Eemdijk 8 – Hees 4 (1-0)

Eemdijk 8 - Hees 4 (1-0)

Zo, dat was even wennen zeg. Een potje voetbal winnen, maar dan nog steeds niet helemaal tevreden zijn. Dat was duidelijk af te lezen van menig gezicht. Aan de ene kant is er een opluchting, aangezien het een zware pot was (voor de voorhoede),  en aan de andere kant is er een stukje teleurstelling. Er zat meer in, maar waarschijnlijk is het maximale eruit gehaald. Afgelopen zaterdag was de lat niet hoog bij Eemdijk 8 en deze maatstaaf was snel behaald: een overwinning. >>

Alvorens de wedstrijd om 12:30 uur zou beginnen, ging Eemdijk 8 eerst nog naar de andere kant van het dorp, om daar vervolgens een ‘fotoshoot’ te houden bij Bar Eetcafé De Slok. Café eigenaar Pascal van de Geest heeft wederom een krabbel gezet en heeft hiermee het sponsorcontract met 3 jaar verlengd. De mannen van Eemdijk 8 werden verblijd met een gesponsorde voetbaltas.

De foto zou plaatsvinden rond 11:15 uur, echter liep het iets, zodat de Diekers pas rond 12:00 uur op Sportpark De Vinken aankwamen. “Een goede voorbereiding is het halve werk,” is mij wel eens verteld. De voorbereiding aan de match van deze middag tegen oude bekende Hees 4 was minimaal, dus moest al het werk nog gebeuren. Ook het zoeken van een scheidsrechter, waarvoor onze dank, Jan!

Door deze minimale voorbereiding begon de wedstrijd ook een klein kwartiertje later dan gepland. Maar ach, het was prachtig weer, dus waarom zouden we klagen?

De eerste paar minuten was het al gelijk duidelijk dat Eemdijk 8 vandaag niet bepaald in zijn ‘hum’ zou zijn. Dit eerste kwartier was zogenoemd “Slappe Hap”! Duels werden niet goed aangegaan, de passes waren halfzacht of totaal niet gericht, de organisatie van Eemdijk 8 was eigenlijk simpel gezegd bagger. Kortom: vergeten dat kwartier. Gelukkig had Eemdijk 8 de voorhoede van Hees 4 behoorlijk onder controle, waardoor de grote kansen van de bezoekers in het begin uitbleven.

Het overgrote deel van deze eerste helft werd op het middenveld uitgevochten. De verdedigers van de rood-witten bleken fysiek behoorlijk storend voor de groene spitsen, maar dat resulteerde dan ook weer in grote gaten op het middenveld en een tekort aan spelers voorin, waardoor Hees nergens echt gevaarlijk werd. Met een overgroot deel van de mannen in de achterhoede was het behoorlijk moeilijk scoren. Ook het doorbreken werd bemoeilijkt.

Zo nu en dan was daar de kans voor Eemdijk. Vullis die uit een voorzet/hoekschop net naast kopt, AzAri die de bal met zijn rug naar de keeper aangespeeld krijgt, maar de draai niet voldoende kan maken om de bal langs de keeper te schieten. Ook D.J. die in het keepergebied een verdediger passeert, de bal net richting de keeper wil sturen, maar op het laatste moment nog geblokt wordt. Allemaal tevergeefs. De eerste helft was er niet duidelijk een ‘heerser van het veld’ toe te kennen. Eemdijk 8 speelde vaker op de helft van Hees, maar Hees stond fysiek goed opgesteld.

Tot daar de 25e minuut aanbrak en Japio zijn nieuwe Wondersloffen wederom mocht testen. Japio was meer in vorm dan de week ervoor, en dat resulteerde in een verzilverde kans. Hij wist aan de rechterkant van het keepergebied door te breken en knalde in de korte hoek op het doel. De bal was niet hard, niet zuiver, maar de keeper had er moeite mee om deze onder controle te krijgen. De bal glipte door de benen en armen van de beste man, en zo rolde de bal over de lijn. Japio tekende het allereerste doelpunt van deze wedstrijd voor de groenen op het scorebord. Niet wetende dat deze punt misschien wel de allerbelangrijkste kan zijn in deze competitiestrijd. Eemdijk 8 stond op eigen veld voor met 1-0. Een belangrijke gewaarwording.

