VVZA 2 – Eemdijk 8 (2-5)

VVZA 2 - Eemdijk 8 (2-5)

De dobbelsteen rolt. Zes! Eén, twee, drie, vier, vijf… zes! Eens even kijken wat daar staat. “A game for those who seek to find a way to leave their world behind”. Even kijk ik verbaasd om me heen naar mijn medespelers en plots begint de grond te schudden. De letters J-U-M en ANJI op het spelbord beginnen op te lichten. Even lijkt het alsof het huis begint in te storten. Plots een heldere flits en het gerommel is over. Ik kijk om me heen, maar merk dat ik in een auto zit. Het lijkt op een parkeerplek, maar er is teveel mos, te veel onkruid en te veel groen om me heen om op een sportpark te zijn. Tussen het mos door en het onkruid die de auto's bedekt zie ik plots een bord, met de letters “VVZA”. Dit moet het zijn. >>

Met nog zo’n vijftien man om mij heen lopen we richting het sportcomplex, waar deze middag het bordspel afgemaakt gaat worden. Gaat Eemdijk 8 hoge ogen gooien, of raken we nog verder verstrikt in de jungle.

De wedstrijd ving aan om 14:00 uur, Nederlandse tijd. De jungle leek doorgetrokken tot iets wat voorheen een voetbalveld was. Het gras kriebelde aan mijn bovenbeen, maar ik keek hier doorheen. Er stond wat op het spel deze middag. De laatste keer dat Eemdijk 8 op dit sportcomplex was, liep het niet geheel zoals gepland en droop de Groene Trein af met een 2-1 nederlaag. Dit mocht en zou niet gebeuren deze middag.

Het fluitje klonk. Eemdijk 8 was nog niet helemaal goed opgesteld, waardoor de bal al snel in het keepergebied bij keeper Dirk kwam. Niets gevaarlijks, maar even een wakkerschudmomentje. De bal werd weer in het spel gebracht en al gauw had Eemdijk 8 de draad opgepakt die het team de vorige paar wedstrijden ook had. Goed aanvallend, drukzettend en levensgevaarlijk in de buurt van het doel van de tegenstander. De bal werd over de achterlijn geramd, aangezien dat de enige mogelijkheid was om de bal van de keeper weg te houden. De wedstrijd was 4 minuten aan de gang, toen Japio een hoekschop mocht nemen. Japio had in de voorbereiding geoefend op de hoekschoppen en dit pakte dit moment ook goed uit. De bal werd precies in ‘de pot’ geschoten, waar geen enkele speler bij kon. Ook te ver voor de keeper. Uiteraard stond de boomlange meester-kopper Gerrit Vullis op de goede plek en wist zijn hoofd tegen de bal te duwen. De bal stuiterde richting het doel. De keeper kon er niet meer bij, maar de verdediger bij de paal wel als hij zijn been uit zou steken, of even zijn lichaam een paar centimeter opzij zou zetten. Hij leek verdwaasd voor zich uit te staren en stond even verstijfd. De bal stuiterde langs hem heen en de verdediger deed niets. Zo tekende Vullis de 0-1 op het scorebord na 4 minuten speeltijd. Het duurde dubbel zo lang als vorige week en misschien wel twintig keer zo lang als in de wedstrijd tegen VIOD 3, maar ook dit was een vroeg goal!

Gerrit Vullis was goed op dreef en wist zo’n 7 minuten later de tweede punt te maken voor Eemdijk 8. Hij kapte een speler van VVZA uit zonder al teveel moeite en kwam alleen voor de keeper te staan. Niet hard, maar wel behendig plaatste hij de bal langs de keeper in de hoek. 0-2!

Dit leek een makkie te worden voor de groenen, aangezien Vullis nog geen minuut later wederom alleen voor de keeper verscheen. Hier wist hij helaas geen punt te pakken en schoot de bal niet ver naast.

VVZA 2 kwam terug. Even reorganiseerden de mannen uit Amersfoort zich en maakte het de voorhoede voor een tijdje moeilijk. Met andere woorden: er werd niet gescoord. Zo hier en daar nog wel een kansje, maar nergens echt gevaarlijk. Dit gold tevens voor de thuisploeg. Een kwartier verstreek, waar de bal over en weer werd gespeeld op het veld. Veel lange ballen werden gespeeld op Vullis, maar niet alle acties kan hij scoren. Japio was ook niet bepaald in zijn hum, aangezien hij vandaag veel moeite had om de bal vast te houden. Hij wist aan het begin van de wedstrijd, in de kleedkamer, te melden dat hij nieuwe schoenen had. Dit spookte waarschijnlijk de eerste helft in zijn hoofd, aangezien hij deze helft nog even zijn oude schoenen aftrapte.

