Eemdijk 8 – SVM 5 (3-1)

Eemdijk 8 - SVM 5 (1-3)

Niets staat vast in deze prachtige en spannende 6e klasse. Of je nou 1e, 2e of 3e staat, dat zegt hier helemaal niets. Een van deze teams gaat er met de nummer 1 positie vandoor, maar tot op het laatst kan er niet gezegd worden door wie. Wordt het SVM 5, de huidige nummer 1? Wordt het VOP 5, de huidige nummer 3? Of gaat het feest over een paar weken toch echt losbarsten op Sportpark De Vinken, en zien we voor het eerst in de geschiedenis deze 18 man van Eemdijk 8 kampioen worden? Voordat het zover is, moest de strijd der titanen nog wel gestreden worden. Dit gebeurde afgelopen zaterdag! >>

Het barkochtendspanningskakkie zit er op, maar toch is daar dat onderbuikgevoel, alsof er nog een vervelend drolletje vast zit. “Gezonde spanning” weten ze mij te vertellen. Maar deze gezonde spanning kost mij wel 10 jaar van mijn leven.


 

Een paar uur voor de wedstrijd der wedstrijden, de strijd onder de titanen en natuurlijk de match tussen de twee ware titelkandidaten: Eemdijk 8 en SVM 5. Eemdijk 8 mag thuis spelen en ontvangt het leger van SVM uit Maartensdijk. Met een paar handjes vol (tegenwoordig kan je geboren worden met aan elke hand 9 vingers) komen de geel-blauwen strijden om deze felbegeerde kampioenschap. Gaat het ze lukken om de strijdlustige Diekers volledig de pan in te hakken en ze de hoop, glorie en kampioensfantasie de grond in te trappen? Als het aan Eemdijk 8 ligt niet. Het gelijkspel van vorige week bij en tegen VOP 5 ligt nog vers in het geheugen. Door deze ene punt kwam SVM zo’n 4 punten los te staan van de Groene Trein. In hoeverre kan Eemdijk 8 dit puntverlies nog rechtbreien?


 

De wedstrijd zou beginnen om 12:30 uur. Eemdijk 8 stond al lang en breed op het veld en had de warming-up al gehad. De thuisspelers stonden klaar om te vlammen, te buugen en te knallen! Maar er was nog niemand van SVM te bewonderen. Pas een kwartier later, toen Eemdijk 8 zich zelfs héét had gelopen, kwamen de bezoekers cq. gasten het veld op lopen. Wat omleidingen en files als oorzaak…


 

De wedstrijd kon aanvangen. Rikea, de man met de schildershand en Mr. World-of-Warcraft himself, begon samen met Gerrit Vullis in de voorhoede. Japio stond voor de verandering eens een keer niet in de basis en stond zenuwachtig langs de lijn te kijken, hoe zijn plaatsvervanger het deed.


 

De eerste tien minuten was het even aftasten. Beide teams speelden redelijk op safe en riskeerden niet veel tot niets. De kansen bleven uit. Tot daar die verrekte elfde minuut op de klok verscheen. Mouse, die ook deze wedstrijd weer zijn mannetje stond en zich zo nu en dan de longen uit het lijf rende, speelde Eemdijk 8 kettingroker Wortel in. Wortel werd opgejaagd door 2 man van SVM. Dit leidde helaas tot balverlies. De bal werd scherp en diep langs de verdediging geschoten, waardoor de spits met de bal aan de voet oog in oog met keeper Dirk kwam te staan. De spits van SVM gaf de bal een ram, welke droog maar zuiver in de lange hoek achter Dirk verdween. SVM 5 stond met 0-1 voor.


 

Hier ging duidelijk iets mis in dat stukje wat wij “opstelling” noemen. Er werden even wat afspraken gemaakt onderling in de achterhoede, en sindsdien stond het als een huis. Nu was het aan de voorhoede, met ondersteuning van het middenveld, om meer punten te maken dan een tegenstander.


 

De 16e minuut vindt Japio het welletjes en heeft hij zijn portie ‘bankzitten’ er voor minstens 2 weken op zitten. Hij wisselt met Rikea. Eemdijk 8 wordt wat feller, maar een drietal steekpassjes en een paar mislukte voorzetten zijn het net niet. Tot de 22e minuut van deze eerste helft, waar de kansen nog steeds gelijk op gaan, maar SVM er zijn voordeel uit haalde.


 

Japio neemt een vrije bal kort. Via H.W.D. en een verdediger komt de bal weer terecht bij Japio. Vanaf de achterlijn aan de rechterkant (door een groene bril gekeken) volgde een schitterende voorzet over de keeper heen naar de tweede paal, waar Gerrit Vullis -zoals altijd- het luchtduel wint. Vullis weet de bal strak langs de paal tegen het net aan te koppen, zoals alleen Gerrit “Longshanks” Vullis dit kan tekent met een prachtige krul de 1-1 op het scorebord. Zowel bij Vullis als bij de andere 10 spelers en het handjevol supporters, trouwe fans en bankzitters was de ontlading alom!


