De Bilt 6 – Eemdijk 8 (0-4)

De Bilt 6 - Eemdijk 8 (0-4)

Soms verbaas ik mij over mijn eigen team. Soms blij verrast, soms teleurgesteld. Sporadisch kan ik er niet eens een categorie aan koppelen. Die laatste behoort echt toe aan de wedstrijd van gisteren. Hoewel een stralende dag was en er een overwinning is behaald, zag ik toch nog allemaal bedroevende gezichten. Misschien is bedroevend niet een goed woord, maar daarmee wil ik wel benadrukken, dat ik die glimlach moeilijk kon zien. Cheer up, we hebben weer gewonnen! >>

Ondanks de zege waren er toch weer gezichten van teleurstelling in de kleedkamer. Eemdijk 8 speelde zeer onrustig en wist de kansen vaak niet te benutten, maar toch hebben we achteraf gezien niets te vrezen. Cobu Boys 5, onze directe concurrent in de strijd om het kampioenschap,  heeft verloren van onze nieuwe helden Posthoorn 4, waardoor Eemdijk 8 nu drie(!) punten losstaat op de eerste plek. De plek van alle euforie, de plek waar het allemaal om draait. Heerlijk als je het mij vraagt.

De wedstrijd begon op zaterdag 14 november 2009 om 15:00 uur. Echter voor het zover was, en de halve dag al verstreken was, konden we allen nog kijken naar de intocht van de Goedheiligman. Altijd weer spannend en altijd weer een gezellige periode. Lichtjes, chocolade letters, cadeaus, een man met een baard die de kinderen afschrikt, maar eigenlijk alleen maar goeds komt brengen. Zijn zwarte hulpjes, die hem bijstaan in deze tijd van recessie. Prachtig Nederlands gebaar elk jaar.

Om 12:00 uur was de intocht op TV. Buiten, in ons eigen vissersdorpje was het net droog geworden, maar zag het weer er nog wel grijs en grauw uit. Op de TV daarentegen, in Middelburg (Zeeland.red), was het weer al flink opgeklaard en scheen het zonnetje al fel aan de hemel. Een zekerheidje dat de wedstrijd toch door zal gaan. Een wedstrijd tegen het dorpje waar het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut gevestigd is, De Bilt. Niet zo lang geleden nog verkozen tot sportgemeente van het jaar. En terecht, want hun kantine is briljant ingericht à la een Bruincafé. Daar wil iedereen wel lid worden.

Om 15:00 uur klonk het beginsignaal. WB stond voor de verandering op doel en verving Hip. Hip wilde wel weer even een balletje trappen en speelde als laatste man. Met Marty als voorstopper voor zich, en Gizmo en de Bulletcatcher van Eemdijk 8, WickedW, naast zich. De 2 backs Mouse en H.W.D. alias Henk “Tinky” Wimky hebben teveel Burrito’s gegeten en Corona’s gezopen, waardoor ze een “Mexicaantje” opgelopen hadden.

Op het middenveld speelde Minitank en rondjessprinter bORt naast de Psychologische zwerver van Eemdijk 8 Wortel. Linkshalf speelde AzAri, terug van weggeweest (Sinterklaas afgezet in de haven en snel komen scheuren naar De Bilt) en rechtshalf Eemdijk 8 schoorsteen D.J.

Voorin stonden de spitsen, waar menig team nog van kan dromen, Japio en Vullis. Met een gemiddelde score van 2 goals per wedstrijd steken ze met kop en schouders boven de gemiddelde spits uit in deze competitie.

Het fluitconcert van de scheids begon en Eemdijk 8 leek de eerste paar minuten al gelijk heer en meester. Met foute uittrappen, verkeerde passes en slecht uitverdedigen was De Bilt 6 een kopje kleiner dan De Groene Hulk. Dat resulteerde gelijk in een ludieke actie.

