SVM 5 – Eemdijk 8 (2-5)

SVM 5 - Eemdijk 8 (2-5)

De tweede wedstrijd van seizoen 2009 / 2010 is gespeeld. In eerste instantie leek dit een moeizame strijd te worden, maar de 90 minuten werden ingeruild voor 75 minuten en een hoop gezweet en frustratie. Daarentegen wel de moeite waard… Door een groene bril gekeken uiteraard. Eemdijk 8 won de strijd tegen SVM 5. >>

Voor Eemdijk 8 begrippen begon de wedstrijd laat. Om 15:00 uur mochten we aantreden tegen de mannen uit Maartensdijk. De meesten hadden er al een halve dag opzitten, anderen konden lekker uitslapen en kwamen niet ver voor de wedstrijd net hun nest uitrollen. Het beloofde een mooie dag te worden. Niet alleen qua doelpunten, maar ook voor wat betreft het weer. Met een graad of 23 op de klok, gevoelstemperatuur wat hoger, ving de wedstrijd aan in Maartensdijk.

De eerste minuut, toen Eemdijk 8 nog even in haar opwarmfase zat, brak SVM 5 al door. Een lange pass belandde achter de verdediging van Eemdijk 8, maar werd slapjes in de handen van Keeper Dirk gekopt. Even een schrikmomentje.

Nog geen 2 minuten later kreeg Gerrit Vullis een bal over de verdediging heen en kwam zo alleen voor de keeper. Hij wist de kans niet te verzilveren, en schoot de bal in de handen van de keeper.

Nog geen 3 minuten later mocht hij het stilletjes overdoen. Japio zag Gerrit al klaar staan voor de sprint, gaf de bal prachtig mee door de lucht richting Gerrit. Gerrit, zoals we hem kennen, plukte de bal goed uit de lucht, wist het onder controle te houden met een verdediger in zijn rug. Met dat extra stapje richting de achterlijn kwam hij vrij en wist zo de bal een ram te geven, tegen het dak van het doel. De keeper zat er niet bij en wist de uitloop in punten voor Eemdijk 8 niet te verhoeden. De groenen stonden 0-1 voor!

Eemdijk 8 kreeg zo hier en daar nog een kansje, maar wist daarmee niet te overheersen. SVM 5 wist, op een enkele keer na, nergens echt gevaarlijk te worden. Tot daar plots de uitbraak was. WB, die linksback opgesteld was, stond ietwat te ver bij de aanvaller vandaan, waardoor deze aanspeelbaar werd. Een lange bal over de verdediging zorgde ervoor dat de aanvaller in het keepergebied de bal aangespeeld kreeg. WB schrok hiervan, zette de motor in z’n achteruit en zag Dirk al uit zijn doel komen, om de aanvaller te stoppen. Dirk maakte voortreffelijk het doelgebied klein, waardoor de aanvaller om Dirk heen moest en zo tijd verloor. Ondertussen was WB ook al achter Dirk gaan staan, om zo als back-up te dienen. De aanvaller wist krachtloos nog een poging te wagen op doel, maar WB maakte zijn ‘verdedigingsfout’ goed en onderschepte de bal.

Dit was de laatste actie van SVM 5, tot de laatste minuut van de eerste helft, waar ze echt gevaarlijk werden.

De frustratiegrens van Eemdijk 8 werd opgezocht en De Groene Trein had even het geluk niet aan haar zijde.

De ene buitenspelval na de ander. Japio dacht het eerste doelpunt te evenaren, door wederom een goeie pass te geven aan de vrijstaande Gerrit, echter werd deze buitenspel gefloten. Menigeen zegt dat deze actie terecht als buitenspel gemarkeerd werd, de ander twijfelt hierover.

Alsof de frustratie hierdoor al niet groot genoeg was, volgde daar de tweede buitenspel-actie. Gizmo was ingevallen voor WB, en stond nu linkshalf. Gizmo speelde een erg goede wedstrijd en zette hier zijn eerste grote sprint in, aan de linkerkant, met de bal aan zijn voet. Met een verdediger hijgend in zijn nek zette hij de sprint in, tot de achterlijn. Hij zag Longshanks Gerrit klaar staan om de bal het doel in te schuiven en gaf de bal hoog voor. De verdediger miste een paar centimeter en kon de bal niet onderscheppen. Gerrit zette zonder te aarzelen zijn voet tegen de bal en bolde het net voor de tweede maal. Eemdijk 8 stond 0-2 voor. Tenminste, zo dacht de Groene Trein en al haar supporters. De scheidsrechter, die het in eerste instantie niet slecht deed, wees al naar de middenstip om af te trappen, maar zag daar de grensrechter steevast met de vlag omhoog staan. De grensrechter, welke wij na deze ludieke actie beschouwen als de dorpsgek, vlagde voor buitenspel. Allereerst stond Gerrit op gelijke hoogte met (zij het niet achter) Gizmo, ten tweede stond er nog een verdediger van SVM voor Gerrit en last but not least stond een van de verdedigers op of achter achterlijn, waardoor de buitenspelval nooit op kan gaan. De scheidrechter gaf ‘de dorpsgek’ gelijk en floot de goal af. Een scheldkanonnade volgde en dat was ook gelijk de druppel voor vele Diekers. Het gevoel van de wedstrijd tegen VVZ ’49 6 op 11 april 2009 kwam terug. Als je nog minstens een helft moet spelen, is dit geen goed gevoel. Een frustratielevel die zijn maximum heeft bereikt kan rare gevolgen hebben.