Bijna een halfuur was verstreken, wat betekent dat er al bijna een kwartier geen doelpunt was gevallen. Dat werd uiteraard hoog tijd. Vullis had waarschijnlijk de Wondersloffen van Japio gestolen, aangezien hij via de linkerkant de bal goed ingespeeld kreeg, en hiermee wist op te lopen tot aan de achterlijn. WB, die als linkshalf meeliep naar voren en ook eens zijn graantje mee wilde pikken, schreeuwde om de bal. Vullis zag een gaatje door de twee verdedigers en schoot de bal tussen de twee man door richting WB. WB nam de bal aan, keek naar het doel en plots…

De dobbelsteen rolde weer. Het voetbalveld was voor een moment een spelbord. “Drie! Eén, twee en drie!”. Er verscheen een tekst op het spelbord “In the jungle you must wait, untill the dice read two and eight”. Ik keek op mijn klokkie en zag dat er precies 28 minuten gespeeld was. Twee en acht, two and eight. Het wachten was over! Een donder deed de grond trillen en de lucht werd pikzwart. Plots een heldere flits en de kleuren werden weer zichtbaar. Het spelbord veranderde weer in een voetbalveld en WB gaf de bal een knal door de verdediging. Enkele verdedigers leken de bal nog te kunnen houden, maar geen van allen wist de bal van richting te veranderen, waardoor de keeper van VVZA ook kansloos was. De bal bolde het net en Eemdijk 8 stond voor met 0-3! WB’s eerste doelpunt dit seizoen, whoohooo!!!

Aangezien de wedstrijd nog niet voorbij was, bleef het spelletje doorgaan. Zo hier en daar kreeg VVZA een kansje, maar nergens echt moest Dirk zijn uiterste best doen om een doelpunt te verijdelen. De ballen ging òf naast, òf werden afgevangen door de verdediging van de groenen, waar Hip zich bewees als laatste man, en AzAri een bikkelharde en zeer effectieve wedstrijd speelde.

Dat bikkelharde werd zo hier en daar een beetje verkeerd opgevat door de scheidsrechter, waardoor het af en toe een balletuitvoering leek. Heel goed hielden de groenen hun mondje dicht, ook al was de scheids niet altijd helemaal fair en rechtschapen in zijn beslissingen. VVZA kreeg een vrije bal, net buiten het keepergebied van keeper Dirk. Dirk schreeuwde om een muurtje, maar WB gaf hier niet goed gehoor aan. Wortel stond er al, maar liep plots weg, waardoor er helemaal geen muur meer stond. De bal werd (naar mijn mening) langs de fictieve muur geschoten, naar de tweede paal. De bal werd nog aangeraakt door Gizmo, maar die wist de bal niet goed te raken. Deze geraakte bij een van de zwart-witten en de aanvaller schoot de bal langs Dirk in het doel. 1-3. Een doelpunt die niet had mogen vallen, maar waar op dat moment weinig aan te doen viel. “Een slappe hap van de verdediging”, aldus mijn geheugensteuntje (briefje met het puntenverloop, waarvoor dank, Puk!).

Tien minuten werd er nog wat aangekloot, maar deze eerste helft was Eemdijk 8 duidelijk de meerdere. De eerste helft was in de pocket. De rust brak aan. Een bakkie thee, hier en daar een schoenenwissel, en natuurlijk die oh zo belangrijke peuk voor de rokers onder ons.

De tweede helft ving aan rond 15:00 uur. Deze helft zou duidelijk minder worden qua voetbal, maar zouden daarentegen dubbel zo veel verrassingen in zitten dan in de eerste helft. In de eerste helft was WB de verrassing, maar in de tweede helft mogen we nog 2 man aanwijzen die de overwinning mogelijk hebben gemaakt, en voor het eerst in een competitiewedstrijd een doelpunt op zijn naam mag zetten.

