Eemdijk 4 – Altius 4 (1-3)

“Jullie horen in de vierde klasse!” werd door bORt gegeind tijdens het handjeschudden na de wedstrijd. Eigenlijk was bORt bloedserieus, aangezien de mannen van Altius 4 gewoon een tikkeltje beter speelden dan Eemdijk 4. De wedstrijd van afgelopen woensdagavond 24 oktober 2016 is er dan ook eentje waar niet met alle plezier op teruggekeken wordt.

Vol goede moed, en met een redelijk volle bank begon Eemdijk 4 aan de wedstrijd. Altius 4 uit Hilversum kwam op bezoek en rond 20:30 uur klonk het fluitje van de scheidsrechter. Al snel bleek dat Altius een team is om rekening mee te houden. Behendige spelers, snel, goede traptechniek en dat alles in elf ex-vierdeklassers. Waar het Altius in drie wedstrijden niet lukte (en aandurfde) de vierde klasse te trotseren na een kampioenschap vorig jaar, stapte het team halverwege oktober terug naar de vijfde klasse. De eerste tegenstander van de Hilversummers is Eemdijk 4 en zo wisten ze al snel Eemdijk 4 onder hoge druk te zetten.

Eemdijk 4 mocht in zijn handen klappen met keeper Dirk. Dirk wist enkele keren zijn team van een vroege achterstand te redden. Met een bal in de korte hoek die hij met zijn voet redde, een strekking naar de hoek waar hij de bal van de lijn tikte, en nog een paar sublieme reddingen hield hij zijn team op gelijke hoogte met Altius.

Halverwege de wedstrijd kwam Altius dan toch op voorsprong, door de bal prachtig in de kruising te plaatsen. Dirk was kansloos, en Eemdijk 4 werd gestraft voor zijn slappe spel. 0-1.

Er werden veel duels verloren, passes kwamen niet aan, en Altius wist af en toe als een heet mes door een pakje boter te snijden door de muur van spelers van Eemdijk.

Na de goal krabbelde Eemdijk 4 uit het diepere donkere gat en kreeg het team iets meer grip op de wedstrijd, maar de kansen bleven uit. Er werd veel gepraat en gescholden binnen de lijnen, uit pure frustratie. Zij het niet door de achterstand, dan wel door de scheidsrechter die het bloed onder de nagels van de groenen haalden. De beste man wist namelijk bij elke actie van Altius de “oooh’s” en “aaah’s” te scanderen over het veld, uit bewondering voor het spel van de Hilversummers. Eemdijk voelde zich benadeeld.

De rust kwam dan ook als geroepen. In de kleedkamer werd de thee gedronken en alles werd weer even op een rijtje gezet. Conclusie: duels winnen, niet slap verdedigen, rustiger aan de bal, sneller handelen en scherper passen naar de medespeler.

De tweede helft ging het een stuk beter met Eemdijk. De mini-peptalk leek zijn vruchten af te werpen. Er werden zowaar acties uitgezet om kansen te creëren. Altius liet zich terugdringen, waardoor Eemdijk meer lucht kreeg. Er werd gevochten op elke meter en Eemdijk leek alles uit de kast te trekken voor die gelijkmaker.

Deze tweede helft was ook gelijk het debuut voor Klaas “Hammetjie”. De tien minuten hierna gingen prima en Klaas Hammetjie deed zijn bijnaam eer aan toen hij langzaam van het veld droop; de hamstringblessure was weer terug.

Niet veel later, tegen de verwachting in, werd de bal vanaf een meter of twintig door Altius tussen de palen gewerkt. De bal zweefde door de lucht en vloog langs de paal, bijna in de kruising. Keeper Dirk kon er net niet bij en plots stond het 0-2.

Deze tweede goal kwam als een klap in het gezicht. Eemdijk viel weer in dat donkere, zwarte gat. Een gat waar moeilijk uit te klimmen is. De groenen liepen elke keer weer achter de feiten aan. De derde tegengoal werd ook een feit. Zoals vele momenten deze middag brak een van de spitsen door de verdediging van Eemdijk 4. Keeper Dirk kwam uit zijn doel, maar het spande erom of hij of de speler eerder bij de bal ging zijn. Dirk leek sneller en wilde bal wegtrappen, maar raakte de bal niet geheel overtuigend. De bal stuiterde van zijn voet, en viel voor de voeten van een van de opgelopen spitsen. Deze kon de bal zonder moeite over de doellijn plaatsen. 0-3.

Als antwoord hierop ging Eemdijk 4 nog over op een slotoffensief en wist hier nog de eer van het team te redden. WB kreeg de bal linksvoor aangespeeld en zag zijn medespelers in het keepergebied van Altius staan. Hij wilde de bal voorgeven, maar deze werd geblokkeerd. In een tweede poging werd de bal wel voorgegeven, maar zonder overtuiging. De bal stuiterde met een heuse ‘curve’ richting Vullis. Eén van de verdedigers probeerde de bal weg te werken, maar ook hij raakte de bal verkeerd. Deze stuiterde op en Vullis kopte de bal hard richting de hoek. De keeper was gezien en het stond 1-3.

In de minuten hierna probeerde Eemdijk 4 nog wat van de wedstrijd te maken, maar de teleurstelling overheerste nadat het fluitsignaal van de scheidsrechter klonk. Eemdijk 4 leed hier zijn eerste verliespartij sinds april 2016 in competitieverband. Zuur en teleurstellend. Op Eemdijk 4 en de scheidsrechter, maar ook op Altius en de KNVB, omdat de heren uit Hilversum na drie wedstrijden tóch nog met de staart tussen de benen terugkeren naar de vijfde klasse.