Huizen 8 – Eemdijk 8 (0-3)

Huizen 8 - Eemdijk 8 (0-3)

Eigenlijk is de eerste helft eentje om te vergeten. Voor de bankzitters was het koud, voor de mannen in het veld treurig, en voor de coach niet om aan te zien. Tenminste, het kon beter. Eigenlijk begon het allemaal bij de aankomst op De Wolfskamer in Huizen, waar Eemdijk 8 deze middag speelde tegen een ‘nieuw’ Huizen 8, en niet het Huizen 8 van 2 jaar geleden. >>

Ruim op tijd en deze keer dus met een betere voorbereiding dan vorige week begon Eemdijk 8 aan de warming-up. Het veld was zogezegd echt bagger. We hoefden nog net niet zigzaggend door het stront te banjeren, maar er is geen twijfel dat de koeien deze ochtend pas van het gras gejaagd zijn. Het veld was één grote pol en was echt voer voor een fysiotherapeut. Elke hobbel is weer een extra duit in de zak. Maar ach, wat klagen we. De tegenstander moet er ook op voetballen, en we beginnen de match met een 0-0 gelijkspel. Het enige wat moet gebeuren is ‘even scoren’. Zo gezegd… zo niet gedaan. De eerste helft bedoel ik dus.

De wedstrijd ving aan om 14:30 uur. Een piepjonge scheidsrechter, die deze wedstrijd geen puf had om op zijn fluitje te blazen, mocht de wedstrijd leiden. Of was het met een lange IJ? Beide gevallen zijn op deze wedstrijd van toepassing. Dat begon eigenlijk al na enkele minuten. Waar Eemdijk 8 behoorlijk aftastend speelde, daar speelde de jonge jongens van Huizen behoorlijk aanvallend. Ze zetten gelijk druk op onze verdediging, en daar was even niet op gerekend. Dat verschrikkelijke nonchalante ‘toontje’ zat nog een beetje in ons team. Rustig spelend, maar niet met een goed beleid. Het was nog niet scherp genoeg. Waar Eemdijk 8 de eerste 4 wedstrijden van deze competitie zeer scherp speelde de eerste paar minuten (herinner je nog de goal in de 20 openingsseconden tegen De Posthoorn 3 van een paar weken geleden?), zo was het deze wedstrijd even in de veronderstelling dat we het varkentje even zouden wassen.

Zo kreeg Huizen 8 door goed druk te zetten al snel een kans. Binnen enkele minuten volgde er een steekpass door de verdediging van Eemdijk, naar een aanvaller van de thuisploeg, die meters buitenspel stond. De grensrechter van Eemdijk had dit goed opgemerkt, maar de scheidsrechter zat nog in zijn winterslaap. Hij vergat te fluiten, de aanvaller scoorde, maar er werd wel gelijk verontschuldigd en floot gelijk de goal af. Even wakker geschud (zowel de scheidsrechter als Eemdijk 8) ging de wedstrijd weer verder.

Deze eerste helft bleef voor beide partijen doelpuntloos. Huizen ging verrassend snel en behendig met de bal om, maar kon de kansen niet verzilveren. Eemdijk 8 daarentegen kreeg bijzonder weinig kansen. Een enkele halve kopbal van Gerrit Vullis, een paar passeermomentjes van Japio en een hard schot van bORt die het stof van de lat blies. Nergens echt heel gevaarlijk.

Niet dat de groen-gelen zoveel kansen kregen, maar ze speelden wel gretiger. Een paar sprints tussen de aanvaller van Huizen 8 en een verdediger van Eemdijk 8 liep uit op goed uitverdedigen van Eemdijk. Achterin werd het goed dichtgezet, veelal door de boomlange Marty, maar 45 minuten lang bleef de dreiging wel komen van het groen-gele elftal.

Plots was daar een grote kans voor De Groene Trein. Vanaf de rechterkant werd de bal laag, maar hard, voorgegeven in het strafschopgebied van Huizen. bORt stond er in eerste instantie niet goed voor, dus stapte over de bal om de kans over te dragen aan Rikea. Rikea stond er wel goed voor, maar trapte volledig mis, over de bal. WB, die ook deze helft goed zijn mannetje stond, zowel op het middenveld als in de verdediging, was meegelopen naar voren. Hij stond net iets te ver naar voren om de bal te onderscheppen. De bal kon door de verdediging weggewerkt worden.

Zo gebeurde het nog eenmaal deze eerste helft dat de bal in een soort van kluts raakt. Hier kreeg een combinatie van Vullis en Wortel de bal helaas niet in het doel.

Huizen wist tegen het einde van de eerste helft nog eenmaal via onze linkerkant op te lopen. Mouse, die was ingevallen voor WB, zette samen met AzAri de sprint in om een verdediger te ontzien van een doelpunt. Vlak voor het keepergebied van keeper Dirk, die deze eerste helft zijn mannetje stond en overal goed bij zat, kreeg de aanvaller een klein duwtje van Mouse of AzAri, waardoor deze te val werd gebracht. De beste jongen viel in het strafschopgebied, maar de arbiter kende terecht een vrije bal toe. De overtreding werd namelijk nog vóór het keepergebied gepleegd. De vrije bal liep uit op niets. De bal vloog te ver door en kon makkelijk weggewerkt worden door de Diekers.

