Eemdijk 8 – Hees 5 (4-3)

Eemdijk 8 - Hees 5 (4-3)

De pionnen worden verdeeld en het bord wordt klaargelegd. Het Algemeen Fonds stapeltje wordt op het bord gelegd, naast de Kanskaarten. Eemdijk 8 Monopoly kan gespeeld worden. Om 12:30 uur begon het 90 minuten durende spel, tegen de bezoekers uit Soest, Hees 5. Vorig seizoen wist Eemdijk 8 tot 2x toe te verliezen van haar oudere zusje Hees 4, maar dit laten we niet nogmaals gebeuren. >>

Je kunt deze wedstrijd heel goed vergelijken met een Monopoly spel. De dobbelsteen die gerold wordt, staat voor het aantal minuten dat verstrijkt. De kansen die gecreëerd werden staan voor de Kanskaarten die getrokken werden, en de doelpunten die gescoord werden, staan voor de pionnen van de tegenstander die op jouw straat, met jouw huisjes en hotels komen te staan. Bam, boete!
De eerste 20 minuten van de eerste helft was Eemdijk 8 veel aan zet. Helaas werden de kansen niet afgemaakt. Je kunt zeggen: “Eemdijk 8 kocht veel straten, maar had nog geen stad of dorp compleet om huisjes of een hotel op te bouwen”.
Veel kansen werden gecreëerd. Onder andere door AzAri, D.J. en WickedW. Zij kwamen dan vlak bij de doellijn, maar werd de bal net onderschept door de verdediging van de bezoekers, of was Eemdijk 8 gewoon te traag om de voet ietwat eerder teen de bal te zetten. Dat beetje geluk bleef nog uit.
Gerrit “Vullis”, die voor het eerst in bijna 2 seizoenen op de bank begon, hoewel hij gewoon fit was, viel rond de 25e minuut in voor D.J. Gerrit zou Gerrit niet zijn, als hij niet zou scoren. Net als de afgelopen 3 wedstrijden mocht ook hij een puntje meepakken vanuit een kopduel. Iets waar we allen van overtuigd zijn dat hij dit wel kan.

Coach, trainer en talkshowhost Hip, die overigens een goede wedstrijd speelde, won een kopduel en gaf een voortreffelijke pass in de zogenaamde ‘pot’, waar Gerrit met kop en schouders boven iedereen uitsprong en zo de bal fraai het net in kopte. De keeper was kansloos. Eemdijk 8 stond 1-0 voor. Wederom een schitterende en harde kopbal van Gerrit, in een spelletje dat toch echt Voet(!)bal heet. Frappant.
Zoals het er op dit moment uit zag, zouden de Groenen er nog veel meer scoren. De Groene Hulk speelde namelijk stukken beter dan de Rooien uit Soest.

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en de gelijkmaker volgde niet veel later. 1-1. Het was duidelijk dat er even een kleine omschakeling moest komen, aangezien het niet terecht zou zijn als de Groenen 3 punten zouden laten liggen. Kleine frustratie was van ieders gezicht af te lezen. Ook kwam er vanaf de zijlijn de vraag “Dit kunnen we toch niet verliezen?”. Dat was inderdaad niet wat verwacht werd. In het veld werd ook al gespeculeerd, dat Eemdijk 8 de club uit Soest met 6-0 zou overlopen. Deze stand was achteraf misschien iets te hoog gegrepen, aangezien het geluk niet echt aan onze zijde was. Vele kansen werden niet benut, en net die ene actie die Hees 5 kreeg, werd benut. Een overtreding zorgde ervoor dat Hees de bal over de verdediging heen kon schieten. Een aanvaller ging er met de bal vandoor, stiftte de bal over Dirk de keeper richting het doel en laatste man Marty kon de bal niet verhoeden het doel in te gaan. Helaas 1-2. Onterechte achterstand als we het voetballend vermogen gaan vergelijken. Maar ach, geluk hoort er ook bij, en dat is net iets wat de ‘Rooien’ hadden, en de Groenen misten.

De frustratiegrens was bereikt. Eemdijk 8 moest en zou dit niet weggeven. Zo dacht Japio met zijn Wondersloffen ook. De verdediging van Hees 5 was door een groene bril gekeken niet zeer sterk. Japio wist zich er doorheen te wurmen, en kwam oog in oog te staan met de keeper. Koel wist hij met zijn binnenkantje de keeper voorbij te spelen, waardoor hij de gelijkmaker op het bord toverde. 2-2. Nu zou Eemdijk 8 de bezoekers eens overlopen. Tenminste, dat stond in de planning. De stand is weer net als in het begin van de wedstrijd, dus alle kansen lagen weer open. Eemdijk 8 zou met een schone lei beginnen en zo met de sjofel over Soest heen walsen. Helaas leken de sleutels van deze sjofel in handen van de bezoekers te liggen, aangezien vlak voor rust de spreekwoordelijke pleuris uitbrak.

Hees 5 mocht een hoekschop nemen, aan de linkerkant (onze rechterkant). Een zeer goed genomen hoekschop als je het mij vraagt. De bal kwam hoog, te hoog voor keeper Dirk. Deze draaide richting de tweede paal. De bal was eveneens te hoog voor Hip en scheerde langs Gizmo’s hoofd, waardoor deze goed ingeschoten werd. Een aanvaller die zich ‘verstopte’ bij de tweede paal, stond precies goed om de stand te verkloten… Uiteraard gezien door een groene bril. Eemdijk 8 stond achter. 2-3. De rust brak aan.

