Huizen 8 – Eemdijk 8 (1-1)

Image

Een gelijkspel tegen een tegenstander waar we de vorige keer 0-3 van verloren, en dan nog steeds niet blij zijn, dat kan alleen maar bij Eemdijk 8. Waarom? Eemdijk 8 heeft de smaak te pakken en speelt altijd voor het hoogst haalbare resultaat: winst! Maar om winst te bereiken, tegen een tegenstander die evenredig speelt aan de groenen, moet er wel een beetje geluk in het spel zitten. Helaas ontbrak dit afgelopen zaterdag. >>

Wat was het weer vroeg, 10:30 uur. Op zaterdag om 9:30 uur opstaan. Serieuze zaak. Dan moet er wel iets belangrijks zijn. En dat was het natuurlijk ook, zo’n wedstrijd tegen Huizen 8. De mannen die een directe plek onder Eemdijk 8 hebben op de ranglijst.

De strijd is niet meer voor het kampioenschap, maar voor een heuse plek bij de eerste 3. Wie oh wie gaat ‘m bemachtigen? Eemdijk 8 laat dit natuurlijk niet gebeuren zonder slag of stoot. We hebben nog nooit een wedstrijd verloren op sportpark de Wolfskamer en dat gaan we ook nu niet doen. Eemdijk 8 heeft nog en rekening te vereffenen met de "Taatjes".

De wedstrijd ving aan om 12:00 uur. Met wederom prachtig weer, een stralend zonnetje en de temperatuur boven de 20 graden. De laatste 6 weken doet Eemdijk 8 het erg goed en is al 6 weken ongeslagen. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot, maar dat spreekt voor zich, voor een team dat midden in haar tweede seizoen zit.

Huizen 8, een team dat niet onderschat moet worden en een snelle en behendige voorhoede heeft, was de eerste paar minuten al gelijk gevaarlijk. Met lange ballen, over de verdediging van de Groenen, die nipt onderschept konden worden door een van de verdedigers. Echter moest hier wel goed op gelet worden, aangezien dit voor mij als debuterende linkshalf-keeper een beetje gevaarlijk oogde. Huizen was deze helft de gevaarlijkste, en kwam al snel op voorsprong.

Door een steekpass op een van de snelle aanvallers van de groen-gelen, was daar binnen 10 minuten het gevaarlijkste moment voor het thuispelende team. Hij sprintte tussen 2 verdedigers van Eemdijk 8, maar kon niet (zonder een overtreding te begaan) gestopt worden. WB kwam uit zijn doel gerend, tot aan randje ‘zestien’, maar de bal werd zonder pardon over hem heen geschept, waarna de bal in de linkerbovenhoek geplaatst werd. Eemdijk 8 stond 1-0 achter.

Het bleef verdacht rustig op het veld qua geschreeuw. Normaliter hoorde je hier en daar wat geschreeuw en gescheld, maar nu helemaal niet. Ach, er waren ook pas 10 minuten verstreken, en Eemdijk 8 gaat de laatste 6 wedstrijden pas de tweede helft los. Dan wordt er gevoetbald op karakter en is Eemdijk 8 vaak de sterkere partij.

De eerste helft leek redelijk gelijk op te gaan. Hier en daar een kansje voor Huizen, opgevolgd door een kansje voor Eemdijk. Zo werd er ook wat aangeklutst voorin, in het keepergebied van Huizen. Zo vanaf de achterlijn gezien, met de zon in mijn ogen, zag ik hier en daar een mooie voorzet, die dan net gestopt werd door de keeper. Of een bal die net het doel niet kon vinden, waardoor de bal nipt naast ging.

Huizen kreeg hier en daar nog wel een schotkansje, maar het afmaken was niet hun sterkste punt. Waarschijnlijk ontbrak hier het geluk ook een beetje.

Er was nog wel een kans op de 2-0, maar werd verijdeld door Floep. Een van de vele lange ballen kwam bij een van de aanvallers van Huizen terecht. Achter de verdediging, waardoor Floep zijn snelheid op de proef kon stellen. Hij sprintte met de aanvaller mee, hield de situatie nog onder controle, maar was niet geheel stabiel. Een verkeerde beweging en de aanvaller kwam alleen voor Keeper WB terecht. WB dacht even bij te springen. Maar door een communicatiefoutje kon WB de bal niet oppikken, en werd gepasseerd. Daarentegen had hij de aanvaller wel vertraagd, waardoor Floep netjes kon bijspringen en zo de bal wegwerken.

Voor de rest werden beide partijen echt nergens meer gevaarlijk deze eerste helft. Een speler van Huizen werd wegens ‘poging tot doodslag’ op Wortel de laatste 10 minuten nog het veld uitgestuurd. Eemdijk 8 wist hier niet van te profiteren en ging de rust in.