De eerste helft was na 45 minuten ten einde en er werd een opwarmtheetje gedronken. Een koude wind blies over het veld en raakte vooral de bankzitters. In het veld kreeg men het te warm met het trekken van de sprints achter de Taatjes aan. Huizen 8 was deze eerste helft sterker en gretiger, maar Eemdijk 8 kwam langzamerhand terug in de wedstrijd. Evenals de scheidsrechter die de eerste twintig minuten het fluitje niet wist te vinden, maar vervolgens als een zonnepaneel zichzelf wist op te laden met het doorbrekende zonnetje.

De tweede helft ving aan rond 15:30 uur. De wind was ietwat gaan liggen, maar als je stil stond of zat, was het nog steeds erg fris. In de kleedkamer werd even gespeculeerd wat er moest veranderen. Wat ging goed en wat moest verbeterd worden aan deze wedstrijd?

De tweede helft zag er al wat rooskleuriger uit. Eemdijk 8 begon sterker. Na een kleine tien minuten spelen was daar dan de eerste goede actie. Japio kreeg een goede steekpass door de verdediging van Huizen en liep zonder aarzelen richting de keeper. Op moment van schieten en net wanneer de bal achter de keeper zou verdwijnen, klinkt daar het fluitsignaal. De scheidsrechter floot de actie af aangezien de grensrechter vlagde voor buitenspel. Japio constateerde dat er nog zeker 1 persoon bijna op de achterlijn stond, en Vullis ging zich ook bemoeien met de conversatie. De beste scheidsrechter had deze man blijkbaar niet gezien (hij stond met de rug naar de speler toe) en floot op het appèl van de vlagger. De eerste goal werd hier helaas spreekwoordelijk door de neus geboord.

Gerechtigheid volgde gelukkig, toen Japio Vullis wel wist te vinden op ‘randje 16’. De bal werd hoog gepasst, Vullis nam deze aan op de borst, draaide om zijn as om de verdediger heen en schoot de bal langs de keeper tegen het net. Dit was letterlijk een vreugdegoal. Een gejuich volgde vanaf de bank van de groenen. Vullis had in de kleedkamer tijdens een bakkie thee al gezegd “Als ik scoor, dan ga ik echt juichen!”. En terecht juichte hij voor deze goed geplaatste 0-1!

Vanaf toen leek alles al een stuk makkelijker te gaan. De wieltjes van de Groene Trein werden gesmeerd en leek Huizen 8 helemaal onder controle te krijgen. Deze tweede helft was de oude Eemdijk 8 weer terug. Eemdijk 8 kreeg weer veel (zelf gecreëerde) ruimte en wist deze te benutten met goeie loopacties.

Waar Huizen 8 bijna niet meer bij keeper Dirk in de buurt wist te geraken, zo volgde de tweede goal niet veel later. Wortel, die aan het einde van de eerste helft geblesseerd van het veld ging, had een nieuwe drijfveer gevonden. Hij was zojuist weer het veld ingekomen en was een moment verdoofd door twee Aleve pijnstillers. Door even door te bijten kreeg hij aan de rechterkant van het keepergebied van de thuisploeg de bal in de ruimte ingespeeld. Even zag je hem rekenen. Dat moment leek wel een eeuwigheid te duren. Waar normaliter de acties in rap tempo geschieden, zo kreeg Wortel even de tijd om zichzelf goed te positioneren. Na zijn zakcalculator weer teruggestopt te hebben in zijn onzichtbare broekzak, schoot hij met binnenkant links de bal al draaiend binnen in de lange hoek. Over de keeper tussen de palen. Een prachtige goal die in het boekje van “prachtige schoten op doel” past! Wortel zette met deze actie de wedstrijd naar de groene hand en tekende de 0-2 op het scorebord.

Vanaf deze tweede goal was Huizen 8 gebroken. De R was van de Taatjes gevreten door een gretige en behendige Groene Hulk. Dit smaakte naar meer (Och, wat een woordspelingen allemaal, haha…)!

Alle ballen van Huizen werden in het luchtledige geschoten. Kwamen de ballen hoog, dan werden deze gelijk ingeleverd tijdens het luchtduel, of over de zijlijn gekopt. Kwam de bal laag, dan wist deze de eigen spelers niet eens te bereiken. Elke keer zat er een Dieker tussen om de bal te onderscheppen. Eemdijk 8 liet de ruimte tussen de linies minimaal, waardoor in elke actie wel een medespeler gevonden kon worden.