Hip, de man met de ‘trapbeen’, zag Japio vrijlopen in de voorhoede en wist vanuit de achterhoede de bal een rottrap te geven, over het middenveld, tussen de verdedigers van de rood-witte thuisspelers. Japio stond met één verdediger in de rug de bal op te wachten en liet deze een keer stuiteren. De keeper kwam uit en in eerste instantie leek het even alsof Japio de bal kwijt zou zijn aan de keeper, maar deze jongen leek plots uit te glijden, of daar leek het op. Hij was al bij de grond, hoewel de actie nog moest komen. “Wonderslof” Japio werd “Wonderhoofd” Japio en kopte de bal over de keeper heen. De bal had niet genoeg vaart, dus wilde Japio deze nog zelf even een tikje geven. Een verdediger had dit voorzien en kwam er ook aangesprint. Japio zag dit gebeuren en deed wat hij moest doen: uitglijden. Zijn balans was weg, maar wist zijn lichaam als een ware bodyguard nog naar voren te werpen. De kans leek voorbij. De speler was bij de bal gekomen, had enkel nog oog voor de doellijn die enkele centimeters verwijderd was van de bal en wilde de bal wegrammen. Maar Japio was gelukkig al een tijdje niet naar de kapper geweest, en wist de weg van de bal te blokkeren met zijn hoofdelijke schapenvacht. De bal werd door de verdediger tegen het hoofd van Japio getrapt en rolde over de lijn het doel in. Japio, die met zijn Zwanendans bijna ‘de dans was ontsprongen’, wist toch nog een puntje mee te pakken deze paar eerste minuten van de wedstrijd. Als een zogenaamd geblesseerde acteur lag hij grinnikend op de grond. 0-1!

Het leek er even op dat Eemdijk 8 De Bilt met de grond gelijk zou maken. De thuisspelers kregen geen enkele kans, en de verdediging stond wederom als een huis. WB had op doel weinig te doen en deed in zijn eentje maar wat rek- en strekoefeningen.

Zo’n 10 minuten later kreeg Eemdijk 8 een hoekschop aan de rechterkant, nadat de bal (uit paniek) uitverdedigd werd door een van de verdedigers van De Bilt. Gerrit Vullis stond al klaar om de bal het doel in te koppen, want dat was toch al zo’n 10 minuten niet gebeurd. Wortel nam de aanloop en gaf de bal een tik. Deze vloog richting de 5 meter-lijn, waar Vullis en D.J. gereed stonden. Vullis wist de bal niet te raken, maar zette de spelers en de keeper wel op een verkeerd spoor, waardoor D.J. zijn kans schoon zag. Hij kopte de bal vol overgave tegen het net, waardoor de 0-2 een feit was. Eemdijk 8 stond 0-2 voor!

Daarna duurde het erg lang voordat er weer een punt gescoord werd. Veel gemiste kansen, veel onrust aan de bal, hier en daar kleine foutjes en egotrippen, maar geen doelpunt te zien. Het was moeilijk om die 3e er in te knallen, daarentegen had De Bilt helemaal geen enkele kans. Een enkele vrije bal, welke naast gekeken werd en een paar afstandschoten, welke stuiterend in de handen van WB kwamen. Niets om zorgen over te maken.

Gerrit wist deze match geen punt te scoren, maar mocht wel een aandeel in deze reeks hebben. Zo kreeg hij op den duur aan de rechterkant een redelijke kans om door te breken, maar stonden er een handjevol verdedigers om dit te verijdelen. Hij ‘lokte’ er wel minstens twee mee, als een kinderlokker met lekkere snoepjes. Doordat deze verdedigers het gemunt hadden op Vullis, kwam Wortel helemaal los te staan, achter Vullis. Vullis zag dit en liet de bal ‘vallen’. Wortel trok naar binnen, om een verdediger heen en zag een open schot kans. Hij haalde uit naar de bal. De bal vloog over een afstand van 20 meter diagonaal richting de linkerdoelpaal. De keeper was kansloos. De bal vloog met een vaart tegen de paal “Kloenk!” en Wortel tekende daarmee de 0-3 op het scorebord. Een prachtig doelpunt, zoals alleen Wortel het kan. Onverwacht, maar doeltreffend… letterlijk!

De rust brak niet veel later aan. Met een 0-3 tussenstand leek het even of Eemdijk 8 de tweede helft volledig over De Bilt zou lopen. Helaas was dit niet het geval. Het bleef rustig in de kleedkamer en het bakkie thee was daar het hoogtepunt.

