Column van Hip – “Koots”

Column van Hip -

Voor het vierde jaar op rij voetballen we in hetzelfde vriendenteam. Voor het vierde jaar op rij hebben we weer ‘aankopen gedaan’ om dat ene doel te bewerkstellingen: kampioen worden van het heilige der heiligen, namelijk reserve 6e klasse. In tegenstelling tot alle andere teams op dit niveau is het resultaat bij ons veel belangrijker dan de gezelligheid. Een verkeerde pass levert een kanonnade aan scheldwoorden op. Om maar niet te spreken over het veroorzaken van een eigen doelpunt in een vriendschappelijke wedstrijd. Iemand die geblesseerd raakt, is gewoon een mietje. Het meest erbarmelijke woord hiervoor is ‘pussy’. >>

Voor het eerst sinds de oprichting raken we een speler kwijt: gezwicht voor de oproep van zijn vrouw om meer tijd aan haar en het gezin te spenderen ;)  Hoewel de selectie nog groot genoeg is, zoeken we altijd mensen op wie we onze frustraties verder kunnen botvieren.

Na een uiterst gemotiveerde brief te hebben geschreven moet je ook nog de selectiecommissie doorstaan. Toch zijn er nog mensen die het proberen. We vragen zelfs of ze dan een keer mee willen doen, zetten ze vervolgens op doel of langs de lijn met een vlag in de hand, of negeren ze compleet door gewoon shirts weg te maken, zodat ze niet eens in aanmerking komen voor minuten. Degenen die dan nòg niet zijn afgehaakt, zijn echt welkom bij het meest prestigieuze team in de regio.

Maar nu we meer man hebben en nog meer vocaal geweld dreigt, is pussy Bullet bereid geworden om als coach ('Koots') te functioneren. We hebben een lijder langs de lijn. Een man die het allemaal in goede banen houdt. Afgelopen maand was hij jarig, dus een notitieblok met pen en twee kootsboeken waren hét kado die dag.

Inmiddels heeft Koots zijn debuut al gemaakt. ‘Goed zo, mouse’, ‘goed zo, Hip’. Woorden die nooit eerder werden gezegd, worden nu zachtjes gefluisterd. De spelers zelf horen ze nog niet, maar dat is verklaarbaar. Een nieuwe communicatievorm breekt aan voor Eemdijk 8. Ooit zullen we Koots horen én hem begrijpen. Ooit ….zullen we de kampioen zijn? 

Jazeker…vorm van de dag, de corrupte scheids, bal op of binnenkant paal. Het maakt ons niet uit. Ook die verrekte KNVB niet door er maar liefst veertien ploegen in te proppen…26 wedstrijden. Het lijkt wel de topklasse. Maar of het de top wordt? Tuurlijk..we hebben een Koots!

Geef een reactie