Tien minuten was er gespeeld in de tweede helft, toen D.J. opliep aan de rechterkant. Hij wist zo voorbij een verdediger te raken, maar zag de bal richting de achterlijn rollen. Met een daverende sprint zette hij de achtervolging in, zag een van de verdedigers ook met hem meerennen, maar deze verdediger kon de sliding van D.J. niet stoppen. Hij gleed richting de bal en haalde de bal van de achterlijn. Zo hier en daar gingen de handen omhoog, alsof de bal achter geweest was. Maar de grensrechter evenals de scheidsrechter kenden hier geen doeltrap toe, waardoor de actie voortduurde. D.J. legde de bal terug in zijn sliding. De bal schoot achter een verdediger langs, richting Japio en zijn nieuwe sloffen. Zoals vermeld had Japio zijn dag niet en trapte pardoes over de bal heen. In de zelfde lijn als waar de bal heen rolde stond ook Gizmo. Gizmo, de man zonder grammetje vet en het lichaam van een Terminator, die een ‘Flying Scissor’ als basisbeweging van de F-jes doet lijken, kreeg hier de kans van zijn leven. In drie jaar heeft hij nog nooit een punt weten te pakken, maar nu hij zo onregelmatig aanwezig is, doet hij het gewoon even. Hij zet zijn voet aan de bal, maar in plaats van de bal een rotschop te geven, lijkt het alsof hij de bal niet goed raakt. De bal stuitert ontzettend traag richting het doel, maar de keeper reageert ook niet al te snel. De beste jongen duikt richting de bal, maar deze stuitert net vóór de keeper op de grond, waardoor de keeper te laat bij de grond is. Gizmo ziet zijn bal over de lijn verdwijnen. Deze raakt niet het net, aangezien het voor de tijd al stil lag, maar de bal is wel zuiver over de lijn. Gizmo maakt de 1-4 op het scorebord. Het handjevol supporters juicht het uit van blijdschap en zingt gezamenlijk de hit van Ilse de Lange uit volle borst “A miracle looking in my life…”.

VVZA zit niet stil en weet zo nu en dan ook deels door de verdediging te breken, maar kan op tijd worden gestopt door laatste man Hip, die een goede match speelde. Een van de aanvallers wist ook op te merken dat de zwakte in deze match in de verdediging zat en niet in de voorhoede. Uiteraard praten we hier over momentopnames en waarschijnlijk het verdedigen in zijn geheel, aangezien de achterhoede van de Diekers zelf vele keren een doelpunt wist te verhoeden. Het stond immers nog steeds 1-4 in het voordeel van de Groene Hulk.

Zo’n 10 minuten na de 1-4 van Gizmo was daar het moment waar heel Eemdijk 8 al jaren op zit te wachten. Al jaren speelt onze Word of Warcraft speler in de voorhoede mee, en weet de laatste weken zelfs al zo hier en daar een goede kans mee te pikken. Tot op heden heeft hij het net nog niet weten te vinden. Waar Rikea een tijdje met de pet gegooid heeft naar de trainingen en zelfs de wedstrijden (tja, er is geen persoon die zo vaak vakanties en bruiloften heeft als hij), zo is hij nu regelmatig (zij het niet altijd) te vinden op de velden van De Vinken. Het feit dat hij weer meetraint is ook te zien aan zijn conditie en uithoudingsvermogen. Zo wist hij ook nu weer hemel en aarde te bewegen toen hij de bal ingespeeld kreeg en open-schotkans had.

Japio krijgt tijdens een aanval de voordeelregel toebedeeld en passt de bal naar Vullis. Vullis weet rond ‘de 16’ twee verdedigers te passeren en stuit op een andere verdediger. Hij merkt op dat Rikea aan de rechterkant opgelopen is en legt de bal breed op Rikea. Rikea aarzelt niet, schiet de bal, en….

De dobbelsteen wordt weer gegooid. Vijf! Eén, twee, drie, vier en vijf. Er verschijnt weer een tekst op het spelbord. "Don't be fooled. It isn't thunder. Staying put would be a blunder.”. Het gerommel wordt harder. Wat betekent die spreuk? Rikea kijkt op en ziet een grote groene vlek op zich afstormen. Even snapt hij het niet. Hij kijkt de andere kant met een verbaasde blik, ziet vervolgens de bal in de hoek van het doel verdwijnen en beseft plots dat hij gescoord heeft. Hij draait zijn hoofd weer bij en beseft dat het gerommel van een grote groep groene Diekers is die bovenop hem springen van blijdschap! Rikea, de man die de wereld van World of Warcraft eigen gemaakt heeft en toepast in het echte leven, de gouden wissel van Eemdijk 8, scoort zijn welverdiende punt!!! 1-5!

