Eemdijk 8 – Eemnes 6

Image

Zaterdag 20 september. Wat is het toch een mooie dag. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, vogeltjes fluiten, de lust is hoog en het banksaldo is laag. Dit maakt allemaal helemaal niets uit, want vandaag begint de eerste wedstrijd van de competitie. Je kan zien dat iedereen er zin in heeft. Maar eerst nog eventjes een teamfoto maken. >>

Vroeg ging de wekker voor de meesten onder ons. Om 10:00 uur moest er een teamfoto gemaakt worden bij herenkapperszaak De Barbier. We hebben al een seizoen gevoetbald, maar onze hoofdsponsor heeft nog steeds geen teamfoto ontvangen. Dus nog vóór het begin van het tweede seizoen, mag hij ons in vol ornaat elke dag aanschouwen aan de muur. In korte broekjes, strakke groene shirtjes en met een goedgeknipt haarstukje.
Dit verliep redelijk soepel allemaal, gevolgd door een potje Playstation 2 spelen en dan om 11:00 uur weer op het veld, om zo onze eerste tegenstander te aanschouwen, Eemnes 6. Helaas misten we een scheidsrechter (wegens omstandigheden afgezegd), waardoor AzAri zijn fluit mocht laten zien, zonder een boete te ontvangen en 10 wedstrijden schorsing te krijgen. Aan het begin moest hij even wennen, maar later deed hij het stukken beter. Nogmaals dank voor deze ‘opoffering’.
Rond 12:00 uur klonk het fluitsignaal. Eemdijk 8 was de eerste helft heer en meester. Het eerste kwartier kreeg de Groene Trein, die overigens in het wit speelde, vele kansen. Een doorschietende WickedW aan de rechterkant, of WB die zijn snelheid voortzet aan de linkerkant. Japio en Gerrit waren altijd wel te bereiken in de voorhoede, maar van scoren werd er nog niet gesproken. Of de keeper die de bal net uit de lucht pikt, of er wordt net over het doel gekopt. WickedW kreeg een goeie kans, maar raakte de bal helaas verkeerd, waardoor de bal als het ware rustig langs het doel rolde.

Hun aanval was in ieder geval nergens te bekennen. Ook omdat alles van Eemdijk 8 als een huis stond.

Tot daar het moment aanbrak van het eerste doelpunt. De 15e minuut van de eerste helft was aangebroken. De klok sloeg 12:15 uur. Een enorme stilte volgde. Men kon een speld horen vallen. De secondewijzer van ieders horloge ging langzamer lopen. De wind ging liggen. Een totale zonsverduistering midden op de dag. In de verte begon iets te bulderen. Het was even niet duidelijk wat er allemaal gebeurde. Rond het veld begonnen de bomen van oudheid te kraken, hoewel de bladeren en takken niet bewogen. Vogels stopten met vliegen en het gras werd 2 centimeter korter. Een schim bewoog over het veld als een aal door het water. Deze aal had krulhaar, incasseerde de klappen als Rocky Balboa deed in de ring, liet een paar verdedigers met verbaasde blikken achter zich en leek verdacht veel op de Neo van Eemdijk 8, Japio. Hij kreeg de bal aangespeeld, passte de bal als een doortikkertje richting “Longshanks” Gerrit, die op zijn beurt weer goed was doorgebroken en alleen voor de keeper kwam. Zo koel als hij kan zijn, schoot hij met 1 van zijn 8 benen de bal langs de keeper in het doel. Het gras werd weer langer, de zon begon weer te schijnen, de vogels begonnen weer te fluiten en bewogen zich weer voort in de lucht, de wind begon weer te waaien en een oorverdovend geluid van de menigte aan de zijlijn klonk als bazuingeklank in de oren van menig groene medespeler. Gerrit had de belangrijke openingstreffer gemaakt in deze competitiestrijd 2008/2009. Eemdijk 8 staat met 1-0 voor!
In de 10 minuten daarna wisselden WB en Mouse van positie. WB speelde linksback en Mouse liet zijn kwaliteiten zien aan de linkerkant op het middenveld. Eemnes 6 werd nergens echt gevaarlijk. Een paar keer wisten een paar aanvallers door het middenveld heen te breken, maar kon het nergens echt moeilijk maken voor Dirk de keeper, die deze wedstrijd weinig te doen had en dus maar klavertjesvier ging zoeken.

Marty speelde bijzonder goed en had zijn ‘mannetje’ in de spreekwoordelijke pocket. Mocht er toch per ongeluk iemand doorbreken, stond Floep als laatste man goed op zijn plek, en liep het gat weer dicht. De verdediging stond als een huis!

Japio en Gerrit waren goed op dreef en wisten bepaalde acties vakkundig uit te voeren. Met behulp van Hip en Gizmo op het middenveld en natuurlijk de links- en rechtshalven kregen ze de ballen goed aangespeeld. Niet altijd kwamen deze ballen goed aan en was er soms ook een klein beetje pech. Voorzetten die op het nippertje onderschept worden, niet hard ingespeeld werden, of gewoonweg weggegeven werden aan de tegenstander.

