TOV 5 – Eemdijk 5 (3-4)

Zaterdag 17 maart 2018. De koudste 17 maart sinds het begin van de meting. Zonder twijfel. Met een gure oostenwind trok Eemdijk 5 af naar Vorstelijk Baarn, waar het gehannes al gelijk begon bij aankomst. Eemdijk 5 had geen kleedkamer. Toen dat eindelijk na en halfuur koukleumen geregeld was, mocht Eemdijk wederom een wereldreis maken naar het achterste veld van het sportpark. Een veld zonder dug-out, zonder enige beschutting en waar de koeien doordeweeks op loslopen. Geen polletjes, maar hopen en kuilen. Gelukkig heeft het thuisteam TOV 5 hier ook last van, dus de wedstrijd kon rond 14:00 uur beginnen.

Het werd al snel duidelijk dat dit team in de onderste regionen van de kelderklasse hoort. Binnen enkele minuten maakte Eemdijk 5 al die eerste goal. Helaas werd de goal afgekeurd, aangezien de scheidsrechter vond dat het buitenspel was (lees: hij ging af op de beslissing van de grensrechter).

Beide teams speelden deze eerste helft slecht. Was het de harde oostenwind die het deed voelen als -10 graden Celsius? Was het de schuld van het knollenveld? Geen enkele pass leek aan te komen, en de aannames waren van het niveau F-jes. Daarnaast vloog elke hoge bal richting de zijlijn, dus het was vechten tegen de bierkaai.

Het was TOV 5 die een hoekschop kreeg. De bal belandde voorbij de tweede paal op het hoofd van een van de spelers van TOV. “Het was mijn directe tegenstander,” wist MJ achteraf te zeggen. De bal vloog langs H.W.D. richting de korte hoek. WB, die vandaag door afwezigheid van Dirk plaats heeft genomen onder de lat, zag de bal te laat, tikte de bal nog aan, maar kon vervolgens de bal uit het net rapen. De thuisploeg stond 1-0 voor. Dit tegen alle verwachtingen in… van beide teams.

WB had op doel niets te doen en probeerde zich warm te houden door rondjes te rennen door het keepergebied. Omdat Eemdijk dacht dat het allemaal wel losliep, was de achterhoede verdwenen. De bal werd diep gegeven en MJ rende als enige richting de bal. Zijn directe tegenstander won het duel en kon op tijd de bal langs de uitkomende WB plaatsen, richting zijn medespeler. “Duiken!” riep bORt nog, die aan kwam snellen, maar WB twijfelde en verwachtte dat hij de bal als een heuse linksback met de voet kon wegwerken. De tegenstander was eerder bij de bal en tikte vervolgens de bal over de doellijn. 2-0.

Ondanks die achterstand hadden de groenen nog geen angst. Men wist gewoon dat er veel meer in zat voor Eemdijk. Eemdijk kreeg namelijk genoeg kansen en het was een kwestie van afwachten. Vullis had voor de zoveelste keer de bal voorin en zag Japio vrij staan randje zestien. Japio kon óf schieten, óf de bal afgeven op MJ, die naast hem stond. Hij gaf de bal breed en MJ tikte de bal over de lijn. 2-1.

Eemdijk 5 kwam terug en ging voor de aansluitingstreffer. Eemdijk klopte op de deur van TOV 5, terwijl TOV 5 geen enkele kans creëerde. Daarentegen loog de stand er niet om; het was nog steeds de thuisploeg die de voorsprong hield. Dit tot grote frustratie van Japio, die zijn stem liet gelden over de velden. Hij smeet de handschoenen op de grond en was het niet eens met bepaalde acties binnen de lijnen.

De rust brak aan. Eemdijk 5 zocht de beschutting op en probeerde iets op te warmen. Het kwartier vloog voorbij en de wedstrijd ving weer aan.

Net als in de eerste helft was het Eemdijk die de overhand had. Het gros van de speelminuten speelde zich af op de helft van TOV. Maar ook net als in de eerste helft was daar die ene actie (en ook letterlijk de enige actie) in de tweede helft voor TOV 5. Wederom nam de achterhoede meer risico, waardoor de aanvallers van TOV 5 het op snelheid probeerden. H.W.D. was degene die de sprint richting de bal waagde. WB kwam uit en vroeg om de bal. H.W.D. tikte de bal richting de keeper, maar hier zat geen kracht achter. WB bereikte de bal niet en de aanvaller tikte de bal wederom langs WB. 3-1.

Dit was het enige moment dat enkele Eemdijk spelers begonnen te twijfelen aan het verloop van de wedstrijd. Daarentegen gaven de groenen niet op en knokten door voor elke bal. Het spel werd er voor de neutrale toeschouwer niet veel beter op, maar het was duidelijk een Eemdijk-show.

Eemdijk klom uit het dal, toen de keeper van TOV de bal na een slechte uittrap in de voeten schoot van MJ. MJ gaf de bal direct mee aan Vullis, die koel de bal achter de keeper plaatste. 3-2.

Eemdijk kreeg weer hoop en zag dat TOV moegestreden was. De groenen speelden alles of niets en Hip en Mup trokken wederom over de middenlijn. MJ, die deze middag bij alle goals van Eemdijk betrokken was, zag Mup vrij staan. Vanaf de rechterkant gaf hij de bal hoog over de verdediging van TOV. De bal was precies op maat en Mup kon de bal tussen de palen koppen. De stand was plotseling weer gelijk. 3-3.

De 3-4 viel niet veel later, toen Mup de bal gaf op MJ op het middenveld. Vullis stond scherp en MJ zag dat. MJ gaf de bal over de verdediging en Vullis deed wat hij moest doen: scoren. Eemdijk pakte voor het eerste deze middag de voorsprong. 3-4.

Ook deze tweede helft was een helft dat Eemdijk vele goals kon maken, maar de lat of de paal de beste speler was bij TOV. Buiten de goals om kregen Mup en Japio de grootste kans in één actie. Een kopbal van Japio, die door de keeper gered werd, werd in de rebound door Mup op de lat getikt. De oooh’s en aaah’s klonken over het sportpark.

Eemdijk hield deze voorsprong vast en werd nergens meer op de proef gesteld door het team uit Baarn. Omdat Eemdijk zo de overhand had, liep bij sommige spelers van TOV de frustratie wat hoger op. Zo kreeg Japio een goede trap van een van de verdedigers van TOV. Hij kreeg de volle laag en Japio was er even klaar mee. De beste jongen gaf gelijk aan dat hij wilde wisselen; wellicht toch de angst voor Japio’s houding…

Na negentig ijskoude minuten bezochten beide teams de kleedkamer en had Eemdijk ook bij deze belabberde wedstrijd de punten in ‘the pocket’.