Trein de tweede plek te bezetten. Een uitloop is moeilijk voor Eemdijk 8 zolang de oranje-zwarten ook hun punten meen aar huis blijven nemen. Daar moest zaterdag verandering in komen. Eemdijk 8 was gedreven en keek al weken uit naar deze zesdeklasseklapper! >>

De spanning begon al om 9:30 uur. Mijn ogen waren nog geen halve minuut open, of de darmen begonnen al op te spelen. Spanning. We kennen het inmiddels allemaal en weten elke zaterdagochtend de plee voor een tijdje te bezetten, om de brakochtendspanningskakkie door de riolering te sturen richting de eeuwige velden.

Tot anderhalf uur voor de wedstrijd was het niet zeker of deze wedstrijd wel doorgang kon vinden. Door het noodweer van de afgelopen dagen waren bij vele clubs de velden onbegaanbaar verklaard, maar nog steeds niet op De Vinken. Zou het dan toch…?

De tijd verstreek en de spanning werd groter, toen keeper Dirk wist te melden misschien wat later te komen. Dirk, de onmisbare man op doel, was nog werken en had niet verwacht dat het door zou gaan. WB zou zijn plek innemen op doel, maar was wat aan de late kant. Ook was er nog steeds geen scheidsrechter bekend. De billen werden bij menig Dieker samengeknepen, om niet de volle laag in de onderbroek te geven.

Tot een kwartier voor de wedstrijd was de spanning om te snijden, maar werd het behoorlijk gekalmeerd door de komst van keeper Dirk, en de melding dat er een scheidsrechter gevonden was. Tijd voor de warming-up. Deze was, zoals de laatste tijd vaker gebeurt, minimaal en Japio baalde hier alweer van. Wel met een glimlach op het gezicht, maar ook met een bonkend hart.

Om 12:30 uur ving de wedstrijd aan. De strijd der titanen was begonnen. Welk team zou de wedstrijd, en misschien wel de competitie, beslissen? Zijn het de jongemannen van Eemdijk 8, die het in deze wedstrijd vooral van het druk zetten en de sprints in de diepte moeten hebben? Of zijn het de oudere mannen van De Meern, die elkaar blindelings weten te vinden op het veld en die de rust zelve uitstralen en zonder enige moeite een tegenstander kunnen passeren met hun kap- en draaibewegingen? Negentig minuten (en een kwartier voor de rust) moest er op dat antwoord gewacht worden. Aan het begin was de spanning om te snijden.

Eemdijk 8 was wat aan ’t aftasten. Men wist dat de bezoekers konden voetballen, maar werden in sommige opzichten een beetje onderschat. De ene na de andere Eemdijk 8 speler werd gepasseerd, alsof het kinderspel was. Telkens kon er nog net een voetje, of een hoofd tussen de aanvaller en het doel verschijnen, om zo een tegendoelpunt te verijdelen. Zo kwamen de eerste 10 minuten over rechts wat gevaarlijke situaties, waar Booka (vandaag linksback) op de proef werd gesteld. De spanning was ook bij hem te merken. Even aftasten. Even de kat uit de boom kijken, maar wel nog net dat balletje blokkeren. Deze paar steekwoorden stonden garant voor de eerste tien minuten en daarna kreeg Eemdijk 8 de overhand.

Nog voordat die eerste treffer viel, kreeg Eemdijk 8 een paar grote kansen. Japio wist met zijn Wondersloffen enkele verdedigers te passeren, maar wist het zijnet te vinden. D.J. kreeg alle ruimte op de rechterkant en vond hier tevens het zijnet. De keeper van De Meern speelde goed. Hij wist de eerste helft vaak de bal uit de lucht te grijpen en verijdelde zo een doelpunt.

Toch werd het één keer echt gevaarlijk en was zelfs de keeper gevlogen. Deze actie kwam van Wortel. Een prachtige steekpass en wat kapbewegingen bracht Wortel achter de verdedigers van de bezoekers. De keeper kwam uit, Wortel passeerde de beste man met een prachtige kapbeweging, kwam zo erg dicht bij de achterlijn en kon toen de bal diagonaal tussen de doelpalen schieten. Helaas was de bal net iets te scherp en belandde zo op de tweede (rechter) paal. Deze kon netjes weggewerkt worden door de verdediging. De oeh’s en aah’s klonken over het veld. De stand was nog steeds nul tegen nul.

