Eemdijk 8 – Roda ’46 9

Image

“Zijn wij mooi-weer spelers?” Dat is een vraag die ik mezelf stelde afgelopen zaterdag, nadat we 90 minuten hebben gestreden. 90 minuten gestreden en lekker gevoetbald. Helaas met een negatieve uitslag (1-3), maar het voelde aan als een overwinning. Het was vooral een overwinning op onszelf! >>

fMet een goed gevoel en 2 gaatjes van een bierdopje in mijn middelvinger (je hand als bieropener gebruiken is niet zo’n geweldig idee) denk ik terug aan een prachtige zaterdagmiddag.

De wedstrijd begon om 14:00 uur, i.p.v. de aangegeven tijd van half 3. Roda ’46 9 was al om half 1 verschenen (de tijd die de KNVB website aangaf), maar dit was dus niet goed gecommuniceerd door het wedstrijdsecretariaat. 14:00 uur mochten we dus voor de 2e keer strijden tegen de Leusdenaren. Deze keer op de ‘groene locatie’. Dit zou in ons voordeel moeten werken, aangezien we bekend zouden moeten zijn met de velden. Maar wat wil je, als je weet dat je op een veld voetbalt, waar weken daarvoor complete rivieren stroomden van de regen en dit in de tussentijd kapot getrapt is tijdens trainingen, waardoor de zogenaamde ‘polletjes’ complete heuvels geworden waren, en de kuiltjes diepe ravijnen…

Daarentegen hadden we echt geen reden tot klagen. Het weer was geweldig! Net als de keer dat we in Leusden moesten voetballen, met een verrassend helderblauwe lucht, Lentese temperaturen en een felle, warme zon die op ons bolletje scheen. Iedereen had er zin in.

Ook leek het de eerste helft zelfs dat Eemdijk 8 de betere ploeg was. Roda speelde verwarrend en raakte op den duur gedesoriënteerd. Veelal door het (negatieve) commentaar dat ze op elkaar hadden, waardoor ze foutjes gingen maken. Helaas is het scorend vermogen niet hoog bij Eemdijk 8, en is Gerrit Vullis de enige in de voorgaande wedstrijden die in de voorhoede het net weet te bollen vanuit een actie.

Eemdijk 8 kreeg meer kansen dan Roda ’46 9. De kansen waren alleen niet groot genoeg om de stuipen op het lijf te jagen bij Roda, maar wel om de gasten wakker te schudden. Helaas. Zo kwam ongeveer in het oh zo beruchte laatste kwartiertje (ook wel het niet-groene-kwartiertje genoemd) van de eerste helft de achterhoede van Eemdijk 8 voor een verrassing te staan, toen een van de aanvallers van de tegenpartij doorbrak en zo wist te scoren. De stand was 0-1, wat volgehouden werd tot aan de rust, wat qua voetballend vermogen de eerste helft niet geheel terecht was. Een 0-0 ruststand was meer op zijn plaats geweest.

Toen Rikea het veld verliet, viel het eerste tegendoelpunt. Rikea wist te verklaren “Telkens als ik gewisseld wordt, valt een doelpunt!”. Of dit terecht is, weten we niet, maar Rikea speelde in ieder geval ook een sterke wedstrijd. Ga zo door Rikea.

De tweede helft begonnen we slechter dan de eerste helft. Het was ietwat minder georganiseerd, maar was niet funest. Roda had hoogstwaarschijnlijk wel een donderpreek gehad, want de gasten speelden nu wel beter en gestructureerder. Zo kwamen zij al redelijk snel op een 0-2 voorsprong en kregen meer kansen dan in de eerste helft. Dit tot ergernis van Eemdijk 8. De kansen waren minder in de tweede helft. De paar kansen die we kregen, waren wel gevaarlijker. De bal kwam in het strafschopgebied in de voeten van AzAri, maar door de ‘hoogtewisseling’ in het veld, stuiterde de bal op, waardoor de bal niet goed op het been van AzAri kwam. De bal vloog met effect door de lucht in een pisboogje, richting het doel. De keeper was totaal verrast en kon de bal nèt met zijn vingertoppen via de lat over het doel tikken. Dit had een heel mooi debuutdoelpunt kunnen zijn. Zijn eerste keer in de voorhoede zou dan zeker niet de laatste keer zijn. Eemdijk 8 topscoorder Gerrit kreeg de bal ook niet achter de keeper tegen het net.

De achterhoede van Eemdijk 8 stond zoals gewoonlijk sterk, maar door een persoonlijk foutje, wat niet aangerekend wordt, omdat we uiteraard altijd als team spelen, viel later het 3e doelpunt voor de Leusdenaren. Door middel van een doorgebroken speler, die gehaakt werd op de rand van het strafschopgebied, belandde de bal op de penaltystip. Deze werd zonder problemen benut. Zo kwam de stand op 0-3 voor de gasten. Een zure gewaarwording als je het mij vraagt.

Eemdijk werd weer even wakker geschut en wilde dit niet zonder slag of stoot voorbij laten gaan. De groenen kwamen terug in de wedstrijd.

Niet veel later werd er een handsbal in het 16-meter gebied van de rood-zwarten geconstateerd, waar een penalty uit voortvloeide. Debuut-spits AzAri mocht de bal op de stip leggen. Met zijn gedachten gefocust op de bal, en de hoekjes van het doel in het vizier, en de keeper weggefilterd, wist hij met half dichtgeknepen ogen zonder enige aarzeling koelbloedig en laconiek de bal achter de keeper te schieten. De ontlading was groot bij de groene doelpuntenmaker en werd nog lang over nagepraat, met een brede glimlach onder het genot van een koude, goudgele rakker in de 3e helft.

Ook al stond Eemdijk 8 met 2 punten verschil achter, was de strijd nog niet gestreden. Eemdijk 8 bleef vechten. Helaas bleven de doelpunten uit en erg gevaarlijk waren de acties niet meer daarna. Zo klonk niet veel later het eindsignaal. De eindstand was 1-3.

De Eemdijk 8 die ik die middag gezien heb, was de Eemdijk 8 die men wil zien. Gecontroleerd en vechtend een duel aangaan, positiespel goed op elkaar afgestemd, positieve uitingen jegens elkaar, waardoor de sfeer in het team gemoedelijker werd. Dit was geweldig om te zien. Vanaf de 2 posities waar ik gespeeld heb, evenals vanaf de zijlijn. De sfeer was gemoedelijk. Kwam dit door het weer? Het pakte in ieder geval erg positief uit. Er werd ook beter gevoetbald hierdoor. “Ik snap niet dat jullie onderaan staan!” wist een speler van Roda ’46 te melden aan Floepie. Floepie speelde overigens een zeer overtuigende en erg goeie wedstrijd. Als hij dit voort blijft zetten, dan hebben we daar geen omkijken meer naar en staat zijn basisplaats als Laatste Man vast.

Overigens ook een zeer terecht complimentje aan de rest van het team, die zich ook erg fanatiek hebben ingezet. Chapeau! Al met al toch een erg sportieve en gezellige wedstrijd, aan beide kanten, met hier en daar een paar kleine akkefietjes (bloedneus van bORt en een paar kleine overtredingen aan beide kanten).