Zo kreeg Eemdijk 8 een handjevol 100% goalkansen binnen niet al te lange tijd. Onder andere Japio die alleen voor de keeper veel te lang nadenkt en de bal vlak langs de paal naast schiet. Nog geen 5 minuten later staat Wortel ook aan de linkerkant te wachten tot de keeper uit zijn doel komt zetten. Hij kreeg veel ruimte en tijd. De keeper maakt zijn doelgebied kleiner en Wortel trapte in het zijnet. Allemaal kansen die de wedstrijd ten einde kunnen schieten. Niet dat Huizen nog wat uit zou brengen, aangezien de frustratie groter werd en er steeds meer fouten werden gemaakt.

In de tweede helft hebben de groen-gelen enkele kleine kansjes gehad. Waar Marty dacht dat de bal over de lijn was, en het fluitje van de scheids niet hoorde (gebeurde deze wedstrijd vaker), ging het spel toch door. De scheidsrechter had gewoonweg niet gefloten, aangezien de grensrechter van Eemdijk 8 tevens niet vlagde. De bal werd dus meegenomen het strafschopgebied in. Een schot volgde, maar WB wist zijn been er nog tussen te drukken.

Ook een schot vanaf de middenlijn werd niet weggekopt door laatste man Floep, waardoor Marty de sprint moest inzetten. Marty, mijns inziens the Man of the Match, kon hier het duel in de sprint winnen en zo de actie van de aanvaller afslaan. Keeper Dirk wist Eemdijk ook nog enkele keren te redden. Helaas voor Dirk bestaan er geen handschoenen voor de neus… zogenoemde neusschoenen dus…

Voor de rest viel een enkel schot op doel van een afstandje, welke de paal schampte, nog tot een kansje gerekend, maar daar bleef het deze helft ook bij. De laatste twintig minuten wisten de mannen van Huizen ook helemaal niet meer door te breken en had de achterhoede van Eemdijk 8, onder leiding van de ambtenaar in functie Hip, zogezegd een makkie.

De twee Aleves hadden Wortel goed gedaan. Ondanks de pijn, die enigszins wat verzacht werd, wist hij toch door te buffelen en wist hiermee een aandeel te hebben in de 0-3. Aan de linkerkant wist hij WB en Mouse te ondersteunen door goed lichaamwerk en overal de bal te onderscheppen. Wortel wist zo hier en daar een gefrustreerd en verdwaald Huizen-been te incasseren en wist langs de zijlijn een prachtige pass richting Gerrit Vullis te geven. Vullis passeerde de verdediging en zette de sprint in richting de keeper. De keeper kwam met een glijpartij op Vullis in, hakte bijna een van de acht poten van Vullis eraf, maar Vullis pakte de beste man terug door de bal achter hem tegen het net te drukken. 0-3! De wedstrijd was gespeeld en de jonge jongens van Huizen waren verslagen.

In 90 minuten wisten Vullis en Wortel 3 doelpunten te maken voor Eemdijk 8! Eemdijk 8 is na 6 wedstrijden nog steeds ongeslagen en wil dit sowieso nog even doorzetten tot aan de winterstop… en uiteraard nog een paar maandjes daarna!

Aanstaande zaterdag Bloemenkwartier 3 thuis. Gezellig!

Cijfers van de Koots:

Dirk: Weer de nul behouden, is in vorm dus, 7.5

HWD: te onrustig in het opbouwen, had graag een HWD-buitenkantje gezien op het eind, 6.3

Floep: miste wedstrijdritme en dat was te merken, zeer onrustig, 6

HIP: Noodgedwongen op het middenveld, gelukkig daarna als zekerheidje naar zijn vertrouwde plek, 7

Azari: Liet zich naar binnen lokken, wel een keer goed ingegrepen bij kans Huizen, 7

Booka: Eerste rush deed hoop gloren al boorde zijn kuitje die hoop weer de grond in, 6.3

Mouse: Degelijk. Had een kansje, alleen had daar iets rustiger moeten blijven, 7

Matty: 1e helft nog even wennen aan Floep, 2e helft een bijtje die honing rook bij zijn tegenstander,7.6

Wortel: Startte met pijn in de onderrug en kreeg daar dan ook last van. Toch een mooie geplaatste goal nadat hij er een paar pilletjes er in had gegooid, 7

Bort: Soms moet ik gewoon niet zeuren en tevreden zijn met de kwaliteiten van een speler, 7.5

WB: Verdienstelijk gevoetbald, ben blij dat alle linksen zowel back en middenveld aankunnen, 7

PuK: Mis de spirit, toch maar eens op tijd komen met trainen en 2 rondjes rennen! 6.2

Japio: bleef de gehele wedstrijd rustig, maar weet niet of dit goed of slecht is. Mist snelheid bij jonge tegenstanders, 6.6

Darren: Liet zich een paar keer goed horen, jammer dat je in de slechtste helft moest voetballen, 6.5

Vullis: Gooide de mindere wedstrijd van vorige week van zich af en pakt weer 2 goals mee, 7.2

Ries: Back in reality, aannames gaan steeds beter, nu nog iets verzinnen op je tekort aan snelheid, 6.3

MOTMMatty! Komt tijd Komt beter voetbal, maar vanaf nu wil ik ook een sliding/tackle/schouderduw/ oftewel gemenigheid zien!