Eemdijk 8 begon zelfverzekerder te spelen en kreeg zo meer kansen. De acties van De Meern werden doorzien en de meeste ballen werden al op het middenveld onderschept. De strijd speelde zich voornamelijk op de helft van De Meern af.

Hip, die zich de laatste tijd heeft bewezen als laatste man, probeerde zo nu en dan de lange bal, maar kreeg de voorhoede niet tot scoren. Tot daar de slotminuten van de eerste helft naderden. De achterhoede stond goed, met links Booka en rechts Mouse. In de as speelden ambtenaar in functie Hip, en “Hamstring” Mup als voorstopper. De verdediging stond als een huis. Uitverdedigen was dan ook geen kunst voor deze mannen. Het middenveld sloot goed aan en ondersteunde, waar nodig, de achterhoede in hun beslissingen. AzAri aan de linkerkant en D.J. aan de rechterkant zorgden voor de breedte van het veld. Minitank bORt en Wortel waren de directe aansluiting voor de backs. Zo kreeg Hip in de laatste 5 minuten wat ruimte om op te lopen en om zich heen te kijken. Nog eenmaal werd de lange bal gehanteerd. Wortel had dit in de gaten en sprintte over links de helft op van de tegenstander. Met naast hem een verdediger zette hij de sprint in met de bal aan de voeten. Ter hoogte van het strafschopgebied keek hij opzij, zag dat de man met acht stelten Gerrit “Vullis” was meegerend en gaf de bal hoog voor. De bal leek ietwat te hard voorgegeven. Vullis stapte achteruit, nog steeds met een verdediger in zijn nek hijgend, zag de bal op een prachtige koppositie landen en zette toen met een knal zijn hoofd tegen de bal. De keeper zag deze vuurbal niet en belandde hard tegen het net. Vullis tekende prachtig de 1-0 op het scorebord en vierde dit met een terechte buikschuiver!

Met deze stand werd de rust ingeleid. Een bakkie thee hier, wat inschieten daar. Even nog een warming-up voor de personen die zo de tweede helft mogen ballen.

Zo ving de tweede helft aan zonder wissels. Zoals het nu ging, ging het goed. Drastische veranderingen zouden alleen maar negatieve bijeffecten hebben, dus de coach zag nog geen heil in een wissel.

Deze tweede helft was anders. Eemdijk 8 stond al voor, dus hoefde alleen de pot dicht te gooien. Met 1-0 winnen haal je ook de 3 punten binnen. Een stand behouden is moeilijker dan een stand behalen, dus Eemdijk 8 gaf hier geen gehoor aan. Men rook bloed en wilde meer. Waarschijnlijk dacht elke Dieker hetzelfde: “Hier valt meer te halen!”. Niet zozeer dat De Meern slecht speelde, nee integendeel, Eemdijk 8 speelde gewoon goed. Men was gretig en ging de duels goed aan. Druk zetten in een verdedigend opzicht, de ruimte inlopen en rust aan de bal tijdens de aanval. De Meern 7 verwoordde het al heel goed op de eigen website, opjestropdas.nl:

Je hebt wel eens van die wedstrijden dat niets lukt of dat de tegenstander beter was. Nu was beiden het geval.”

Dit was de tweede helft in een notendop, op een paar leuke acties van De Meern na in het laatste kwartiertje. De Meern strubbelde met pech. Vele passes kwamen niet aan en Eemdijk 8 zat er vaak weer goed tussen. De mannen van Eemdijk 8 hadden hun dag. Wortel wist weer zijn oude niveau te evenaren, Japio’s en zijn Wondersloffen leken weer vriendschap gesloten te hebben, Minitank bORt wist met zijn ‘kleine’ lichaam grote daden te verrichten en wist weer eens de kakkerlak uit te hangen; plattrappen, maar toch weer terugkomen. Mup leek deze wedstrijd ook geen last meer te hebben van zijn hamstring, dus wist zijn rol als voorstopper ook goed te vervullen.

Zo wist Mup een aandeel te hebben in de tweede goal. Hij mocht namelijk behoorlijk ver oplopen, tot aan het strafschopgebied van de tegenpartij. Hij zette door, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. De bal stuitert op en een verdediger tast mis. De bal belandde met een effect bij Vullis. Vullis weet al vallend de bal met links achter de keeper te schieten en de 2-0 op het scorebord te tekenen. Een prachtige vorm van doorzettingsvermogen en doeltreffendheid. Eemdijk 8 leidt deze wedstrijd met een 2-0 voorsprong door een fabuleuze goal van Gerrit “Vullis”.