De rustperiode was in zicht, wat een ieder ten goede zou komen. Echter de laatste minuut van de eerste helft was nog niet gespeeld. Een voorzet aan de rechterkant bij het keepergebied van Eemdijk 8 zorgde voor een klap in het gezicht van de groenen. De bal vloog over de boomlange Marty op het hoofd van een van de aanvallers van SVM 5. Deze kopte de bal achter Dirk, die dit enigszins niet verwacht had. De rust brak aan met een 1-1 gelijke stand.

Deze afkoelperiode was nodig, want Eemdijk 8 was de tweede helft weer zo scherp als een mes. Gelijk na de aftrap was daar de onderschepping. Bort gaf nog even dat extra zetje aan de bal in de vorm van een puntertje richting Gerrit aan de rechterkant. Gerrit was weer op adem gekomen, zette de loopactie in werking, wist zo wonderbaarlijk maar oh zo prachtig 2 man uit te dollen. Hij draaide om zijn as en gaf een soort van sliding, waardoor de bal zo diagonaal naar de tweede paal schoot. Op het eerste gezicht leek deze naast te gaan, en zat de keeper er ook nog bij, maar daar was de onzichtbare ninja Japio. Hij zat er goed bij en schoot zo de 1-2 op het bord! De grens, deze keer een ander, gooide de vlag omhoog, maar de scheids schonk er geen aandacht aan. Deze 1-2 voorsprong was een hele belangrijke, waarmee Eemdijk 8 uit haar dip kwam.

Daarna ging het bergafwaarts met SVM 5. De vermoeidheid begon toe te slaan. De felheid van de eerste helft was eruit. Eemdijk 8 leek, net als bij alle andere wedstrijden, uit een dal te klimmen en alleen maar beter te spelen.

Zo kwam Jan Wout “Wortel” ook vanaf het middenveld oplopen met de bal. Zo nobel als Wortel altijd is, geeft hij de bal bijna altijd af. We weten allemaal dat Wortel wel meer in zich heeft en dat wisten we vanaf de zijlijn wel even te schreeuwen: “Poffen! Ga zelf! Poeieren! Loeien! Knallen”. Het kwam er dus op neer dat hij zelf eens een gokje moest wagen. Hij heeft het een keer eerder bewezen. Hij zette nog een paar stappen naar links, richting het midden van de 16-meter lijn, en haalde toen uit. Het leek even alsof het geen enkele moeite kostte. Hij kreeg alle tijd en ruimte van de wereld. Deze ruimte werd benut en Wortel tekende daar de 1-3 op het scorebord. Een zeer goed gevoel! Een last van de schouders…

Puk “The Butcher” viel wederom in als Pinch-hitter. Tenminste, zo omschrijft hij zichzelf. Als je 1-3 voor staat, kan er uiteraard nog heel wat mis gaan, maar daar zag het niet naar uit.

Puk speelde nog geen 5 minuten, of zijn eerste kans werd op het bord getoverd. Hij wurmde zich door de menigte heen, maakte een kleine draai om zijn as, maar schoot de bal rakelings langs het doel.

Nog geen 2 minuten later mocht hij het nog eens dunnetjes over doen, en schoot toen wel de bal langs de keeper in het doel. Eemdijk 8 stond 1-4 voor.

SVM 5 wist nog een stukje eer te behalen, door een prachtige pass richting de tweede paal te geven, wederom over Marty heen, om deze vervolgens binnen te koppen.

2-4.

Daarna hebben we SVM niet meer gezien en was het feestje bijna voorbij voor de thuisspelers. Nog eenmaal vloog de bal door de lucht, richting Japio, die op randje 16 stond. Aangezien er een aantal verdedigers om hem heen stonden, en hij zijn kans schoon zag om te passen naar Puk (die overigens helemaal verkeerd stond en liep), viel de bal zo goed als dood in het keepergebied. Een stukje paniek ontstond aan bij SVM, een terugspeelbal op de keeper volgde. De keeper dook naar de bal, liet de bal onverhoopt los, en Puk zag daar weer een schoonheidsfoutje transformeren in een schotkans. Hij nam de bal mee, liep nog ietwat weg van de keeper en schoot daar de eindstand op het bord. 2-5!

Een terecht uitslag als je over het geheel bekijkt naar de kansen en mogelijkheden. De eerste helft 2 afgekeurde doelpunten, en de tweede helft een oppermachtige Groene Hulk.

De 75e minuut hield SVM 5 het voor gezien en liet de scheids affluiten. Biertijd.

Eemdijk 8 had haar eerste drie punten van dit seizoen binnen, wat toch zeker niet de laatste puntjes zullen zijn. Het feestje ging tot diep in de nacht door op het feestje van Wortel.