DOSC 3 – Eemdijk 8 (3-6)

DOSC 3 - Eemdijk 8 (3-6)

Eigenlijk begon de dag zeer matig. Een katertje hier, een regenbuitje daar. Er was eventjes niets positiefs te beleven. Alleen mooie herinneringen aan de 2 dagen hiervoor hield men op de been. Een bak koffie en een AA-drink tegen de nadorst waren geen overbodige luxe. Eemdijk 8 mocht namelijk aantreden tegen de voorloper van Windows 1.0, DOSC 3. Twee weken hiervoor nipt gewonnen van deze jonge jongens, maar vandaag moest de genadeklap komen. Had Eemdijk 8 genoeg kracht over om dit jonge team aan te pakken? Was het verstand groter dan de kater? Was de kater groter dan de tegenstander? >>

Den Dolder was de eindbestemming van de Diekers. Naast de Remiafabriek stond het prachtige en net nieuwe complex van DOSC. Met een goed kunstgrasveld, ruime niet-afgetrapte kleedkamers en een mooie, grote kantine behoort dit complex tot een van de mooiere van de teams die in deze competitie spelen.

Half 3 was de aanvangtijd en klonk ook het beginfluitje.

Eemdijk 8 was waarschijnlijk nog bezig met de veters te strikken en de oogkleppen te verwijderen. De allereerste minuut door een zeer slechte trap naar voren kreeg DOSC de bal en wist aan onze linkerkant op te lopen. Mouse probeerde de voorzet nog te verijdelen, maar de bal werd goed voorgegeven. De bal belandde op de lat en hieruit vloeide een hoekschop. Uit deze hoekschop kwam de tweede kans van DOSC en Eemdijk 8 werd even met de neus op de feiten gedrukt! Wakker worden!

Voor de volgende vijf minuten wist Eemdijk 8 de thuisspelers van zich af te houden. Japio kreeg in de 6e minuut een goede kans, na slecht uitverdedigen van de keeper van DOSC, maar wist de kans niet te benutten. De actie ging daarentegen wel door. Chewbarta kreeg de bal stuiterend aan de voeten, maar kreeg daarentegen wel even de tijd om de windrichting te bepalen en uit te rekenen hoe hij deze bal het best op de slof kon nemen. Na deze calculatie was daar de bal op de slof van Chewbarta. De bal kreeg een knal en vloog zonder pardon richting de keeper. Gelukkig was de keeper niet veel groter dan een tuinkabouter, waardoor de bal net wat te hoog gegrepen was voor deze beste jongen. Hij raakte de bal nog aan, maar dit magnifieke schot liet het net bollen en de kans werd verzilverd. Een prachtig doelpunt zette Eemdijk 8 binnen 6 minuten op voorsprong! 0-1!

Maar zoals het elke wedstrijd met een doelpuntenregen betaamt, krijgt de tegenstander nog geen minuut later, in de 7e minuut, ook een goede kans. Sporadisch weten ze de bal dan over de lijn te drukken, maar gelukkig zat keeper Dirk hier goed bij en tikte de bal naast het doel. De hoekschop werd netjes weggewerkt door de groenen.

De tiende minuut kreeg DOSC wederom een kans. Hip, die sinds afgelopen woensdag weer terug is van een enkelblessure, wist hier door middel van een sliding de kans niet te keren. Wederom zat keeper Dirk goed bij de bal en wist zo het tegendoelpunt te verijdelen.

Gelijk daarna kreeg onze spits-op-stelten Gerrit Vullis een schotkans op het doel van DOSC, maar deze werd gekeerd tot een hoekschop. Japio zette zichzelf in de hoek. Deze keer niet met een ezelshoed op, maar wel met een vizier op zijn neus. Vullis positioneerde zich in het keepergebied van DOSC. Japio zette de aanloop in en wist door middel van zijn menselijke vizier de bal bij de tweede paal precies op het hoofd van Vullis te plaatsen. Vullis zette zijn kanonshoofd in werking en kopte de bal hard tegen het net aan! Eemdijk 8 stond na 12 minuten spelen met 0-2 voor op het roodblauwe thuisteam. De hoekschoppen van Japio beginnen zijn vruchten af te werpen!

Zo’n vroege voorsprong kon Eemdijk 8 goed gebruiken en had het ook zeker wel nodig om toch nog mee te dingen voor het K-woord-wat-niet-meer-genoemd-mag-worden.

Een kwartier op de klok. Eemdijk speelt beter dan tijdens de vorige ontmoeting van twee weken geleden. De druk is van de ketel, zo wordt het ervaren, en alles loopt een stuk soepeler. De keeper van DOSC weet wederom niet goed uit te schieten, waardoor Vullis de bal weet te bemachtigen. Vullis neemt de bal op de slof, maar schiet helaas net over het doel.