De derde goal was niet veel later. Mup en Hip bouwen van achteren op. Wortel krijgt de bal ingespeeld en weet de bal weer af te leggen aan Vullis. Vullis weet de bal achter de verdediging te schieten en Japio ziet zijn kans schoon en weet netjes de buitenspelval te omzeilen. Ook de keeper ziet de bal rollen en zet zijn sprint in. Beiden rennen alsof hun leven er vanaf hangt. De keeper komt tegelijkertijd met Japio met een sliding in op de bal, maar de beste man weet de bal niet te klemmen. De bal glipt langs de keeper. Japio hoort het gehijg van een verdediger al in zijn nek en weet niet hoe snel hij op moet staan. In duel weet Japio deze sprint middels een laatste sliding te winnen en tikt zo de bal voor de voeten van de verdediger weg, over de lijn, tussen de palen, in het doel. Een prachtige actie, die het doorzettingsvermogen van een van de beste spelers op het veld kenmerkt. Met zijn laatste stukje energie tekent hij zo de 3-0 op het scorebord. Dit is hoe men voetbal wil zien van de groenen: vechtend en strijdend voor een punt!

Alsof 3-0 in een kraker van een wedstrijd al niet genoeg is, ligt de vierde al op de loer. Al enkele weken is Eemdijk 8 niet zo goed als vandaag. Al enkele weken is men niet scherp genoeg, om ook de tweede helft flink door te zetten. Zoals gezien in de wedstrijd tegen Bloemenkwartier 3 wist Eemdijk 8 het de tweede helft volledig uit handen te geven. Deze wedstrijd gebeurde dit niet. De strijdlust bleef. Die drie punten zouden, zoals eerder gezegd, misschien wel de belangrijkste drie punten kunnen zijn in deze competitie.

Wortel speelde deze zaterdag een voortreffelijke wedstrijd en had een groot aandeel in het puntenverloop. Hip was opgelopen tot de middenlijn. De strijd speelde volledig op de helft van de bezoekers af. Hij gaf de bal mee aan Wortel, die richting het keepergebied was gelopen. Wortel schiet op doel, maar de bal wordt geblokkeerd door een been. De bal stuitert richting de linkerpaal. Japio stond scherp en zag dit al aankomen. De bal raakt de paal, even lijkt het alsof de actie over is en de keeper was ook deze kant op gerend, maar dan zien we een pure Japio actie. In de zaal of op het veld, het maakt hem allemaal niets uit. Hij doet een sliding richting de bal en alvorens deze van het doel af kan stuiteren, knalt Japio ‘m langs de linkerpaal binnen met zijn Wonderslof. De keeper kon hier net niet bij en ziet zo voor de vierde keer de bal achter zich verdwijnen tussen de palen.
4-0 voor Eemdijk 8!

Marty, die de eerste helft ongeveer 30 minuten heeft warm gelopen, en misschien zelfs wel kokend heet gelopen, was deze tweede helft gestationeerd als rechtshalf. Hij heeft D.J. vervangen op deze plek en mag hier zijn heil zoeken. Met zijn boomlange lichaam en zijn zevenmijlsbenen weet hij vele sprints te winnen van zijn directe tegenstander. Zo wisten hij en Minitank bORt ter hoogte van het strafschopgebied van De Meern aan de rechterkant te domineren. Een pass hier, een pass daar, een klutsbal hier, balletje afpakken daar, en dan plotseling gaat de bal via deze twee heren richting Wortel, also known as RoboWort. Wortel weet net als Arjen Robben over de 16-meter lijn, over de breedte, te lopen tot hij een geschikt moment vindt om genadeloos toe te slaan. Aftastend naar het juiste moment, met een verdediger aan zijn rechterkant klaar om toe te slaan. Wortel loopt steeds meer naar binnen en ziet vervolgens een gaatje. Hij twijfelt niet, haalt uit en diagonaal schiet hij de bal in de rechterhoek. De keeper stond volledig op het verkeerde been en Wortel was te snel voor zijn directe verdediger. Zo wist ook Wortel zijn puntje mee te pakken en zo de 5-0 op het scorebord te zetten.

