Bekerwedstrijd Roda ’46 9 – Eemdijk 8

Image

Wie had dat voor mogelijk gehouden? Met deze woorden werd het verslag begonnen vorig jaar nadat eemdijk8 haar eerste punt binnenhaalde tegen de koploper en latere kampioen Roda’46 9. Afgelopen zaterdag opnieuw dezelfde vraag. Ok, we waren klaar voor onze eerste wedstrijd, maar de hoofden stonden zaterdag toch meer bij het het feesten van WV en WB. En dan zo’n uitslag …. >>

Op deze prachtige zaterdagmorgen vertrokken we richting Leusden. Van de selectie van 17 man waren een aantal jongens zo zeker van een pak slaag tegen de prille vijfdeklasser dat zij een vroeg vertrek richting feestlocatie prefereerden. Met 13 spelers moesten we proberen de ongeslagen kampioen van het scoren af te houden. Nog net voor het middaguur arriveerden we op het Burgemeester Buining sportpark. De jongens van Roda’46 9 stonden ons op te wachten bij de kantine. We keken gelijk of er misschien nieuwe gezichten bij zaten, misschien was het een ander elftal geworden. Tegen beter weten in natuurlijk, maar we zoeken toch iets om ons aan vast te houden. Richard was bereid de formulieren half in te vullen (achteraf bleek dat 1 nummer niet was ingevuld) en wij zochten kleedkamer ..8! op. Kijk dat was goed voor de moraal. Met tranen in zijn ogen ging Gerrit het veld op. Niet van geluk, maar van Hip’s potje massage-olie.

Aangekomen op veld 5 wilde Dirk de warming-up verzorgen. Zoals we Japio kennen had hij hier weer en een ander op aan te merken. Overtuigd door de jongens van roda’46 9 meende hij dat we op een ander veld moesten voetballen en dus daarop moest warm worden en dat de loopafstanden wel erg lang waren. Japio neem je verantwoordelijkheid en doe jij de warming up voortaan. Niet geheel super voorbereid moesten we aftrappen. De scheids was dezelfde als vorig jaar en begroette Hip met een vriendelijke glimlach. Hip moest zijn homogevoelens aan de kant zetten want er moest eerst nog 90 minuten worden gevoetbald, maar achteraf gezegd hoop ik dat ik deze man nog vaak tegenkom (als scheids natuurlijk) Roda 46 9 had namelijk niets maar dan ook niets te merken van enig thuisvoordeel.

Eemdijk8 starte met vier verdigers onder aanvoering van Hip. Het middenveld met centraal twee nieuwe gezichten op die plek Martijn en WouterV. Aan de buitenkanten Arjen en Darren en voorin Jaap en iets dieper Gerrit. Eemdijk8 werd na de aftrap gelijk onder druk gezet. Hip startte slecht en werd de ballen half weg. Roda hield de druk erop, maar Dirk hoefde niet reddend op te treden. Grensrechter Gijs (nog bedankt!) moest even wakker worden maar de scheids reageerde tot drie keer toe op handsignalen van Hip. Na 10 minuten achter onze tegenstander aangerend te hebben, werd de bal goed uit de verdiging weggewerkt. De bal werd door Gerrit aangenomen en teruggelegd op Japio. Japio controleerde snel en stuurde Gerrit met een sublieme boogbal alleen richting doelman, met een beheerst schot werd de ban gebroken, 0-1.

Na een kwartier kwam Bortel op de plek van Martijn. Bortel bracht wat meer rust in het spel. Zo eiste hij ballen op vanuit de verdediging en liep net de gaten wat sneller dicht. Hip kon zich richten op de verdediging en nog belangrijker op zijn eigen spel. Eemdijk 8 nam de regie over en een poging over rechts werd tot corner verwerkt. Darren nam een uitdraaiende corner die op het lichaam van Arjen belandde. Waar heel Roda ’46 9 stopte en schreeuwde om een fluitsignaal wegens een vermeende handsbal aarzelde Japio niet en werkte de bal hard met links tegen de touwen. De man in het zwart wees naar de middenstip, 0-2

Eemdijk 8 was waar het twee jaar geleden ook hard voor gewerkt had. Toen werd echter nog gelijkgespeeld. Nu was het Bortel die daar niet aan terugdacht en met een buitenkantje links Gerrit richting keeper stuurden. De bal leek net wat te hard, de keeper kwam uit, maar met een sliding zorgde Gerrit dat hij net eerder bij de bal was dan de goalie en zette de 0-3 op het bord.