Niets kan deze dag nog verpesten. Ook al staan er nog zo’n 25 minuten speeltijd op de klok en lijkt VVZA 2 sterker te zijn geworden. VVZA probeert door te breken, maar Eemdijk 8 houdt stand! Ook hoekschoppen worden afgeblazen door Hip die van tevoren al profeteert dat hij de bal weg zal koppen, en door Nevers die de bal bij de paal van de lijn haalt. Eemdijk 8 put energie uit de vijf ‘golden goals’. Met een stand van 1-5 is deze match zo goed als gespeeld. Japio wil zijn Wondersloffen nog eenmaal de kans geven en passeert in het keepergebeid van de thuisploeg zo’n 4 man. Puk stond al klaar om de bal in ontvangast te nemen, maar Japio wilde in deze strubbeling de bal niet opzij leggen. De keeper kwam er aan te pas en pikte de bal voor de voeten van Japio weg. De schoenen van Japio kunnen weer een week in het vet in de hoop dat deze voor volgende week tegen Hees 4 goed gevormd uit de spreekwoordelijke veren komen.

VVZA kreeg in de 80e minuut nog een prachtige kans, die eigenlijk theoretisch bijna niet gezien wordt als kans. Een van de aanvallers kreeg zeeën van ruimte en van zo’n 20 meter wist hij de bal langs de verdediging als een streep in de kruising te schieten. Keeper Dirk was kansloos. Ook al kijk ik door een groene bril, ik moet nageven dat dit (ondanks de sprookjesgoals van WB, Gizmo en Rikea) de mooiste goal was deze middag. Prachtige goal, die tevens de eindstand op het scorebord tekende. 2-5. De wedstrijd was gespeeld. Eemdijk 8 heeft zich goed ingezet en laten zien dat ook deze teams, waar in eerste instantie voor gevreesd wordt, in te pakken zijn met groen inpakpapier. Een heerlijke partij voetbal, waar Eemdijk 8 terecht als winnaar uit de bus is gekomen, maar de tweede helft goed tegenstand kreeg van VVZA.

De laatste persoon gooit de dobbelsteen. Acht! Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven… en acht! Voor de laatste keer verschijnt er een tekst op het spelbord. “When you finish and the score is great,” het bord vervolgt “then scream for glory, Eemdijk eight!”

Volgende week is oude bekende Hees 4 aan de beurt. Kan bijna niet wachten!

Cijfers van de Koots:

Dirk: Kon aan beide doelpunten nagenoeg niks doen, probeert nu ook vaker op te bouwen 7.2

HWD: het was moeilijker voor hem om te vlaggen, dan te voetballen 7

HIP: Had duidelijk de opdracht begrepen om positie te behouden en deed dat goed 7.7

Azari: Trekken/sleuren/zagen, dat willen we zien. Denk wel aan de handjes! 8

Booka: Ondanks half bakken beroerd zijn (dit keer niet de drank) geen minpunten, maar dat was ook alles. 7

Eef: Blijft zelfs cool en rustig tegenwoordig. 7

Wortel: krijgt nooit meer te horen over hoeveel minuten hij moet wisselen ;-) 7

Gijs: We noemen hem niet voor niets Gizmo, lees: een irritant kuitenbijtertje. pakte zelfs een doelpuntje, al ging de bal nog geen 1 km per uur! 7.5

WB:  Beste (voetbal)wedstrijd van het seizoen voorlopig, was eind 2e helft kapot, 7.2

PuK: Deed vorige week vergeten, door goed te starten op rechtshalf, 15 minuten spits was minder, 7
Japio:  Ach het lag aan zijn oude schoenen, ik bedoel nieuwe schoenen. 6.5

Darren: Kreeg weinig mogelijkheden om wat te laten zien. 6.8

Floep: 4 x naar de WC onder de wedstrijd, dus een brilstand 0|0

Vullis: 2 doelpunten en 2 x afleggen (dus assist) wat ook volgens opdracht was, 8.3

Ries: Gouden Wissel!!!!!!!!!!!!!!!!!!, was daarna ook bekaf, omdat iedereen hem zijn lucht ontnam door op hem te springen, 8.5

MOTMRies! het is hem gegund, nu nog een krat bier???