Ajax kampioen

Image Is Ajax komend weekeinde wel zo kansloos als het lijkt? Vijf redenen – al dan niet waterdicht – waarom de Amsterdammers het zondag wél redden. En één reden waarom niet. >>

DE COMPLOTTHEORIE (1) In Tilburg hebben ze het niet zo op Dirk Scheringa. Zeven spelers werden de laatste paar jaar door AZ weggeplukt bij Willem II; van Kew Jaliens tot Joris Mathijsen en van Denny Landzaat tot Moussa Dembélé. De fanatieke supporters op de Kingside brachten afgelopen zomer een ludiek bedoelde ‘Ik rem niet voor Dirk Scheringa’-sticker op de markt, speciaal voor op de achterruit van uw auto. Het souvenir verkocht uitstekend, totdat Scheringa de Tilburgse fans per brief sommeerde te stoppen met de actie.
Veel supporters van de Tricolores vinden alles best, zolang AZ maar geen kampioen wordt. Als daar een afstraffing door Ajax tegenover staat, ach, Willem II is sinds vorige week toch al veilig. De band tussen de Tilburgers en de Amsterdammers is altijd warm geweest. Niet zo lang geleden noemde Willem II zichzelf nog trots ‘het Ajax van het Zuiden’. 
HUNTELAAR EN SNEIJDER
Het geloof in een monsterzege op Willem II kreeg gisterochtend een impuls op de ochtendtraining van Ajax. De beoogde basisploeg in de gele hesjes verpletterde de reserves, met Klaas Jan Huntelaar en Wesley Sneijder als meervoudige doelpuntenmakers. Vrijwel elke kans promoveerden ze tot een treffer.
De twee Ajacieden weten elkaar de laatste weken eindelijk te vinden. Zo moeizaam als het tot voor kort liep tussen de spits en de ‘nummer tien’, zo makkelijk scoorden Sneijder en Huntelaar de laatste weken. Het recept werd afgelopen zondag al geschreven tegen Sparta, toen Sneijder (tweemaal) en Huntelaar (eenmaal) drie keer scoorden in 21 minuten. Een wedstrijd lang dat gemiddelde betekent zondag – vrijwel zeker – een Amsterdams kampioenschap: 13-0.
DE STATISTIEKEN
Met een beetje creatieve wiskunde kan trainer Henk ten Cate zijn geloof in de titel prima onderbouwen. Neem nou de statistieken van AZ. Van de twaalf keer dat de Alkmaarders in Rotterdam tegen Excelsior speelden in de eredivisie, won het slechts zeven keer. Dat betekent dat AZ in 42 procent van de gevallen puntenverlies leed op Woudestein. De meeste van die duels dateren weliswaar uit de jaren zeventig en tachtig, maar toch.
Ajax won de laatste zeven jaar steevast in Tilburg en veel moeite kostte het zelden. De laatste monsterzege dateert uit februari 2003, toen de Amsterdammers met 0-6 van Willem II wonnen. Ook in de Arena werd het dit seizoen 6-0. Dat Ajax nog nooit met de minimaal benodigde zeven doelpunten verschil won aan de Goirleseweg, hoeft geen bezwaar te zijn. Want, zo zal Ten Cate benadrukken: Eens moet de eerste keer zijn.
ALKMAARSE VERKRAMPING
Schalke 04, Deportivo La Coruna, Newcastle United; stuk voor stuk ploegen die zich geen raad wisten met de druk van een naderend kampioenschap. Het jonge elftal van Louis van Gaal past prima in dat rijtje, vinden ze in Amsterdam. Voordat AZ in 1981 voor het laatst kampioen werd, ging het eerst een keer op het nippertje mis met de Alkmaarders. In het seizoen 1979/80 werd Ajax met miniem verschil (drie punten) landskampioen op de laatste speeldag.
DE COMPLOTTHEORIE (2)
Jong Willem II had de drie punten maandagavond keihard nodig in zijn strijd om lijfsbehoud en zie daar: het won in Tilburg verrassend van Ajax: 2-0. De Amsterdamse beloften speelden nergens meer voor en maakten negentig minuten lang een lamlendige indruk. ,,Een cadeautje met het oog op zondag,’’ luidde de conclusie onder de Brabantse complotdenkers.
Het verleden van Willem II-coach Dennis van Wijk maakt die theorieën alleen maar kleurrijker. De geboren Amsterdammer groeide op bij Ajax, als zoon van voormalig assistent-trainer Hassie van Wijk. Zelf wil de coach niet al teveel kwijt over zijn verleden: ,,Want ik werk nu bij Willem II.’’
En 1 reden waarom Ajax géén kampioen wordt
Voor Excelsior tellen dit seizoen alleen nog de play-offs om handhaving in de eredivisie, dus schorsingen of blessures zal de ploeg zondag niet willen riskeren tegen AZ. Bovendien, een Rotterdamse club met Feyenoord-connecties zal Ajax toch niet aan de titel willen helpen? (bron)

 

Geef een reactie