Japio kon niet achter blijven. Op de rand van de 16 aangespeeld, ging hij met bal het strafschopsgebied binnen, zocht het duel op en werd onreglementair gestuit. Een overtreding, zij het niet van de zwaarste klasse, maar de nog man met de glimlach en het fluitje wees naar de strafschopstip. Wouter Vedder was vandaag de aangewezen man natuurlijk, maar had zichzelf wat rust gegund. Henk en Hip wisten wel wie de logische vervanger was bij deze stand, maar de beste man vond ‘de wedstrijd nog te lang duren en dacht dat een misser daarom zijn zelfvertrouwen voor de resterende speeltijd zou wegnemen’ Ok.. das ook een vorm van verantwoordelijkheid kennen en nemen. Het duurde Vullis allemaal te lang en schoot zo zijn derde binnen, 0-4.

Na deze fase werd het weer een keer tijd voor Roda’46 9. Over links kwam de aanvaller op snelheid langs Henk Wim. Puk pakte de zestien, Hip dwong de aanvaller richting achterlijn, maar wist de bal toch in de korte hoek binnen te werken, 1-4. Roda’46 kende een opleving en zocht de buitenspelers. Op rechts stond ook een aardige voetballer, maar Henk had geleerd van zijn eerdere linksbackwedstrijd tegen Roda thuis en liet ‘Pels’ er niet langs. Na een veroverde bal werd Arjen aangespeeld. Arjen werd licht vastgehouden en bekroonde deze actie met een fopduik. Henk en Arjen gingen in discussie over het al dan niet zijn van een overtreding. Hip en Puk volgde de discussie, Roda’46 9 echter niet en met een snelle spelhervatting brachten zij de spits koppend in staat de 2-5 aan te tekenen.

Het was rust. Gerrit had er gezien de tegendoelpunten weinig vertrouwen in en bedacht alvast een tactiek om bij 4-5 ‘op de doellijn te komen liggen’ Japio was een tegengestelde mening toegedaan en dacht aan dubbele cijfers. Hij had wel wat tips voor Hip en kreeg bijval van Henk en Dirk. Hip beloofde beterschap en de neuzen stonden in dezelfde richting.

De tweede helft hadden we zon mee. Heel belangrijk was het voorkomen van een vroeg doelpunt van roda’46 9. Eemdijk8 hoefde niet meer, maar ging gewoon verder met voetballen. Gerrit had al vier keer gescoord en daarvoor hard gewerkt en dat was de tweede helft enigszins te merken. De echte scherpte was er vanaf. Hij had zoals al vaker gezegd beter even kunnen bijtanken. Japio wilde zijn stempel nog wel duidelijker op deze wedstrijd drukken en kon dat conditioneel ook nog, maar had niet altijd het geluk aan zijn zijde. Zo bleef het lang de tussenstand op het bord staan.

Bortel had al wel diverse mooie passjes en assists gegeven, maar liet het dan over aan de aanvallers. Nu liep hij door en met een mooie een-twee met Japio zette hij de 2-6 op het bord. Niet viel later ook de 2-7 nadat Japio goed ruimte en dus tegenstanders meetrok. Roda’46 9 gaf de laatste hoop op en verzocht de scheids de wedstrijd te beëindigen. Met nog steeds dezelfde grimas negeerde de man-in-het-zwart dit verzoek. Zo kan Japio zijn tweede doelpunt aan tekenen waar hij toch nog wel een emotie bij liet zien. Het slotakkoord was aan Henk. De man die 90 minuten speelde, werd met een bergkampie door WouterV voor de keeper gezet, maar Henk de Kapper deed zijn bijnaam eer aan en liet eerst de doelman pirouettes maken en de verdediger breakdancen alvorens de bal over de doellijn te schieten (lees: lopen)

Het eindsignaal klonk en handjes werden geschud. Roda 46 9 bleek nog niet getraind te hebben en daar hadden ze toch spijt van. Succes in de vijfde klasse namens ons! Gauw omkleden om ook wouterV’s vrijgezellenfeest te vieren. Eerst gauw onze andere greune vrienden feliciteren met het behaalde resultaat. Genoeg stof om over door te praten en genoeg aanknopingspunten om mee door te gaan, maar Hip was erg te spreken over de communicatie en de rust aan de bal. De passing, aaname en het positiespel blijven punten van aandacht. Maar met dit team en deze instelling moet dat goed komen. Chapeau!!

Geef een reactie