Eemdijk 8 ziet deze match al als gewonnen. Het laatste kwartiertje is aangebroken en men ziet De Meern, hoe goed en behendig deze ervaren mannen ook spelen, niet 5 doelpunten scoren in zo’n kort tijdsbestek. De 2-0 voorsprong tegen Bloemenkwartier (ja, het zit mij, en met mij meer Diekers, erg hoog deze verliespartij) werd misschien wel geëvenaard, maar toen had de tegenstander nog zo’n 45 minuten om op gelijke hoogte te komen. En de goals waren ook niet bepaald om over naar huis te schrijven (slap schot door de handen van de keeper, penalty, en een eigen doelpunt). Nee, De Meern zou dit klusje moeten klaren in 15 minuten. Ondanks deze riante achterstand bleven deze mannen wel vechten voor wat ze waard zijn.

Zo wisten ze nog een klein beetje eer te behalen, door de bal de ‘16’ in te trappen, tussen een gezelschapje spelers. Mup stond klaar om deze bal te onderscheppen, maar werd onderuit getrokken. De aanvaller weet zo keeper Dirk te passeren en tekent de 5-1 op het scorebord.

Enkele luttele seconden later valt een van de mooiste goals van deze wedstrijd. Een prachtig doelpunt van De Meern? Nee. Prachtig doelpunt van Eemdijk 8? Ja. Is het dan een puntje voor Eemdijk 8? Nee, helaas niet. De bal belandt wederom in Dirk’s keepergebied, maar nu met een rotschop. Marty wil zijn voet er nog tussen zetten, maar geeft per ongeluk de bal een enorme punter. Dirk ziet al wat er gebeurt en duikt als een dolfijn in zijn rechterhoek. De bal gaat strak richting de hoek. Dirk tikt met een prachtige duik de bal tegen de rechterpaal, valt op de grond, maar ziet de bal toch nog net over de lijn rollen. D.J. is zijn status als Eigen Doelpuntmaker kwijt en schuift het door aan Marty. Marty, net sinds enkele dagen gezegend met een (nieuwe) baan, weet hier op miraculeuze wijze de 5-2 op het scorebord te toveren, en was eventjes niet geheel bij de les.

Floep, die deze middag al enkele keren het toilet wist te vinden, mocht invallen op de linkshalf positie voor WB. WB wist deze tweede helft in 10 minuten speeltijd een knap staaltje “balltapping” te incasseren en verkoos de kortste lijdensweg boven alles, dook met de ‘ballen in de hand’ op de bank, en maakte ruimte voor Floep op de linkshalf positie. Floep speelde vandaag erg sterk en liet zien ook te durven voetballen. Hij mocht zo hier en daar ook nog een graantje meepikken in deze doelpuntenregen. Zo wist hij misschien wel de mooiste goal van deze middag te maken. Op de linkerkant was hij opgelopen tot randje 16 en trok al dribbelend naar binnen. Eventjes zette hij aan naar binnen, en trapte toen oerendhard de bal met zijn rechts in de linkerbovenhoek. De keeper was kansloos en de directe tegenstander was weggespeeld. Een prachtige goal! Iedereen dook boven op Floep, aangezien dit zijn eerste goal in deze competitie was! Prachtig geplaatst! 6-2!

De laatste goal deze middag, die enkel nog voor het doelsaldo meetelde, was voor de mannen uit De Meern. Hip verloor de bal op de helft van de tegenstander. Met een vliegensvlugge uitval weten de mannen te geraken in het keepergebied van Dirk. De nummer 16 van De Meern (een van de behendigste met de bal aan de voet mijns inziens) liet Mouse zien hoe hij kon kappen en draaien. Mouse, de Eemdijk 8 kapper-en-draaier, wist hier helaas geen doelpunt te verijdelen. De aanvaller wist de bal hard in de bovenhoek te knallen, bijna door het net. 6-3. Dit was tevens de eindstand in de kraker van de 6e klasse. Een prachtige overwinning en 3 heerlijke punten voor Eemdijk… behalve Rikea, die vandaag met 1-2 verloor…

Eemdijk 8 was hier een maatje te groot voor de terechte nummer 2 van deze competitie. De groenen waren tot aan het laatste kwartiertje goed in vorm. Ze hebben laten zien dat er toch nog vechtlust is op De Vinken. Maar zoals menig Dieker al heeft gezegd: “Eemdijk 8 speelt goed tegen goede teams”. En daar kan ik mij volledig in vinden. Over twee weken ontmoeten beide teams elkaar wederom, maar nu op de oranje-zwarte zijde in, bij en tegen De Meern.