Waarschijnlijk had Eemdijk 8 deze wedstrijd een kleine zonnesteek opgelopen, want ook in de kleedkamer was het verdacht rustig. Ik zeg: Stilte voor de Storm. Is het dan een storm in een glas water, of kwamen George Clooney en Mark Wahlberg hier aan te pas?

De tweede helft was heel anders. De Groene Trein was weer op stoom en dat werd gelijk beloond. Een aanval van Huizen 8 werd gestopt. De verdediging zat er goed bij en wist koel de bal weg te werken naar Wortel, die op zijn beurt weer bijsprong in de verdediging. Wortel zette 3 stappen naar het middenveld, zag Gerrit Vullis klaar staan om met zijn stelten een sprintje te trekken. Hij haalde uit, de bal vloog hoog door de lucht, richting de achterlijn. De bal stuiterde aan de rechterkant van het vel ter hoogte van het keepergebied van Huizen. Gerrit aarzelde geen moment. Terwijl hij werd achtervolgd door een aantal groen-gelen, zette hij zijn rechterbeen tegen de bal en gaf de bal een ram. Deze vloog diagonaal over de keeper in de verre hoek. Een onvoorstelbaar mooi doelpunt, welke prachtig is ingeschoten. Wat onmogelijk leek, werd mogelijk. Wat ons deed denken aan het prachtige doelpunt van Marco van Basten op het EK van ’88 tegen de Sovjet-Unie, zo flikte Gerrit het ook voor Eemdijk 8. Hierna was de stand 1-1! De kansen lagen weer open.

Eemdijk 8 was weer in de race. Het was inmiddels de tweede helft, dus hadden beide teams nog maximaal 40 minuten om het winnende doelpunt te maken. Òf Huizen 8 leek moe gestreden, of de verdediging van Eemdijk 8 stond als een huis. Sowieso is dat laatste een feit. Als keeper heeft WB de tweede helft kunnen genieten van het weer, met hier en daar een terugspeelballetje, of een balletje naast, die klaargelegd mocht worden voor Marty, die op zijn beurt weer de bal uit mocht trappen. Voor de rest heeft hij weinig hoeven doen en kon hij volledig vertrouwen op de uitstekende verdediging, bijgestaan door het middenveld, die als schakel diende tussen de verdediging en de aanval.

Waar Huizen de eerste helft hier en daar een kansje kreeg, maar bijna nergens echt gevaarlijk werd, zo kregen de groenen deze helft talloze kansen en werden ze wel degelijk gevaarlijk. Maar om de ballen door deze verdediging van Huizen te krijgen eist hier en daar wel wat geluk.

Zo wist Japio een pass te geven aan bORt, die zich deze wedstrijd voordeed als een Bulletcatcher. Helaas was de bal net iets te scherp, waardoor bORt net niet zijn voet ertegenaan kon zetten. Dat ene kleine tikje was nodig, maar helaas miste bORt een schoenmaatje 45.

Niet veel later kreeg Japio zelf ook nog een goede kans. Japio heeft in zijn leven vaak zo gescoord, maar deze keer wilde ‘ie er gewoon niet in. Met zijn rug naar het doel, langzaamaan opzij lopend en dan plots omdraaien en de bal uit een halve draai op doel schieten. De bal rolde richting de linkerpaal, waar helaas een verdediger stond te wachten. Deze wist de bal net van de lijn te halen. Weer een doelpunt verijdeld.

Gerrit kreeg ook nog enkele kansen. Vanaf de rechterkant wist hij het keepergebied door te breken en kwam alleen voor de keeper. Hij gaf met zijn linkerbeen de bal een ram, maar de keeper zat er goed bij en tikte de snoeiharde bal naast.

Dezelfde keeper zat er de aanval daarna net naast, maar ook hier kwam geen doelpunt uit. AzAri mocht een hoekschop nemen aan de linkerkant. Gerrit stond klaar om wederom een puntje mee te pikken. De bal vloog hoog over de eerste verdedigingslinie van Huizen 8. De keeper kwam uit om de bal te onderscheppen. Gerrit die bij de tweede paal stond, gooide zijn hoofd en lichaam in de strijd, en won de strijd op zo’n 8 meter hoogte. Hij kopte de bal nipt over.

Dit was zeker de helft van de oeh’s en de aah’s. Dat ene stukje geluk ontbrak aan de groene zijde van de Wolfskamer. Eemdijk 8 verdiende deze tweede helft zeer zeker nog een extra puntje, maar het mocht niet zo zijn. Kansen genoeg, maar de afmakers ontbraken. Deze keer lag het niet aan de scheidsrechter, aangezien hij uitstekend floot deze 90 minuten.

Al met al toch een mooie, sportieve wedstrijd. Eemdijk 8 blijft op de 4e plek staan, twee puntjes onder ’t Vliegdorp 3, maar met een wedstrijdje of 2 minder.

Aanstaande zaterdag thuis op de Vinken tegen Waterwijk, waar ik een doelpuntenregen verwacht. Uiteraard in het voordeel van de Groene Hulk.