De tweede helft liet Eemdijk 8 het een beetje schieten. De passes werden slordiger en er was geen verbetering te zien. Keeper WB had deze helft daarentegen nog steeds niets te doen. Eemdijk 8’s originele keeper, “Kleinduimpje” Dirk, deed sinds enige weken ook weer mee, maar deze keer niet als keeper. Als rechtsback welteverstaan. Het stukje ritme leek in het begin te ontbreken, maar aangezien de thuisploeg nergens echt gevaarlijk werd, was er niets aan de hand. Zo kon Dirk vaak oplopen tot over de middenlijn.

Maar voordat het zo ver was, kwam er hier en daar nog een flinke kans. Een prachtige pass van de rechterkant naar de linkerkant, waar Japio vrij stond om het net te bollen. De bal stuiterde één keer op en Japio nam de bal uit de lucht. Bliksemsnel bewoog de bal zich richting het doel. Ik rekende de bal al als een goal, maar de “Kloenk!” van de lat haalde mij uit mijn droom.

Ook kreeg Hip, als laatste man, nog een kansje. Hij kon door de enorme ruimte op het middenveld oplopen en waagde zijn kans. Hij schoot de bal naar de linkerhoek (rechterhoek voor de keeper), maar er zat niet genoeg snelheid achter de bal. De keeper kon daardoor nog een sprintje trekken naar de hoek en tikte door een mooie duik de bal uit het doel.

Gerrit kopte de bal nog een paar keer net over en D.J. probeerde ook nog een keer om een kopdoelpunt te bestempelen, echter allemaal tevergeefs.

Toen was daar plots Dirk. Hij was erg gedreven en zou de verloren wedstrijden inhalen. Hij liep samen met WickedW op aan de rechterkant. Hij rende tot aan de achterlijn, rechts van het doel en zag Vullis bij de tweede paal staan, om de bal erin te koppen. Dirk zette de pass in, echter ging de bal iets meer richting de achterlijn. De keeper zag de bal over zich heen vliegen en kon er niet meer bij. Als een Marco van Basten-actie (zoals hij het zelf noemde) vloog de bal in de linkerhoek, waar Vullis bijna met zijn hoofd in het doel stond. Vullis hoefde de bal niet eens te koppen, want plots zat de bal in het doel. Hoe onmogelijk het ook leek, Keeper Dirk scoorde zijn allereerste doelpunt. Een slechte pass ontaarde in een prachtig doelpunt. Eemdijk 8 stond eindelijk 0-4 voor. Hoe moeilijk en stug alles ook ging.

Dit was tevens de eindstand. Daarna gebeurde bar weinig en menigeen was niet gecharmeerd van het verloop van deze wedstrijd. De blije gezichten waren ver te zoeken, en het leek even of iedereen teleurgesteld was. Waarom? Een slechte wedstrijd met een goeie afloop. Bestaat er wat mooiers? WB, die spierpijn heeft van het warmlopen tijdens de wedstrijd, probeerde nog een “Hoempa, hoempa, Eemdijk 8!” in te zetten, maar de sfeer leek dood! Zijn we een beetje te verwend geraakt? Is 0-4 te min? WB heeft de ‘nul’ gehouden, wat eigenlijk niemand verwachtte (volgens de Poule) en nog geen blijdschap. We stijgen weer met 3 punten op de ranglijst, maar nog steeds sippe gezichten.

Misschien had het nieuws eerder moeten komen, dat we drie(!!!) punten los staan? Want ik weet zeker, dat de droevige gezichten dan plots overgaan in blije gezichten. De Posthoorn 4 wist Cobu Boys 5 uit te schakelen met 2-5! Met 24 punten uit 9 wedstrijden kan ik toch wel zeggen dat we rijp zijn voor het kampioenschap!

Uiteraard moeten we niet te voorbarig zijn, maar och wat voelt dat goed!!!

Volgende week wederom 3 puntjes binnenhalen, tegen Nieuwland 6… in Nieuwland. Het team waar Eemdijk 8 het eerste seizoen zoveel moeite mee had. Dat gaan we deze keer eens dubbel en dwars inhalen!!!

Geef een reactie