Niet veel later was daar dan het moment waar Hees 4 deze competitie zijn punten op pakt. Waarschijnlijk hebben ze veel geoefend op deze oh zo gevaarlijke hoekschoppen, aangezien hier ook het meeste dreiging uit voortvloeide. De hoekschap kwam van rechts (vanaf de helft van Eemdijk gezien). De bal vloog in de pot en raakte in de kluts. Vanaf de zijlijn gezien, waar je zelf niets kan doen, is de situatie dan verschrikkelijk. Je ziet die bal daar stil liggen en om die bal heen zie je een handvol groenen en rood-witten. Een klein tikje van de rood-witten in de goede richting kan al een gelijkspel betekenen en dus gelijk 2 punten verlies. Plots zie je de ronde kogel in beweging komen en gaat de keeper liggen. Keeper Dirk haalt hier de bal van de lijn. Eemdijk krijgt de bal niet weg het het gebied en een tweede poging volgt. Deze wordt wederom geblokt en de bal rolt net voor het doel langs over de achterlijn. Dat zijn nou momenten die het hart even sneller doen kloppen en wat je niet vaker moet hebben in zo’n wedstrijd, waar weinig kansen zijn aan beide kansen, maar waar de kansen wel als zeer gevaarlijk kunnen worden beschouwd.

Tegen het einde aan kregen de mannen van Hees 4 wederom een hoekschop waar ze de punten uit zouden kunnen halen, maar deze werd zwak in de handen van keeper Dirk gekopt. Met deze minimale aantal kansen en dat ene blunderdoelpunt is eigenlijk alles ook gezegd voor deze eerste helft. De tweede helft moest een en ander gewijzigd gaan worden. De schoffel door het groene gewas.

Dit gebeurde ook daadwerkelijk. De zon stond laag aan de hemel, maar was wel warm. Rond kwart voor 2 klonk het fluitsignaal voor de aanvang van de tweede helft en Eemdijk 8 stond klaar. Deze helft moest het gebeuren, hierin moest Eemdijk 8 over Hees 4 heen lopen. Op papier moest dit lukken, maar in de praktijk wilde dit maar niet lukken. Het overgrote deel van deze tweede helft speelde wel af op de helft van de bezoekers uit Soest, maar scoren was ‘overdone’. In deze wedstrijdhelft was er duidelijk een heerser en dat was Eemdijk 8. Hees 4 ging niet bij de pakken neer zitten. Waar het vierde elftal vorig jaar in de competitie er niet echt vol tegenaan gingen tegen de Diekers, zo stonden ze vandaag zeer zeker wel hun mannetje. Zo houd je de wedstrijd spannend. Dit moet uiteraard niet elke week zo zijn, want dan ik elke zaterdag wel driemaal de onderbroek verschonen.

Soms wordt mij gevraagd of ik de hersencellen die de wedstrijdstatistieken moeten onthouden verdrink in het bier na de wedstrijd, maar als ik ook heel goed nadenk, kan ik mij niet echt heugen of Hees in deze helft een kans heeft gehad… Eén actie kan ik mij herinneren aan de linkerkant van de groenen, maar deze voorzet belandde in het zijnet. Minimaal dus. Het thuisteam daarentegen kreeg zeeën van kansen, echter nergens wist de ‘Groene Elf’ het net te bollen en de stand wat gunstiger te tekenen op het bord. Deze 1-0 voorsprong was magertjes. Ook al werden de rood-witten nergens meer gevaarlijk, toch loerde het gevaar om de hoek. Als er gevaar dreigde, stonden Mouse en H.W.D. als backs hun mannetje. Mouse had de aanvaller in zijn zak en H.W.D. kreeg zeeën van ruimte aan de rechterkant.

Ging de bal door het midden, stonden Marty of Booka de mannen al op te wachten. Als back-up stond laatste man Hip over goed opgesteld en kon overal goed bijspringen. De communicatie tussen keeper Dirk en Hip liep vlekkeloos. Laatste man, captain en ambtenaar in functie Hip, die in het begin van de eerste helft zuurtjes gegeten leek te hebben, zette deze tweede helft zonder al teveel te zeuren zijn verdediging als een huis neer. Zo wist hij zelf vaker op te lopen en zo hier en daar een kansje te creëren.