 

De 2 positiefgezinde en kreupele coaches, Hip en de Bulletcatcher-van-zijn-eigen-bullets, hoeven nog weinig te coachen, aangezien de Groene Trein op stoom en snelheid is gekomen. Maar een nummer 1 in een competitie is niet voor niets koploper en SVM laat dit ruim 10 minuten duidelijk zien. Een geweldige uithaal van randje 16 teistert de groene lat, schiet terug het keepergebied in, richting WB. WB wil de bal wegkoppen, maar glijdt weg in een stuk modder, wat door moest gaan als stukje gras. Gelukkig was de verdediging plots weer bij zinnen en stond weer zijn mannetje! De actie kwam daardoor niet verder dan een misplaatste voorzet. Alsof de broekjes van Eemdijk 8 niet genoeg kleur hadden ‘gepakt’ uit de bips, volgde daar ook nog een vrije bal in de 35e minuut. Deze werd van afstand in de ‘pot gegooid’. Gerrit Vullis, de man met de onderhuidse Stahlhelm, verlengde de bal in plaats van deze weg te koppen. Daar was even het schrikmomentje bij Vullis, maar Dirk was attent en plukte de bal uit de kruising. Zo wist hij ook een kleine fout van WB te herstellen door een prachtige redding in de hoek. Tevergeefs, aangezien het een buitenspel actie betrof.


 

Alsof we niet genoeg kopballen hadden gezien deze helft, waar mooie en spannende momenten uit voortvloeide, was daar de schrik van elke kopper. De boomlange Marty, die liever niet kopt dan wel, vond het een plicht om de bal uit het keepergebied te koppen. In plaats van de bal te koppen, kopte hij de voetbalschoen van een van de aanvallers van SVM. Marty voelde dat er iets mis was en ging met half zicht van het veld. Na de wedstrijd ging hij ook gelijk naar huis, met een misselijk gevoel, hoofdpijn en een paar gevoelloze vingers. Sterkte, Marty, aangezien je niet elke dag zo’n K1-kick incasseert.


 

De fluitketel fluit al een vrolijk wijsje in de kantine, om vervolgen de hard-strijdende mannen te voorzien van overheerlijke Engelse thee. Maar in de 43e minuut volgt er een vrije bal ter hoogte van het 16-meter gebied aan de linkerkant. In plaats van de verwachte hoge bal brengt Japio de bal hard en laag in. Deze werd door velen niet verwacht. De bal rolt in een fractie van enkele luttele seconden door het keepergebied van de geel-blauwen. WB staat net niet in de goede positie om de bal een knal te geven, Vullis mist ook net 1 schoenmaat en kan er net niet bij, maar Wortel had dit alles al voorzien en schiet de bal koelbloedig en hard tegen de goede kant van het net. Een last vliegt van de schouders van de groenen, en Wortel kan de 2-1 op zijn naam zetten. De vreugde barst los in het groene kamp.


 

De rust breekt aan.


 

Heerlijk! Een 2-1 stand in de ”topper” waar een gelijke stand tot aan de rust op z’n plaats zou zijn. De sfeer is dus goed en Eemdijk 8 mag niet klagen. De voorhoede lijkt na een tijdje weer te lopen en Vullis is weer in zijn hum. Zo zie je maar weer, dat Vullis op woensdagavond zijn kruit niet moet verschieten tijdens de training. Nu rustig blijven en de concentratie vasthouden, wat heel belangrijk is bij een voorsprong. De terugkomst van de tegenstander in de laatste minuten ligt namelijk nog vers in het geheugen (VOP 5.red). Men is tevreden en dat is ook duidelijk te merken aan de sfeer in de kleedkamer. Een ieder zit nog in zijn concentratie en weet waarvoor gestreden wordt deze 90 minuten. Wortel, de man met de Robobeen, gooide nog zijn wijze woorden in de groep: “we gaan op zoek naar de 3-1”. En dat was toch zeker de doelstelling!


 

De tweede helft vangt aan om 13:46 uur. De scheids verbaasde zich over de kleedkamerverdeling, waar geen hout van klopt. Bijgeloof speelt nou sporadisch een rol in het leven van de Diekers. Dit was nou puur zo’n dag. Kleedkamer 8 was gewoonweg voor het 8e team.


 

Deze tweede helft moest de wedstrijd beslist worden. Wint SVM 5, dan is alles verloren en eindigt Eemdijk 8 als huilende tweede. Wint Eemdijk 8, dan is nog helemaal niets zeker. SVM komt dan maar 1 punt los te staan op de Groene Hulk, en maar 2 op de blauw-witten van VOP 5. Alles zou nog kunnen gebeuren deze competitie. Het is net als de serie Lost. Pas op het allereinde, na een handvol seizoenen, wordt alles duidelijk. Dan zullen we zien wie die felbegeerde beker, bokaal, plak of schaal in handen mag nemen. Tot die tijd wordt er sowieso op minstens 3 velden hard gestreden voor die felbegeerde 3 punten!


