Column van Hip – “Winnen of Verliezen”

Image

Op het moment dat ik deze column schrijf, geldt bovenstaande titel echt voor ons, Eemdijk 8. We hebben 5x gewonnen en reeds 5x verloren. Het eerste gevoel dat daarbij bij me opkomt is ‘we hoeven van niemand te verliezen, maar we hebben ook zomaar niet van iemand gewonnen’. >>

Wie had dat aan het begin van het seizoen gedacht na de 6-0 gala-opening tegen Eemnes? Maar nu, een paar maanden later, geven we regelmatig heel makkelijk doelpunten weg en scoren gaat ook niet meer vanzelf. Er zijn er eigenlijk maar twee die ‘makkelijk’ kunnen scoren. Als dat dan ook niet zo soepel gaat, is elke wedstrijd tuf (Engelsmannen die het moeilijk hebben).

Bij voetbal is er altijd een verliezer. Zelfs bij een gelijkspel. Je kan beter 1x winnen en 1x verliezen dan 2x gelijk spelen. Bovendien kijk je altijd naar waar je de winst had kunnen pakken. Zo was Nieuwland 6 de verliezer zaterdag en voelden wij ons de winnaar. Ik denk terecht na de belabberde eerste helft met achterstand en op basis van het spel de tweede helft.

In sport gaat het vaak alleen om het winnen. Zeker bij teamsporten proberen beide teams van elkaar te winnen. Dat is immers het doel van het spel. Maar naast winnen zijn er nog zoveel andere doelen na te streven. Bijvoorbeeld ‘het beter uitvoeren in het veld van de afspraken/ tactiek’, ‘het terugzien van oefeningen zoals gedaan op de training’. Maar ook individueel ‘minder gedoseerd spelen om zoveel mogelijk minuten te maken’ of ‘1 voorzet meer dan vorige week’ of ‘alle ingooien goed vandaag’ of ‘sneller afgeven’ of voor mijn geval ‘opbouwender coachen’.

Dit zijn echt dingen die ons individueel en als collectief sterker maken. Elke wedstrijd 100% concentratie en 100% inzet moet ons maken dat we over een tijdje weer kunnen zeggen, zoals we dat na een handjevol wedstrijden stellig beweerden: ‘We kunnen van iedereen winnen!’

Geef een reactie