Zo wist hij de bal een keer een goeie knal te geven deze tweede helft, zodat de lat over het hele sportpark weerklonk. De bal was hard en daalde zeer snel richting het doel. De keeper sprong, maar dook er net onder door. Via de lat ging de bal over de achterlijn. Er werd in het veld al opgemerkt "Zo, die kan schieten hee!".

Vullis kreeg zo hier en daar uit de hoekschoppen ook nog een paar goeie kopkansen, evenals Puk, maar beide heren wisten vandaag helaas niet trefzeker te zijn. De ballen vlogen net langs de verkeerde kant van de paal, waar Vullis normaliter het net weet te bollen met zijn kanonkopballen. Ook wist hij de kansen alleen voor de keeper niet te verzilveren. De ballen werden vaak van de lijn gehaald door de (op die fatale blunder na) goedkeepende doelman, of werden met ‘het buitenkantje’ langs het doel geschoten.

Ook WB punterde de bal in de handen van de keeper, of gaf een voorzet zo hoog dat de keeper in duel moest met koplegende Vullis. Tevergeefs, de stand bleef 1-0 voor de thuisploeg. Hees stond goed te verdedigen, maar ook in deze verdediging raakte de bal wel eens in de kluts. Wortel, bORt, Japio en Vullis vochten voor de punt, maar de keeper ging ervandoor met de bal, of de bal werd weggewerkt door die ene verdediger die nog niet gepasseerd was.

Al met al een kansrijke tweede helft, waar Eemdijk 8  liet zien waarom de Diekers bovenaan meedraaien in de competitie. Helaas een doelpuntloze tweede helft, maar al met al mag er niet geklaagd worden. Vooral ook omdat de verslagen nu minder lang worden en je deze nu eens kan lezen als ‘tussendoortje’, waar je geen uur voor uit hoeft te rekenen.

De wedstrijd werd afgefloten, zo hier en daar nog een zuur gezichtje, maar die verdween als sneeuw voor de zon toen de eerste krat bier op tafel kwam en men kon genieten van een welverdiende overwinning in het warme zonnetje. Heerlijk!

Oh, bijkomend feitje, wat ook niet geheel onbelangrijk is, is het feit dat De Meern 7 (de directe concurrent van Eemdijk 8) punten heeft laten liggen in de wedstrijd tegen SVM 5.

Cijfers van de Coach:

Dirk: Was duidelijk de rust in de verdediging. De nul gehouden door beslissende reddingen en voetbalde goed mee, 8

HWD: Kreeg  veel ruimte om op te lopen, moet daarbij wel sneller beslissen wat te doen, 7.5

HIP: Diverse mogelijkheden gehad om te scoren alleen wilde de bal er niet in. houdt het coachen achterin rustiger! 7

Azari: heeft in het begin een paar kleine mogelijkheden gehad, maar had daarin zijn kruit verschoten en werd moe, 6.8

Booka: 10 minuten gevoetbald op nieuwe plek. Niemand veroordeelt je als je eens zelf schiet, 6.5

Mouse: Kreeg 90 minuten van de koots omdat hij de man in de tas had (ipv een baksteen), 7.8

Matty: Waarom krijgen zijn schoonouders hem wel aan het voetballen??? 7.8
Wortel: 1e helft niet leidend aanwezig, 2e helft goedgemaakt door voor te gaan in de strijd, 7

Bort:  Waar is de Bort die in oefenwedstrijden zelfs scoorde? Creeer je eigen vrijheid. 6.5

WB: Wil heel graag, maar het kwam er toch niet helemaal uit. Niet te veel nadenken! 6.5

PuK: Ik mis het Butcheren, fileren duurt te lang. 6.6

Japio:  winnende goal. Kan vaak teleurstelling van vertoonde spel niet verbergen. Blijf hierin realistisch! 7.1

Darren: Liet in het begin aan de rest zien, dat er wel degelijk geknokt moest worden voor de bal, 6.8

Vullis: Liever geen toeschouwers meer voor hem. Door de zenuwtjes lukte vrij weinig dit keer.

Zelfs de tegenstander vroeg wat er met hem was.        6.5

Ries: Leefde nog op een roze wolk. Eerder starten als er een bal over de verdediging komt, 6.5