Ook Japio weet niet al zijn kansen te benutten in deze wedstrijd. Een paar minuten achter elkaar krijgt Japio verschillende kansen. Waarschijnlijk zat dat Koninginnedag-brackochtendkakkie nog in zijn linkerbil. Een paar verdedigers weet hij uit te spelen en zonder problemen te passeren, maar de doelpunten blijven uit. Of de bal gaat net naast, of deze belandt na een mooie actie in het zijnet.

Helaas, aangezien DOSC zich hierdoor weet te sterken en Eemdijk 8 wat afzwakt. DOSC krijgt vanaf de verdediging een goede pass, maar helaas wordt er hier niet op de aanvaller afgestapt, waardoor deze een schotkans krijgt. Dirk kon er net niet bij en zo staat het plots 1-2.

De communicatie achterin liet even wat te wensen over, hoewel het voorin redelijk soepel verliep. Zo weet Japio rond de twintigste minuut nog wat kansjes liggen, na een mooie opgezette actie. Via Gerrit komt de bal terug, maar de bal gaat over. Nog geen twee minuten later weet Japio ook een stiftje niet te verzilveren. Vele kansen vergeleken bij de vorige matches, echter staat Eemdijk 8 nu wel op een voorsprong. Als al de kansen benut zouden worden, was de wedstrijd al na één helft gespeeld.

Maar twintig maal is scheepsrecht. Er kan veel over Japio gezegd worden, maar hij creëert de kansen wel. En zo af en toe benut hij er ook nog een. Zo weet hij de 29e minuut met de bal op te lopen. Met een paar verdedigers in zijn nek hijgend, trekt hij zich niets aan van de tegenstander en weet zo diagonaal de bal in de lange (linker)hoek te spelen, via de paal over de lijn. Een verdiende 1-3! Het Eemdijk 8 van de eerste helft van deze competitie lijkt terug van weggeweest. Kansen worden weer ruim gecreëerd en ook nog eens benut.

Dat de kansen worden afgemaakt betekent nog niet dat er laconiek met de bal omgegaan moet gaan worden. Dat leek, na een halfuurtje gespeeld te hebben deze eerste helft, wel zo te zijn. Wortel merkte dit op en ging het middenveld regisseren. Hier miste even de aansluiting tussen de verdediging en de spitsen. DOSC speelde redelijk aanvallend, waardoor over het middenveld een en ander aan roodblauwen kwam oplopen. Wortel wist zo door goede organisatie op het middenveld deze mannen op te vangen.

De ketting was weer gesmeerd en de aansluiting zorgde ervoor dat Japio in de 34e minuut de bal kreeg aan de rechterkant, net over de middenlijn. Hij zette de aanval op en zag door het midden zijn mede-spitsgenoot Vullis meesprinten. Japio legde de bal laag voor, langs de keeper die al richting Japio was gelopen, en de bal schoot zo richting Vullis. Vullis was in sprintduel met een van de verdedigers en wist de bal door middel van een sliding net niet over de lijn te tikken. Deze werd net naast getikt door een van de verdedigers. Helaas zag de scheidsrechter dit niet, waardoor er een doeltrap volgde.

Uit deze doeltrap kreeg DOSC wederom een kans, door niet goed optreden van de groene verdediging, waardoor de bal net naast het doel getrapt werd. Ook al sta je als team met 1-3 voor op een thuisspelend team, toch knijp je nog altijd je billen bij elkaar bij dit soort acties.

Hip, de eigenwijze ambtenaar die het ondanks zijn blessure nog niet eens zo slecht deed, wist na een mooie bal naar voren toch nog een hoekschop in de wacht te slepen. De boomlange Marty ging mee naar voren, om hier ook een momentje mee te pikken. Helaas kwam uit deze hoekschop geen gevaarlijk moment, maar zette het wel Marty op scherp. De bal rolde na enkele acties richting de achterlijn aan de rechterkant en Marty zette met zijn zevenmijlsbenen de sprint in. Om de bal toch nog voor te kunnen geven, zette hij een sliding in, samen met de keeper. Het enige wat uit deze onverwachte Marty-sliding kwam, helaas, is een pijnlijke plek boven de knie bij onze eigen groene “Bokkenlul”.

De 40e minuut kreeg Eemdijk 8 aan de linkerkant, ter hoogte van de ‘16’ een inworp. Gerrit Vullis bood zich aan en kreeg de bal in de schoot geworpen. Door middel van een zeer fraaie lop over een verdediger, die even niet besefte wat een mooie actie hieruit voortvloeide, kreeg Gerrit zowaar zeeën van ruimte. Zonder enige aarzeling en met precisie gaf Vullis de bal een keiharde knal. Dit soort prachtig uitgewerkte acties zie je normaal niet in de zesde klasse. De keeper was kansloos en Gerrit tekende zo voor de Groene Hulk het 4e puntje op het scorebord! 1-4!