Eemdijk 8 zou Eemdijk 8 niet zijn, als er niet werd gescholden in de kleedkamer. Verandering zou in dit geval goed doen. Zo was iedereen het wel met elkaar eens. Wiens schuld die 3 doelpunten waren, boeit niet, aangezien het een teamspel is. AzAri en Floep dachten er anders over, maar dat was alleen maar goed voor de karakterontwikkeling. Dat de eerste helft gedeeltelijk vullis was, was iedereen het mee eens.

De tweede helft. Het weer begon een beetje slechter te worden. Motregen, meer wind, zon achter de wolken, en de temperatuur wat omlaag. Normaliter is Eemdijk 8 een mooi-weer team, maar dat bleek deze wedstrijd bullshit te zijn. Eemdijk 8 begon aan de tweede helft als een tijger die aan een zebra knaagt: Als een bad-mofo!

Deze helft was duidelijk hoe we de Groenen willen zien. Puur op karakter, rustiger aan de bal, en het overzicht bewaren. De naweeën van de eerste helft zat bij sommigen nog in de schoenen, en hadden het geluk niet aan hun zijde. Japio wist een aantal keer de ooeeeh’s en de aaaah’s meester te maken. Na wat fraaie schoten en kopballen op het doel van de bezoekers wist hij als geen ander hoe de paal en de lat klonk. Uiteraard kennen we Japio langer dan vandaag en is het net of we deze buffel een rood kleed voorhouden. Hij ga harder, sneller en gewaagder voetballen.Hees kreeg deze helft welgeteld nog maar 1 echte kans, waar Eemdijk 8 even een momentje zat te dromen en Dirk in moest grijpen. Scoorvermogen missend, wist de Hees aanvaller (of was het nou een verdediger?) net langs het doel heen te schieten.

De stand was nog steeds 2-3 in het nadeel van de Groenen. Hees 5 was behoorlijk verzwakt t.o.v. de eerste helft en dat was te merken ook aan het percentage balbezit. Eemdijk 8 speelde grotendeels op de helft van de mannen uit Soest en kreeg vele kansen. Totdat daar de gelijkmaker kwam. Hip stuurde Japio diep, om zo de bal mee te nemen en wederom een puntje mee te pakken. De bal ging alleen ietwat te hard en was te scherp, waardoor deze voorbij Japio schoot. Longshanks Gerrit zag zijn kans schoon. Met zijn go-go-gadget benen schoof hij de bal door middel van een sliding langs de keeper, het doel in. 3-3! De vreugde was immens en de Diekers kregen meer energie. Dat was te merken ook, want de ene na de andere actie werd uitgevoerd op de helft van Hees.

Zo werd er in de 16 meter spreekwoordelijk een handsbal “de wind in geslagen” door de scheids, en op den duur ook nog een doelpunt afgekeurd. De bal was minstens een halve meter over de lijn. De scheidsrechter kon het vanaf de middenstip niet zien, en de grensrechter zag het zogenaamd ook niet, omdat 2 (eigen) spelers het zicht blokkeerde. De bal werd langs het doel nog eens weggewerkt door een verdediger, die een hoekschop veroorzaakte. Enige discussies volgden tussen Eemdijk 8 en de scheidsrechter. Eemdijk 8 gastspeler Frank Poort, die de wedstrijd trouw volgde vanuit de kantine, zag zelfs dat de bal over de lijn was. Hees 5 spelers die rond de bal stonden op dat moment, en zogenaamd het zicht belemmerden, hielden wijselijk hun mond en de aanvallers in het rood, die op 100 meter afstand stonden, wisten de situatie het beste te beschrijven. Doelpunt werd afgekeurd. Wij noemen dit soort acties Oost-Indisch Blind.

Het doelpunt werd na de wedstrijd gewoon geconfirmeerd door de trainer en coach van Hees 5, maar gedane zaken nemen geen goud in de mond, omdat de hoge bomen veel wind vangen door die gouden ring, wat ze op hun beurt weer lelijk maken…
 De wedstrijd werd grimmiger. Hees 5 wilde dit puntje behouden, maar Eemdijk 8 zag haar kans schoon om te winnen. Er werd door een van de verdedigers van Hees al gezegd, dat we er nog wel een zouden scoren. Dat belooft veel goeds. Eemdijk 8 had peper in haar reet en de heren uit Soest konden het voetballend niet meer bijbenen. Het enige wat ik het laatste kwartier nog van hun kant gezien, gehoord en gevoeld heb, waren trappen, stoten, klappen, knijpen, tackelen, trekken, vasthouden, tuffen, likken, rukken, schelden, vloeken, en natuurlijk duwen.

Japio kreeg aan de rechterkant de bal. Mijn geheugen laat mij in de steek of dit nou een goeie hoekschop was, of gewoon een prachtige voorzet. Japio gaf de bal voor. “Butcher” Puk zag zijn kans schoon en zette zijn bakkebaarden tegen de bal. Via een verdediger veranderde de bal van richting, waardoor de keeper kansloos was. Eemdijk 8 stond voor met 4-3. Zeer terechte overwinning. Dit was tevens ook de eindstand!

Een wedstrijd met een ongekend aantal kansen, waarvan er maar 4 verzilverd werden. Een wedstrijd met maar een paar kleine foutjes, waarop we meteen gestraft werden. Achteraf gezien hadden we deze wedstrijd makkelijk met een nulletje of 6 kunnen winnen.

Dwing je in een wedstrijd geluk niet af, moet het puur op karakter. En dat is wat ik gezien heb. De tweede helft was een wedstrijd wat op karakter terecht(!) is gewonnen. Voor de neutrale toeschouwer was het een leuke wedstrijd, met veel doelpunten. Voor beide teams was het enerverend en leerzaam. Al met al een mooie dag… Door een groene bril gezien natuurlijk!