 

De eerste 10 minuten moest de thee ingewerkt worden. Zo hier en daar werd er gekeken welke veranderingen er in beide teams opgetreden waren, maar veel verandering was er niet. “Never change a winning team” was een terechte spreuk voor deze eerste 10 minuten van de tweede helft. De 54e minuut kon de sterkspelende Gerrit Vullis het volgende punt op zijn naam schrijven, na een goede voorbereidende actie van Wonderslof Japio, maar hij verzuimde. Drie minuten later mocht hij het nog eens over doen. WB, die de eerste helft 2 belabberde voorzetten gaf, mocht nu de “drie maal is scheepsrecht”-regel toepassen. Hij ‘ontving’ netjes de bal en gaf een prachtige pass vanaf de zijkant, voor het doel langs, waar Vullis alleen maar zijn hoofd tegen de bal hoefde te plaatsen. In plaats daarvan miste hij volledig het doel en ging de bal aan de rechterkant naast. Hier werd even een baalmomentje opgenomen.

Dan gaat de groene storm enigszins luwen, qua echte kansen. Er wordt nog een hoekschop naast gekopt en in de 74e minuut wordt een schot op doel gekeerd tot hoekschop. Hier volgde weinig tot niets uit, hoewel een minuut later Vullis een goede kans krijgt. Zijn inzet met de linkerbeen is onvoldoende om de keeper in de korte hoek te verschalken.


 

De actie die daarop volgt was er tenminste een die wel in de boeken komt. Het groene boekje, zeg maar. Een splijtende pass van Japio kan door een verdediger worden geraakt, maar Vullis weet de bal op te pikken en zet de actie voort richting de keeper. Zonder teveel poespas en zonder de intentie om de bal een rotschop te geven, schiet de Stelt van Eemdijk 8 de prachtige stand van 3-1 op het groengekleurde scorebord.


 

De wedstrijd was zo goed als gespeeld. Eemdijk 8 zou dit niet meer uit handen geven en dat wist SVM ook. Maar zoals een sportief, gezond en met hoop gevuld team betaamd, bleven de mannen uit Maartensdijk uiteraard strijden tot het eind.


 

Japio heeft deze wedstrijd misschien niet gescoord, maar heeft wel een groot aandeel in deze 3 punten. Zo werd hij hier, onbedoeld, voor gestraft, toen hij 5 minuten voor het eindsignaal onderuit werd gehaald. Hij viel ongelukkig en kreeg een voet/knie in de nek, waarop hij het uitschreeuwde. Een klein kippenvel momentje, aangezien zijn groene maten dit in het veld nooit van hem hebben gezien (gelukkig maar!).

De Eemdijk 8 kapper en  “handyman”, de man die fysiek goed is voor zijn medespelers, Fysio Mouse, krijgt hulp van een speler van Huizen 4, waarvoor onze dank! Japio kreeg zijn momentje rust op de bank en Rikea mocht zijn dienst weer bewijzen in de voorhoede. Na de wedstrijd was Japio wat stilletjes en in zichzelf gekeerd, tot hij 2 biertjes op had. Toen verdween de pijn door placebo-effect nummer 1 op deze aardkloot, en was hij weer de oude.


 

Maar voor het zover was, kreeg SVM nog even in de slotminuten een kansje. Als ik er even over nadenk was dit een van de weinige kansen van de tweede helft… De bal rolde zacht naast.


 

Rikea mocht de actie zachtjes over doen, maar dan aan de andere kant, maar miste na een goede pass net de bal. Helaas. Een 4-1 had mooi gestaan op de groene C.V.

 

De wedstrijd was ten einde. Eemdijk 8 was blij, zat weer vol goede moed en kijkt uit naar elke week, in de hoop dat deze SVM’ers stiekem een puntje laten liggen. Hoop is soms uitgestelde teleurstelling, maar Minitank bORt (je weet wel, diegene met het gestrekte been) verwoordde het heel prachtig, en daarmee wil ik het verhaal afsluiten: “Hoop is een geestelijk kalmeringsmiddel!” Zonder dit kalmeringsmiddel was alles voor niets en had deze strijd ook geen zin gehad…


 

Eemdijk 8 kreeg het aantal kansen wat normaal ook wel wordt gecreëerd, maar nu werden ze eindelijk (ja eindelijk!) weer eens benut door de beste mannen van het veld vandaag.


 
Nog speciale dank aan Booka, Mup en Colin Smith! En natuurlijk ons prachtige plaatje, die Mark van SVM heeft ge-upload op voetbal.nl.

Het plaatje is werkelijkheid geworden!
TingTingTing!

Geef een reactie