In de slotfase van de eerste helft kreeg Vullis de bal ingespeeld van Mouse. Vullis draaide om zijn as in het strafschopgebied, maar werd vastgehouden. Al strompelend ging Vullis verder en schoot de bal in de handen van de keeper. Enigszins was dit een duidelijke penalty, echter paste de arbiter hier de voordeelregel toe. Helaas.

De rust brak aan. Het vervolg werd besproken in de kleedkamer en om 15:30 uur ving de tweede helft aan.

Wortel neemt na 5 minuten deze tweede helft de stofzuiger taak op zich, passt naar Chewbarta, echter schiet hij de bal vlak langs het doel.

Een paar minuten later wordt er een mooie aanval opgezet van links naar rechts. Puk krijgt hier de bal en geeft de bal voor. Helaas ging deze bal net te hard, waardoor hier geen goede kans uit voort kwam.

Eemdijk 8 was op dreef. Vullis kreeg een hele grote kans, zo alleen voor de keeper. Echter was zijn schot zo doorzichtig, dat de keeper zijn plannetje door had. De keeper, die overigens al een wedstrijd erop had zitten, wist het doelpunt goed te verijdelen door een mooie redding.

Tja, maak je deze punten zelf niet, maakt de tegenstander ze wel. Met een klein kwartiertje op de klok deze tweede helft wist de New Kid van DOSC de bal prachtig van een afstandje, door de verdediging van Eemdijk 8 te schieten. Keeper Dirk dook tevergeefs, maar kon deze harde bal niet meer stoppen. 2-4.

Even een klein inkakmomentje aan de groene zijde zorgt gelijk voor twee tegentreffers. Want dit derde doelpunt kwam 3 minuten na het fatale afstandschot. Wel door middel van een penalty, wat volgens Gizmo (die de sliding inzette in het strafschopgebied) helemaal geen penalty was. De scheidsrechter vond op dat moment van wel. 3-4. Een gevaarlijke terugkomst van de thuisspelers.

Maar wat de tegenstander kan, zo snel na een tegendoelpunt scoren, kan Eemdijk 8 ook. De verdediging van DOSC wist achterin niet goed op te bouwen en Japio ging het duel aan. Zo wist hij de bal voor zich te winnen in de 64e minuut en de bal langs de keeper in het doel te schuiven! Zeer netjes afgemaakt! 3-5!

Een paar minuten na de aftrap volgde er een pass vanaf de achterhoede van DOSC. De bal vloog over de linkerkant, net over de middenlijn richting AzAri. AzAri zou deze bal even wegkoppen, maar in plaats daarvan ging de bal geheel de andere kant op, richting het strafschopgebied van Keeper Dirk. Een van de tactisch aangelegde aanvallers van DOSC wist hier de bal te onderscheppen en rende het strafschopgebied in, met de groene verdedigers achter zich gelaten. Echter had hij de enige persoon in het veld, die het theoretisch niet zou kunnen belopen, over het hoofd gezien. Hip was aan komen sprinten en kon de bal via zijn hak nog voor zich winnen en zo de actie uit te verdedigen.

Wederom zat mijn broek vol met alle kleuren van de regenboog.

Met nog 19 minuten op de klok kreeg Vullis een mooie kans voor het doel, na een steekpass van Chewbarta. Vullis had Japio niet gezien en probeerde het zelf, maar hier volgde geen doelpunt uit. Waarschijnlijk was bij Vullis het vertrouwen in Japio’s kunsten even een momentje weg, nadat hij Japio de bal fout (niet uit de nek) zag ingooien. Kost deze fout onze gestroomlijnde groene schaap niet een krat bier…? Antwoord bij het commentaar vermelden, please (wink-eye, smiley-face)!

Vullis kreeg hier en daar nog een kansje, ook vanuit een mooie vrije bal van Chewbarta, echter ging het schot net langs het doel.

Ook Puk krijgt nog een mooi kans in de voorhoede. De bal schiet langs de keeper heen, maar net iets te ver voor hem uit, waardoor hij de bal net niet van de achterlijn kon halen, om zo een graantje mee te pikken op het scorebord.

De 80e minuut valt dan eindelijk het verlossende doelpunt, wat tevens de eindstand is. Door middel van een prachtige pass van Japio, komt Vullis oog in oog met de keeper, met een verdediger hijgend in zijn nek. Vullis weet koel te blijven en tikt zo gericht de bal langs de keeper in het doel. 3-6!

Een heerlijke eindstand als je het mij vraagt. De laatste wedstrijd moet nog gepland worden door de KNVB, maar de wedstrijd zal gaan tussen onze grote vrienden van De Bilt 6 en Eemdijk 8.

Speciale dank aan Eemdijk 8’s Bulletcatcher, door alles te noteren op papier tijdens de wedstrijd!