Grotendeels waren de doelpuntkansen dichterbij dan gedacht. Zo ook de 25e en 35e minuut. Allemaal goed uitgespeeld, het halve veld uitgedold, complimentjes ontvangen à la “Je bent veel te snel, niemand kan je houwe!”. Allemaal factoren die meespeelden om in deze minuten een goal te scoren. Japio was beide keren de gelukkige, maar uiteraard wel met de hulp van Gerrit en de andere 9 spelers. Zonder het middenveld en de verdediging ben je niets als aanvaller.

De rust brak aan. Eemdijk 8 stond 3-0 voor. Kat in ‘t bakkie. Misschien een beetje simpel gedacht, aangezien de tweede helft wat moeilijker werd dan de eerste.

Eemnes kreeg meer kansen en werd zowaar gevaarlijker. Opkomende middenvelders, waardoor er bij Eemnes voorin een man meer liep. De verdediging moest wat meer aanrukken en Dirk moest zijn klavertjesvierzoekactie een paar keer laten schieten. De eerste 20 minuten leek Eemdijk 8 haar kracht even te hebben verloren. Voorin was de Groene Hulk niet echt gevaarlijk meer, en was het balbezit 50/50…

Minitank bORt versterkte de verdediging en viel in voor Neversss, die op zijn beurt weer ging vlaggen. Er leek een gat te zijn ontstaan op het middenveld en WickedW zakte wat meer in. 25 minuten lang creëerde Eemdijk 8 weinig en bleven de kansjes een beetje uit, tot Japio door samenspel met Longshanks Gerrit wederom scoorde. 4-0. Eemdijk 8 leek even uit haar dipje geklommen, aangezien de kansen vergrootten.

De 25e minuut van de 2e helft gebeurde er iets wat voor onmogelijk beschouwd werd. Tenminste, de laatste zoveel weken. De bal werd netjes rondgespeeld. Hip liep iets op met de bal en liep een gat in, net iets over de middenlijn. Hij zag zijn kans schoon en gaf de bal een ram. De laatste paar keer dat we Hip dit hebben zien doen, ging de bal meters naast. Maar Hip heeft zichzelf overtroffen, heeft afgelopen woensdag op zijn trap geoefend en is weer de oude.

De bal, zo rond als hij was, vervaagde en verdween van zijn positie. Niets meer dan stof achterlatend ging de bal in een vuurwolk richting het doel. De keeper die deze situatie niet ingeschat had, stond perplex en reageerde te laat op het bewegen van Hip’s voet. De bal boog ietwat af, weg van de keeper, richting de paal. Als de paal niet vastzat in de grond, was deze weggeblazen door het schampen van de bal. De bal werd gestopt aan de goeie kant van het net en de 4-0 was een feit!

De Diekers waren weer terug in de wedstrijd en namen het heft weer in handen. Het middenveld was wat bijgesprongen bij de verdediging, waardoor de oplopende middenvelders van Eemnes minder de ruimte kregen.

Met nog een paar minuten op de klok werd de bal naar voren geknald, waar Gerrit gretig op de bal zat te wachten. Als Tom Hanks in de film Cast Away zat hij ergens voorin te wachten op de spreekwoordelijke reddingsboot: de bal! Wilson, zoals Gerrit deze bal eveneens noemde, kreeg de bal vanaf eigen helft aangespeeld. Echter iets te hard, waardoor de bal richting de cornervlag rolde. Met zijn 8 poten en zijn 7-mijlsschoenen sprintte hij richting de bal. De keeper zag dit ook en rende eveneens die kant op. Gerrit was eerder, dolde de keeper uit, nam minder tij dan hij had en schoot de bal laag voor het doel langs, waar Japio bij de 2e paal stond. Echter werd de bal onderschept door een verdediger die er nog wel wat voor voelde.

Maar ook deze hoop ging verloren toen Japio met een heuse knal, rechtstreeks uit de lucht, aan de rechterkant van het doel van Eemnes, de keeper om de oren schoot. De paal werd geschampt en de 6-0 was een feit. De keeper die in eerst instantie wat voorbij flitste en dacht dat het een dikke bij was, realiseerde pas na het uitbundige gejuich van die duizenden toeschouwers, dat hij er wederom een doorgelaten had. Lag het aan de keeper? Lag het aan de verdediging? We zullen het nooit weten. Wat we wel weten, is het feit dat we eerste staan in de competitie!!!

Deze lijn gaan we doortrekken tot het eind van het seizoen. Eemdijk 8 is gegroeid. In de voorhoede (geen twijfel), op het middenveld staan we ons mannetje, en in de verdediging zijn we 1 gevechtslinie!